Η αναγέννηση της Φιορεντίνα: Από τον εφιάλτη του υποβιβασμού στους δύο τελικούς (vid)

Φιορεντίνα

i

© Getty Images

Η αναγέννηση της Φιορεντίνα: Από τον εφιάλτη του υποβιβασμού στους δύο τελικούς (vid)

Κώστας Τόπας 11:51 - 19.05.2023

Η Φιορεντίνα αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της μετά από ένα καταστροφικό ξεκίνημα της σεζόν. Από το φάσμα του υποβιβασμού μέχρι την πιθανότητα να κερδίσουν δύο τρόπαια.

Η Φιορεντίνα επικράτησε 3-1 της Βασιλείας στην παράταση και με χρυσό σκόρερ τον Μπαράκ στο 129', οι Ιταλοί πήραν την πρόκριση για τον τελικό του Conference League στην Πράγα, γράφοντας ιστορία! 

Υπάρχουν εποχές που όλα φαίνεται να λειτουργούν ενάντια στην επιτυχία, αλλά μερικές φορές μια σπίθα είναι πραγματικά αρκετή για να ξαναγράψει κανείς το σενάριο από την αρχή και να ολοκληρώσει με ένα συναρπαστικό τέλος. Για λεπτομέρειες μπορεί κανείς να ρωτήσει την Φιορεντίνα που μετά από ένα απλά καταστροφικό ξεκίνημα της σεζόν σήμερα πανηγυρίζει την πρόκρισή της στον τελικό του Conference League.

Η σεζόν δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για τους «βιόλα» καθώς είχαν φτάσει σε σημείο να μετράνε τους βαθμούς που τους χώριζαν από τη ζώνη του υποβιβασμού. Αυτοί ήταν αναμφισβήτητα περίπλοκοι μήνες για τον Βιτσέντζο Ιταλιάνο, ο οποίος ωστόσο είχε την αξία να μην χάσει ποτέ τον προσανατολισμό του στο τιμόνι της Φιορεντίνα και με τις τεχνικές και τις ηθικές αξίες να βάλει την ομάδα του ξανά στον δρόμο των επιτυχιών.

Η Φιορεντίνα έχει ξαναχτιστεί. Το έκανε σταδιακά. Βήμα-βήμα. Ανέβηκε στον πίνακα του πρωταθλήματος με υπομονή και επιδεξιότητα, ακολουθώντας παράλληλα μια απλά συναρπαστική διπλή διαδρομή σε Κύπελλο Ιταλίας και Conference League. Αφού έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας, που θα αναμετρηθεί με την Ίντερ στη Ρώμη στις 24 Μαΐου, η ομάδα των Βιόλα έσπασε άλλη μια ατέρμονη «κατάρα». Επειτα από 33 χρόνια, η Φιορεντίνα θα επιστρέψει για να παίξει σε έναν ευρωπαϊκό τελικό. Ένα ραντεβού που δεν είχε απολαύσει στην έδρα της Τοσκάνης από τον Μάιο του 1990, όταν ήρθε η ήττα στον διπλό τελικό του Κυπέλλου UEFA από τη Γιουβέντους.

Επιπλέον, το εκτός έδρας 3-1 στη Βασιλεία πρόβαλε τη Φιορεντίνα στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, καθώς έγινε η μόνη ομάδα στην ιστορία που έπαιξε σε τελικό Champions League, τελικό Europa League και τώρα τελικό Conference League.

Στις 7 Ιουνίου κόντρα στην Γουέστ Χαμ, ο Καμπράλ και οι συμπαίκτες του θα έχουν την ευκαιρία να προσπαθήσουν να γράψουν μια από τις πιο όμορφες σελίδες και να εμπλουτίσουν την τροπαιοθήκη των «βιόλα»  με τον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία τους, μετά το Κύπελλο Κυπελλούχων που κατακτήθηκε το 1961. Και όλα αυτά, ενώ η Φιορεντίνα θα επιδιώξει και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ιταλίας. Η Φιορεντίνα είναι έτοιμη να παίξει όλα της τα χαρτιά, για να κάνει τη σεζόν 2022/23 ένα αυθεντικό αριστούργημα. Κάτι αδιανόητο μόλις πριν από λίγους μήνες.