Ο ένας Γκουαρδιόλα οδηγεί την Σίτι στην κορυφή κι ο άλλος κάνει «μαγικά» στη Χιρόνα

Πέρε & Πεπ Γκουαρδιόλα

Ο ένας Γκουαρδιόλα οδηγεί την Σίτι στην κορυφή κι ο άλλος κάνει «μαγικά» στη Χιρόνα

Κώστας Τόπας 09:51 - 30.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:06 - 14.08.2024

Η Χιρόνα βρίσκεται στην δευτέρη θέση της La Liga πριν υποδεχτεί την Ρεάλ Μαδρίτης το βράδυ του Σαββάτου (30/09 19:30). Μια επιτυχία που οφείλει πολλά στον Πέρε Γκουαρδιόλα, αδερφό του Πεπ και αφεντικό του καταλανικού συλλόγου.

Έξι νίκες σε ισάριθμους αγώνες της Premier League, ο Έρλινγκ Χάαλαντ ήδη φλέγεται και μια σεζόν για το Champions League ξεκίνησε με απόλυτη επιτυχία (3-1 εναντίον του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου). Αν ο αποκλεισμός στο Λιγκ Καπ αυτή την εβδομάδα αποτελεί ένα μικρό πρόβλημα, ο Πεπ Γκουαρδιόλα έχει κάτι να χαμογελάσει για την αρχή της σεζόν.

Όμως στην οικογένεια Γκουαρδιόλα, ο «μαέστρος» της Μάντσεστερ Σίτι δεν είναι ο μόνος που λάμπει. Πολύ λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό, ο Πέρε Γκουαρδιόλα μπορεί επίσης να καυχηθεί για μια σειρά από επιτυχίες. Χωρίς να έχει τα ίδια μέσα με τον 52χρονο αδερφό του. Με τη Χιρόνα, της οποίας είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου από το 2020, πρωταγωνιστεί στα σαλόνια της La Liga.

Η καταλανική πόλη των 100.000 κατοίκων δεν έχει χάσει ακόμα και παρουσιάζεται με απόλυτη αυτοπεποίθηση όταν έρθει η ώρα να αμφισβητήσει τη «συμμορία» του Κάρλο Αντσελοτι (30/09, 19:30) στο στάδιο «Montilivi» με 13.500 θέσεις. Επιστρέφοντας στην ελίτ πέρυσι, η Χιρόνα βασίζεται στο αποφασιστικά επιθετικό ποδόσφαιρο. 

Από την ηλεκτρομηχανική στη Nike

Η Χιρόνα οδηγείται από την «City Football Group», αυτό το ταμείο των Εμιράτων που κατέχει τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία έχει τον πλήρη ή μερικό έλεγχο πολλών ομάδων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων και της γαλλικής Τρουά. Οσον αφορά τον Πέρε Γκουαρδιόλα; Ο 47χρονος αποτέλεσε ποδοσφαιριστής στα νιάτα του και ξεκίνησε για πρώτη φορά σπουδές στην ηλεκτρομηχανική, όπως αναφέρει η Relevo. 

Πριν στραφεί στο μάρκετινγκ και γίνει μέλος της Nike το 1997. Για δώδεκα χρόνια, διαχειριζόταν συμβόλαια χορηγίας για τα μεγαλύτερα ονόματα στα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα όπως ο Ζεράρ Πικέ, ο Σέρχιο Μπουσκέτς και ο Κάρλες Πουγιόλ, ενώ παράλληλα απασχολούσε τα συμφέροντα των Ρονάλντο και Ροναλντίνιο. Το 2009 αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του αντιπροσωπεία παικτών και συμβουλευτικό πρακτορείο αθλητικών συμβουλών, την Media Base Sports, μια παγκόσμια αντιπροσωπεία ποδοσφαίρου, από την οποία πέρασαν κορυφαίοι προπονητές και παίκτες όπως ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο Αντρές Ινιέστα, ο Λουίς Σουάρες και ο Τιάγκο Αλκαντάρα την τελευταία δεκαετία.

