Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έτοιμη να αποφύγει την κύρωση της UEFA για να αγωνιστεί στην Ευρώπη

Ο Ράτκλιφ

i

©printscreeen

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έτοιμη να αποφύγει την κύρωση της UEFA για να αγωνιστεί στην Ευρώπη

Κώστας Τόπας 11:03 - 27.03.2024 / Ανανεώθηκε: 11:03 - 27.03.2024

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με την UEFA, όπως έκαναν ήδη η Άστον Βίλα και η Μπράιτον, ώστε η ιδιοκτησία της Νις από τον Τζιμ Ράτκλιφ, να μην επηρεάσει τη συμμετοχή του συλλόγου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με την UEFA, όπως έκαναν ήδη η Άστον Βίλα και η Μπράιτον, ώστε η ιδιοκτησία ενός εκ των ιδιοκτητών της, του Τζιμ Ράτκλιφ με τη Νις, να μην επηρεάσει τη συμμετοχή του συλλόγου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο Ράτκλιφ, ιδιοκτήτης του INEOS, κατέχει το 27,7% της Γιουνάιτεντ από τον Δεκέμβριο και είναι επίσης ο κύριος ιδιοκτήτης της γαλλικής ομάδας, Νις από το 2019. Αυτό μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες χρονομεριστικής μίσθωσης της UEFA, γεγονός που θα μπορούσε να βάλει σε μπελάδες την πρόκριση του συλλόγου στο επόμενο Europa League.

Όπως ορίζει ο κανονισμός, εάν δύο ομάδες του ίδιου ιδιοκτήτη προκριθούν στην ίδια ευρωπαϊκή διοργάνωση, αυτή που βρίσκεται στη χειρότερη θέση στο πρωτάθλημα θα αποκλειστεί από αυτήν, εκτός εάν προσκομίσει επαρκή στοιχεία ότι η χρονομεριστική μίσθωση δεν τους παρέχει κανενός είδους όφελος.

Αυτή τη στιγμή, η Νις είναι πέμπτη και αν τερματίσει σε αυτή τη θέση, τότε θα προκριθεί στο Europa League, ενώ η Γιουνάιτεντ είναι έκτη και θα μπορούσε να παίξει στην ίδια διοργάνωση. Ωστόσο, τα προηγούμενα αγγλικών ομάδων ευνοούν τους «κόκκινους διαβόλους», αφού τόσο η Άστον Βίλα όσο και η Μπράιτον μπόρεσαν να παίξουν στην Ευρώπη φέτος παρά τους δεσμούς τους με άλλους συλλόγους.

Οι ιδιοκτήτες της Άστον Βίλα, ο όμιλος V Sports, έπρεπε να εκχωρήσουν το 16% του συλλόγου για να αγωνιστούν στην Ευρώπη, μοιράζοντας την ιδιοκτησία με τη Βιτόρια Σετούμπαλ, ενώ ο Τόνι Μπλουμ της Μπράιτον ήρθε επίσης σε συμφωνία με την UEFA και μείωσε τη συμμετοχή του στον πορτογαλικό σύλλογο κατά επίσης που κατέχει την Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ.

Για παράδειγμα, το μερίδιο του Βίλα στη Βιτόρια είναι 29%, επομένως θα ήταν ακόμα υψηλότερο από το 27,7% που έχει ο Ράτκλιφ, ο οποίος επίσης πιστεύει ότι η αγορά του δεν θα προκαλέσει προβλήματα στον σύλλογο.

«Δεν υπάρχει καμία περίσταση υπό την οποία το κομμάτι μου στη Νις εμποδίζει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να παίξει στο Champions League», είπε στον βρετανικό Τύπο πριν από εβδομάδες. «Θα βρούμε μια λύση. Οι κανόνες αλλάζουν και αυτή τη στιγμή είναι γκρίζοι, δεν υπάρχει τίποτα μαύρο ή άσπρο. Έχουμε μιλήσει με την UEFA και πρέπει να πω ότι η συζήτηση δεν ήταν του τύπου "πρέπει να το αλλάξετε αυτό και εμείς Θα πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα, αλλά η UEFA αναγνωρίζει, σε πολλές περιπτώσεις, ότι η χρονομεριστική μίσθωση ωφελεί πολύ τον μικρό σύλλογο», προειδοποίησε ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος.