Αυτός είναι ο πολυθεσίτης Ρόμπερτ Λιούμπισιτς που έφτασε για την ΑΕΚ (vids)

Ρόμπερτ Λιούμπισιτς

Αυτός είναι ο πολυθεσίτης Ρόμπερτ Λιούμπισιτς που έφτασε για την ΑΕΚ (vids)

Κώστας Τόπας 14:21 - 31.01.2024 / Ανανεώθηκε: 10:44 - 29.02.2024

Η απόφασή του να αγωνιστεί με την εθνική Κροατίας, το άλμα στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η ικανότητά του να παίξει σε όλο το γήπεδο και η απόφασή του να ενταχθεί στην ΑΕΚ. Ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς ετοιμάζει βαλίτσες για Νέα Φιλαδέλφεια, προκειμένου να φορέσει τη φανέλα με τον Δικέφαλο στο στήθος.

Τελειωμένη είναι η πώληση του Ρόμπερτ Λιούμπισιτς από τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην ΑΕΚ. Ο 24χρονος χαφ έφτασε στην Αθήνα το μεσημέρι της Τετάρτης (31/01) για ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο.

Ο Λιούμπισιτς φέτος έχει αγωνιστεί 27 φορές σε όλες τις διοργανώσεις με τη φανέλα της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, έχοντας απολογισμό δύο γκολ και τέσσερις ασίστ. Κατά κύριο λόγο αγωνίζεται ως μέσος, επομένως θα αποτελέσει μία έξτρα λύση στους χαφ για τον Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος είδε πρόσφατα να τραυματίζεται σοβαρά ο Νταμιάν Σιμάνσκι. Αξιο αναφοράς μάλιστα είναι ότι την τρέχουσα σεζόν, ο 24χρονος Κροάτης έχει αγωνιστεί σε πολλά ματς και ως αριστερός μπακ, που δεν είναι η αγαπημένη του θέση.

Γέννημα θρέμμα Αυστρίας αλλά...

Ο Λιούμπισιτς έκανε τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο στην γενέτειρα του, την Αυστρία. Αρχικά, στις Ακαδημίες της Ραπίντ Βιέννης, έπειτα στην Ζανκτ Πέλτεν για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του και το καλοκαίρι του 2021, επέστρεψε στην Ραπίντ Βιέννης, η οποία έβγαλε 900 χιλιάδες ευρώ για να τον εντάξει και στο δυναμικό της. Εκείε έπαιξε συνολικά 40 φορές έχοντας πετύχει τέσσερα γκολ, ενώ το καλοκαίρι του 2022 πωλήθηκε στην Ντινάμο έναντι τριών εκατομμυρίων ευρώ. Στο ίδιο ύψος ανέρχεται και σήμερα η χρηματιστηριακή του αξία, σύμφωνα με το transfermarkt.

Αν και ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς έπαιξε πάνω από 100 παιχνίδια στην Αυστριακή Bundesliga, λίγο πολύ βρισκόταν στο ραντάρ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ για χρόνια. Ήταν μόνο η μετακίνησή του από τη Ραπίντ Βιέννης στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ το περασμένο καλοκαίρι που έδωσε στον 24χρονο μια σημαντική ώθηση στην καριέρα του. Οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι παρακολουθούσαν την πορεία του. Τα πράγματα άρχισαν να ζεσταίνονται και όσον αφορά την εθνική ομάδα, καθώς τόσο η Κροατία όσο και η Αυστρία διεκδικούσαν την εύνοιά του.

Εάν ένας παίκτης δεν επιλέγεται για τις εθνικές ομάδες της χώρας για χρόνια, μια μεγάλη διεθνής ποδοσφαιρική καριέρα φαίνεται συχνά αμφισβητήσιμη. Αυτή η υπόθεση ίσχυε για το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ για χρόνια. Δεν κλήθηκε για τις ομάδες U17, U18 ή U19 της Αυστρίας, αλλά μόνο για την U21 με την οποία κατέγραψε μόλις μία συμμετοχή. Ήταν το εντελώς αντίθετο από τον αδερφό του Ντέγιαν, ο οποίος θεωρήθηκε ως μελλοντικός παίκτης της εθνικής Αυστρίας, νωρίς στη νεολαία του.

Εδώ ο Ρόμπερτ πέρασε από διάφορες ομάδες νέων. Όμως ο 24χρονος δεν ένιωσε ποτέ ζήλια απέναντι στον μεγάλο του αδερφό. «Ο Ντέγιαν είναι ένα εξαιρετικό πρότυπο για μένα. Ήταν ξεκάθαρο επειδή βρισκόταν στο προσκήνιο των Μέσων ενημέρωσης από νωρίς ότι συγκρίναμε ο ένας τον άλλον. Αλλά δεν είμαστε μόνο διαφορετικοί άνθρωποι, είμαστε και διαφορετικοί παίκτες. Γι' αυτό δεν τον κοίταξα ποτέ με φθόνο, αλλά τον χάρηκα μέσα από την καρδιά μου και το έβλεπα ως κίνητρο», εξηγεί ο Λιούμπιτς, ο οποίος είναι δύο χρόνια μικρότερος από τον αδερφό του. 

