Το πιο ιδιαίτερο στάδιο στον κόσμο βρίσκεται στη Νότια Αφρική: Τριγωνικές εξέδρες, 59.000 θέσεις και μοναδική αρχιτεκτονική (vid)

Το πιο ιδιαίτερο στάδιο στον κόσμο βρίσκεται στη Νότια Αφρική: Τριγωνικές εξέδρες, 59.000 θέσεις και μοναδική αρχιτεκτονική (vid)

Πάνος Κορομηλάς • 07:00 - 21.02.2024 / Ανανεώθηκε: 12:41 - 23.05.2024

Το «Mmabatho Stadium» της Νότιας Αφρικής, αποτελεί το πιο παράξενο στάδιο του κόσμου. Τριγωνικές εξέδρες και κατασκευές σε σχήμα «ηλιακών panel», ικανές να φιλοξενήσουν 59.000 κόσμο.

Υπάρχουν πολλά εντυπωσιακά στάδια στον κόσμο. Κάποια έχουν μεγάλη χωρητικότητα και άλλα είναι υπερσύγχρονα. Σχεδόν όλα όμως, είναι κατασκευασμένα βάσει της ίδιας αρχιτεκτονικής. Ενιαίες εξέδρες περιμετρικά από τον αγωνιστικό χώρο, σε σχήμα που παραπέμπει σε ορθογώνιο. 

Το «Mmabatho Stadium» στη Νότια Αφρική όμως δεν είναι ένα συνηθισμένο στάδιο. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Μποτσουάνα, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από το Γιοχάνεσμπουργκ. Η κατασκευή του είναι ιδιαίτερη, οι εξέδρες είναι τριγωνικές και «φέρνουν» αρκετά σε ηλιακά panel. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το 1981, από τον Ισραηλινό αρχιτέκτονα, Ίσραελ Γκούντοβιτς, και πλέον χρησιμοποιείται ως γήπεδο για φιλανθρωπικούς σκοπούς αλλά και πολλούς αγώνες των τοπικών πρωταθλημάτων.

Στις τέσσερις πλευρές γύρω από το γήπεδο υπάρχουν τριγωνικές εξέδρες, ενώ περιμετρικά έχουν τοποθετηθεί επιπλέον κατασκευές με καθίσματα σε σχήμα ηλιακού panel, για να αυξηθεί η χωρητικότητα. Το αξιοσημείωτο είναι πως το στάδιο είναι ικανό να φιλοξενήσει πάνω 59.000 ανθρώπους. Ξεπερνά σε χωρητικότητα το λαμπερό «Etihad» της Μάντσεστερ Σίτι, ενώ μόλις τέσσερα γήπεδα της Αγγλίας είναι μεγαλύτερα από εκείνο.

Παρά τη μεγάλη χωρητικότητα του, η αξιοποίηση του δεν είναι ανάλογη. Η ασυνήθιστη κατασκευή του έχει εγείρει ζητήματα πρακτικότητας, ενώ έμεινε εκτός και από τα γήπεδα που επιλέχθηκαν το 2010 για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής. Η κακή ορατότητα που θα είχαν οι θεατές αποτέλεσε και τον βασικό λόγο του αποκλεισμού του από τις διαθέσιμες επιλογές.

Το μόνο βέβαιο είναι πως πρόκειται δίχως αμφιβολία για ένα από τα πιο ασυνήθιστα στάδια στον κόσμο. Μια μοναδική κατασκευή, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που σε καμία περίπτωση δεν περνάει απαρατήρητη.