Ίνγκασον: Ένας μεσογειακός... Βίκινγκ
i

Ίνγκασον/©Intime

Ίνγκασον: Ένας μεσογειακός... Βίκινγκ

Ο Ισλανδός κεντρικός αμυντικός. Ίνγκι Ίνγκασον, που έκρινε το ντέρμπι με τον Άρη ,έχει βρει την ποδοσφαιρική του Ιθάκη στη Θεσσαλονίκη.

Για αυτό έγινε ο κόσμος μάτια μου, για αυτό για να σε συναντήσω τραγουδάει ο Μανώλης Λιδάκης και αυτοί οι στίχοι ταιριάζουν απόλυτα στη σχέση Ίνγκι Ίνγκασον και ΠΑΟΚ. 

Ο Ισλανδός κεντρικός αμυντικός που έκρινε το ντέρμπι με τον Άρη έχει βρει την ποδοσφαιρική του Ιθάκη στη Θεσσαλονίκη και τον Δικέφαλο και όπως έχει λέει και στο περιβάλλον είναι επιτέλους ποδοσφαιρικά ευτυχισμένος. Τα παραπάνω αποδεικνύονται και από όσα είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Ισλανδός: «Ο ΠΑΟΚ είναι μοναδικός, είναι μια ομάδα με τεράστια ιστορία και μεγάλη οπαδική βάση. Κόλλησα με τον ΠΑΟΚ γιατί έχουμε ίδια ιδεολογία. Προέρχομαι από μια σκληρή χώρα. Ο ΠΑΟΚ είναι σκληρό κλαμπ, που θέλει θυσίες. Έχω έντονα συναισθήματα για τον ΠΑΟΚ. Νιώθω βρήκα το κατάλληλο κλαμπ για εμένα».

Ο 29χρονος πλέον κεντρικός αμυντικός και αρχηγός του Δικεφάλου έφτασε στη Θεσσαλονίκη ένα βράδυ του Γενάρη του 2019 σε μια χρονιά που ελάχιστοι έδωσαν σημασία στην μεταγραφή του. Ο φανταχτερός Σέρτζιο Ολιβέιρα και το πρότζεκτ του Κάρολ Σφιντέρσκι είχαν εντυπωσιάσει τους πάντες, που δεν υπήρχε χώρος στη σκηνή του ενθουσιασμού για τον Ισλανδό που αποκτήθηκε από τη Ροστόφ με ένα ποσό κοντά στα τέσσερα εκατομμύρια. Αυτός όμως δεν τον ενόχλησε ποτέ! Ίσα ίσα ο Ίνγκασον θεώρησε πως όσο βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας θα είχε χρόνο για να δουλέψει, να κατανοήσει τα θέλω του προπονητή και να μπορέσει να ενσωματωθεί στα νέα δεδομένα της ομάδας.

Η σχέση του ΠΑΟΚ με τον Ίνγκασον μοιάζει να είναι... καρμική. Η μεταγραφή το 2019 πέρασε από 40 κύματα για να ολοκληρωθεί. Ο Μάριο Μπράνκο, ο τότε αθλητικός διευθυντής του Δικεφάλου, όχι απλά δεν τον ήθελε και τον είχε κόψει 3 φορές, αλλά είχε βάλει και βέτο στην αγορά να του προτείνει τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή. Κι όμως ο Ίνγκασον ήθελε να παίξει στον ΠΑΟΚ. Τι έκανε; Μίλησε με τον φίλο του Άλφρεντ Φινμπόγκασον, ο ατζέντης του οποίου είχε καλές σχέσεις με τους «ασπρόμαυρους». Ο ατζέντης του Ισλανδού επιθετικού, επικοινώνησε με τον Ίνγκασον και του τόνισε πως όλα θα πάνε καλά, πως θα γίνει το deal με τον ΠΑΟΚ. Και τελικά έγινε! Φυσικά, σε αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι Ιβάν και Γιώργος Σαββίδης, που τον γνώριζαν από το πρωτάθλημα της Ρωσίας.

Τη χρονιά του αήττητου νταμπλ, ο Ίνγκασον έβλεπε τα παιχνίδια κυρίως από τον πάγκο, αφού όπως παραδέχεται και ο ίδιος το δίδυμο Βαρέλα-Κρέσπο ήταν πραγματικά άδικο και άσχημο να... σπάσει από έναν καινούργιο, καθώς ρόλαρε τόσο καλά. Όμως από το καλοκαίρι και έπειτα με την έλευση του Αμπέλ Φερέιρα άρχισε να παίρνει τις ευκαιρίες του και να καθιερώνεται. Βέβαια, μπορεί ο Πορτογάλος να του έδωσε την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει, αλλά ο Ισλανδός ποτέ δεν τον συμπάθησε ιδιαίτερα. Τον θεωρούσε πολύ αρογκάντ και πως δεν ταίριαζε στο dna του ΠΑΟΚ. Δεν είχε και άδικο...

Ο Ίνγκασον ήρθε στη Θεσσαλονίκη ως ένας ψυχρός Ισλανδός. Τι σημαίνει αυτός; Λιγομίλητος, σκληρός, αγέλαστος, σχεδόν δεν έδειχνε τα συναισθήματα. Ένας σωστός Βίκινγκ με λίγα λόγια. Πλέον όμως δεν είναι ο ίδιος. Έχει αρχηγικές τάσεις, χαμογελάει, δείχνει τα συναισθήματα του, παίρνει πρωτοβουλίες. Άλλωστε χαριτολογώντας λέει στις κουβέντες με τους συμπαίκτες του ότι είναι ένας Βίκινγκ με... καταγωγή από τη Μεσόγειο. Έχει αλλάξει τόσο που δεν θέλει να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, αλλά όταν κρεμάσει τα παπούτσια του θέλει να μείνει στη Θεσσαλονίκη, αφού ήδη σκέφτεται να αγοράσει σπίτι στην πόλη.

Η μεγάλη του αλλαγή φάνηκε πριν, αλλά και μετά το παιχνίδι με τον Άρη στην Τούμπα. Η ομιλία του πριν την έναρξη του ντέρμπι ήταν συγκλονιστική. Μια ομιλία που δεν την περίμενε κανείς, αφού ο 29χρονο στόπερ είναι ένας άνθρωπος που σπάνια έχει κάνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Το ένιωσε όμως ότι έπρεπε να το κάνει δεν ήταν κάτι στημένο, δεν είχε καν κάπου γραμμένα τα λόγια, είπε ότι βγήκε από μέσα του. «Άνθρωποι που ζουν γύρω μας και μας φροντίζουν μας έχουν πει τι σημαίνουν αυτά τα ματς. Μπαίνουμε μέσα και δεν βγαίνουμε αν δεν τα κερδίσουμε, αν δεν πεθάνουμε προσπαθώντας. Φτάνει παιδιά. Εμείς που είμαστε εδώ ξέρουμε ότι αξίζουμε περισσότερα. Και αυτά τα ματς θα μας πάνε εκεί που πρέπει. Δεν έχουν καμία τύχη όταν είμαστε όλοι μαζί», είπε στους συμπαίκτες του ο Ίνγκασον στα αποδυτήρια της Τούμπας.

Αυτό όμως ήταν το πριν... Τι έγινε μετά; Ο Ίνγκασον φεύγοντας χαμογελούσε! Ναι, αυτός ο σκληρός Βίκινγκ χαμογελούσε και μονολογούσε το εξής... «Όταν είμαστε όλοι μαζί δεν μπορεί να μας νικήσει κανείς σε αυτή τη χώρα και πλέον είμαστε όλοι μαζί».