Η ρομαντική ιστορία της Λόχγκολ στη Βόρεια Ιρλανδία: Η μικρότερη ομάδα στην Ευρώπη, οι 282 κάτοικοι και το άπιαστο όνειρο (vids)

Λόχγκολ

i

PrtScr

Η ρομαντική ιστορία της Λόχγκολ στη Βόρεια Ιρλανδία: Η μικρότερη ομάδα στην Ευρώπη, οι 282 κάτοικοι και το άπιαστο όνειρο (vids)

Κώστας Τόπας 09:23 - 20.04.2023 / Ανανεώθηκε: 10:15 - 20.04.2023

Ενα μικρό χωριό στη Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο έχει μόλις 282 κατοίκους, είδε την τοπική ομάδα Λόχγκολ, στην οποία αγωνίζεται το 10% του πληθυσμού, να κερδίζει την άνοδο στην πρώτη κατηγορία πρωταθλήματος και να γράφει ιστορία.

Το Champions League πάντα μας είχε συνηθίσει να προσφέρει θέαμα στην Ευρώπη. Οι καλύτερες ομάδες, τα καλύτερα γήπεδα, τα καλύτερα έπαθλα, οι καλύτεροι οπαδοί και οι καλύτερες πόλεις. Η ευρωπαϊκή γοητεία, ωστόσο, μπορεί να βρεθεί και κρυμμένη ακόμα και στα πιο μακρινά και μικρά μέρη. Και εκεί, κανείς δεν μπορεί να νικήσει την Λόχγκολ.

Η ομάδα της Βόρειας Ιρλανδίας εξασφάλισε την άνοδο στο NIFL Premiership 16 χρόνια μετά τον υποβιβασμό της αι έφερε χαρά στην πόλη της κομητείας του Άρμαγκ για την απροσδόκητη επιτυχία. Χάρη σε αυτήν την επιτυχία, η πόλη του Λόχγκολ θα γίνει ο μικρότερος οικισμός στην Ευρώπη με κορυφαίο ποδοσφαιρικό σύλλογο σε μία από τις 53 Πρώτες Κατηγορίες που ανήκουν στην UEFA το 2023-24. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι μόνο 282 άνθρωποι ζουν στον οικισμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή, το 2011 .

Λαμβάνοντας αυτά τα δεδομένα, ο οικισμός της Βόρειας Ιρλανδίας είναι λιγότερος από τους 334 κατοίκους της Στρέιμενς, μιας πόλης στις Νήσους Φερόε που φιλοξενεί την ΕΜ/Στρέιμουρ, μια ομάδα στην πρώτη κατηγορία και που έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια της Λίγκας σε δύο περιπτώσεις (2008 και 2012).

Η Λόχγκολ είχε μια ονειρεμένη σεζόν, καθώς κατάφερε να εξασφαλίσει την άνοδο και στο τελευταίο παιχνίδι κέρδισε την Ντουντέλα με 3-1, σε έναν αγώνα που συγκέντρωσε 57 οπαδούς στο γήπεδο! Είναι η δεύτερη φορά που θα αγωνίζεται στα... σαλόνια της First Division τα τελευταία 13 χρόνια. Αλλά αυτή τη φορά, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη το 2010, θα πάρει την άδεια από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βόρειας Ιρλανδίας για να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο στην περιοχή.

«Αυτή τη φορά είμαστε έτοιμοι για το κάτι παραπάνω. Είμαι στο σύλλογο για 6,5 χρόνια και κάθε χρόνο βελτιωνόμαστε. Θέλουμε να συνεχίσουμε να προοδεύουμε», είπε ο προπονητής της ομάδας, Ντιν Σμιθ στο BBC μετά την κατάκτηση του τίτλου». Ο νυν προπονητής υπερασπίστηκε επίσης τα μπλε χρώματα της Λόχγκολ στον αγωνιστικό χώρο.

Για το λόγο αυτό, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την ιδιαιτερότητα της ομάδας και αστειεύεται: «Είναι αλήθεια ότι στην πόλη υπάρχει το σχόλιο ότι όταν προπονούμαστε Τρίτη και Πέμπτη είμαστε σχεδόν το 10% του πληθυσμού μας». Είναι επίσης ξεκάθαρος για το μέγεθος των όσων έχουν επιτευχθεί: «Είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία του συλλόγου».

Η Λόχγκολ θα γιορτάσει την άνοδο με τον κόσμο της το επόμενο Σάββατο εναντίον της δεύτερης στη βαθμολογία, Γουαρενπόιντ. Το «Lakeview Park», χωρητικότητας 3.000 ατόμων -πάνω από το 1000% της πόλης- θα φιλοξενήσει ένα πάρτι για την ιστορία.

Από την Κωνσταντινούπολη (16 εκατομμύρια κάτοικοι) μέχρι το Λόχγκολ (282), κάθε ομάδα έχει όνειρο να αγωνιστεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Tags: