Η απαιτητική Ντιναμό Ζάγκρεμπ με «κιτρινόμαυρο» παρελθόν και η «γνωστή» Αστάνα: Το προφίλ των υποψηφίων αντιπάλων της ΑΕΚ (vids)

Ντιναμό Ζάγκρεμπ

i

©gnkdinamo

Η απαιτητική Ντιναμό Ζάγκρεμπ με «κιτρινόμαυρο» παρελθόν και η «γνωστή» Αστάνα: Το προφίλ των υποψηφίων αντιπάλων της ΑΕΚ (vids)

Κώστας Τόπας 13:49 - 24.07.2023 / Ανανεώθηκε: 14:31 - 24.07.2023

Διαβάστε μέσω του Sportal τα προφίλ των Ντινάμο Ζάγκρεμπ και Αστάνα, από το ζευγάρι των οποίων θα προκύψει η αντίπαλος της ΑΕΚ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (24/07) η ΑΕΚ έμαθε τον αντίπαλο που θα αντιμετωπίσει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League κι έτσι η αγωνία των φίλων της Ένωσης έλαβε τέλος. Η νταμπλούχος Ελλάδας θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Ντινάμο Ζάγκρεμπ - Αστάνα. 

Οι αναμετρήσεις της Ένωσης θα λάβουν χώρα στις 8 ή 9 Αυγούστου, με τη ρεβάνς στις 15 Αυγούστου. Να σημειωθεί επίσης πως η ΑΕΚ θα πρέπει να δηλώσει για τα παιχνίδια αυτά την ευρωπαϊκή λίστα των 25 παικτών μέχρι τα μεσάνυχτα στις 3 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η Ντινάμο Ζάγκρεμπ πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης απέναντι στην Αστάνα και η ΑΕΚ αποκλείσει τους Κροάτες στη συνέχεια, τότε θα μπει ως ισχυρή στα play offs του Champions League.

Ντιναμό Ζάγκρεμπ με προπονητή έναν πρώην «πράσινο»

Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ ιδρύθηκε το 1911, έχει χρώματα το μπλε και άσπρο και αγωνίζεται στο 35.000 θέσεων «Μαξιμίρ» στην πρωτεύουσα της Κροατίας. Μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να κατακτήσει 24 πρωταθλήματα Κροατίας, εκ των οποίων τα έξι τελευταία σερί, ενώ έχει κατακτήσει και 16 Κύπελλα.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Ίγκορ Μπίσκαν κλήθηκε εσπευσμένα από την Ντίναμο Ζάγκρεμπ για να αναλάβει τις τύχες του συλλόγου ύστερα από τον αποκλεισμό στο κύπελλο. Ο άλλοτε μέσος του Παναθηναϊκού άφησε την Κροατία Κ21 στον Ίβιτσα Όλιτς και αναλαμβάνει τους μόνιμους πρωταθλητές Κροατίας, που απέλυσαν τον Άντε Τσάτσιτς έπειτα από τον αποκλεισμό στο κύπελλο από τη Σίμπενικ. Στο πρωτάθλημα, η Ντίναμο κατέκτησε το πρωτάθλημα με δέκα βαθμούς διαφορά από την δεύτερη Χάιντουκ Σπλιτ. 

Η Ντιναμό και ο Βίντα

Το 2011, ο Ντομακόι Βίντα επέστρεψε στην πατρίδα του για να φορέσει τη φανέλα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Από εκεί ξεκίνησε και το παραμύθι του. Fast forward στο σήμερα και έπειτα από έντεκα συναπτά έτη γεμάτα λάμψη, ο 34χρονος αποτελεί έναν καταξιωμένο πρωταθλητή. Ήταν εκ των ηγετών στη Ντιναμό και στο πρώτο μισό της σεζόν 2012-13 είχε ήδη 27 παιχνίδια με 6 γκολ (αν και αμυντικός, δείγμα των ικανοτήτων του στο ψηλό παιχνίδι) και 3 ασίστ. Τα 2 από τα έξι γκολ τα σημείωσε στο Champions League. Συνολικά με την κροατική ομάδα ο στόπερ της ΑΕΚ κατέγραψε 68 συμμετοχές, με απολογισμό οκτώ τέρματα και πέντε ασίστ.

Οταν η ΑΕΚ σάρωσε την πανίσχυρη Ντιναμό Ζάγκρεμπ

ΑΕΚ - Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Η ΑΕΚ αντιμετώπισε το 1964 ξανά την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο κατάμεστο, από 40.000 φιλάθλους γήπεδο, της Νέας Φιλαδέλφειας για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου Κυπελλούχων και πήρε τη παρθενική Ευρωπαϊκή της νίκη επικρατώντας με 2-0 επί των Γιουγκοσλάβων, χάρη στα γκολ των Παπαϊωάννου και Νεστορίδη

Δυστυχώς, οι «κιτρινόμαυροι» δεν κατάφεραν τελικά να αποκλείσουν τη Ντιναμό, καθώς στη ρεβάνς ηττήθηκαν 3-0 σε ένα ματς που έγινε μέσα σε ένα υπέρμετρα εχθρικό κλίμα, μιας και η Ζάγκρεμπ έπαιζε… ακόμα πιο σκληρά από τη πρώτη αναμέτρηση της Αθήνας. Οι Γιουγκοσλάβοι συνέχισαν τη πορεία τους μέχρι τα προημιτελικά του κυπέλλου Κυπελλούχων, αλλά εκεί αποκλείστηκαν από την ιταλική Τορίνο.

