Μοχάμεντ Σαλάχ: Θύμα της… παρακμής ή μέρος του προβλήματος;

Μοχάμεντ Σαλάχ

i

Naomi Baker/Getty Images

Μοχάμεντ Σαλάχ: Θύμα της… παρακμής ή μέρος του προβλήματος;

Γιάννης Καραγιάννης • 11:52 - 07.02.2023 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Σε μια χρονιά που σχεδόν τίποτα δεν πάει καλά για τη Λίβερπουλ, η πτωτική πορεία στην απόδοση του Μοχάμεντ Σαλάχ είναι ένα από τα στοιχεία που προβληματίζουν τον Γιούργκεν Κλοπ.

Από την πρώτη χρονιά που βρέθηκε στο «Άνφιλντ», ο Μοχάμεντ Σαλάχ εμφάνισε δείγματα του αδιαμφισβήτητου ταλέντου του, ειδικά στον τομέα του σκοραρίσματος. Από τις πρώτες συμμετοχές του με την κόκκινη φανέλα ήταν σαφές πως μπορούσε να γίνει το μεγάλο «όπλο» του Γιούργκεν Κλοπ και ένας ποδοσφαιριστής που θα αποτελούσε σημείο αναφοράς τα επόμενα χρόνια για τη Λίβερπουλ. Πράγμα που έκανε στην πενταετία που οι «κόκκινοι» έδιναν μάχες σώμα με σώμα με την Μάντσεστερ Σίτι στην Premier League, αλλά ήταν και από τα πλέον δυνατά σύνολα στην Ευρώπη.

Φέτος, τα πράγματα δεν πάνε βάσει πλάνου για τον σύλλογο του Μερσεϊσάιντ. Η Λίβερπουλ «βαλτώνει» στη μέση του βαθμολογικού πίνακα και -κοιτάζοντας στυγνά τους αριθμούς- βρίσκεται πιο κοντά στη ζώνη του υποβιβασμό παρά στις θέσεις που εξασφαλίσουν τη συμμετοχή στο Champions League της επόμενης περιόδου. Ο Σαλάχ μοιάζει ανήμπορος να συμβάλλει ουσιαστικά ώστε να μπει τέλος στον αγωνιστικό κατήφορο της ομάδας του και το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: είναι θύμα της αγωνιστικής παρακμής των «ρεντς» ή αποτελεί μέρος του προβλήματος;

Άσχετα με το ποια μπορεί να είναι η ερώτηση στο παραπάνω ερώτημα, το μόνο βέβαιο είναι πως η παραγωγικότητά του δεν βρίσκεται στα επίπεδα που μας είχε συνηθίσει ο Αιγύπτιος επιθετικός. Στην αναμέτρηση της Λίβερπουλ με τη Γουλβς, που η ομάδα του ηττήθηκε 3-0, ο Σαλάχ συμπλήρωσε 200 συμμετοχές στην Premier League, αλλά δεν μπόρεσε να γιορτάσει το γεγονός. Έμεινε για πέμπτο διαδοχικό παιχνίδι πρωταθλήματος χωρίς γκολ (συνολικά στις 8 τελευταία ματς για όλες τις διοργανώσεις σκόραρε μόνο μια φορά), γεγονός που καταγράφεται για δεύτερη φορά φέτος. Για να καταλάβετε το μέγεθος του… προβλήματος, κάτι αντίστοιχο συνέβη στον Σαλάχ μόλις σε δύο περιπτώσεις στις πέντε προηγούμενες σεζόν!

Ο παράγοντας κόπωση και το νέο συμβόλαιο

Όχι πως τη χρειάζεται, μιας και έχει καταθέσει διαπιστευτήρια, ορισμένοι όμως θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία για την αγωνιστική κάμψη του Σαλάχ την κόπωση. Λογικό, μιας και το κορμί του τα τελευταία χρόνια έχει καταπονηθεί αρκετά. Πέρυσι, με τη Λίβερπουλ και την εθνική Αιγύπτου, συμμετείχε σε 61 αγώνες. Τη σεζόν 2020/21 έφτασε στους 51, ενώ τη χρονιά πριν από αυτή στους 48.

