Αυτός είναι ο Μαρτσίνιακ: Το πέναλτι-σκάνδαλο, ο τελικός του Μουντιάλ και τα παράπονα των ελληνικών ομάδων (vids)

Τάσος Μπακασέτας & Σιμόν Μαρτσίνιακ

i

©Intime

Αυτός είναι ο Μαρτσίνιακ: Το πέναλτι-σκάνδαλο, ο τελικός του Μουντιάλ και τα παράπονα των ελληνικών ομάδων (vids)

Κώστας Τόπας 14:36 - 24.03.2024 / Ανανεώθηκε: 14:36 - 24.03.2024

Το πέναλτι-σκάνδαλο στο Παρί - Νιουκάστλ, οι «φωνές» του Ολυμπιακού στο «Μολινό», ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο «πόλεμος» μεταξύ Μαρσέιγ και ΠΑΟΚ. Ο Πολωνός, Σιμόν Μαρτσίνιακ που ορίστηκε για το μεγάλο παιχνίδι της εθνικής Ελλάδας με τη Γεωργία (21/03, 19:00) έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο προσκήνιο.

Ο Σιμόν Μαρτσίνιακ ορίστηκε για το μεγάλο παιχνίδι της εθνικής Ελλάδας με τη Γεωργία (21/03, 19:00) με τον Πολωνό να έχει «σφυρίξει» ξανά σε προηγούμενη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων. Γεννημένος το 1981, είναι διαιτητής στην κορυφαία κατηγορία της χώρας του από το 2008, ενώ έγινε διεθνής την 1η Ιανουαρίου 2011. Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι αποβλήθηκε σε έναν αγώνα που έπαιζε ως ποδοσφαιριστής και ξεσπώντας στον διαιτητή του είπε «είσαι ο χειρότερος διαιτητής που έχω δει». Η απάντηση του ρέφερι ήταν αυτή που του άλλαξε τη ζωή. «Αν νομίζεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις καλύτερα, δοκίμασε το…».

Έκανε το ντεμπούτο του στο Champions League, το 2014, σε αγώνα της Γιουβέντους εναντίον της Μάλμε. Η πρώτη του μεγάλη διοργάνωση ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, όπου σφύριξε στα ματς Αργεντινή - Ισλανδία και Γερμανία - Σουηδία. Είναι μεγάλος λάτρης της φυσικής κατάστασης και αφιερώνει πολλή ενέργεια και προσοχή στη φροντίδα του σώματός του.

Τα παράπονα στο Γουλβς - Ολυμπιακός

Μάλιστα, ο Μαρτσίνιακ έχει ελληνική εμπειρία, αφού μεταξύ άλλων είχε διευθύνει τη ρεβάνς του Ολυμπιακού με τη Γουλβς τον 2020 για τους «16» του Europa League. Τότε οι «ερυθρόλευκοι» είχαν γνωρίσει την ήττα με 1-0 έχοντας μεγάλα παράπονα από τη διαιτησία.

Σε εκείνο το παιχνίδι ο Μαρτσίνιακ είχε δει παράβαση του Αλέν πάνω στον Ποντένσε, ωστόσο είχε φανεί πως την έδωσε αμέσως και με μεγάλη ευκολία. Στην περίπτωση του ακυρωθέντος γκολ του Καμαρά, που ακυρώνεται για εκατοστά ως οφσάιντ ο Πολωνός με το team του και το VAR έσπευσαν να δουν κάθε γωνία και το παραμικρό στην φάση.

Στην φάση με το πέναλτι του Μπολί πάνω στον Ελ Αραμπί, που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του ματς, ο Μαρτσίνιακ δεν μπήκε στην διαδικασία να ασχοληθεί, δίνοντας δεδομένα δικαιώματα και στερώντας από τον Ολυμπιακό την δυνατότητα να ξαναμπεί στο ματς και να διεκδικήσει την πρόκρισή του.

Επίσης ήταν η «σφυρίχτρα» στην ισοπαλία (1-1, 28/8/2018) της ΑΕΚ με τη Βίντι (με την «Ένωση» να προκρίνεται στους ομίλους του Champions League), στις εκτός έδρας ήττες του ΠΑΟΚ από Μπενφίκα (3-0, 27/2/2014) και Μαρσέιγ (2-1, 7/4/2022), ενώ έχει σφυρίξει και σε μια φιλική νίκη (1-2) της Εθνικής Κ21 με τη Μάλτα τον Ιούνιο του 2011.

