Ο Τσάμπι Αλόνσο δημιούργησε μια έκδοση της Λεβερκούζεν που κάνει την Μπάγερν να τρέμει (vids)

Τσάμπι Αλόνσο

i

©Photo by ANP via Getty Images/Ideal Images

Ο Τσάμπι Αλόνσο δημιούργησε μια έκδοση της Λεβερκούζεν που κάνει την Μπάγερν να τρέμει (vids)

Κώστας Τόπας 11:43 - 15.09.2023 / Ανανεώθηκε: 11:43 - 15.09.2023

Από τότε που ανέλαβε τα ηνία της Λεβερκούζεν ο Τσάμπι Αλόνσο, οι οπαδοί πίνουν νερό στο όνομά του. Οι νέοι κι εντυπωσιακοί αριθμοί δίνουν το δικαίωμα στον Ισπανό προπονητή να είναι περήφανος για τη δουλειά του. Ο θρύλος του ποδοσφαίρου δείχνει τις προπονητικές του αρετές σε μια ομάδα που ψάχνει να βρει την ταυτότητά της και ο Αλόνσο είναι σε θέση να της τη δώσει.

Ένα βίντεο έκανε τον γύρο του διαδικτύου από την προπόνηση της Λεβερκούζεν πριν από μερικές ημέρες. Στο βίντεο διάρκειας ενός λεπτού, ένας... δυσαρεστημένος Τσάμπι Αλόνσο επικρίνει την ομάδα του επειδή δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του σε μια άσκηση. Σε μια στιγμή απογοήτευσης, ο 41χρονος προπονητής πήρε την μπάλα στα χέρια του κι αφού έδειξε στους παίκτες αυτά που ζητούσε, μπήκε κι αυτός στην άσκηση για να δώσει σε όλους να καταλάβουν.

Ήταν μια μικρογραφία του πώς ο Αλόνσο ηγείται της Λεβερκούζεν από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της. Συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2022, ο Ισπανός έχει σχεδόν ανεξέλεγκτη εξουσία για την αναδιάρθρωση του συλλόγου. Και μέχρι τώρα αισθάνεται δικαιωμένος με τα όσα έχει κάνει. Μέσα σε 12 μήνες, η Λεβερκούζεν έχει ανέβει ψηλά από τα χαμηλά επίπεδα που βρισκόταν και συγκεκριμένα μοιράζεται την πρώτη θέση με την Μπάγερν στην Bundesliga. Ολα αυτά, έχοντας πάντα και μια πολλά υποσχόμενη σεζόν στο Europa League φέτος.

Όλα αυτά προέκυψαν για έναν σύλλογο που έχει τεράστιο κύκλο εργασιών. Κάποια αστέρια του ρόστερ έφυγαν και αντικαταστάθηκαν με ποδοσφαιριστές με ταλέντο και νεαρούς σε ηλικία. Το αποτέλεσμα είναι μια ομάδα που πιθανότατα θα βελτιωθεί μόνο με επικεφαλής έναν προπονητή που, με αυτόν τον ρυθμό, θα έχει δουλειά σε έναν πολύ μεγαλύτερο σύλλογο την επόμενη χρονιά.

Αναλαμβάνοντας να «σηκώσει» το λιοντάρι

Ήταν μια ήττα από την Μπάγερν Μονάχου που καταδίκασε τον προκάτοχο του Αλόνσο, Ζεράρντο Σεοάνε. Ο άλλοτε τεχνικός της Λεβερκούζεν είχε ένα κακό ξεκίνημα στη σεζόν της Bundesliga, καθώς η ομάδα του κέρδισε μόνο ένα από τα πρώτα οκτώ παιχνίδια της. Υπήρχε ελπίδα ότι ένα αποτέλεσμα εναντίον της Μπάγερν θα μπορούσε να σώσει τα πράγματα - και ίσως ακόμη και να ξεκινήσει μια απίθανη ανατροπή. Αντίθετα, η Λεβερκούζεν χτυπήθηκε ακόμη περισσότερο. Η Μπάγερν προηγήθηκε 1-0 μέσα σε πέντε λεπτά και είχε σκοράρει τρία στο ημίχρονο. Ο Σεοάνε απολύθηκε μια εβδομάδα αργότερα και ο Αλόνσο ανακοινώθηκε ως νέος προπονητής μέσα σε 24 ώρες.