Υπήρχε μια ελπίδα πως θα γύριζε ο… διακόπτης από τον Δεκέμβρη και μετά. Λόγω της αδυναμίας της Αιγύπτου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο Μουντιάλ, ο Σαλάχ είχε εξασφαλίσει έναν μήνα για να πάρει ανάσες και να αναζωογονηθεί. Ως τώρα δεν φαίνεται να έχει συμβεί κάτι τέτοιο και οι εμφανίσεις τους παραμένουν κάτω του μετρίου.

Από την άλλη, μπορεί να χαρακτηριστεί ως αστειότητα ο ισχυρισμός ορισμένων πως ο σούπερ σταρ της Λίβερπουλ «έκατσε» πάνω στο νέο συμβόλαιο που υπέγραψε πέρυσι, το υψηλότερο που έχει προσφέρει ποτέ ως σύλλογος (φτάνει περίπου τις 400.000 ευρώ την εβδομάδα), εφησύχασε και τα φόρτωσε… στον κόκορα. Ο επαγγελματισμός του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Τι μαρτυρά το xG

Η πιο παραγωγική σεζόν του Σαλάχ στην Premier League ήταν η πρώτη του με τη Λίβερπουλ, σκοράροντας 32 φορές την περίοδο 2017/18. Έκτοτε δεν έχει πετύχει κάτι ανάλογο, ωστόσο έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη σταθερότητα, σημειώνοντας από 19 έως 23 τέρματα τις επόμενες τέσσερις χρονιές. Σε αυτό το διάστημα, αφαιρώντας από την εξίσωση τα πέναλτι, ο αριθμός αναμενόμενων γκολ του (xG) κυμαινόταν από 0,47 μέχρι 0,59. Υπήρχε, δηλαδή, μια μικρή διακύμανση, αλλά σε λογικά πλαίσια. 

Φέτος, το αντίστοιχο νούμερο έχει… κατρακυλήσει στο 0,35. Και αναμενόμενα τίθεται το ερώτημα αν αυτό είναι συνέπεια της δικής του αδυναμίας να τελειώσει τις φάσεις με τον τρόπο που μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν ή αν υπάρχει ζήτημα με τον αριθμό των ευκαιριών που του παρουσιάζονται.

Αυτό που δείχνουν τα νούμερα, και ειδικότερα το xG, είναι πως ο Σαλάχ θα έπρεπε να σημειώνει 0,46 τέρματα ανά 90 λεπτά και όχι 0,35. Από τη δεύτερη ως την τέταρτη σεζόν του στο «Άνφιλντ» είχε μέσο όρο 0,48 τέρματα ανά αγώνα κι έτσι μπορούνε να συμπαιράνουμε ότι η ποιότητα των ευκαιριών που του παρουσιάζονται είναι πάνω-κάτω η ίδια.

Οπότε, πιθανότατα, η κάμψη στην αποτελεσματικότητά του έχει να κάνει με το ότι ο ίδιος δεν ολοκληρώνει τόσο καλά τις προσπάθειές του όσο το έκανε τις προηγούμενες σεζόν. Τα χαρακτηριστικά… φαλτσαριστά σουτ με το αριστερό δεν βρίσκουν το δεξί «παράθυρο» του αντίπαλου τερματοφύλακα πλέον. Τουλάχιστον, όχι με την ίδια συχνότητα.

Έχασε τη... ρουτίνα του

Αρκετοί ποδοσφαιριστές, κυρίως επιθετικοί, για να «χτίσουν» ένα καλό σερί χρειάζονται να έχουν ρυθμό και να λειτουργούν με μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Αυτά τα στοιχεία είναι ξεκάθαρο πως λείπουν από τη Λίβερπουλ φέτος.