Τα αδέρφια Λιούμπισιτς γεννήθηκαν στη Βιέννη, αλλά ο πατέρας τους είναι Κροάτης και μεγάλος θαυμαστής του Ερυθρού Αστέρα, από τους παίκτες της οποίας πήραν το όνομά τους. Ο Ρόμπερτ μάλιστα πήρε το όνομά του από τον Ρόμπερτ Προσινέτσκι, ο οποίος στην αρχή της καριέρας του, ήταν μέλος της ομάδας του Ερυθρού Αστέρα που κέρδισε τρεις τίτλους Γιουγκοσλαβικής πρώτης κατηγορίας και το Ευρωπαϊκό Κύπελλο το 1991.

Το πείσμα για να παίξει σε μεγάλη ομάδα

Ρόμπερτ Λιούμπισιτς PrtScr

Οπως προαναφέρθηκε ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς έκανε τα πρώτα του βήματα στον κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην ΒΣΕ Ζανκτ Πέλτεν. Γρήγορα έγινε σαφές ότι αυτός ο δρόμος ήταν ο σωστός. Εκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 18 ετών. Στα πρώτα τρία παιχνίδια του πέτυχε ένα γκολ και πρόσθεσε άλλα δύο. Σε ηλικία 19 ετών, είχε ήδη αποκτήσει το καθεστώς του αδιαμφισβήτητου βασικού παίκτη. Έπαιξε συνολικά 99 παιχνίδια σε τρία χρόνια.

«Μερικές φορές, ειδικά στην αρχή της καριέρας μου, υπήρχαν φάσεις που σκεφτόμουν, γιατί παίζω μόνο στη Ζανκτ Πέλτεν; Θα προτιμούσα να παίξω σε έναν μεγάλο σύλλογο. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι ως νέος παίκτης, η εξάσκηση στον αγώνα είναι το πιο σημαντικό πράγμα και ότι σε έναν μεγάλο σύλλογο ίσως δεν θα είχα περάσει ποτέ από την εξέλιξη που έκανα στη Ζανκτ Πέλτεν. Ένας προπονητής μου είπε κάποτε: "Μπορείς να έχεις όσο ταλέντο θέλεις, είσαι έμπειρος παίκτης της Bundesliga μόνο όταν έχεις συγκεκριμένο αριθμό αγώνων στο βιογραφικό σου". Αυτή η ρήση πάντα με παρακινούσε», είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Ωστόσο, ο Λιούμπισιτς δεν έζησε μόνο θετικές στιγμές στη Σεντ Πόλτεν. Η σεζόν 2020/21 κάθε άλλο παρά επιτυχημένη ήταν και τελικά ο υποβιβασμός στη δεύτερη κατηγορία ήταν σίγουρος. Παρ' όλα αυτά, εξάγει ένα εντελώς θετικό συμπέρασμα για το χρόνο του στην Κάτω Αυστρία, επειδή μπόρεσε να αναπτυχθεί πολύ μακριά από το μεγάλο τοπίο των ΜΜΕ.

«Νομίζω ότι όταν είσαι συνεχώς στο προσκήνιο ως νέος παίκτης, δεν έχει μόνο θετικό αντίκτυπο πάνω σου. Αν είσαι το θαύμα σε μια κορυφαία ομάδα, έχεις τελείως διαφορετική πίεση στα 18 από κάποιον που παίζει σε μικρότερο σύλλογο. Μπόρεσα να εξελιχθώ βήμα-βήμα στη Σεντ Πόλτεν και αυτό ήταν καλό για την προσωπικότητά μου. Η πιο θεμελιώδης ενότητα μάθησης ήταν να συνειδητοποιήσουμε ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι πάντα ένα παιχνίδι ομορφιάς, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα αστείο. Ανέπτυξα το μαχητικό μου πνεύμα στα χρόνια μου στη Σεντ Πόλτεν», τόνισε.

