Ένας χρόνος χωρίς τον άνθρωπο που «αναγέννησε» τον ΠΑΣ Γιάννινα (vids)

Γιώργος Χριστοβασίλης

i

© Intime

Ένας χρόνος χωρίς τον άνθρωπο που «αναγέννησε» τον ΠΑΣ Γιάννινα (vids)

Άγγελος Φραγκισκάτος 11:17 - 14.05.2024 / Ανανεώθηκε: 10:36 - 29.05.2024

Πέρασε ένας χρόνος από την ημέρα που ο Γιώργος Χριστοβασίλης, ο άνθρωπος που «αναγέννησε» τον ΠΑΣ Γιάννινα έφυγε από τη ζωή.

Πέρυσι στις 14 Μαΐου σταμάτησε ο χρόνος για τους απανταχού φίλους του ΠΑΣ Γιάννινα, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Γιώργου Χριστοβασίλη.

Ο εμβληματικός πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα και ο άνθρωπος που καθιέρωσε την ομάδα στα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 68 ετών, μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Γεωργουλόπουλος: «Να επιστρέψει άμεσα ο ΠΑΣ στη Super League»
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

22:40 - 11.05.2024

Γεωργουλόπουλος: «Να επιστρέψει άμεσα ο ΠΑΣ στη Super League»

Ο υπηρεσιακός προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα, Γιώργος Γεωργουλόπουλος τόνισε πως η ομάδα θα πρέπει να επιστρέψει άμεσα στην Stoiximan Super League. Την ίδια ώρα ο τεχνικός του Βόλου, Χρήστος Κόντης, μίλησε για την παραμονή της ομάδας του στη κατηγορία και τη νέα σεζόν.

Ο Χριστοβασίλης αποτέλεσε τον 18ο πρόεδρο στην ιστορία του συλλόγου, αγοράζοντας το 87% των μετοχών της ομάδας από τον Αλέξη Κούγια το 2008. Υπήρξε ο μακροβιότερος και ο -κατά πολλούς- πιο πετυχημένος πρόεδρος του συλλόγου, αφού με αυτόν στο τιμόνι ο «Άγιαξ της Ηπείρου» αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη την σεζόν 2015/16.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, ο ΠΑΣ Γιάννινα εξελίχθηκε σημαντικά σε επίπεδο εξέλιξης παικτών, έχοντας εισπράξει μεγάλα ποσά για την πώληση του Ντίνου Μαυροπάνου στην Άρσεναλ (2018) και του Χουάν Χοσέ Περέα στην Στουτγκάρδη (2022).

«Ήρθε η μέρα που δεν θέλαμε»

Τη δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε ο ίδιος ο ΠΑΣ Γιάννινα με ανακοίνωσή του. Σε αυτήν τον ευχαρίστησαν για όλα όσα προσέφερε, λέγοντας πως θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη των Ηπειρωτών.

«Η ημέρα εκείνη που δεν θα θέλαμε να έρθει ποτέ, δυστυχώς ξημέρωσε. Ο αγαπημένος μας πρόεδρος, Γιώργος Χριστοβασίλης, έφυγε από την ζωή. Όλο αυτό το διάστημα πάλεψε με σθένος και αξιοπρέπεια παρότι η μάχη ήταν άνιση. Ένας υπέροχος άνθρωπος που από το 2008 όταν και ανέλαβε ιδιοκτήτης του συλλόγου κατάφερε να γράψει τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία του Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ και να μνημονεύεται ως ο καλύτερος πρόεδρος που είχε ποτέ του ο “Άγιαξ της Ηπείρου”.

Ο Γιώργος Χριστοβασίλης υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία του συλλόγου και ο άνθρωπος που γιγάντωσε τον Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Στα 15 χρόνια της θητείας του, κατάφερε να βάλει τις βάσεις ώστε ο Π.Α.Σ. να σταθεροποιηθεί στην πρώτη επαγγελματική κατηγορία και να αποτελέσει ένας αξιοσέβαστος αντίπαλος για όλους, με μεγαλύτερο κατόρθωμα η έξοδος στην Ευρώπη την σεζόν 2015-16.

Ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό καλοκαίρι του “Άγιαξ της Ηπείρου”, και η κορυφαία στιγμή του συλλόγου με τα 4 ματς κόντρα σε Οντ και Άλκμααρ, στιγμές που θα μείνουν για πάντα στην μνήμη όλων των Ηπειρωτών. Παράλληλα έφτασε πολύ κοντά και στο όνειρο ενός τελικού Κυπέλλου Ελλάδος αφού δύο φορές η ομάδα έφτασε μέχρι την ημιτελική φάση ημιτελικά του θεσμού.

Η οικογένεια του Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ θρηνεί και με βαθιά θλίψη εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του Γιώργου Χριστοβασίλη και τους οικείους του για τον αδόκητο χαμό του.

