Μία σεζόν γεμάτη σκαμπανεβάσματα και ο στόχος για το ιδανικό φινάλε

Φιορεντίνα

i

© Getty Images

Μία σεζόν γεμάτη σκαμπανεβάσματα και ο στόχος για το ιδανικό φινάλε

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 09:00 - 07.06.2023 / Ανανεώθηκε: 09:17 - 07.06.2023

Η ξέφρενη πορεία της Φιορεντίνα στην Ευρώπη, τα στραβοπατήματα στο πρωτάθλημα και η ήττα στον τελικό Κυπέλλου Ιταλίας.

Ένα από τα ματς που ξεχωρίζουν στο ποδοσφαιρικό πρόγραμμα της εβδομάδας, δεν θα μπορούσε να μην είναι ο τελικός του Conference League. Φιορεντίνα και Γουέστ Χαμ θα κοντραριστούν στην Πράγα (7/6, 22:00), σε μία άκρως αμφίρροπη μάχη και με έπαθλο το βαρύτιμο τρόπαιο της τρίτης ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Εκτός από την ύψιστη σημασία του ματς για την επιστροφή στις διακρίσεις, οι δύο ομάδες δίνουν το δικό τους «τελικό», καθώς δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκό εισιτήριο από το πρωτάθλημά τους.

Σε ότι αφορά τη Φιορεντίνα, η ομάδα της Ιταλίας γνώρισε πρόσφατα την ήττα στον πρώτο τελικό που έδωσε για το Κύπελλο και σίγουρα ο στόχος είναι να μην γίνει το 0/2.

Η πορεία στο πρωτάθλημα και η αποτυχία με το ευρωπαϊκό εισιτήριο

Στη φετινή σεζόν της Serie A, οι συνεχόμενες γκέλες και οι κακές εμφανίσεις στοίχισαν από τη Φιορεντίνα την επτάδα. Οι «βιόλα» τερμάτισαν στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 56 πόντους και στο -6 από την 7η Γιουβέντους. Σε σχέση με την περσινή χρονιά, στην οποία η Φιορεντίνα κατέκτησε την 7η θέση κι εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο από το πρωτάθλημα, φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. H ομάδα του Βιτσέντζο Ιταλιάνο χρειάζεται μόνο τη νίκη στον επερχόμενο τελικό κόντρα στη Γουέστ Χαμ, με σκοπό να αγωνίζεται και την επόμενη χρονιά στα ευρωπαϊκά σαλόνια.

Η «υπέρβαση» στο Κύπελλο

Η φετινή σεζόν για τη Φιορεντίνα μπορεί να μην ήταν ιδανική στο πρωτάθλημα, ωστόσο στις υπόλοιπες δύο διοργανώσεις έκανε την υπέρβαση. Εκτός από την ξέφρενη πορεία στο Conference League, οι «βιόλα» έφτασαν μία ανάσα από το έβδομο Κύπελλο της ιστορίας τους. Οι συνεχόμενες προκρίσεις κόντρα στη Σαμπντόρια (0-1), την Τορίνο (2-1) και την Κρεμονέζε στον διπλό ημιτελικό (0-2, 0-0) έστειλαν τον σύλλογο στον τελικό του θεσμού. 

Η αναγέννηση της Φιορεντίνα: Από τον εφιάλτη του υποβιβασμού στους δύο τελικούς (vid)
CONFERENCE LEAGUE

11:51 - 19.05.2023

Η αναγέννηση της Φιορεντίνα: Από τον εφιάλτη του υποβιβασμού στους δύο τελικούς (vid)

Η Φιορεντίνα αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της μετά από ένα καταστροφικό ξεκίνημα της σεζόν. Από το φάσμα του υποβιβασμού μέχρι την πιθανότητα να κερδίσουν δύο τρόπαια.

Η Φιορεντίνα έδειχνε έτοιμη να ολοκληρώσει την υπέρβαση και να πανηγυρίσει το Κύπελλο, όμως βρήκε μπροστά της τον… Λαουτάρο Μαρτίνεζ. Συγκεκριμένα, στον τελικό της 24ης Μαΐου στο «Ολίμπικο», η Φιορεντίνα κατάφερε να ανοίξει το σκορ με τον Γκονζάλεθ μόλις στο τρίτο λεπτό του ματς (1-0). Ωστόσο τα δύο γκολ του Λαουτάρο Μαρτινεζ στο 29ο και 37ο λεπτό έδωσαν στην Ίντερ το προβάδισμα και στη συνέχεια το τρόπαιο (1-2).