Το μεγαλύτερο αστέρι της

Ο Γιόσιπ Σούταλο αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αστέρι της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, καθώς βάσει Transfermarkt, κοστολογείται στα 18 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για τον ύψους 1,88μ. κεντρικό αμυντικό. Ωστόσο, η ομάδα του τον έχει βγάλει στη βιτρίνα και φέρεται να ζητάει 20 με 22 εκατ. ευρώ για να τον πουλήσει. Μεταξύ των ενδιαφερόμενων παρουσιάζεται να είναι η Μονακό που ψάχνει αντικαταστάτη για τον Μπενουά Μπαντιασιέ. Ο Σούταλο έκανε το ντεμπούτο του με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ το 2020 προερχόμενος από τις ακαδημίες της ομάδας. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε αγωνίστηκε πέρσι έπαιξε σε 36 αγώνες για όλες τις διοργανώσεις με την Ντινάμο και πέτυχε 3 γκολ.

Το προφίλ της Αστάνα

Μία αρκετά έμπειρη ομάδα και με αρκετές παρουσίες στα ευρωπαϊκά Κύπελλα ενδέχεται να βρει απέναντι του η ΑΕΚ, αν κι εφόσον η ομάδα του Καζακστάν αποκλείσει την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Η περσινή σεζόν ήταν μία από τις καλύτερες για την Αστάνα, αφού κατέκτησε το πρωτάθλημα. Φέτος, βρίσκεται στην δεύτερη θέση, πίσω από την Ορνταμπασί με τρεις βαθμούς διαφορά, μετά από 17 παιχνίδια.

Τέλος, το γήπεδο των Καζάκων είναι η σύγχρονη «Astana Arena» Δημιουργήθηκε το 2009, έχει χωρητικότητα 30.000 θέσεων και είχε θέσει υποψηφιότητα να φιλοξενήσει αγώνες της τελικής φάσης του Euro 2020, χωρίς όμως επιτυχία. Διαθέτει κινητό σύστημα οροφής και χρησιμοποιείται ως έδρα και από την εθνική ομάδα του Καζακστάν. Έχει κατακτήσει επτά φορές το πρωτάθλημα στο Καζακστάν και άλλες τρεις φορές το Κύπελλο, ενώ φέτος πήρε ήδη το Σούπερ Καπ νικώντας με 2-1 την Ορνταμπάσι τον Φεβρουάριο. Στο τρέχον πρωτάθλημα, που είναι σε πλήρη εξέλιξη, μετά από 17 αγωνιστικές είναι δεύτερη και στο -3 από την πρωτοπόρο Ορνταμπάσι έχοντας 12 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες.

Ο προπονητής και το ρόστερ

Στην τεχνική ηγεσία βρίσκεται ο 43χρονος Γκριγκόρι Μπαμπαριάν, ενώ στην ομάδα αγωνίζεται κυρίως γηγενείς παίκτες. Ενας από αυτούς που ξεχωρίζουν είναι ο επιθετικός από Γκάμπια Ντεμπό Νταρμπόε, που είναι δανεικός από την Αλ Νασρ. Οπως επίσης και ο  Λευκορώσος με ρίζες από το Καμερούν μέσος Μαξ Εμπόνγκ, ο Αρμένιος διεθνής στόπερ Βαραζντάτ Χαρογιάν αλλά και ο Σκοπιανός αμυντικός Αλέξα Αμάνοβιτς.

Το παρελθόν με ελληνικές ομάδες

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα ενδέχεται να αντιμετωπίσει την Αστάνα, καθώς το 2016 είχε βρεθεί στο δρόμο του Ολυμπιακού για τη φάση των ομίλων του Europa League. Στο πρώτο παιχνίδι, το οποίο είχε διεξαχθεί στο «Γ. Καραϊσκάκης» οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επικρατήσει με 4-1, ενώ στη ρεβάνς τους Καζακστάν οι δύο ομάδες είχαν έρθει ισόπαλες 1-1.

Ep;ishw, το 2021 αντιμετώπισε τον Άρη στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Conference League και τον απέκλεισε, νικώντας 2-0 στο πρώτο ματς και χάνοντας με 2-1 στην παράταση στη ρεβάνς. Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει μόλις μια φορά μέρος στους ομίλους του Champions League, το 2015, αλλά και τρεις σε αυτούς του Europa League (2016, 2018, 2019). Την τελευταία διετία έπαιξε στο Conference League αλλά αποκλείστηκε στα προκριματικά.