Ποια είναι, τελικά, η Αλ Νασρ που στρώνει χαλί εκατομμυρίων στον Κριστιάνο Ρονάλντο;
i

@ Twitter

Ποια είναι, τελικά, η Αλ Νασρ που στρώνει χαλί εκατομμυρίων στον Κριστιάνο Ρονάλντο;

Τζιοβάνι Ζάκαρη 14:05 - 06.12.2022 / Ανανεώθηκε: 17:04 - 06.12.2022

Το τυπικό κομμάτι μένει για την συνεργασία ανάμεσα σε Κριστιάνο Ρονάλντο και Αλ Νασρ, σύμφωνα με τη Marca. Ποια είναι η ομάδα από τη Σαουδική Αραβία με το άπειρο χρήμα και το όνομα που σημαίνει «νικήτρια»;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά! Συνολικά στον κόσμο υπάρχουν έξι επαγγελματικές ομάδες που κουβαλούν το όνομα Αλ Νάσρ. Λιβύη, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ομάν, Εμιράτα και Μπαχρέιν φιλοξενούν στο πρωτάθλημα τους την ομάδα, της οποίας το όνομα μεταφράζεται σε «Η Νικήτρια».

Σήμερα θα μιλήσουμε για αυτή της Σαουδικής Αραβίας, στην οποία - όπως όλα δείχνουν - θα συνεχίσει τη καριέρα του ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Marca, ο Πορτογάλος σούπερ σταρ θα αγωνίζεται από εδώ και μπρος στην ομάδα του Ριάντ, έναντι τεράστιας αμοιβής ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Ποιός είναι όμως ο σύλλογος για τον οποίο ο CR7 ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την Ευρώπη, έπειτα από μία πλούσια σταδιοδρομία σε Γιουβέντους, Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (επί Φέργκιουσον);

Τo αφεντικό

Η αλήθεια είναι πως όταν ακούς τη φράση «πρόεδρος αραβικής ομάδας», το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι ένας βεδουίνος ο οποίος πετάει δολάρια στο τζάκι για να ζεσταθεί. Πρώτον στη Σαουδική Αραβία δεν χρειάζονται τζάκι γιατί έχει αφόρητη ζέστη και δεύτερον έπεσες μέσα. Όντως την ομάδα τη διοικεί ένας βεδουίνος.

Ο Μουσάρι Αλ Μουάμαλ αποτελεί τον οδηγό του συλλόγου από το Ριάντ, όμως διόλου τυχαία δεν βρέθηκε εκεί. Το βιογραφικό του μόνο φτωχό δεν το λες, αφού μεταξύ άλλων έχει βρεθεί στο τιμόνι της εγχώριας λίγκας, της Γενικής Αρχής Ψυχαγωγίας της Σαουδικής Αραβίας, ενώ παράλληλα έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του και ως αναλυτής στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το γήπεδο

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο περίεργα. Μέχρι το 2020 η Αλ Νάσρ αγωνιζόταν στο τεραστίων διαστάσεων «King Fahd International Stadium», το οποίο μπορούσε να υποδεχθεί πάνω από 68.000 θεατές.

Ωστόσο, από το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς η αραβική ομάδα μετακόμισε στο πολύ μικρότερο «King Saud University Stadium», το οποίο χωράει σχεδόν το ⅓ από την προηγούμενη έδρα της. Μάλιστα, αν το ρεπορτάζ της Marca είναι αληθές, τότε αυτό θα είναι το μικρότερο γήπεδο στο οποίο θα αγωνιστεί ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Πάντως, ασχέτως χωρητικότητας, το «Mrsool Park» αποτελεί ένα ποδοσφαιρικό «κόσμημα», περιλαμβάνοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Άλλωστε το έτος κατασκευής του είναι πολύ πρόσφατο, με τις πύλες του να ανοίγουν το 2015.

Ο κόουτς

Ένα όνομα το οποίο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού ο Ρούντι Γκαρσία είναι γνωστός, από την καριέρα του στην Ευρώπη. Για όσους δεν τον γνωρίζουν είναι ο προπονητής που οδήγησε τη Λιλ στην κατάκτηση του ντάμπλ της σεζόν 2010-11, ενώ την ίδια ώρα υπό την ηγεσία του η Μαρσέιγ έφτασε στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ το 2018. Παρεμπιπτόντως, σε εκείνο το ματς με την Ατλέτικο είχε αγωνιστεί και ο Κώστας Μήτρογλου, περνώντας ως αλλαγή στο 74’. Άσχετο απλά το αναφέρουμε.