Οι αποφάσεις του Μαρτσίνιακ που έκαναν έξαλλη την ΑΕΚ

Ούτε η ΑΕΚ έχει ευχάριστες αναμνήσεις από τον Πολωνό ρέφερι. Ο Μαρτσίνιακ είχε οριστεί στο Μαρσέιγ - ΑΕΚ στο «Βελοντρόμ» και ήταν αυτός που έκλεισε τα μάτια στο κραυγαλέο φάουλ του Βιτίνια στον Βίντα, πριν ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός βρεθεί τετ α τετ με τον Στάνκοβιτς και δώσει το προβάδισμα στη γαλλική ομάδα.

Ο «πόλεμος» στο Μαρσέιγ - ΠΑΟΚ

«Διηύθυνα έναν αγώνα στα προημιτελικά του Conference League μεταξύ της Μαρσέιγ και του ΠΑΟΚ στο Βελοντρόμ. Ήταν ένα… τρελό ματς λόγω των όσων δημιούργησαν οι οπαδοί! Έγινε πραγματικός πόλεμος στις εξέδρες με ρίψη φωτοβολίδων και ρίψη αντικειμένων προς τους παίκτες των δυο ομάδων. 

Δεν ήταν στο επίπεδο των αγώνων Champions League, αλλά έγινε μια μεγάλη μάχη εντός αγωνιστικού χώρου και είχε μεγάλη επιθετικότητα ανάμεσα στους δυο αντιπάλους. Ήταν ένα δυσάρεστο λόγω των γεγονότων εκτός αγωνιστικού χώρου παιχνίδι, αλλά ταυτόχρονα για μένα ήταν ένα πολύ απαιτητικό παιχνίδι».

Με αυτές τις δηλώσεις ο Μαρτσίνιακ που είχε κληθεί να διευθύνει την αναμέτρηση των δύο ομάδων, είχε περιγράψει όλα όσα συνέβησαν στην έδρα των Γάλλων κι είχε κάνει λόγο για... πραγματικό πόλεμο στις εξέδρες.

«Ο πιο δύσκολος αγώνας που έχω διευθύνει ποτέ»

«Ήταν ο πιο δύσκολος αγώνας που έχω διαιτητεύσει ποτέ». Αυτό παραδέχθηκε μιλώντας στα ΜΜΕ της πατρίδας του ο Σίμον Μαρτσίνιακ, Πολωνός διαιτητής του τελικού στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, όπου η Αργεντινή κέρδισε στα πέναλτι τη Γαλλία (4-2, 3-3 παράταση, 2-2 κανονική διάρκεια).

Ο 43χρονος Μαρτσίνιακ μίλησε επίσης για τις στιγμές που πέρασε με τον Κιλιάν Εμπαπέ μετά το τελευταίο σφύριγμα: «Μάλλον ήταν ο παίκτης του αγώνα, αν μπορούμε να το πούμε αυτό για κάποιον που δεν κέρδισε το ματς. Είδα δάκρυα να κυλούν στα μάτια του. Με κοίταξε, είδε ότι μόλις είχα δώσει τα χέρια με τον Ούγκο Γιορίς και έκανε ένα βήμα, οπότε πήγα να τον δω και χαιρετηθήκαμε. 

Του έδωσα συγχαρητήρια για τον αγώνα του, τον σπουδαίο του αγώνα. Είναι σπουδαίος παίκτης. Είπε επίσης ότι εμείς, εγώ και οι βοηθοί μου διαιτητές, είχαμε καλή παρουσία και μας ευχαρίστησε. Κοίταξε κάτω και με ξάφνιασε λίγο, γιατί ήθελα απλώς να του σφίξω το χέρι. Αυτά όμως είναι συναισθήματα. Τον παρηγόρησα λέγοντάς του ότι λυπάμαι που τελείωσε έτσι, γιατί το ματς ήταν απίστευτο».

Το 2/10 από την «Equipe» για τον τελικό του Μουντιάλ

Ο Πολωνός έγινε δέκτης πολλών αρνητικών κριτικών στη χώρα της Ευρώπης, αφού θεωρήθηκε από πολλούς πως ευνοούσε την «Αλμπισελέστε» με τα σφυρίγματα του. Αποκορύφωμα ήταν το άρθρο της «Equipe» για το ματς, μέσω του οποίου βαθμολόγησε τον ρέφερι της αναμέτρησης με 2/10.