Οι προσδοκίες ήταν ομολογουμένως χαμηλές. Ο Αλόνσο, σε εκείνο το σημείο, είχε μόνο μία προπονητική δουλειά, επιβλέποντας την δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Σοσιεδάδ καθώς πέτυχε μια απίθανη άνοδο στη δεύτερη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου. Εως τότε χαρακτηριζόταν ως άπειρος αλλά αξιοσέβαστος προπονητής, που δεν περίμενε απαραιτήτως να έχει μια άμεση επιτυχία με έναν σύλλογο με ευρωπαϊκές φιλοδοξίες.

Αλλά ο Αλόνσο, ο οποίος έπαιξε υπό τους Ράφα Μπενίτεθ, Πεπ Γκουαρδιόλα, Ζοσέ Μουρίνιο και Κάρλο Αντσελότι κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως ένας από τους καλύτερους μέσους της Ευρώπης, έδειξε γρήγορα ότι ήταν κάτι παραπάνω από έτοιμος. Η Λεβερκούζεν κέρδισε τη Σάλκε στο πρώτο του παιχνίδι ως επικεφαλής κι σήκωσε ανάστημα. Τα αποτελέσματα ήταν ανάμεικτα για το υπόλοιπο του ημερολογιακού έτους, αλλά οι νίκες επί της Ουνιόν Βερολίνου και της Κολωνίας, σε συνδυασμό με την ισοπαλία 2-2, με την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Champions League, έδειξαν ότι η Λεβερκούζεν μπορούσε σίγουρα να μπει στο μονοπάτι των επιτυχιών.

Έξυπνες τακτικές

Το περασμένο καλοκαίρι σημαδεύτηκε από μεταγραφικές συζητήσεις και το ενδεχόμενο να φύγει ο Αλόνσο. Η Τότεναμ φέρεται να τον «λαχταρούσε» για την τεχνική ηγεσία της, πριν τελικά προσλάβει τον Άγγελο Ποστέκογλου. Εν τω μεταξύ, ο καλύτερος παίκτης τους αποχώρησε για την Άστον Βίλα. Συγκεκριμένα οι «χωριάτες» δαπάνησαν 60 εκατομμύρια ευρώ για τον Ντιαμπί. 

Τρόποι που επιτίθεται η Λεβερκούζεν Opta Analyst

Ο Αλόνσο, εν τω μεταξύ βλέποντας αρκετούς ποδοσφαιριστές να αποχωρούν από το ρόστερο προσάρμοσε το σύστημά του. Ο Τσάκα μπήκε δίπλα στον Εζεκιέλ Παλάσιος στη μεσαία γραμμή, ενώ οι Βιρτς και Χόφμαν αναπτύχθηκαν στον ρόλο του «10αριου» για να αντιμετωπίσουν την απώλεια του Ντιαμπί. Το νέο σύστημα 3-4-2-1 του Αλόνσο συμπλήρωσε τέλεια τις δυνάμεις της ομάδας του, διατηρώντας παράλληλα την αμυντική στιβαρότητα και την καθετότητα του Λεβερκούζεν στη μετάβαση. Το αποτέλεσμα ήταν τρεις σερί νίκες για την έναρξη της σεζόν, με 11 γκολ.

Οι αλλαγές από την περυσινή σεζόν Opta Analyst

Πλέον οι επιθέσεις της Λεβερκούζεν ξεκινούν σχεδόν πέντε μέτρα ψηλότερα στον αγωνιστικό χώρο από την περασμένη σεζόν. Οι Ασπιρίνες άλλαξαν και σε θέμα κατοχής.

Εδειξε σε όλους τί μπορεί να κάνει η Λεβερκούζεν

Η ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο καθιερώθηκε ως «γιγαντοκτόνος» τόσο εντός όσο και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ξεκίνησε με μια απίθανη νίκη επί της Μονακό στο Europa League, με τη Λεβερκούζεν να προκρίνεται στα πέναλτι μετά από μια συναρπαστική νίκη με 3-2 στο δεύτερο παιχνίδι εκτός έδρας. Και παρόλο που η τύχη τους τελείωσε απέναντι στη Ρόμα υπό την ηγεσία του Ζοσέ Μουρίνιο στους ημιτελικούς, η Λεβερκούζεν έδειξε ότι, με επικεφαλής τον Αλόνσο, θα μπορούσε να αγωνιστεί ξανά στην Ευρώπη.