Η ευρωπαϊκή πορεία και ο στόχος του ιδανικού φινάλε

Σε ότι αφορά την Ευρώπη, η Φιορεντίνα ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της από τα play offs του Conference League, εκεί που πήρε την πρόκριση κόντρα στην Τβέντε (2-1, 0-0). Στη φάση των ομίλων και με απολογισμό τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα, η ομάδα του Ιταλιάνο κατέλαβε δίχως πρόβλημα τη δεύτερη θέση και σε ισοβαθμία με την πρωτοπόρο Μπασακσεχίρ, πήρε την πρόκριση αφήνοντας στην τρίτη και τέταρτη θέση τη Χαρτς και τη Ρίγας Φουτμπόλα αντίστοιχα.

Στη φάση των «32», η Φιορεντίνα αντιμετώπισε την Μπράγκα, έκανε το 2/2 (0-4, 3-2) και πήρε την πρόκριση για τους «16». Επόμενος αντίπαλος η Σίβασπορ του Δημήτρη Γούτα. Η ομάδα της Τουρκίας αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και με δύο ήττες σε ισάριθμα ματς (1-0, 1-4) έμεινε εκτός διοργάνωσης. Στην προημιτελική φάση του θεσμού, οι «βιόλα» τα βρήκαν… σκούρα ωστόσο πήραν την πρόκριση σε μία ρεβάνς «θρίλερ». Μπορεί το 1-4 στην έδρα της Λεχ Πόζναν στο πρώτο ματς να απλοποίησε αρκετά τα πράγματα σε ότι αφορά την υπόθεση φαβορί στο ζευγάρι, ωστόσο η ομάδα της Πολωνίας κόντεψε να πάρει την πρόκριση της… χρονιάς στη ρεβάνς. 

Στην αναμέτρηση του «Αρτέμιο Φράνκι», η Λεχ Πόζναν μέχρι το 78ο λεπτό είχε καταφέρει να πετύχει τρία γκολ και να οδεύει το ματς προς την παράταση, ωστόσο η Φιορεντίνα μείωσε στο σκορ (2-3) κι έκλεισε εισιτήρια για τα ημιτελικά, εκεί που αντιμετώπισε τη Βασιλεία σε δύο συναρπαστικές αναμετρήσεις. Στο πρώτο από τα δύο ματς στην Ιταλία, η ομάδα της Ελβετίας πήρε σπουδαίο διπλό χάρη στο buzzer beater του Αμντουνί (1-2), όμως η Φιορεντίνα δεν είχε πει ακόμα την τελευταία της λέξη. Στη ρεβάνς της Ελβετίας, οι «βιόλα» έστειλαν το ματς στην παράταση, μετά τη νίκη στο 90λεπτό (1-2). Στο ημίωρο της παράτασης όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι το 129ο λεπτό, όταν και ο Μπαράκ διαμόρφωσε το 1-3 κι έστειλε τη Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League.

Η πρόκριση-θρίλερ και το ρεκόρ με τη συμμετοχή στον τελικό

Με την πρόκριση κόντρα στη Βασιλεία στα ημιτελικά του Conference League, η Φιορεντίνα έγραψε ιστορία και κατάφερε να πετύχει κάτι μοναδικό. Πιο αναλυτικά, οι «βιόλα» έγιναν ο πρώτος σύλλογος που φτάνει μέχρι τον τελικό και στις τέσσερις μεγάλες διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA. Η αρχή είχε γίνει με το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1957 (ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης), με το Κύπελλο Κυπελλούχων να παίρνει τη σκυτάλη στη συνέχεια με δύο τελικούς σερί το 1961 (νίκη με τη Ρέιντζερς) και το 1962 (ήττα από την Ατλέτικο Μαδρίτης).

Αρκετά χρόνια αργότερα καταγράφηκε η παρουσία στον τελικό του Κυπέλλου UEFA, το 1990 (ήττα από τη Γιουβέντους), με την ομάδα του Βιντσέντσο Ιταλιάνο να καταφέρνει φέτος να φτάσει έως τον τελικό του Conference για το... 4/4.