Σε συνέντευξη του ο Πολωνός διαιτητής δεν παρέλειψε να «απαντήσει» στη γαλλική εφημερίδα «Εquipe» -τον βαθμολόγησε με 2/10- η οποία την επόμενη ημέρα του αγώνα, δημοσίευσε μια φωτογραφία, όπου φαίνονται δύο Αργεντινοί να βρίσκονται... παράνομα στο γήπεδο τη στιγμή του τρίτου γκολ που πέτυχε ο Μέσι στην παράταση.

«Οι Γάλλοι δεν ανέφεραν αυτή τη φωτογραφία, όπου μπορείτε να δείτε πώς υπάρχουν επτά Γάλλοι στο γήπεδο όταν ο Εμπαπέ σκοράρει», είπε και έδειξε από το κινητό του τη σχετική φωτογραφία. «Τι αντίκτυπο είχαν οι παίκτες που σηκώθηκαν και μπήκαν στο γήπεδο; Υπάρχουν σοβαρές εφημερίδες και εκείνες που αναζητούν θόρυβο. Μου έχουν γράψει φίλοι, σπουδαίοι διαιτητές της Γαλλίας. Η αποδοχή ήταν μεγάλη. Πολλοί επαγγελματίες και ποδοσφαιριστές μάς έχουν στείλει συγχαρητήρια. Ο Κιλιάν Εμπαπέ είπε ότι ήμασταν σπουδαίοι διαιτητές».

Η συμμετοχή του σε ακροδεξιό κόμμα!

Πέρυσι, η UEFA όρισε τον Σιμόν Μαρτσίνιακ ως διαιτητή, για τον τελικό του Champions League ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ. Ωστόσο, λίγα 24ωρα πριν την μεγάλη αναμέτρηση, το όνομα του φαίνεται μπλέχτηκε σε σκάνδαλο.

Πιο αναλυτικά, ο Πολωνός ρέφερι βρέθηκε ως προσκεκλημένος του Σλαβομίρ Μέντζεν σε εκδήλωση του κόμματος «Konfederacja». Ένα κόμμα το οποίο μεταξύ άλλων έχει συνδεθεί με την ακροδεξιά, αφού έχει ως κύριο σλόγκαν του την πρόταση: «Είμαστε εναντίον των Εβραίων, των γκέι, των αμβλώσεων και της φορολογίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσίευμα της Guardian, ο ίδιος μίλησε ως καλεσμένος του πολιτικού στην εκδήλωση με ονομασία «Everest» στις 29 του Μάη, μέσω τις οποίας παρουσιάστηκαν για μία ακόμα φορά οι ακραίες θέσεις της παράταξης.

Το θέμα, όπως ήταν λογικό, έφτασε στη UEFA, η οποία δεν σκοπεύει να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. «Η UEFA γνωρίζει τις καταγγελίες γύρω από τον Σιμόν Μαρτσίνιακ και ζητά επείγουσα διευκρίνιση. Η UEFA και ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα αντιτίθεται με τις «αξίες» που προωθεί η εν λόγω ομάδα και παίρνει πολύ σοβαρά αυτούς τους ισχυρισμούς. Περαιτέρω ενημέρωση θα γίνει αύριο, αφού εξεταστούν όλα τα στοιχεία», ανέφερε χαρακτηριστικά η συνομοσπονδία σε συνομιλία της με δημοσιογράφο της Guardian.

Το πέναλτι σκάνδαλο στο Παρί - Νιουκάστλ

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Νιούκαστλ ετοιμαζόταν για... νταμπλ στις νίκες επί της Παρί, όμως με το πέναλτι που πήραν οι Γάλλοι κι εκτέλεσε εύστοχα ο Κιλιάν Εμπαπέ στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων, παρέμειναν από πάνω στη βαθμολογία του 6ου ομίλου του Champions League.

Οι Παριζιάνοι έσωσαν τον πόντο με πέναλτι στο 90+8', με την απόφαση να σηκώνει πλήθος αντιδράσεων από την πλευρά των Άγγλων. Ο Πολωνός VAR, Τόμαζ Κβιατσκόβκι, ήταν εκείνος που έστειλε τον Μαρτσίνιακ στο μόνιτορ, ώστε να ελέγξει τη φάση και να δώσει το πέναλτι για τους Παριζιάνους.