Μαρσέλο: Ένα ωραίο ταξίδι, με σεβασμό, αλλά…
i

Ο Μαρσέλο / © Dimitris Lampropoulos/Getty Images/Ideal Images

Μαρσέλο: Ένα ωραίο ταξίδι, με σεβασμό, αλλά…

Διονύσης Βερβελές 12:53 - 18.02.2023 / Ανανεώθηκε: 13:11 - 18.02.2023

Από την αποθέωση στο Καραϊσκάκη, στους τίτλους τέλους. Τα social media, το ταξίδι στη Μαδρίτη, τα παράπονα και η καλή κατάσταση που ποτέ δεν ήρθε. Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει για τον Μαρσέλο…

166 ημέρες πέρασαν απ’ όταν ο Μαρσέλο αφίχθηκε στην Ελλάδα. Από την… ετοιμότητα με τις 30 βαλίτσες που είχε στο αεροπλάνο, στην υποδοχή στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Βράδυ Δευτέρας 5 Σεπτεμβρίου 2022, ο κόσμος τον αγκαλιάζει. Στο άκουσμα αυτής της μεταγραφής υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός. Από το μεσημέρι κιόλας, οι φίλοι του Ολυμπιακού τρέχουν στο REDstore, την μπουτίκ του συλλόγου, για να προμηθευθούν το νούμερο «12». Μέσα σε λίγες ώρες η φανέλα γίνεται sold out και οι στιγμές που ακολουθούν, ξεχωριστές!

Ο κόσμος αποθεώνει τον Μαρσέλο, η οικογένεια του Ολυμπιακού δείχνει να βρίσκει την ψυχολογία της, μετά από ένα καλοκαίρι δοκιμασιών, με έναν αποκλεισμό από το Champions League και δύο προκρίσεις στα πέναλτι για την είσοδο στους ομίλους του Europa League. Ο Μαρσέλο είχε δηλωθεί στην ευρωπαϊκή λίστα, είχαν προλάβει οι άνθρωποι του Ολυμπιακού.

Η κατάστασή του…

Στην παρουσίασή του, όλοι συνειδητοποίησαν πως έχει κάποια παραπανίσια κιλά. Σε αυτό το επίπεδο, όμως, μέσα σε λίγες ημέρες τα χάνεις. Στο γήπεδο Καραϊσκάκη γνωρίζεται με τον Κάρλος Κορμπεράν που τον ρωτά αν είναι έτοιμος να δουλέψει και λίγες ημέρες μετά, ο Ισπανός τεχνικός απολύεται μετά την ήττα από τον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Αναλαμβάνει ο Μίτσελ, μια άλλη μεγάλη προσωπικότητα της Ρεάλ Μαδρίτης, με τη δική του διαδρομή και ιστορία.

Ένα μήνα μετά την άφιξή του, στις 6/10/2022, κάνει το ντεμπούτο του με την ερυθρόλευκη φανέλα στο Καραϊσκάκη μάλιστα. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Καραμπάκ, είναι στο 0-0 και ο Ισπανός κόουτς αποφασίζει να ρισκάρει. Βάζει τον Μαρσέλο στο 60ό λεπτό και φαίνεται «βαρύς». Τελικό αποτέλεσμα, 0-3…

Θέλει, αλλά…

Ο Μίτσελ δείχνει πως θέλει να τον βοηθήσει, να δουλέψει μαζί του. Ακολουθεί μια ολιγόλεπτη συμμετοχή στην Κρήτη στο 1-2 με τον ΟΦΗ, για να ξαναπαίξει άλλο ένα μισάωρο με την Καραμπάκ εκτός έδρας, ως αλλαγή. 0-0 εκείνο το ματς. Άλλο ένα μισάωρο με τη Λαμία στο 2-0 στο Καραϊσκάκη και ένα εικοσάλεπτο στην ήττα 0-2 από τη Ναντ, στους τίτλους τέλους από την Ευρώπη για τη φετινή σεζόν. Ένας τραυματισμός τον φέρνει πιο πίσω, αλλά μικρό το κακό, καθώς ακολουθεί η διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Και στόχος ήταν να είναι εντάξει στην προετοιμασία που θα ακολουθούσε. Ως τότε, όμως, υπήρχε κι ένα μήνυμα που είχε στείλει μέσω των social media και που ο Μίτσελ ποτέ δεν έβγαλε από το μυαλό του. Λίγες ώρες πριν τη σέντρα στη Λεωφόρο κι ενώ είχε μείνει εκτός αποστολής από τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, σχολιάζει:

 «Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν κάνω κάτι τέτοιο αλλά νομίζω πως είναι απαραίτητο. Με ρωτούν όλοι γιατί δεν είμαι στο μεγάλο παιχνίδι. Νιώθω καλά και συμμετείχα κανονικά με τους συμπαίκτες μου σε όλες τις προπονήσεις αλλά δε μπορώ να αποφασίσω αν θα παίξω ή όχι. Απλά κάνω το καλύτερο για να περιλαμβάνομαι στη λίστα για όλα τα ματς. Δεν είμαι τραυματίας, ακόμη και σήμερα που ήταν μέρα ρεπό για μένα, προπονήθηκα γιατί δε θέλω να είμαι εκτός από κανένα ματς. Πάμε Ολυμπιακέ!».