Καλό ταξίδι πρόεδρε, το ευχαριστώ δεν αρκεί για όλες αυτές τις όμορφες στιγμές που πρόσφερες στην ιστορία του Π.Α.Σ. και στην πόλη των Ιωαννίνων».

Ποιος ήταν ο Γιώργος Χριστοβασίλης

Γεννημένος το 1955 στα Άγναντα του Νομού Άρτας, σπούδασε στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης όπου και απέκτησε πτυχίο Master. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 εργάστηκε εκεί ως υπεύθυνος πολιτικός μηχανικών των σχολικών κτηρίων της πόλης και το 1986 δημιούργησε στις ΗΠΑ την πρώτη του επιχείρηση.

Το 1993 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου και ασχολήθηκε με τον κατασκευαστικό κλάδο και κυρίως με την παραγωγή-διανομή των οικοδομικών χρωμάτων. Ήταν πρωτοπόρος και ιδιαίτερα πετυχημένος επιχειρηματίας στον κλάδο του, ενώ παράλληλα άρχισε να ασχολείται και με το ποδόσφαιρο.

Από τον Κούγια στον Χριστοβασίλη

Ήταν 3 Ιουλίου του 2008 όταν δύο ανακοινώσεις από τον Αλέξη Κούγια και τον Γιώργο Χριστοβασίλη, πιστοποιούσαν το τέλος μιας σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο ανδρών, που είχαν αρχίσει περίπου ένα μήνα νωρίτερα και ο ΠΑΣ Γιάννινα εισερχόταν στην εποχή Χριστοβασίλη.

«Σήμερα 3 Ιουλίου υπεγράφη μεταξύ εμού και του επιχειρηματία Γιώργου Χριστοβασίλη σύμβαση πωλήσεως του 87,12% των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 από εμέ προς αυτόν. Εύχομαι στον νέο ιδιοκτήτη της ιστορικής ΠΑΕ να μετουσιώσει σε πράξη όλα τα όνειρα και τις προσδοκίες όλης της οικογένειας του ΠΑΣ Γιάννινα σε όλο τον κόσμο» ανέφερε η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια.

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε η αγοραπωλησία της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 από τον κ. Κούγια προς το πρόσωπό μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Κούγια για το αίσιο τέλος που είχε αυτή και θα προσπαθήσω να συνεχίσω το έργο που αυτός ξεκίνησε και να επαναφέρουμε τον ΠΑΣ Γιάννινα εκεί που όλοι πιστεύουμε ότι αξίζει», τόνιζε η ανακοίνωση του Γιώργου Χριστοβασίλη.

Οι μέρες και τα έργα του στον ΠΑΣ Γιάννινα

Επί των ημερών του Γιώργου Χριστοβασίλη ο «Αγιαξ της Ηπείρου» όχι μόνο επέστρεψε και καθιερώθηκε στη μεγάλη κατηγορία, από την πρώτη του κιόλας χρονιά, αλλά συνάμα το 2016 η ομάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αρχικά απέκλεισε την νορβηγική Οντ Γκρέναλντ, όμως στη συνέχεια έμεινε εκτός Europa League από την Άλκμααρ. Μάλιστα όλο το χρονικό διάστημα της παρουσίας του η ομάδα τερμάτισε έξι φορές στο top 6 της μεγάλης κατηγορίας και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου.

Παρά το γεγονός ότι σε αυτά τα 15 χρόνια ο σύλλογος υποβιβάστηκε δύο φορές ουδέποτε τέθηκε ζήτημα βιωσιμότητας της ΠΑΕ, που επί ημερών του μετατράπηκε και σε μία ομάδα που «έβγαζε» παίκτες.

Δεκάδες καθιερώθηκαν στους «Ζωσιμάδες» και στη συνέχεια ακολούθησαν μεγάλη καριέρα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Ντίνου Μαυροπάνου, ο οποίος πήρε μεταγραφή για την Άρσεναλ

©Intime

Ωστόσο και άλλοι παίκτες «έχτισαν» το όνομά τους στον ΠΑΣ, από όπου οι περισσότεροι έφυγαν με μεταγραφή (π.χ. Δημήτρης Κολοβέτσιος, Μάριος Οικονόμου, Μάρκος Βελλίδης, Χάρης Χαρίσης, Λεωνίδας Κούτρης, Μανώλης Σάλιακας, Γιούρι Λοντίγκιν, Χοσέ Περέα και δεκάδες άλλοι).

Μάλιστα εκτός από καριέρες παικτών ο «Αγιαξ της Ηπείρου»... έχτιζε επί ημερών του και ανάλογες προπονητών, όπως των Γιάννη Χριστόπουλου, Αργύρη Γιαννίκη και Ηρακλή Μεταξά.

Είναι δύσκολο να πεις «αντίο» στον αναμορφωτή αυτής της ομάδας και να πιστέψεις ότι έφυγε έτσι γρήγορα από κοντά μας.