Κώστας Νεστορίδης, ο «μάγος» της μπάλας!

Κώστας Νεστορίδης, ο «μάγος» της μπάλας!

Κώστας Τόπας 11:58 - 12.12.2023 / Ανανεώθηκε: 12:04 - 12.12.2023

Ενας από τους θρύλους της ΑΕΚ και μεγαλύτερους σκόρερ του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Κώστας Νεστορίδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών και πέρασε στην αιωνιότητα, μέσα από τον πυλώνα του νέου γηπέδου της Ένωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Και σαν τον Νεστορίδη κανένας δεν θα βγει…», λένε όσοι τον είδαν να παίζει. Γεννημένος στη Δράμα το 1930 από γονείς πρόσφυγες από τον Πόντο ο Κώστας Νεστορίδης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές στη χώρα μας. Το 1948 έβγαλε δελτίο στον Πανιώνιο, όπου και καθιερώθηκε στην Εθνική, από εκεί τον ζήτησαν ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, όμως όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει ότι η… εντολή της μάνας ήταν μία. Η ΑΕΚ.

«Θα έρθω στην προσφυγιά, εκεί ανήκει η καρδιά μου»

«Θα έρθω στην προσφυγιά, εκεί ανήκει η καρδιά μου» Τον Ιούλιο του 1955 τον πλησιάζει ο αντιπρόεδρος της ΑΕΚ, Βασίλης Σεβαστάκης και του προτείνει να μετακινηθεί στην Ένωση. Ο Νεστορίδης δέχεται αμέσως: «Εμένα η καρδιά μου είναι στην προσφυγιά. Στην ΑΕΚ θα έρθω!». Ο Πανιώνιος όμως αρνείται να δώσει την συγκατάθεσή του στη μεταγραφή, καταγγέλλει τον παίκτη και την Ένωση και πετυχαίνει αξιοποιώντας τους υπάρχοντες νόμους περί μεταγραφών διεθνών ποδοσφαιριστών να επιβληθεί στο Νεστορίδη ποινή αποκλεισμού δύο ετών από κάθε επίσημη διοργάνωση. Στην ΑΕΚ εντέλει ο Νεστορίδης πήγε το 1955 και τη φανέλα της την φόρεσε για δέκα χρόνια. Μαζί της έγραψε ιστορία και μέχρι σήμερα θεωρείται ως ένας εκ των κορυφαίων επιθετικών που έχει αγωνιστεί με τα «κιτρινόμαυρα».

Τίτλοι και διακρίσεις

Συνολικά έπαιξε με τον Δικέφαλο στο στήθος 263 φορές έχοντας απολογισμό 228 γκολ. Για πέντε χρόνια ήταν ο πρώτος σκόρερ της Α' Εθνικής (1959 - 1963), κάτι που έχει πετύχει μόνο αυτός και ο Αντώνης Αντωνιάδης με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Μάλιστα ήταν ο πρώτος που σκόραρε για την ΑΕΚ σε επίσημο ευρωπαϊκό παιχνίδι τη σεζόν 1963/64. 

Το 1966 αποχώρησε από την ΑΕΚ για την Ελλάς Μελβούρνης (μετέπειτα Σάουθ Μέλμπουρν), στην οποία παρέμεινε για ένα χρόνο. Πρόλαβε όμως να δείξει και εκεί το σπουδαίο ταλέντο του, καθώς συνολικά πέτυχε 33 γκολ ενώ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ και στο Victoria State League (1966). Έκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα παίζοντας στον Βύζαντα Μεγάρων (1967) και τον Αίαντα Σαλαμίνας (1968).

Ο Κώστας Νεστορίδης αναδείχθηκε πέντε συνεχόμενες φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος (1959-Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και 1960, 1961, 1962, 1963-Α’ Εθνική). Κατέκτησε  1 Πρωτάθλημα (1963) και 1 Κύπελλο Ελλάδος (1964). Επιπλέον, ήταν ο σκόρερ του πρώτου επίσημου ευρωπαϊκού τέρματος της ΑΕΚ, τη σεζόν 1963/64 σε αγώνα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών κόντρα στη Μονακό. Αποτέλεσε έναν από τους τρεις μόλις παίκτες στην ιστορία της ΑΕΚ που κατόρθωσε να σκοράρει πέντε γκολ σε έναν αγώνα πρωταθλήματος (το 1963 με αντίπαλο τον Ηρακλή). Στις οκτώ σεζόν που έπαιξε στην ΑΕΚ (1957-1965) ήταν ο πάντα ο 1ος σκόρερ της ομάδας με εξαίρεση το 1964 που τον ξεπέρασε ο Μίμης Παπαϊωάννου.

