Ο Κριστιάνο «εκθρόνισε» τον Μέσι κι έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στον κόσμο μέσα σε ένα χρόνο (vids)

Κριστιάνο Ρονάλντο & Λιονέλ Μέσι

i

Κριστιάνο Ρονάλντο & Λιονέλ Μέσι /©Photo by Valerio Pennicino - UEFA/UEFA via Getty Images/Ideal Images

Ο Κριστιάνο «εκθρόνισε» τον Μέσι κι έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στον κόσμο μέσα σε ένα χρόνο (vids)

Κώστας Τόπας 10:09 - 15.07.2023 / Ανανεώθηκε: 10:13 - 15.07.2023

Για πρώτη φορά από το 2017 (και τρίτη συνολικά), ο Κριστιάνο Ρονάλντο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Forbes με τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές στον κόσμο, κερδίζοντας τον τίτλο του Παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες για τις υψηλότερες ετήσιες απολαβές για έναν αθλητή το 2023.

 Στους 12 μήνες μέχρι την 1η Μαΐου 2023 (την ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώνονται οι περισσότερες αθλητικές σεζόν), ο Κριστιάνο Ρονάλντο εκτιμάται ότι κέρδισε 136 εκατομμύρια δολάρια (120 εκατομμύρια ευρώ). Ετσι, ο Πορτογάλος αστέρας παίρνει τον τίτλο από τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής του 2022 με εκτιμώμενα 130 εκατομμύρια δολάρια (106 εκατομμύρια ευρώ). Το εισόδημα του Ρονάλντο που σπάει το ρεκόρ αποτελείται από 46 εκατομμύρια δολάρια (40εκατομμύρια ευρώ) από το ποδόσφαιρο και 90 εκατομμύρια δολάρια (8- εκατομμύρια ευρώ) σε κέρδη εκτός γηπέδου.

Μετά από μια κάπως συντριπτική δεύτερη περίοδο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Κριστιάνο έφυγε τον Ιανουάριο του 2023 στην ομάδα της Σαουδικής Αραβίας, Αλ Νασρ. Εκεί έλαβε ένα «χρυσό» συμβόλαιο που σχεδόν διπλασίασε τον μισθό του σε περίπου 66 εκατομμύρια ευρώ. 

Ωστόσο, τα κέρδη του εντός γηπέδου είναι λιγότερα από τα εξωαγωνιστικά του κέρδη. Εκτός από το ισόβιο συμβόλαιό του με τη Nike, ο Ρονάλντο κερδίζει επίσης χρήματα μέσω των εμπορευμάτων του με το σήμα CR7.

Το Forbes υπολογίζει τα κέρδη των αθλητών με βάση τα στοιχεία που ελήφθησαν από εμπειρογνώμονες του κλάδου, αναφορές ειδήσεων και βάσεις δεδομένων μισθών. Τα στοιχεία για τα κέρδη εντός γηπέδου περιλαμβάνουν μισθούς, χρηματικά έπαθλα και μπόνους, ενώ τα κέρδη εκτός γηπέδου είναι μια εκτίμηση συμφωνιών χορηγίας, αμοιβών εμφάνισης, αναμνηστικών και εσόδων από άδειες, συν επιστροφές μετρητών από οποιεσδήποτε επιχειρήσεις στις οποίες ο αθλητής έχει σημαντικό ενδιαφέρον. 

Δεν περιλαμβάνουν πληρωμές τόκων ή μερίσματα από εισόδημα από επενδύσεις, αλλά αντιπροσωπεύουν πληρωμές από μετοχές που έχουν πουλήσει οι αθλητές.

Μετά τον Κριστιάνο οι Μέσι και Εμπαπέ

Την πρώτη τριάδα των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών του 2022-23 ολοκληρώνουν δύο άλλοι ποδοσφαιριστές: ο Λιονέλ Μέσι και ο Κιλιάν Εμπαπέ. Ο Αργεντινός ήρθε δεύτερος με 115 εκατομμύρια ευρώ, μοιρασμένα ομοιόμορφα μεταξύ 57 εκατομμυρίων ευρώ εντός κι εκτός γηπέδων. 

Τα κέρδη του Γάλλου αστέρα από την άλλη, εντός γηπέδου έφτασαν τα 88 εκατομμύρια ευρώ, στο σύνολο των 106 εκατομμυρίων ευρώ που κέρδισε αυτή τη χρονιά.

Στην τέταρτη θέση ο ΛεΜπρόν Τζέιμς

ΛεΜπρόν Τζέιμς

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς βρίσκεται  στην τέταρτη θέση με 105 εκατομμύρια ευρώ, με τον αστέρα του NBA να σημειώνει ρεκόρ για τις υψηλότερες ετήσιες απολαβές για έναν μπασκετμπολίστα το 2023, ενώ ο πέμπτος πυγμάχος Σαούλ Αλβάρες σημείωσε ρεκόρ για το τα υψηλότερα ετήσια κέρδη για έναν πυγμάχο το 2023 με 97 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τα άλλα, παρά το γεγονός ότι και οι δύο αποσύρθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Ρότζερ Φέντερερ και η Σερένα Γουίλιαμς είχαν τις υψηλότερες ετήσιες απολαβές για έναν άνδρα τενίστα το 2023 και τις υψηλότερες ετήσιες αποδοχές για μια γυναίκα τενίστρια το 2023 αντίστοιχα.

Ρότζερ Φέντερερ ©Intime

Ο Ρότζερ, ο οποίος κατετάγη ένατος στη γενική λίστα, κέρδισε συνολικά 84.4 εκατομμύρια ευρώ. Ομοίως, η Σερένα, στην 49η θέση, κέρδισε συνολικά 40,3 εκατομμύρια ευρώ.