Σοκάρουν οι παίκτες της Γκάμπια για το «θρίλερ» της πτήσης: «Οι συνέπειες θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερες» (vid)

Γκάμπια

Σοκάρουν οι παίκτες της Γκάμπια για το «θρίλερ» της πτήσης: «Οι συνέπειες θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερες» (vid)

Κώστας Τόπας 08:57 - 12.01.2024

Οι παίκτες της Γκάμπια μίλησαν για την στην ανατριχιαστική εμπειρία που βίωσαν στην πτήση της ομάδας, καθώς δεν ήθελαν πολύ για να χάσουν όλοι τη ζωή τους.

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Γκάμπια ετοιμαζόταν να πάει στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής που θα διεξαχθεί στην Ακτή Ελεφαντοστού. Τα μέλη του πληρώματος καθόντουσαν όλοι στις θέσεις τους, μεταξύ των οποίων και οι διεθνείς με την Γκάμπια, οι οποίοι βέβαια επρόκειτο να αρχίσουν να παρατηρούν πώς άρχιζε να τελειώνει το οξυγόνο τους.

Χωρίς οξυγόνο εννέα λεπτά μετά την απογείωση

Η ξαφνική απώλεια οξυγόνου μέσα στο αεροπλάνο, το οποίο εννέα λεπτά νωρίτερα είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Γκάμπιας, Μπαντζούλ, υποχρέωσε τον πιλότο να προβεί σε αναγκαστική προσγείωση ώστε το πλήρωμα να αναπνεύσει ξανά κανονικά. Μια κατάσταση που έκανε αρκετούς επιβάτες να χρειαστούν περίθαλψη.

Αρκετοί παίκτες της εθνικής ομάδας λιποθύμησαν, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας. Μεταξύ αυτών, ο Σάιντι Τζάνκο ο οποίος έπαιξε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και σε ανάρτηση του στο Instagram ανέφερε ότι ορισμένοι από τους επιβαίνοντες άρχισαν να νιώθουν «έντονους πονοκεφάλους και ακραία ζάλη».

«Αφού ταξιδέψαμε 32 ώρες συνολικά από τη Σαουδική Αραβία στην Γκάμπια με μεγάλες διακοπές στην Κωνσταντινούπολη και την Καζαμπλάνκα, σήμερα έπρεπε να πετάξουμε από τη Γκάμπια στην Ακτή του Ελεφαντοστού για την AFCON», ξεκινά να εξιστορεί ο Τζάνκο. 

«Μόλις επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο που νοίκιασαν για να μας μεταφέρουν, παρατηρήσαμε την απέραντη ζέστη που μας άφησε βουρκωμένους στον ιδρώτα», συμπτώματα που είναι εμφανή στο βίντεο, αλλά οι υπεύθυνοι της πτήσης τα δικαιολόγησαν αμέσως: «Το πλήρωμα διαβεβαίωσε μας ότι ο κλιματισμός θα ξεκινούσε σύντομα».

«Η απάνθρωπη ζέστη, σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου, προκάλεσε έντονους πονοκεφάλους και έντονη ζάλη σε πολλούς ανθρώπους. Επιπλέον, οι άνθρωποι άρχισαν να αποκοιμούνται βαθιά λίγα λεπτά μετά την είσοδο στο αεροπλάνο», λέει ο παίκτης, οι συμπαίκτες του και άλλοι. Τα μέλη του πληρώματος είχαν αρχίσει να λιποθυμούν. «Ενώ βρισκόταν στον αέρα, η κατάσταση επιδεινώθηκε, αφήνοντας τον πιλότο χωρίς άλλη επιλογή από το να πραγματοποιήσει επείγουσα προσγείωση στο αεροδρόμιο Μπαντζούλ εννέα λεπτά μετά την απογείωση. Κάτι που έγινε με επιτυχία.

Μια φυγή στα όρια της τραγωδίας

Η απόφαση του πιλότου να προσγειωθεί έσωσε την κατάσταση: «Αν δεν ήταν αυτό, οι συνέπειες θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερες! Γνωρίζοντας τι θα μπορούσε να είχε συμβεί, θα είχαμε μείνει εκτεθειμένοι στην κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε ένα αεροπλάνο, χωρίς οξυγόνο» λέει ο ποδοσφαιριστής. 

Αν και ευτυχώς απέφυγαν την τραγωδία, «είμαστε ευγνώμονες που όλοι νιώθουν καλά» και ζητούν έρευνα για το τι συνέβη. «Αυτή είναι μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί εν όψει του Κυπέλλου Αφρικής, καθώς είναι μόνο ένα από τα εμπόδια μας στο μέλλον. Αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να σταματήσει με άμεση ισχύ»., καταλήγει.