Οταν έπαιξε αντίπαλος με τον Πελέ

Στη μεγάλη διαδρομή του στα γήπεδα του κόσμου, ο «βασιλιάς» Πελέ τέθηκε δύο φορές αντιμέτωπος με την ΑΕΚ ως ποδοσφαιριστής της Σάντος σε φιλικούς αγώνες: στις 28 Ιουνίου 1961 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με σκορ 3-0 υπέρ των Βραζιλιάνων (ο Πελέ είχε πετύχει ένα γκολ) και στις 25 Αυγούστου 1966 στη Νέα Υόρκη, με σκορ 1-0 υπέρ της Σάντος. Στη φωτογραφία του 1961 τον βλέπουμε ανάμεσα στον Κώστα Νεστορίδη και τον Γιάννη Μαρδίτση. Είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευσή της η ΠΑΕ ΑΕΚ.

Τα πέντε γκολ σε ένα αγώνα

Στις 2 Ιουνίου 1963, η ΑΕΚ επικράτησε του Ηρακλή με σκορ 5-0 και τα πέντε τέρματα σημείωσε ο Έλληνας επιθετικός. Τα πρώτα δύο στο πρώτο ημίχρονο και τα υπόλοιπα τρία στο δεύτερο μέρος. Με αυτό το τρόπο ο Κώστας Νεστορίδης έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης της ΑΕΚ που πετυχαίνει κάτι αντίστοιχο και ο δεύτερος που καταφέρνει κάτι τέτοιο, από την καθιέρωση της Α’ Εθνικής, μετά τα 5 γκολ του Σάββα Τσοκαταρίδη της Δόξα Δράμας 1 χρόνο πριν, κόντρα στο Φωστήρα. Παράλληλα στο τέλος της σεζόν αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ με 24 τέρματα.

Το «κατόρθωμα» του Κώστα Νεστορίδη το έχουν καταφέρει άλλοι δέκα ποδοσφαιριστές μετά από αυτόν, με πρώτο τον Βασίλη Κυριακού στον αγώνα Αιγάλεω – Απόλλων το 1967 και τελευταίο και πιο πρόσφατο τον Μάρκους Μπέργκ στην αναμέτρηση Παναθηναϊκός – Πανθρακικός το 2016.

Κατά... συρροήν πρώτος σκόρερ!

Ο Νεστορίδης είχε βγει πρώτος σκόρερ με 21 γκολ στο τελευταίο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αυτό του 1959, και ακολούθησαν τέσσερις σερί πρωτιές του στα πρώτα πρωταθλήματα της νεοσύστατης Α’ Εθνικής: με 33 γκολ το 1959-60, με 27 το 1960-61, με 29 το 1961-62 και με 23 το 1962-63, με την ΑΕΚ να κατακτά τον πρώτο της μεταπολεμικό τίτλο. Και με τον Νεστορίδη ήδη στα 33 του!

100 γκολ στην Α’ Εθνική

Ο Κώστας Νεστορίδης κατά την ποδοσφαιρική του καριέρα είχε καταφέρει να γράψει αρκετά ρεκόρ. Ένα απ’ αυτά καταγράφηκε στις 24 Μαρτίου 1963, όταν και έγινε ο πρώτος παίκτης που έφτασε τα 100 γκολ στην Α’ Εθνική. Η ΑΕΚ υποδέχθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια τον Απόλλωνα, με τους φιλοξενούμενους να ξεκινούν ιδανικά και να προηγούνται με 3-0 μέσα σε μισή ώρα. 