Ακόμη και πριν τον υποβιβασμό, ο 24χρονος μέσος αποφάσισε να παίξει στη Ραπίντ Βιέννης από τη σεζόν 2021/22. Από τη σημερινή σκοπιά, ο χρόνος του εκεί ήταν μια σπουδαία περίοδος εκμάθησης σε όλους τους τομείς. «Η Ραπίντ με έκανε πιο σκληρό και με προετοίμασε για πραγματικό ποδόσφαιρο και πίεση», εξήγησε ο 24χρονος. «Ένιωσα τι σημαίνει να χάνεις με τη Ραπίντ, αλλά και να κερδίζεις. Στην αρχή βάζεις τον εαυτό σου υπό πίεση, σκεπτόμενος ποια πάσα πρέπει να παίξεις στη συνέχεια κάθε φορά που λαμβάνεις την μπάλα. Κάποια στιγμή συνειδητοποιείς ότι αυτή η πίεση σε εμποδίζει άσκοπα και αναπτύσσεις μια στάση «θα κάνω το δικό μου». Προσπαθώ επίσης να αγνοώ την πίεση και τα αρνητικά πράγματα και απλώς απολαμβάνω την ευκαιρία να παίξω ποδόσφαιρο επαγγελματικά».

Η μεταγραφή στη Ντιναμό και η Κροατία

Ρόμπερτ Λιούμπισιτς ©Intime

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Ραπίντ, ο Λιούμπισιτς ήταν υποψήφιος για την εθνική ομάδα U21 της Αυστρίας για πρώτη φορά. Οι δυνατές του εμφανίσεις έφεραν στο προσκήνιο πολλούς συλλόγους από το εξωτερικό. Παραδόξως, ο 24χρονος μέσος αποφάσισε να μετακομίσει στην πατρίδα των γονιών του στην πρωταθλήτρια ρεκόρ Κροατίας, Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

«Φυσικά υπήρχαν άνθρωποι που δεν κατάλαβαν αυτή την μεταγραφή, αλλά δεν με ένοιαζε. Αν έχετε κροατικές ρίζες, τότε ένα αίτημα από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο. Για μένα ήταν και είναι μεγάλη τιμή και θέμα καρδιάς», είπε ο Λιούμπισιτς.

Ένας λόγος για τη μετακόμιση στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ ήταν η φήμη που απολαμβάνει ο σύλλογος όταν πρόκειται για νέους παίκτες. Αργότερα κορυφαίοι επαγγελματίες όπως ο Μάρκο Πιάτσα, ο Ντάνι Όλμο, ο Γιόσκο Γκβαρντιόλ και ιδιαίτερα ο Λούκα Μόντριτς χρησιμοποίησαν το κλαμπ ως σκαλοπάτι στην καριέρα τους.

«Η απόφαση να πάω στην Κροατία ήταν μια συνειδητή απόφαση. Δεν ένιωθα έτοιμος για ένα top 5 πρωτάθλημα, αλλά ταυτόχρονα ήθελα να παίξω στο υψηλότερο επίπεδο. Η Ντιναμό έχει δείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να είναι ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα για ταλέντο. Επίσης, εντυπωσιάστηκα από την πρώτη μέρα από το άνοιγμα και την οικογενειακή ατμόσφαιρα που υπάρχει εδώ στο κλαμπ».

Από αριστερό μπακ, εξάρι, οχτάρι μέχρι και φορ!

Ρόμπερτ Λιούμπισιτς ©Intime

Όταν μετακόμισε στην Κροατία, ο Λιούμπισιτς ήταν ένα συνηθισμένο «εξάρι» ή «οκτάρι». Σήμερα, μπορεί να αγωνιστεί και στη θέση του αριστερού μπακ, αν και αρχικά χρειάστηκε κάποια πίεση από τον προπονητή της Ντιναμό, Άντε Τσάτσιτς .

«Στην αρχή ήταν ασυνήθιστο να παίζεις σε διαφορετική θέση και αλλαγή. Στην αρχή, δεν ήξερα πόσα σπριντ κάνεις σε ένα παιχνίδι ως αριστερό μπακ ή ότι πρέπει να σκεφτείς πολύ περισσότερο την τοποθέτηση του αντιπάλου, αλλά και τη δική σου θέση. Αλλά τώρα μου αρέσει πολύ η θέση».

Ο κόουτς Τσάτσιτς είδε γρήγορα ότι ο Λιούμπισιτς είχε τα προσόντα του αριστερού μπακ και τον έβαλε σε αυτή τη θέση στα προκριματικά για τη φάση των ομίλων του Champions League, όπου ο 24χρονος ήξερε αμέσως πώς να εντυπωσιάσει. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί, μετά την πρόκριση της Ντιναμό, ο Λιούμπισιτς ήταν ο πολυτιμότερος της ομάδας του. Μάλιστα, είχε κυριαρχήσει στην αριστερή πλευρά στη νίκη με 1-0 εναντίον της Τσέλσι την πρώτη αγωνιστική, και μάλιστα σημείωσε το πρώτο του γκολ στο Champions League εναντίον της Σάλτσμπουργκ.

