Επενδυτές από το Κατάρ κάνουν γερό «μπάσιμο» στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
i

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ/©Photo by Matthew Peters/Manchester United via Getty Images/Ideal Images

Επενδυτές από το Κατάρ κάνουν γερό «μπάσιμο» στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Κώστας Τόπας 08:57 - 08.02.2023

Μια ομάδα επενδυτών από το Κατάρ σχεδιάζει μια προσφορά εξαγοράς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τις επόμενες ημέρες.

Η οικογένεια Γκλέιζερ, οι σημερινοί ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έθεσε προθεσμία στα μέσα Φεβρουαρίου για τυχόν πιθανούς αγοραστές και ένας όμιλος του Κατάρ είναι σχεδόν βέβαιος ότι στο τέλος θα θα υπερβεί τον ανταγωνισμό και θα εξαγοράσει τους «κόκκινους διαβόλους».

Σύμφωνα με την «Daily Mail», σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η συμφωνία, ο προπονητής Έρικ Τεν Χαχ θα έχει τεράστια οικονομική υποστήριξη για να ενισχύσει το ρόστερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να την οδηγήσει στην κορυφή της Premier League. Αυτή τη στιγμή οι Γκλέιζερς ζητάνε περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τον σύλλογο και επιθυμία τους είναι η οποιαδήποτε προσφορά να περιλαμβάνει ένα σχέδιο για την εκ νέου ανάπτυξη του «Ολντ Τράφορντ», ένα έργο που θα μπορούσε να κοστίσει άλλα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Το εν λόγω δημοσίευμα τονίζει ότι οι επενδυτές του Κατάρ δεν έχουν συμφέρον για μερικό μερίδιο και πιέζουν για ολική εξαγορά του συλλόγου. Αυτή τη στιγμή ο μοναδικός ανταγωνισμός που υπάρχει είναι αυτός με τον Τζιμ Ράτκλιφ. Ο 70χρονος είναι από μικρό παιδί οπαδός των «κόκκινων διαβόλων» και ένας από τους πλουσιότερους Βρετανούς. Τον περασμένο Μάιο είχε γίνει γνωστό πως ετοίμαζε πρόταση για την αγορά της αγαπημένης του ομάδας. Έχει ήδη δύο ποδοσφαιρικές ομάδες. Τη Λωζάνη, τον σύλλογο που αγόρασε το 2017 όταν η εταιρεία του, Ineos, είχε ακόμη έδρα την Ελβετία και τη Νις, το άλλο του «τοπικό» κλαμπ στη νότια Γαλλία, 13 μίλια δυτικά του Μονακό, όπου ζει.

Ωστόσο, οποιαδήποτε εξαγορά θα χρειαζόταν πρώτα την έγκριση της Premier League και πιθανότατα θα αντιμετώπιζε σημαντική αντίθεση λόγω των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ. Βέβαια, μία τέτοια εξαγορά θα έκανε αμέσως τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναν από τους πλουσιότερους συλλόγους στην Ευρώπη, με ανάρμοστα διαθέσιμα μεταγραφικά κεφάλαια. Θα μπορούσε όμως να οδηγήσει σε ορισμένα ζητήματα στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. 

Η Παρί Σεν Ζερμέν ανήκει ήδη στην Qatar Sports Investments, αλλά έχει αναφερθεί ότι η εξαγορά της Γιουνάιτεντ θα προέλθει από διαφορετικούς επενδυτές. Μιας κι ένα fund δεν μπορεί να κατέχει δύο συλλόγους στην ίδια διοργάνωση - και Γιουνάιτεντ και Παρί θα μπορούσαν να συναντηθούν στην Ευρώπη. Ωστόσο κατά πώς φαίνεται, η προσφορά για τη Γιουνάιτεντ θα προέλθει από ξεχωριστούς, μεμονωμένους επενδυτές από το Κατάρ.