Ο φιλόδοξος και διάσημος ως εξαιρετικός διαπραγματευτής, ο Πέρε Γκουαρδιόλα, που ζει στο Λονδίνο,  το 2017 μπήκε στη Χιρόνα, ανακτώντας το 16% των μετοχών του συλλόγου, τη χρονιά που ο όμιλος της Σίτι μπήκε στην εξίσωση. Τρία χρόνια αργότερα, ανέλαβε τη διεύθυνση του διοικητικού συμβουλίου, δραστηριότητα την οποία συνδύασε με τις λειτουργίες του στο Sports Entertainment Group, ένα κορυφαίο πρακτορείο παικτών. 

«Το να λέμε ότι είμαστε το αποθεματικό της Μάντσεστερ Σίτι είναι παράλογο. Είναι ανοησία. Αυξήσαμε το ανώτατο όριο αποδοχών επειδή αγοράζουμε και πουλούσαμε καλά. Έχουμε νέους χορηγούς και περισσότερα έσοδα από εισιτήρια. Έχουμε βιώσει αποτυχίες, προαγωγές και υποβιβασμούς. Σήμερα, είμαστε όλοι πολύ περήφανοι. Τράβηξα ένα στιγμιότυπο οθόνης της βαθμολογίας (La Liga). Αλλά πρέπει να κρατήσουμε τα πόδια μας στο έδαφος», εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα στο «Athletic».

«Λύνει όλα τα προβλήματα»

«Είναι ένα αξιόπιστο άτομο και είναι πολύ δύσκολο να βρεις αυτό το είδος ανθρώπου στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Είναι ένας ικανός και πολύ έξυπνος άνθρωπος», είπε για τον Πέρε Γκουαρδιόλα ο διευθυντής ποδοσφαίρου της Μάντσεστερ Σίτι, Τσίκι Μπεγκιριστάιν, μέσω της της Relevo. «Βλέπει πάντα τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Είναι αισιόδοξος άνθρωπος. Είναι εύκολο να δουλέψεις μαζί του, δεν πανικοβάλλεται ποτέ. Πάντα βρίσκει λύσεις. Στη δουλειά, είναι σημαντικό και ανακουφιστικό να έχεις κάποιον που αποπνέει τέτοια ενέργεια», λέει ο Φεράν Σοριάνο, εκτελεστικό αφεντικό του City Football Group. 

Ο αθλητικός διευθυντής της Χιρόνα, Κίκε Σαρσέλ, επαινεί επίσης την ικανότητα του Πέρε Γκουαρδιόλα να «λύνει όλα τα προβλήματα». «Μου λέει πάντα: "Ηρέμησε, ηρέμησε. Αν δεν πετύχει, θα βρούμε άλλη λύση". Είναι φιλόδοξος, σοβαρός και έχει μεγάλη ικανότητα για δουλειά. Η αποφασιστικότητά του να κάνει τα πράγματα είναι βάναυση. Στην πραγματικότητα, είναι σαν ποδοσφαιριστής που μπορεί να εκτελεί πέναλτι την τελευταία στιγμή».

Με προπονητή τον Ισπανό Μίχελ, η Χιρόνα στοχεύει πάνω από όλα να παραμείνει στην κατηγορία και τη φετινή σεζόν. Ενισχύοντας παράλληλα την ταυτότητά της γύρω από παίκτες που προπονούνται στον σύλλογο ή είναι συνηθισμένοι στα γήπεδα της La Liga. «Είμαστε η πρώτη ομάδα στην Καταλονία. Είμαστε ένα παράδειγμα προς μίμηση και πάντα θέλουμε περισσότερα», επιμένει ο Πέρε Γκουαρδιόλα. 

Για να συνεχίσει να αναπτύσσεται, το City Group σχεδιάζει να προσφέρει σύντομα 25 εκατομμύρια ευρώ για νέες υποδομές στο προπονητικό της Χιρόνα και στην επέκταση του... παραμυθιού που ζει στα σαλόνια της La Liga.