Είναι ένας ευφυής και με προσωπικότητα ποιοτικός μέσος, στον οποίο μπορεί να αναθέσεις πολλούς, διαφορετικούς και ιδιαίτερα απαιτητικούς ρόλους στο παιχνίδι του. Είναι πολύ ισορροπημένος μεταξύ ανασταλτικής και δημιουργικής ικανότητας, σχετικά γρήγορος, πολύ ενεργειακός, με καλή σωματοδομή και καλές επαφές.

Ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς έχει αγωνιστεί:

-82 φορές ως κεντρικός χαφ (10 γκολ - 17 ασίστ)

-45 φορές ως αριστερός μπακ (3 γκολ - 6 ασίστ)

-32 φορές ως αμυντικό χαφ (5 γκολ - 2 ασίστ)

-11 φορές ως αριστερός μέσος 

-7 φορές ως επιθετικός χαφ (1 γκολ)

-2 φορές ως δεξιός μέσος (1 ασίστ)

-1 φορά ως σέντερ φορ

Η αφάνα και το στιλ του

Ρόμπερτ Λιούμπιτσιτς ©Photo by Marko Lukunic/Pixsell/MB Media/Getty Images/Ideal Images

Το γεγονός ότι ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς ξεχωρίζει από... μακριά στον αγωνιστικό χώρο οφείλεται και στα ιδιαίτερα μαλλιά του. Ο ίδιος λέει: «Κατά την περίοδο του κορονοϊού άρχισα να μεγαλώνω τα μαλλιά μου, μετά το χτένισμα μου έφερε τύχη και τώρα είναι το σήμα κατατεθέν μου. Αλλά μερικές φορές υπάρχουν στιγμές που τα μαλλιά μου με ενοχλούν γιατί η περιποίηση είναι αρκετά εντατική», λέει γελώντας το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ.

Το στυλ παιχνιδιού του Λιούμπισιτς επηρεάζεται έντονα από τη διαίσθηση και προσπαθεί να λύσει πολλές καταστάσεις με ποικίλους τρόπους. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως ένα μείγμα ακαδημίας και ποδοσφαιριστή του δρόμου. «Βλέπω τον εαυτό μου ως έναν ενστικτώδη ποδοσφαιριστή και δεν είμαι κάποιος που παίζει σύμφωνα με ένα μοτίβο ή πρότυπο. Οφείλω το 50 τοις εκατό των ικανοτήτων μου στην προπόνηση στους αντίστοιχους συλλόγους, αλλά και στον χρόνο στον δρόμο και στο κλουβί», λέει.

Ο 24χρονος μέσος δεν έχει έρθει στο προσκήνιο μόνο σε επίπεδο συλλόγων, αλλά και σε επίπεδο ομοσπονδιών. Τόσο η Αυστρία όσο και η Κροατία ήθελαν να κερδίσουν το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ, για τις αντίστοιχες εθνικές τους ομάδες. Πλέον ο Λιούμπισιτς πήρε την απόφασή του και αγωνίζεται με την εθνική Κροατίας.

 «Δεν ήταν πραγματικά μια εύκολη απόφαση», τονίζει αρχικά. «Είχα καλές και ανοιχτές συζητήσεις με τον Ραλφ Ράνγκνικ (προπονητής της εθνικής Αυστρίας), αλλά η καρδιά και το ένστικτό μου μου είπαν ότι πρέπει να επιλέξω την Κροατία. Θα εργαστώ για να διασφαλίσω ότι το μεγάλο μου όνειρο θα πραγματοποιηθεί και ότι μπορώ να λάβω μέρος σε Ευρωπαϊκό ή Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με την Κροατία».

Το γκολ και το πέναλτι με την ΑΕΚ

Ο 24χρονος μέσος αγωνίστηκε βασικός και στα δύο παιχνίδια για τα προκριματικά του Champions League, δείχνοντας την ποιότητά του. Στο πρώτο παιχνίδι στο Ζάγκρεμπ, ο Λιούμπισιτς έπαιξε ως επιθετικός χαφ, ενώ στη ρεβάνς στην OPAP Arena, ο Μπίτσκαν τον έβαλε ως κεντρικό χαφ. 

Στη Νέα Φιλαδέλφεια το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Ένωσης είχε ακόμα καλύτερη απόδοση, εκμεταλλευόμενος το άγχος της ΑΕΚ, ενώ πέτυχε το δεύτερο γκολ της Ντιναμό, μετά από πολύ ωραία ενέργεια. Στο φινάλε όμως υπέπεσε σε πέναλτι για χέρι. Η παράβαση δόθηκε μέσω VAR και ο Λιβάι Γκαρσία νικήθηκε από τον Λιβάκοβιτς, όμως ο Βίντα πήρε το ριμπάουντ και από κοντά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.