Σε ό,τι έχει να κάνει συγκεκριμένα με το δεύτερο κομμάτι, αυτό της ρουτίνας, η τριπλέτα Σαλάχ-Μανέ-Φιρμίνο ήταν για κάποια χρόνια μια από τις πιο… φονικές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Κατάφεραν πολλά μαζί και στη διάρκεια της 4ετίας που συνυπήρξαν στο «Άνφιλντ» αντιμετώπισαν ελάχιστους σημαντικούς τραυματισμούς. Χαρακτηριστικό είναι πως σε αυτό το διάστημα είχαν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν και οι τρεις μαζί σε 152 αγώνες. Το έκαναν σε 102 περιπτώσεις και μόνο στις υπόλοιπες 50 έλειπε κάποιος από τους τρεις τους.

Κοινώς, είχαν βρει ρυθμό και φυσικά είχα «χτίσει» συγκεκριμένα μοτίβα κινήσεων τα οποία εκτελούσαν σχεδόν με κλειστά μάτια. Ο Φιρμίνο έβγαινε μακριά από την περιοχή, απασχολούσε τα στόπερ, και οι άλλοι δύο είχαν τον χρόνο και -κυρίως- τον χώρο να κάνουν… τα δικά τους.

Ο Μανέ δεν βρίσκεται πια στο «Άνφιλντ». Ο Φιρμίνιο είναι πια στα 31 και πλέον δεν αποτελεί σταθερή επιλογή στις 11άδες του Κλοπ και ο Σαλάχ, μόνος, καλείται να ζήσει σε μια νέα πραγματικότητα, με τον Ντάργουιν Νούνιες να μην έχει προσαρμοστεί ακόμα, να μην έχει προσφέρει τα αναμενόμενα και φυσικά να μην έχει γίνει τόσο χρήσιμος στην κορυφή όσο ήταν τα προηγούμενα χρόνια ο Φιρμίνο.

Φειδωλός και στις ασίστ

Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα έχει αναγκάσει τον Σαλάχ να αγωνίζεται λίγο πιο μακριά από την περιοχή σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει ως τώρα και πιο κοντά στον… ασβέστη. Ως αποτέλεσμα, έχει τις λιγότερες επαφές με την μπάλα μέσα στο «κουτί» από κάθε προηγούμενη σεζόν του στη Λίβερπουλ, με 8,31 ανά αγώνα. Αυτή η εξέλιξη προϊδέαζε για μια πιθανή αλλαγή στα στατιστικά του Αιγύπτιου επιθετικού. Η υπόθεση ορισμένων ήταν πως θα μπορούσε, τουλάχιστον, να γίνει πιο δημιουργικός, μιας και οι ασίστ είναι κάτι που έχει στο ρεπερτόριό του. Οι αριθμοί, όμως, είναι αμείλικτοι. Ο Σαλάχ έδωσε πέρυσι 13 τελικές πάσες και φέτος βρίσκεται μόλις στις 4.

Εδώ ίσως να παίζει ρόλο και το πόσο άστοχοι είναι οι υπόλοιποι συμπαίκτες του και κυρίως ο Νούνιες, ωστόσο προκύπτει πως ούτε αυτό είναι η αλήθεια. Οι αναμενόμενες ασίστ (xA) του, βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που μετακινήθηκε στο «Άνφιλντ» και φτάνουν μόλις στο 0,16 ανά αγώνα, όταν πέρυσι το αντίστοιχο νούμερο βρισκόταν στο 0.24.

Έτσι, λοιπόν, προκύπτει το συμπέρασμα πως ο Σαλάχ φέτος τελειώνει τις φάσεις με μικρότερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με τις πρώτες τέσσερις σεζόν του στο «Άνφιλντ» και δείχνει ανήμπορος να δημιουργεί ικανοποιητικό αριθμό ευκαιριών για τους συμπαίκτες του. Και αυτός, όπως όλο το παιχνίδι της Λίβερπουλ, έχει απορρυθμιστεί.

Βαδίζοντας πλέον στα 31 του, λογικά θα υπάρξουν ορισμένοι που θα αναρωτηθούν αν υπάρχει… γυρισμός αν ο Σαλάχ έχει αφήσει πίσω τις καλύτερες ποδοσφαιρικές ημέρες του. Ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, ωστόσο είναι δεδομένο πως αν ο Γιούργκεν Κλοπ δεν βρει τον τρόπο να συνεφέρει γενικά της Λίβερπουλ, τότε οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του Σαλάχ…