ISIS, Αλ Κάιντα και το δράμα ζωής του Χουσεΐν: Ο Ιρακινός που αποβλήθηκε επειδή έκανε πως τρώει στον πανηγυρισμό του (vids)

Αϊμέν Χουσεΐν

i

©Photo by Zhizhao Wu/Getty Images/Ideal Images

ISIS, Αλ Κάιντα και το δράμα ζωής του Χουσεΐν: Ο Ιρακινός που αποβλήθηκε επειδή έκανε πως τρώει στον πανηγυρισμό του (vids)

Κώστας Τόπας 15:02 - 02.02.2024

Συγκινεί η ιστορία του Αϊμέν Χουσεΐν, του Ιρακινού ποδοσφαιριστή που αποβλήθηκε από το Κύπελλο Ασίας επειδή πανηγύρισε ένα γκολ...

Εχουν περάσει αρκετές μέρες -ήδη παίζονται οι προημιτελικοί- και ο αποκλεισμός του Ιράκ από την Ιορδανία (2-3) στη φάση των «16» του Κυπέλλου Ασίας είναι ακόμη στο επίκεντρο. Ένας αγώνας που θα σημαδευτεί για πάντα από τη σουρεαλιστική αποβολή του Αϊμέν Χουσεΐν. Ο 27χρονος επιθετικός, Αϊμέν Χουσεΐν είχε δώσει στο Ιράκ προβάδισμα 2-1 στο 76ο λεπτό του αγώνα κι έτρεξε στην άκρη του γηπέδου για να πανηγυρίσει με χιλιάδες Ιρακινούς οπαδούς

Ωστόσο, λίγο μετά τους πανηγυρισμούς, ο ρέφερι αποφάσισε να βγάλει την κίτρινη κάρτα από το τσεπάκι του, η οποία ήταν και η δεύτερη για τον Ιρακινό φορ.

Ο πατέρας του δολοφονήθηκε και ο αδελφός του απήχθη

Ο λόγος είναι ότι ο Χουσεΐν κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών του, έκανε πως τρώει με τα χέρια του. Μια χειρονομία που άρεσε καθόλου στον διαιτητή Αλιρέζα Φαγάνι. Αυτό που συνέβη στην Ιορδανία, δυστυχώς, δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με όσα έχει περάσει ο Χουσεΐν στη ζωή του. Ο πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση μεγάλωσε σε μια περιοχή που ελέγχεται από το ISIS, η οποία, μεταξύ 2014 και 2017, ήταν στόχος βομβαρδισμών από τον «Διεθνή Συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία. Οι επιθέσεις σε αγωγούς πετρελαίου και οι εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων από υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν έγιναν συνήθεια στην καθημερινότητά τους.

Υπάρχουν όμως πολλά περισσότερα και, δυστυχώς, πολύ χειρότερα. Ο πατέρας του, αξιωματικός του ιρακινού στρατού, δολοφονήθηκε από την Αλ Κάιντα κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης στη Βαγδάτη το 2008. Το δράμα για τον Χουσεΐν συνεχίστηκε. Ο αδερφός του, ένας τοπικός αστυνομικός, απήχθη και, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην πατρίδα του «η τοποθεσία του είναι ακόμα άγνωστη». «Κανείς δεν ξέρει πραγματικά την ιστορία του τι ακριβώς του συνέβη. Δεν είναι η πρώτη ιστορία της οικογένειάς μου και πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία», αναφέρει το «AP».

Η οικογένεια του Αϊμέν Χουσεΐν, που σημείωσε το γκολ που προκρίθηκε στο Ιράκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, έπρεπε να καταφύγει στο Κιρκούκ το 2014. Έγιναν πρόσφυγες. Εν τω μεταξύ, ο πρώτος σκόρερ του Κυπέλλου Ασίας συνέχισε να κυνηγά το όνειρό του. 

Η απογείωση της καριέρας του

«Αν άφηνα το ποδόσφαιρο, δεν θα άλλαζα τίποτα. Δεν θα έπαιρνα τίποτα από τα πράγματα που έχασα. Επιπλέον, ευχαριστώ τον Θεό για την κατάστασή μου. Έχω τοίχους στο σπίτι μου. Πολλοί από τους εκτοπισμένους Ιρακινούς ζείτε σε σκηνές». Οι επιτυχίες του Αϊμέν Χουσεΐν στο Ιράκ είναι αξιοσημείωτες έχοντας πετύχει 23 γκολ σε 72 συμμετοχές με την εθνική του ομάδα.

Το 2009 το ταλέντο του ανακαλύφθηκε από έναν από τους κατοίκους όπου ζούσε ο οποίος ήταν επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του τοπικού συλλόγου Αλ Αλάμ. Στη συνέχεια προτάθηκε στον Χουσεΐν να ενισχύσει την ομάδα νέων του συλλόγου. Από εκεί, η καριέρα του απογειώθηκε. Στη συνέχεια μετακόμισε στην Τουζ και στην Gas Al-Shammal για να αποκτήσει περαιτέρω γνώσεις πριν ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα ενισχύοντας την Duhok το 2013. 

Γιατί αποβλήθηκε ο Ιρακινός που έκανε πως τρώει στον πανηγυρισμό του (vid)
REST OF THE WORLD

11:13 - 31.01.2024

Γιατί αποβλήθηκε ο Ιρακινός που έκανε πως τρώει στον πανηγυρισμό του (vid)

Ενα απίστευτο περιστατικό διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ Ιράκ και Ιορδανίας, καθώς ο επιθετικός των γηπεδούχων, Αϊμέν Χουσεΐν αποβλήθηκε καθώς κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών του, έκανε πως τρώει με τα χέρια του.

Ωστόσο, δεν είχε πολλές ευκαιρίες να παίξει μέχρι που τελικά μετακόμισε στην Αλ Ναφτ το 2015. Με αυτόν τον σύλλογο Ο Χουσεΐν σημείωσε 21 γκολ σε 37 συμμετοχές. Η δόξα του συνεχίστηκε. Εκτός από το Ιράκ, έχει παίξει σε ομάδες από την Τυνησία (CS Sfaxien), το Κατάρ (Umm Salal SC και Al-Markhiya SC), το Μαρόκο (Raja Casablanca) και την Παλαιστίνη (Al-Jazira). 

Σε διεθνές επίπεδο, ο Χουσεΐν ξεκίνησε την καριέρα του ενισχύοντας την ομάδα U-20 του Ιράκ το 2014, στη συνέχεια εντάχθηκε στην ομάδα U-23 το 2015, μέχρι που τελικά του δόθηκε η ευκαιρία να παίξει σε ανώτερο επίπεδο μέχρι τώρα. Συνολικά κατέγραψε 87 συμμετοχές σε όλες τις ηλικιακές ομάδες με απολογισμό 32 γκολ.