Ο Πέδρο Ρότσα, κατηγορούμενος για διαφθορά, διορίστηκε πρόεδρος της ισπανικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας

Πέδρο Ρότσα

i

PrtScr

Ο Πέδρο Ρότσα, κατηγορούμενος για διαφθορά, διορίστηκε πρόεδρος της ισπανικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας

Κώστας Τόπας 15:38 - 26.04.2024 / Ανανεώθηκε: 15:38 - 26.04.2024

Εν μέσω κρίσης και υπό την επίβλεψη της εθνικής κυβέρνησης, η ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου (RFEF) θα προεδρεύεται πλέον από τον Πέδρο Ρότσα, ο οποίος διορίστηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου.

Ο Πέδρο Ρότσα, κατηγορούμενος για υπόθεση διαφθοράς, ορίστηκε πρόεδρος της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (RFEF), όπως ανακοίνωσε η τελευταία σε δελτίο τύπου την Παρασκευή 26 Απριλίου. Ήταν ο μόνος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που είχαν αρχικά προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 6 Μαΐου, εάν είχαν υποβληθεί πολλά άτομα.

«Ο Πέδρο Ρότσα διορίστηκε σήμερα νέος πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, αφού έλαβε την υποστήριξη της πλειοψηφίας της συνέλευσης του θεσμού», έγραψε η RFEF σε δελτίο Τύπου.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται την επομένη της απόφασης της ισπανικής κυβέρνησης να θέσει την ομοσπονδία υπό εποπτεία, μετά το σκάνδαλο του φιλιού του Λουίς Ρουμπιάλες, πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας για το οποίο ασκούσε καθήκοντα ο Πέδρο Ρότσα από τον Αύγουστο. Κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις από την UEFA και τη FIFA.

Ήδη συγκλονισμένη από αυτό το σκάνδαλο, που οδήγησε στην παραίτηση του Ρουμπιάλες και τις απολύσεις αρκετών ηγετών, η RFEF βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μιας έρευνας για διαφθορά στην οποία κατηγορούνται ο πρώην ισχυρός άνδρας του ισπανικού ποδοσφαίρου και ο Πέδρο Ρότσα. Το Διοικητικό Αθλητικό Δικαστήριο (TAD) εκτίμησε επίσης, σε πρόσφατη έκθεσή του, ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Ρουμπιάλες και η προσωρινή διοίκηση του είχαν διαπράξει «πολύ σοβαρά» λάθη παίρνοντας αποφάσεις που ξεπερνούσαν τις ικανότητές τους.

Αυτή η υπόθεση αφορά παρατυπίες στις συμβάσεις που υπέγραψε η RFEF τα τελευταία πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Λουίς Ρουμπιάλες, συμπεριλαμβανομένης της προσοδοφόρας σύμβασης για τη μεταφορά του Ισπανικού Σούπερ Καπ στη Σαουδική Αραβία. Από το 2020, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας φιλοξενεί τους ημιτελικούς και τον τελικό αυτής της διοργάνωσης για περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ως μέρος μιας συμφωνίας στην οποία η εταιρεία Kosmos του πρώην αμυντικού της Μπαρτσελόνα, Ζεράρ Πικέ ήταν το ενδιάμεσο πρόσωπο.