Στις εγχώριες διοργανώσεις, τα πράγματα ήταν ακόμα καλύτερα. Η Μπάγερν ήταν σε καλή φόρμα όταν ταξίδεψε στο Λεβερκούζεν στις αρχές Μαρτίου. Οι Βαυαροί ήθελαν τη νίκη προκειμένου να «σφραγίσουν» την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ωστόσο υπολόγιζαν χωρίς τον «ξενοδόχο». Οι «ασπιρίνες» πήραν τη νίκη με 2-1 κι έδειξαν σε όλους τις δυνατότητες που είχαν. Ολα αυτά τρεις ημέρες μετά το ευρωπαϊκό παιχνίδι της Λεβερκούζεν.

«Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο», είπε ο τότε αθλητικός διευθυντής της Μπάγερν Μονάχου, Χασάν Σαλιχάμιτζιτς «Κάναμε τα πάντα στραβά και χτυπηθήκαμε από μια ομάδα που έπαιξε την Πέμπτη», κατέληξε. Το αποτέλεσμα ήταν ένα είδος «new era» για τη Λεβερκούζεν. Το να κερδίσει τους πρωταθλητές της Μπουντεσλίγκα, για πρώτη φορά από το 2019, έδειξε ότι η Λεβερκούζεν του Αλόνσο ήταν εκεί για να μείνει. 

Το μέλλον του μακριά από τη Γερμανία

Αλλά φυσικά όλα ξεκινούν -και τελειώνουν- για τον Αλόνσο. Ο Ισπανός έχει καταλάβει τον έλεγχο αυτής της ομάδας και χρησιμοποίησε την σχεδόν ανεξέλεγκτη δύναμή του όσο λίγοι μπορούν. Υπήρξαν πολλές καταστάσεις στις οποίες οι προπονητές υπερβαίνουν την επιρροή τους εις βάρος της ομάδας. Ο Μουρίνιο, ο Αντόνιο Κόντε και ο Αρσέν Βενγκέρ είδαν όλα τα έργα να καταρρέουν λόγω της κακής λήψης αποφάσεων και των διαφορετικών επιπέδων μακιαβελικής συμπεριφοράς.

Ο Αλόνσο, όμως, φαίνεται να έχει βρει τη σωστή ισορροπία. Πήρε μια ανταγωνιστική ομάδα, ανέπτυξε ένα νέο σύστημα και έχει προσαρμοστεί στις συνθήκες του γερμανικού ποδοσφαίρου. Και παρόλο που οι υπογραφές μπορεί να μην φωνάζουν «υποψήφιοι τίτλου», έχει επενδύσει αρκετά έξυπνα για να διασφαλίσει ότι η Λεβερκούζεν θα παραμείνει ανταγωνιστική.

Αυτά είναι καλά νέα για την απόδοση της Λεβερκούζεν εντός γηπέδου. Γενικότερα, όμως, υπάρχει κάτι που απασχολεί τους ανθρώπους της γερμανικής ομάδας. Αν συνεχίσει αυτή την επιτυχία, ο Αλόνσο δεν θα είναι προπονητής της Λεβερκούζεν για πολύ. Ο Ισπανός υπέγραψε νέο συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στον σύλλογο μέχρι το 2026 το καλοκαίρι, και πολλοί έχουν επισημάνει το γεγονός ότι η συμφωνία του Γιούργκεν Κλοπ με τη Λίβερπουλ θα λήξει την ίδια χρονιά. 

Είναι επίσης πολύ πιθανό το όνομα του Αλόνσο να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του κυνηγιού του νέου προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν τον Κάρλο Αντσελότι αυτό το καλοκαίρι. Ο Τσάμπι Αλόνσο έχει ήδη απορρίψει την Τότεναμ, αλλά είναι σίγουρο ότι θα έρθουν μεγαλύτερες ευκαιρίες στο προσεχές μέλλον.