Δεν θα πήγαινε στην Εστεπόνα!

Ο Ολυμπιακός κάνει την προετοιμασία του στην Εστεπόνα της Ισπανίας. Οι αρχικές εκτιμήσεις, ήθελαν τον Βραζιλιάνο να μην ακολουθεί μάλιστα, πως θα δινόταν άμεσα τέλος στη συνεργασία του με τον Ολυμπιακό. Προηγείται ένα ραντεβού του με τον Μίτσελ και ο Ισπανός τεχνικός του μεταφέρει τα παράπονά του. Για την εικόνα του, για την κακή του κατάσταση, ακόμη και για τα παραπανίσια κιλά του. Ο Βραζιλιάνος πείθει τον Μίτσελ πως θα προσπαθήσει, πως θα δουλέψει για να είναι σύντομα όπως πρέπει. Ο Μίτσελ τον παίρνει μαζί του στην προετοιμασία και στα φιλικά, ο Μαρσέλο δείχνει σαν να έχει πάρει… μπροστά. Σαν να έχει αλλάξει το μυαλό του. Αυτό το βλέπουν όλοι με ικανοποίηση στον Ολυμπιακό και η επιστροφή του στη δράση, γίνεται με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Τα τρία γκολ και το… τέλος!

Στις 15/12/2022 για το Κύπελλο, ο Ολυμπιακός παίζει με τον Ατρόμητο. Ο Μαρσέλο ξεκινά βασικός και ως το 69’ που έγινε αλλαγή, πετυχαίνει δύο πανέμορφα γκολ για το τελικό 4-1 που βάζει τις βάσεις πρόκρισης για τους «ερυθρόλευκους». Στο πρωτάθλημα, όμως, ο Μίτσελ δεν… ψήνεται και του δίνει συνολικά 52 λεπτά (!) στα ματς με ΠΑΣ Γιάννινα, Αστέρα Τρίπολης και Βόλο. Θα τον ξαναρίξει στη μάχη ως βασικό μάλιστα, στο Περιστέρι, στη ρεβάνς με τον Ατρόμητο. Στις 11/1/2023 και στο τελικό 2-2, ο Μαρσέλο παίζει για πρώτη και τελευταία φορά σε όλο το ματς! Σκοράρει ξανά απέναντι στον Γιαννιώτη κι εδώ ολοκληρώνεται η παρουσία του στα ελληνικά γήπεδα!

Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό

Μέσα στον Ιανουάριο, έρχονται πολλά σενάρια για ενδιαφέρον από ομάδες του εξωτερικού. Από την Αλ Νασρ που προχώρησε στην απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο και την Γαλατά στην Τουρκία, μέχρι το MLS και πιθανή μετακόμισή του στην Αμερική. Μία επισήμανση εδώ. Ο Ολυμπιακός δεν παίρνει θέση ποτέ. Αντιθέτως, στα αντίστοιχα σενάρια για τον Χάμες, αμέσως έσπευσε να διαψεύσει. Μια σημαντική λεπτομέρεια για τη συνέχεια. Μετά από λίγες ημέρες, ο Μαρσέλο παραπονιέται για ενοχλήσεις και τίθεται εκτός πλάνων του Μίτσελ που έχει αντιληφθεί, πως πολύ δύσκολα θα χρησιμοποιήσει ξανά τον Βραζιλιάνο σούπερ σταρ. Την ίδια ώρα, έχει ζητήσει την απόκτηση άλλου αριστερού μπακ, ανεξάρτητα του τι θα γινόταν με τον Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ. Αποκτήθηκε ο Ραμόν από την Φλαμένγκο και πλέον ο Μαρσέλο, έφτασε να είναι στο… νούμερο τρία των λύσεων. Και αν…

Το ταξίδι στη Μαδρίτη

Ο Βραζιλιάνος ζητά άδεια και για λίγες ημέρες επιστρέφει στη Μαδρίτη. Για να νιώσει καλύτερα και ψυχολογικά. Εκεί βλέπει τον Αντσελότι, τους πρώην συμπαίκτες του, είναι σε ένα περιβάλλον που λάτρεψε. Που εκεί θα ήθελε να είναι ακόμη, αλλά κανείς δεν νίκησε το χρόνο. Που θα μπορεί να είναι, αλλά από άλλο πόστο. Επιστρέφει στην Ελλάδα, αλλά το μυαλό, ήταν σαν να έμεινε εκεί. Ίσως είχε πάρει την τελική του απόφαση, πως πρέπει να αναζητήσει κάτι άλλο στην καριέρα του.