Στα δια ταύτα, λοιπόν, ο Γκαρσία εγκατέλειψε τη Λιόν το 2021 και για ένα χρόνο παρέμενε στον ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Το καλοκαίρι του 2022 βαρέθηκε όμως την ανεργία και αποφάσισε να μετακομίσει εκεί που υπάρχει «ζεστό» χρήμα. Κάπως έτσι, υπέγραψε στην Αλ Νάσρ Ριάντ και έκτοτε έχει μετρήσει έξι νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα, σε επίσημα ματς.

Το ρόστερ

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν θα είναι το μοναδικό «μπαμ» που θα κάνει - αν το κάνει - η Αλ Νασρ. Η πρώτη επίσκεψη του 38χρονου στο προπονητικό κέντρο θα περιλαμβάνει συνάντηση με τους: Ντέιβιντ Οσπίνα, Ταλίσκα, Γκονζάλο, Βίνσεντ Αμπουμπακάρ, Αλβάρο Γκοζάλεθ και Λουίς Γκουστάβο.

Το παράδοξο σε όλο αυτό είναι πως η συνολική αξία ενός ρόστερ με τόσο μεγάλα ονόματα, είναι ίσο με αυτό της… Έλτσε. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Transfermarkt, η ουραγός της Λα Λίγκα - η οποία δεν έχει ούτε ένα μεγάλο όνομα στο σχήμα της - κοστίζει παραπάνω από την υπερομάδα των Αράβων (59,2 εκατ. ευρώ η μεν, 59,1 η δε).

Η ιστορία

Η Αλ Νάσρ ιδρύθηκε το μακρινό 1955 από τον - όχι δεν κάνουμε πλάκα - Ζαΐντ Μπιν Μουτλάκ Αλ Τζάμπα Ελ Ντουις Αλ Μουταΐρι. Η πρώτη προπόνηση πραγματοποιήθηκε σε μια παλιά παιδική χαρά, όπου υπήρχε ένα μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου και ένα μικρό δωμάτιο για να αποθηκεύονται μπάλες και μπλουζάκια. Ο σύλλογος λειτούργησε ως ερασιτεχνικός μέχρι το 1960 όπου και εγγράφηκε επίσημα στη Γενική Προεδρία Ευημερίας Νέων.

Έκτοτε έχει κατακτήσει εννέα πρωταθλήματα στη Σαουδική Αραβίας, αποτελώντας το δεύτερο μεγαλύτερο κλαμπ της χώρας μετά την Αλ Χιλάλ. Σε διεθνές επίπεδο έχει κατακτήσει ένα Asian Cup, ενώ έχει φτάσει και σε έναν τελικό Ασιατικού Champions League.

Oι «Γιουνανιίν» (Έλληνες)

Όσοι νιώθετε το όνομα της Αλ Νασρ οικείο είναι επειδή ουκ ολίγοι ποδοσφαιριστές, είτε ήρθαν είτε έφυγαν από εκείνη. Συγκεκριμένα:

- Ο Άγγελος Χαριστέας έκλεισε εκεί την καριέρα του το 2013, μετρώντας μόλις τρεις εμφανίσεις

- Ο Λεονάρντο, μετά το πέρασμα του από ΑΕΚ, Λεβαδειακό και Θρασύβουλο, δόθηκε δανεικός από την Αλ Τζαζίρα για μία σεζόν.

- Ο Νορντίν Άμπραμπατ μετακόμισε στην ΑΕΚ, έπειτα από μία επιτυχημένη τριετία στη Saudi Pro League.

- O πρώην παίκτης της Ξάνθης, Νταμιάν Μάνσο, με τις πολλές αλλαγές στο βιογραφικό του, έκανε ένα πέρασμα από το Ριάντ.

- Ο Αντάρ Γιαχία - ο οποίος επίσης άλλαξε πολλούς συλλόγους - βρέθηκε στην αραβική χώρα, πριν αγωνιστεί για λογαριασμό του Πλατανιά.

- Ο Φαμπιαν Εστογιάνοφ «κρέμασε» εκεί τα παπούτσια του, αφού πρώτα είχε παίξει και στον Πανιώνιο.

- Και τέλος, ο ξεχασμένος από τους φίλους του Ολυμπιακού, Πίνο, είχε έρθει από τη Σαουδική Αραβία στον Πειραιά, για λογαριασμό των ερυθρόλευκων.