Η ξεκαρδιστική και απίθανη ιστορία της... κατά λάθος προσφοράς της Μάντσεστερ Σίτι για τον Μέσι

Μέσι - Μάντσεστερ Σίτι

i

© BeFunky

Η ξεκαρδιστική και απίθανη ιστορία της... κατά λάθος προσφοράς της Μάντσεστερ Σίτι για τον Μέσι

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 10:27 - 17.05.2023 / Ανανεώθηκε: 10:58 - 17.05.2023

Πως ο Λιονέλ Μέσι έφτασε κοντά στη Μάντσεστερ Σίτι, εξαιτίας του Παϊρότζ Πιεμπονγκσαντ το μακρινό 2008 και πόσο διαφορετικά θα γραφόταν η ιστορία του ποδοσφαίρου.

Μία από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου τα τελευταία χρόνια, η Μάντσεστερ Σίτι πρωταγωνιστεί σε όλες τις διοργανώσεις, όμως της έχει μείνει ένα απωθημένο. Οι συνεχόμενες κατακτήσεις πρωταθλήματος στην Αγγλία, τα ρεκόρ, το ακριβό ρόστερ, οι ποιοτικοί ποδοσφαιριστές και ο Πεπ Γκουαρδιόλα, έχουν μετατρέψει τους «πολίτες» σε έναν σύλλογο που προκαλεί... φόβο σε κάθε αντίπαλο.

Στη μοναδική διοργάνωση που η ομάδα του Πεπ δεν τα πηγαίνει περίφημα, είναι το Champions League, καθώς εκεί μετράει έναν χαμένο τελικό τα τελευταία χρόνια και σερί αποκλεισμούς. Απόψε (17/5, 22:00), η ομάδα του Μάντσεστερ θα υποδεχτεί τη Ρεάλ στη ρεβάνς της ημιτελικής φάσης κι έχει την ευκαιρία να πάρει την πρόκριση για τον τελικό. Για να σηκώσεις όμως το τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, εκτός από παίκτες με ταλέντο, χρειάζεσαι και προσωπικότητες. Μία από αυτές είναι και ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος έφτασε κοντά στη Σίτι το καλοκαίρι του 2008 έπειτα από μία... ασυνεννοησία.

Συγκεκριμένα, πριν γίνει ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που έχει φορέσει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, το 2008 ο Λιονέλ Μέσι θα μπορούσε να είχε πάρει μεταγραφή στη Μάντσεστερ Σίτι λόγω του Παϊρότζ Πιεμπονγκσαντ και πλέον θα μιλούσαμε για ένα άλλο ποδόσφαιρο, καθώς η ιστορία του θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά. Το όνομα του Παϊρότζ Πιεμπονγκσαντ απασχόλησε αρκετά την ελληνική επικαιρότητα το 2018, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το μετοχικό πακέτο του Παναθηναϊκού είχαν πάρει... φωτιά.

Μέχρι τότε όμως, ο Πιεμπονγκσάντ ήταν γνωστός διότι ήταν αυτός που μεσολάβησε για τη μεταβίβαση των μετοχών της Μάντσεστερ Σίτι τον Σεπτέμβριο του 2008 στους νυν ιδιοκτήτες, οι οποίοι άλλαξαν τη μοίρα του συλλόγου και του αγγλικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα, από ένα «λάθος» θα μπορούσε να είχε φέρει στην ομάδα του Μάντσεστερ και τον νεαρό τότε Λιονέλ Μέσι. Η απίστευτη ιστορία, η οποία ήρθε στο φως το Δεκέμβριο του 2019, μοιάζει σαν παραμύθι και συνέβη το καλοκαίρι του 2008.

Ο τότε ισχυρός άνδρας των «πολιτών», Τακσίν Σιναβάτρα είχε ξεκινήσει να βάζει αρκετά χρήματα στην ομάδα, τα οποία όμως δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με τα ποσά της σημερινής εποχής. Εκείνο το διάστημα, ο Pulga δεν είχε πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Μπαρτσελόνα, όμως προοριζόταν ως ένα από τα κορυφαία επερχόμενα ταλέντα. 

Η μεταγραφή του Μέσι στην Αγγλία θα μπορούσε να είχε γίνει από ένα λάθος, το οποίο θα επηρέαζε όμως την εξέλιξη του ποδοσφαίρου, καθώς ίσως η ομάδα της Βαρκελώνης να μην έβλεπε ποτέ ξανά το «golden boy» της με τη φανέλα των «Μπλαουγκράνα». Πρωταγωνιστές του περιστατικού της κατά λάθος μεταγραφής ήταν ο πρόεδρος της Σίτι Γκάρι Κουκ, ο Πιεμπονγκσάντ, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Γουέστ Χαμ, Πολ Όλντριτζ, ο οποίος συνεργαζόταν πλέον με τον Πιεμπονγκσάντ και ο πρόεδρος της Premier League από τον Απρίλιο του 1999 μέχρι σήμερα, Ντέιβ Ρίτσαρντς.

