Φλοριάν Τοβέν: Ενα παιδί που προσπαθεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες του (vids)
i

Φλοριάν Τοβέν/©Photo by David Ramos - FIFA/FIFA via Getty Images/Ideal Images

Φλοριάν Τοβέν: Ενα παιδί που προσπαθεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες του (vids)

Κώστας Τόπας 14:15 - 28.01.2023 / Ανανεώθηκε: 14:15 - 28.01.2023

Ο Φλοριάν Τοβέν είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στην καριέρα του. Οι τραυματισμοί και οι «κακές γλώσσες» όμως δεν τον επηρέασαν και κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Να πρωταγωνιστήσει στο ποδόσφαιρο...

Ο Ολυμπιακός φαίνεται πως έχει στο στόχαστρό του τον 30χρονο Γάλλο μεσοεπιθετικό, Φλοριάν Τοβέν, για την ενίσχυση στα «φτερά» της επίθεσης. Εναν παίκτη ο οποίος μεγαλούργησε στα γαλλικά γήπεδα κι έγραψε ιστορία με τους «τρικολόρ». Βέβαια, όλοι γνωρίζουν ότι μαζί με τον Μπέντζαμιν Παβάρ και τον Πρεσνέλ Κιμπεμπέ, ήταν μέρος της γαλλικής ομάδας των 23 ανδρών που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 στη Ρωσία. Ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα είχε αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής με την U-20 της εθνικής του ομάδας.

Ο χωρισμός των γονιών του τον ανάγκασε να ανοίξει τα φτερά του

Ο «ΦλοΤόβ» γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1993 στην Ορλεάνη της Γαλλίας από Γάλλους γονείς που χώρισαν στην πορεία. Αυτό είχε ως συνέπεια, ο Φλοριάν να περάσει μία δύσκολη παιδική ηλικία, λόγω του γεγονότος ότι έπρεπε να διαλέξει «πλευρά» μεταξύ των δύο γονιών που ζούσαν ξεχωριστά.

«Δεν αξιοποίησα στο έπακρο τα παιδικά μου χρόνια. Ελπίζω να το επανορθώσω με τον χρόνο», είχε πει σε συνέντευξή του ο πρώην αστέρας της Μαρσέιγ, όταν ρωτήθηκε για το πώς βίωσε τον χωρισμό των γονιών του. Το μόνο πράγμα που τον κράτησε μαζί σε όλη την παιδική του ηλικία ήταν η αγάπη του για το ποδόσφαιρο, μια αγάπη που ξεκίνησε πριν κάνει τα πρώτα του βήματα ως μωρό και φάνηκε από μια υπάρχουσα φωτογραφία στο σπίτι της γιαγιάς του.

«Υπάρχει μια φωτογραφία στο σπίτι της γιαγιάς μου. Ημουν περίπου έξι μηνών και κρατούσα μια μπάλα στα χέρια μου», ήταν τα λόγια του Τοβέν, θέλοντας να δείξει με αυτόν τον τρόπο ότι το ποδόσφαιρο είναι η ζωή του.

Ο 30χρονος πλέον Τοβέν, έζησε μια ζωή με επίκεντρο το ποδόσφαιρο και οι αγαπημένες του αναμνήσεις χρονολογούνται από την ημέρα που εξασφάλισε την εγγραφή του σε μια Ακαδημία ποδοσφαίρου στο Σατωρού. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ποδοσφαιρικές ιδιοφυΐες που ξεκίνησαν την ποδοσφαιρική τους καριέρα στο σύλλογο της πόλης τους, ο νεαρός Γάλλος εξτρέμ έπρεπε να μετακομίσει από την γενέτειρά του, Ορλεάνη στο Σατωρού (δύο πόλεις που απέχουν μεταξύ τους 148χλμ) για προπονήσεις, περνώντας αρκετές μέρες μακριά από την οικογένειά του. Χρόνια αργότερα, θεώρησε άξιες τις θυσίες που έκανε μόνος του για χάρη του πάθους του.

«Αφησα την πόλη μου την Ορλεάνη και μετακόμισα στο Σατωρού. Πήγαινα σπίτι μου μόνο τα Σαββατοκύριακα. Μόνο που τώρα μπορώ να δω τις θυσίες που έκανα τότε, οι οποίες μου επέτρεψαν να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τοβέν.

Το πρώτο του άλμα

Το πρώτο του άλμα στην ποδοσφαιρική του καριέρα, ο νέος μεταγραφικός στόχος του Ολυμπιακού, το έκανε τον Ιανουάριο του 2013, παίρνοντας μεταγραφή από την Μπαστιά στη Λιλ, έναντι 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Οι επόμενες ποδοσφαιρικές προσπάθειες του ήταν με την Μαρσέιγ και τη Νιουκάστλ, έχοντας ωστόσο σκαμπανεβάσματα στην πορεία του. Συγκεκριμένα με τη φανέλα της Μαρσέιγ κατέγραψε 281 αγώνες με απολογισμό 86 γκολ και 61 ασίστ. Με την Μπαστιά μέτρησε 51 ματς, 10 γκολ, και τέσσερις ασίστ, ενώ με τη Νιουκάστλ είχε 16 ματς, ένα γκολ, και τρεις ασίστ. Με το εθνόσημο στο στήθος ο 30χρονος Γάλλος εξτρέμ είχε 10 συμμετοχές, ένα γκολ και τρεις ασίστ.