Ένα μήνα μετά την επίσκεψή του στην Ισπανία, έρχεται το τέλος της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό. Με τον Βραζιλιάνο και τη σύζυγό του, να περνούν καλά στη χώρα μας, αλλά να βλέπουν πως όσο μέσα στο γήπεδο δεν υπάρχει επιστροφή, θα έπρεπε να συμβιβαστεί με την επόμενη σελίδα της καριέρας του.

Τα social media και τα μηνύματα

Όλο αυτό το διάστημα, «καθρέφτης» είναι και τα social media. Συνεχόμενα βίντεο με γκολ, ωραίες στιγμές από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Την ίδια ώρα, σταματά να ακολουθεί το λογαριασμό της ΠΑΕ Ολυμπιακός, μία κίνηση που προκαλεί όπως ήταν αναμενόμενο ντόρο. Συμμετέχει τυπικά στις εκδηλώσεις των «ερυθρολεύκων». Πήγε στο μνημείο της Θύρας 7 με την υπόλοιπη ομάδα, αλλά ήταν από τους λίγους ποδοσφαιριστές που δεν ανέβασαν στο λογαριασμό τους το βίντεο για εκείνη την αποφράδα ημέρα. Στη συνέχεια, ανεβάζει φωτογραφία με το γιο του να φορά τη φανέλα του Ολυμπιακού και πολλοί πιστεύουν πως κάτι γίνεται ξανά. Μάταια, όμως, Οι τίτλοι τέλους είχαν πέσει καιρό για όσους γνώριζαν πρόσωπα και καταστάσεις. Όταν είχε μείνει εκτός αποστολής πάλι από ματς, είχε ανεβάσει βίντεο να σκοράρει στην προπόνηση στο Ρέντη και δήλωνε καλά. Σαν να ήθελε να περάσει τα δικά του μηνύματα, για το πως είναι, πως νιώθει…

Η πραγματικότητα…

Ο Μαρσέλο με εξαίρεση εκείνες τις ημέρες στην Ισπανία, δεν μπόρεσε να βοηθήσει τον εαυτό του για να κάνει μια σωστή παρουσία μέσα στα γήπεδα, για να είναι όπως πρέπει. Στον κόσμο μένει ένα αναπάντητο ερώτημα. Αν ο Μίτσελ θα μπορούσε να τον διαχειριστεί διαφορετικά, να είναι έστω και για ένα εικοσάλεπτο σε καλή κατάσταση. Μόνο που ο Ισπανός, έβλεπε πως ο Μαρσέλο δεν… τρελαινόταν να τον έχει στον πάγκο, να κάθεται στο Ρέντη και στα ξενοδοχεία, χωρίς να ξέρει αν θα παίξει. Κι από το να εισπράττει γκρίνια, προτίμησε και αυτός να τραβήξει τη δική του διαδρομή και να πορευθεί με αυτούς που τουλάχιστον θα είναι σε κατάσταση να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. 

Φεύγοντας ο Μαρσέλο, δεν έζησε κανένα μεγάλο ματς στην Ελλάδα παίζοντας! Δεν αγωνίστηκε κόντρα σε Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη, κάτι που δεδομένα εκείνο το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου του 2022, κανείς δεν περίμενε. Ήταν πολύ καλό το όνειρο αυτής της μεταγραφής, για να είναι και… αληθινό μέσα στα γήπεδα. Ο Ολυμπιακός εισέπραξε πολλά πράγματα όσον αφορά στο επικοινωνιακό. Προβολή σίγουρα. Το όνομα του Ολυμπιακού έπαιξε σε όλο τον κόσμο με την απόκτηση του Μαρσέλο. Μόνο που δεν τον απέκτησε γι’ αυτό, υπήρχαν και άλλοι τρόποι αν ήθελε να το κάνει αυτό. Τον έφερε για να εισπράξει ποιότητα και εμπειρία μέσα στα γήπεδα και αυτό δεν το είδαμε.

Ο Ολυμπιακός τον σεβάστηκε!

Κάτι για το τέλος. Καθημερινά δεχόμουν πολλά μηνύματα για τον Μαρσέλο. Γιατί δεν παίζει, αν μπορεί, τι γίνεται. Λογικό, όταν φέρνεις στην ομάδα σου έναν τέτοιο σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο Ολυμπιακός πάντως τον Μαρσέλο, ως όνομα, ως προσωπικότητα, τον σεβάστηκε. Σε καμία περίπτωση δεν τον άφησε εκτεθειμένο. Ακόμη και όταν είχε τη… γκρίνια του, τα παράπονά του, άνθρωποι των «ερυθρολεύκων» προσπαθούσαν να του δώσουν την άλλη διάσταση. Δεν είναι εύκολο με μια τέτοια καριέρα, να αποδεχθείς πράγματα, καταστάσεις, να «πληγώσεις» ενδεχομένως τον ποδοσφαιρικό σου εγωισμό. Ποτέ δεν άφησε να δει φως της δημοσιότητας οποιοδήποτε πρόβλημα με τον Μαρσέλο και αυτό, ήταν ένα δείγμα του ότι ακόμη και αν ερχόταν το διαζύγιο, ήθελε αυτό να γίνει φιλικά…