©Intime

Ο Νεστορίδης λίγο πριν από τη λήξη του πρώτο ημιχρόνου κατάφερε να μειώσει σε 1-3, ενώ με δικό του χατ τρικ βοήθησε την ΑΕΚ στο να φτάσει στη νίκη με 4-3. Ωστόσο το πρώτο του γκολ στο ματς αυτό ήταν και το 100ο που πετύχαινε στην Α’ Εθνική, ιδρύοντας ένα ξεχωριστό κλαμπ με ποδοσφαιριστές, που έμελλε να πιάσουν τριψήφιο αριθμό γκολ στην ιστορία του πρωταθλήματος. Ένα κλαμπ που μέσα σε 60 χρόνια έχει μέλη 30 ποδοσφαιριστές, με μόλις τέσσερις από αυτούς να έχουν ξεπεράσει τα 200 γκολ.

Για πάντα στην «Opap Arena»

Ο Κώστας Νεστορίδης θα είναι για πάντα στην «Opap Arena». Η μορφή του «θρύλου» της ΑΕΚ είναι τοποθετημένη στον τρίτο πυλώνα του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. 

«Και σαν τον Νεστορίδη κανένας δεν θα βγει… Με την κιτρινόμαυρη φανέλα σκόραρε 224 γκολ εκ των οποίων τα 141 στην Α' Εθνική! Έχει αναδειχθεί πρώτος σκόρερ σε πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα! Συνολικά έχει πετύχει στην καριέρα του 265 γκολ σε 363 αγώνες! Είναι δηλαδή ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε αναλογία αγώνων και τερμάτων! Ο θρυλικός Κώστας Νεστορίδης πήρε τη θέση που του αρμόζει και η μορφή του θα κυριαρχεί για πάντα στο γήπεδο όπου μεγαλούργησε και δημιούργησε μόνος του νέες γενιές φιλάθλων της ΑΕΚ», ήταν το συνοδευτικό σχόλιο της ΠΑΕ.

Ο Κώστας Νεστορίδης ήθελε να ζήσει όσο τίποτα τα εγκαίνια της «OPAP Arena». Δεν γινόταν να χάσει αυτή τη στιγμή! Η είσοδος του Κώστα Νεστορίδη στον αγωνιστικό χώρο είχε συγκλονίσει τους πάντες! Συνοδευόμενος από τα παιδιά του, ο θρυλικός «Νέστορας» κρατούσε στα χέρια του ένα κασκόλ της ΑΕΚ.

Δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του. Δεν μπορούσε να κρατήσει τα δάκρυά του. Ζούσε για αυτή τη στιγμή. Γνώρισε την αποθέωση με το σύνθημα «Νεστορίδης οε, οε, οε» να δονεί την ατμόσφαιρα. Πριν την είσοδό του, ο Νεστορίδης μίλησε (μαγνητοφωνημένα) με τα καλύτερα λόγια για όσα έζησε στην Ένωση.

Οταν «λύγισε» πάνω από το φέρετρο του Μίμη Παπαϊωάννου

Σε ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας, ο Μίμης Παπαϊωάννου άφησε την τελευταία του πνοή την ημέρα που ο Κώστας Νεστορίδης συμπλήρωσε τα 93 του χρόνια, στις 17 Μαρτίου του 2022. Ο Παπαϊωάννου μαζί με τον Νεστορίδη έγραψαν χιλιόμετρα στους αγωνιστικούς χώρους και τους συνέδεε μια μακρόχρονη και «κιτρινόμαυρη» φιλία. Οι δυο τους ήταν συμπαίκτες στην Ένωση και αποτέλεσαν ένα από τα πιο… φονικά επιθετικά δίδυμα τη δεκαετία του ’60, κατακτώντας το πρωτάθλημα του 1963. Ωστόσο, η μοίρα ήθελε τον σπουδαία Μίμη Παπαϊωάννου να φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών την ημέρα των γενεθλίων του Κώστα Νεστορίδη.

Η σορός του μεγάλου Έλληνα κορυφαίου ποδοσφαιριστή, τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα και αρκετός ήταν ο κόσμος που συρρέει για να τον αποχαιρετήσει. Η παρουσία του Κώστα Νεστορίδη, δεν μπορούσε να μην συγκινήσει, με τον παλαίμαχο της Ένωσης, να μπαίνει υποβασταζόμενος στην εκκλησία και να «λυγίζει» πάνω από το φέρετρο του μεγάλου Μίμη Παπαϊωάννου.