Η συνέντευξη του Κουκ στην αγγλική ιστοσελίδα «The Athletic» για το περιβόητο σενάριο μεταγραφής του Μέσι: 

«Ήμασταν στο Λονδίνο και κάναμε μια τηλεφωνική σύσκεψη. Ο Παϊρότζ είχε ζεσταθεί. Το τηλέφωνο ήταν στο τραπέζι και μιλούσε με τον Πολ, ο οποίος πια ανήκε στους ανθρώπους του Παϊρότζ και προηγουμένως ήταν στη Γουέστ Χαμ, έχοντας βρει μπελάδες με την υπόθεση του Κάρλος Τέβες και του Χαβιέρ Μαστσεράνο. Φανταστείτε τη σκηνή. Ο Πολ, με τη λονδρέζικη προφορά του, λέει: 'Παϊρότζ, πρέπει να μου πεις τι κάνουμε, το πράγμα αρχίζει να ξεφεύγει'. Ο Παϊρότζ ο οποίος καθόταν σε μια πολυθρόνα και του έκαναν μασάζ, φωνάζει: 'Ναι, ναι ναι! Very messy, messy, it's getting messy».

Στην ουσία, ο Πιεμπονγκσάντ συμφωνούσε με τους συνεργάτες του ότι ο χρόνος περνούσε γρήγορα και πως οι μεταγραφικές «βόμβες» που είχε υποσχεθεί στον κόσμο της ομάδας δεν γινόντουσαν εφικτές. Μόνο που η φράση «getting messy», με την προφορά του Ταϊλανδού και με τη χαλαρότητα στην οποία βρισκόταν λόγω του μασάζ, ακούστηκε διαφορετικά στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. «Κάτι χάθηκε στη μετάφραση και ορκίζομαι στην κόρη μου, ακούστηκε σαν πρέπει να πάρουμε τον Μέσι (σ.σ. we've got to get Messi)», εξήγησε ο Κουκ.

«Αυτή ήταν η κατάσταση στα μεταγραφικά της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Πολ ήρθε σε μένα μετά και μου είπε: 'Γκάρι, αρχίζω να μπερδεύομαι. Δεν ξέρω τι κάνουμε εδώ'. Του είπα: 'Κάνε την προσφορά, ας δούμε τι θα σκεφτούμε'. Κατόπιν, ο Ντέιβ Ρίτσαρντς μου τηλεφώνησε την επόμενη μέρα από την Premier League. 'Γκάρι, κάνατε προσφορά για τον Λιονέλ Μέσι; Εβδομήντα εκατομμύρια λίρες; Είστε τρελοί;' Μου είπε ότι του τηλεφώνησαν από την Μπαρτσελόνα και ήθελαν να μάθουν αν ήταν αληθινή η πρόταση. Έλεγαν στον Ντέιβ ότι, εάν ήταν αληθινή, ίσως να υπήρχε συμφωνία μερικές εβδομάδες νωρίτερα», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Εκείνη την περίοδο που διαδραματίζονταν αυτά τα γεγονότα, ο Αργεντίνος σούπερ σταρ ερχόταν από μία μέτρια σεζόν για τα δικά του δεδομένα. Μόλις στα 21 του χρόνια, είχε μετρήσει 10 γκολ σε 21 αγώνες. Η Μπαρτσελόνα είχε τερματίσει στην τρίτη θέση του ισπανικού πρωταθλήματος, πίσω από τη Ρεάλ και τη Βιγιαρεάλ, με συνέπεια να απομακρυνθεί ο Φρανκ Ράικαρντ και να αναζητηθεί η επόμενη μέρα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η έλευση του Πεπ Γκουαρδιόλα και η συνέχεια ήταν γνωστή. Η απίστευτη χημεία του Λιονέλ Μέσι με τον Καταλανό προπονητή έφτασε την Μπαρτσελόνα στην κορυφή και κανένας δεν ξέρει τι θα είχε καταφέρει η ομάδα του Πεπ, χωρίς τον Αργεντίνο μάγο στο ρόστερ της.

Το «μπαμ» εντέλει δεν ολοκληρώθηκε, με τους «πολίτες» να κοιτάζουν άλλες περιπτώσεις παικτών, όπως ο Κρεγκ Μπέλαμι και ο Ρομπίνιο.