Μία από τις χρονιές που θα του μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό είναι εκείνη του 2016 με την Μαρσέιγ. Τότε κατάφερε να βρει δίχτυα 30 φορές και να μοιράσει 26 ασίστ σε 78 συμμετοχές με τους Μασσαλούς. Το αποκορύφωμα ήταν όταν συμπεριλήφθηκε στη λίστα των 23 ποδοσφαιριστών της εθνικής ομάδας της Γαλλίας που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία το 2018. Τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία.

Το επεισοδιακό «διαζύγιο» με την Τίγκρες

Την περυσινή σεζόν, ο 30χρονος Γάλλος εξτρέμ δοκίμασε τις ικανότητες του στο Μεξικό, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα τα «έσπασε» με τη διοίκηση της Τίγκρες, καθώς ο σύλλογος είχε ξεπεράσει τον επιτρεπτό αριθμό ξένων παικτών και επέλεξε να δηλώσει τον Αργεντίνο, Νίκο Ιμπάνιες. Το διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών ήταν αναπόφευκτο αλλά και επεισοδιακό, καθώς ο παίκτης και οι δικηγόροι του δεν άφησαν τις «Τίγρεις» να… γλιτώσουν το τρελό συμβόλαιο που είχε υπογράψει και το οποίο του απέφερε πάνω από 5.000.000 ευρώ τον χρόνο. 

Τελικά, οι συζητήσεις καρποφόρησαν, ο Γάλλος εξτρέμ υπέγραψε και τυπικά την… ελευθερία του και πλέον μπορεί να αναζητήσει τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του. Με την Τίγκρες ολοκλήρωσε την παρουσία του έχοντας 38 αγώνες, οκτώ γκολ και πέντε ασίστ.

Κόστισε μέχρι και 50 εκατομμύρια ευρώ!

Ο Φλοριάν Τοβέν μαζί με τους Κιλιάν Εμπαπέ και Λούκα Ερνάντες στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018/©Photo by Matthias Hangst/Getty Images/Ideal Images

Σην καριέρα του ο Φλοριάν Τοβέν έχει κάνει μεταγραφές που κόστισαν 45.000.000 ευρώ, ενώ είχε δει και την χρηματιστηριακή του αξία να εκτοξεύεται στα 50.000.000 ευρώ. Αυτό συνέβη το 2018, όταν αποτελούσε μέλος της Μαρσέιγ και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική ομάδας, όντας ένας εκ των ηγετών της. Τη δεδομένη στιγμή, η χρηματιστηριακή του αξία στο transfermarkt, φτάνει τα 10.000.000 ευρώ.

Το πρόβλημα που παραλίγο να του κοστίσει την καριέρα

Οπως προαναφέραμε όμως, η καριέρα του Τοβέν είχε σκαμπανεβάσματα. Κάποτε ο 30χρονος Γάλλος είχε ενημερωθεί από τους γιατρούς ότι το ποδόσφαιρο θα μπορούσε να είναι δύσκολο για αυτόν λόγω ενός προβλήματος στην πλάτη που απέκτησε από τις προπονήσεις. 

Ωστόσο το ξεπέρασε και κατάφερε να βοηθήσει την Μπαστιά να βγει πρωταθλήτρια στη δεύτερη κατηγορία και να ανέβει στην Ligue 1, όπου και ξεκινάει βασικός και ορεξάτος. Βάζει δυο γκολ στην Μπορντό και γίνεται ο νεότερος παίκτης στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που το καταφέρνει εκείνη την σεζόν. Μέχρι το τέλος της θα το επαναλάβει ακόμη τρεις φορές, τη μία απέναντι στη μεγάλη και τρανή Λιόν, που θα διαλυθεί 4-1. Στο τέλος της χρονιάς θα κερδίσει το βραβείο του πιο ελπιδοφόρου παίκτη του πρωταθλήματος με αντίπαλο τον Μάρκο Βεράτι.

Επιπλέον, η Γκρενόμπλ, η ομάδα στην οποία έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα ο Τοβέν, χρεοκόπησε όσο Γάλλος αστέρας ήταν στο κλαμπ. Η εξέλιξη έκανε πολλούς να εγκαταλείψουν τις ποδοσφαιρικές τους φιλοδοξίες εκτός από τον Τοβέν, ο οποίος παρέμεινε σταθερός μέχρι να εξασφαλίσει μια μεταγραφή στην Μπαστιά. 

Οταν «έσκασε» με σμόκιν σε φιλικό προετοιμασίας με τη Νιουκάστλ

Ένα αστείο περιστατικό που θα έχουν να θυμούνται στη Νιουκάστλ, είναι όταν ο Φλοριάν Τοβέν αποφάσισε να φορέσει ένα σμόκιν σε φιλικό προετοιμασίας της ομάδας. Το ντύσιμό του δεν πήγε καλά με τον πιο σκληρό κριτικό του και άλλοτε επιθετικό της Νιούκαστλ, Άλαν Σίρερ, να του «επιτίθεται» λέγοντας: «Εμφανίζεται με σμόκιν. Εδώ είναι μια δουλειά που πρέπει να την πάρουμε σοβαρά, δεν είναι αστείο αυτό». Ο Τοβέν δεν άφησε ασχολίαστη την κριτική του Σίρερ και του απάντησε λέγοντας: «Ο Άλαν Σίρερ με επέκρινε βίαια, λέγοντας ότι προσποιούμαι κάποιον που δεν είμαι, παρόλο που δεν ήμουν ο μόνος που φορούσε παπιγιόν εκείνη τη μέρα. Γιατί όμως έβαλε στο στόχαστρο μόνο εμένα;».