«Ο μεγαλύτερος παίκτης στην ιστορία της ΑΕΚ, δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ»

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης με δήλωση του αποχαιρέτισε τον σπουδαίο Έλληνα ποδοσφαιριστή.

«Θρηνούμε σήμερα μια ασύγκριτη απώλεια για την Οικογένειά μας, την Οικογένεια της ΑΕΚ. Ο Κώστας Νεστορίδης, πρόσφυγας Ποντιακής καταγωγής και ο ίδιος, υπήρξε σύμβολο για τον μεγαλύτερο προσφυγικό σύλλογο της χώρας. Ο μεγαλύτερος παίκτης στην ιστορία της ΑΕΚ, σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο και την ομάδα μας. Άντεξε παρά τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων και μπόρεσε να ζήσει το μεγαλείο της επιστροφής της ομάδας μας στο Σπίτι της. Η ΑΕΚ δεν θα τον ξεχάσει ποτέ. Καλό ταξίδι «Νέστορα»…

«Έγινα ΑΕΚ από σένα»

Η τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου του 2022, έφερε μεγάλη χαρά και συγκίνηση στους ανθρώπους της ΑΕΚ, όχι μόνο επειδή λίγες ώρες νωρίτερα είχε σφραγιστεί η αναρρίχησή της στην κορυφή της Stoiximan Super League αλλά επειδή έλαβε χώρα μία πολύ όμορφη εκδήλωση. Αυτή της κοπής της πίτας των παλαιμάχων της Ένωσης, στην οποία δήλωσαν παρών πολλά μεγάλα ονόματα της ομάδας στο πέρασμα των χρόνων αλλά και την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Δημήτρης Μελισσανίδης, και ο προπονητής, Ματίας Αλμέιδα.

Υπήρχε μάλιστα μία στιγμή της βραδιάς που ξεχώρισε σε σύγκριση με όλες τις άλλες και αυτή ήταν η συνάντηση του Δημήτρη Μελισσανίδη με τον Κώστα Νεστορίδη, με τον διοικητικό ηγέτη της Ένωσης να ανταμώνει με τον θρυλικό παλαίμαχο του συλλόγου και να του λέει: «Εγώ έγινα ΑΕΚ από εσένα. Τα λέω όλα».

Εφηβική καριέρα

  • 1945/46: Ένωση Αγίου Νικολάου Καλλιθέας

Επαγγελματική καριέρα

  • 1946-1948: Ελλάς Μοσχάτου                    
  • 1948-1955: Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης, 63 (26)
  • 1955-1965: Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως (ΑΕΚ), 226 (186)
  • 1966: South Melbourne Hellas Football Club (Ελλάς Μελβούρνης), ? (33)
  • 1967: Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Βύζας Μεγάρων, 2 (0)

Σύνολο καριέρας: 291 (212)

Διεθνής

  • 1951: Εθνική Ενόπλων Ελλάδας, 2 (0)
  • 1951-1962: Ελλάδα, 17 (3)

Προπονητική καριέρα

  • Πανηλειακός
  • Καλλιθέα
  • 1982-1984: ΑΕΚ

Τίτλοι

Με τον Πανιώνιο

  • Πρωτάθλημα Αθήνας: 1951

Με την ΑΕΚ

  • Πρωτάθλημα Ελλάδας: 1963
  • Κύπελλο Ελλάδος: 1964

Με την Ελλάδα Μελβούρνης

  • Πρωτάθλημα Victorian State League Αυστραλίας: 1966

Προσωπικές Διακρίσεις

  • Πρώτος Σκόρερ Πρωταθλήματος Αθήνας: 1951 με 7 τέρματα
  • Πρώτος Σκόρερ Πρωταθλήματος Ελλάδας (5 φορές):
  • 1959 με 21 τέρματα
  • 1960 με 33 τέρματα
  • 1961 με 27 τέρματα
  • 1962 με 29 τέρματα
  • 1963 με 24 τέρματα
  • Πρώτος σκόρερ Victorian State League (Αυστραλία): 1966