Η απαγόρευση κριτικής, οι πολυτελείς διακοπές και τα εκατομμύρια ευρώ για ένα post: Οι λεπτομέρειες του συμβολαίου του Μέσι με την Σαουδική Αραβία

Ο Λιονέλ Μέσι.

i

©intime

Η απαγόρευση κριτικής, οι πολυτελείς διακοπές και τα εκατομμύρια ευρώ για ένα post: Οι λεπτομέρειες του συμβολαίου του Μέσι με την Σαουδική Αραβία

Κώστας Τόπας 12:16 - 19.06.2023 / Ανανεώθηκε: 12:29 - 19.06.2023

Οι New York Times αποκαλύπτουν τους όρους του συμβολαίου που υπέγραψε ο Λιονέλ Μέσι με τη Σαουδική Αραβία το 2021 για την προώθηση του τουρισμού εντός του πλούσιου πετρελαϊκού κράτους. Ένα απροσδόκητο κέρδος πολλών εκατομμυρίων ευρώ έναντι λίγων μηνυμάτων στα κοινωνικά δίκτυα.

Θα είχε αγγίξει πολύ περισσότερο ως παίκτης. Αλλά ο Λιονέλ Μέσι έχει υπογράψει ένα συμβόλαιο με την Σαουδική Αραβία για την προώθηση του κρατικού τουρισμού. Οι New York Times αποκαλύπτουν τις λεπτομέρειες της τριετούς συμφωνίας που υπογράφηκε το 2021, υποδεικνύοντας ότι δεν είναι σίγουρο αν εξακολουθεί να είναι με τους τρέχοντες όρους. Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα μπορούσε να φτάσει τα 22,5 εκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια για μερικές εμπορικές εμφανίσεις, δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα και πληρωμένες με όλα τα έξοδα διακοπές στην Σαουδική Αραβία με την οικογένειά του.

Πλήρωσε σχεδόν 2 εκατ. ευρώ για διακοπές με όλα τα έξοδα

Το έγγραφο περιέχει επίσης μια σημαντική προϋπόθεση. Ο Μέσι δεν πρέπει να πει λόγια που θα μπορούσαν να «αμαυρώσουν» την Σαουδική Αραβία. Επιπλέον, ο Μέσι θα παίρνει σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ (1,8 για την ακρίβεα) για ετήσιες διακοπές τουλάχιστον πέντε ημερών με την οικογένεια ή εναλλακτικά δύο περιόδους των τριών ημερών. Τα έξοδα ταξιδιού πληρώνονται από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας για τον Μέσι και έως και 20 μέλη της οικογένειας και φίλους. 

Ο επτά φορές νικητής της Χρυσής Μπάλας κερδίζει επιπλέον 1,8 εκατομμύρια ευρώ για την προώθηση της Σαουδικής Αραβίας στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 10 φορές το χρόνο. Ο Αργεντινός αστέρας λαμβάνει επίσης 1,8 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα για να συμμετάσχει σε ετήσια τουριστική εκστρατεία.

Η διαφορά της Παρί και της Μπαρτσελόνα με την Σαουδική Αραβία

Στο τέλος του συμβολαίου στην Παρί Σεν Ζερμέν, ο Αργεντινός είχε μια κολοσσιαία πρόταση να ενταχθεί σε ομάδα του πρωταθλήματος της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο, αρνήθηκε να συνεργαστεί και συμφώνησε με το αμερικανικό franchise της Ίντερ Μαϊάμι. Σύμφωνα με τους New York Times, «δεν υπάρχει καμία ένδειξη μέχρι στιγμής ότι η απόφαση έχει επηρεάσει τις σχέσεις του με τους Σαουδάραβες».

Η αμερικανική εφημερίδα αποκαλύπτει επίσης μια επιστολή που έστειλε ο Μέσι στους Σαουδάραβες τον Φεβρουάριο του 2021 (λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή του συμβολαίου) για να ζητήσει συγγνώμη που δεν μπόρεσε να τους τιμήσει μια επίσκεψη εκεί. Είχε εκφράσει τη «βαθιά του λύπη» για αυτή την απουσία που δικαιολογείται από προσεχή αγώνα της Μπαρτσελόνα στο πρωτάθλημα. 

Ωστόσο, τον περασμένο Μάιο, ο Μέσι προκάλεσε διαμάχη πηγαίνοντας στο Ριάντ την επομένη ημέρα μετά από ήττα της Παρί στη Ligue 1. Οι ιθύνοντες του γαλλικού συλλόγου είχαν επιβάλει κυρώσεις στον παίκτη που είχε ζητήσει συγγνώμη, εξηγώντας ότι δεν μπορούσε να ακυρώσει αυτή τη συμβατική επίσκεψη.

Το οικονομικό κομμάτι και οι Κριστιάνο - Μπενζεμά

Σύμφωνα με αναρτήσεις στα social media, ο Μέσι φαίνεται να εκπληρώνει το κομμάτι του συμβολαίου του. Το τελευταίο του μήνυμα για την προώθηση του τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας χρονολογείται στις 15 Μαΐου. Είχε αναρτήσει άλλη μια στις 29 Απριλίου εξυμνώντας το πράσινο της τοπικής φύσης. 

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Ράγιο Γκαρσία Καμπρέρα, πρώην ποδοσφαιριστής που διαπραγματεύτηκε τη συνάντηση της διοίκησης του Μέσι με τους Σαουδάραβες αξιωματούχους, θεωρεί το ποσό της συμφωνίας «μικρό» σε σύγκριση με τους μισθούς που καταβάλλονται στους Κριστιάνο Ρονάλντο και Καρίμ Μπενζεμά, ως μέρος των συμβολαίων παικτών τους. 

«Ο Μέσι πιστεύει στη Σαουδική Αραβία και στο όραμα της Σαουδικής Αραβίας», εξηγεί ο Γκαρσία Καμπρέρα. «Ήμουν στη μέση αυτών των (συζητήσεων) και ήμουν τόσο έκπληκτος όταν ο Μέσι δεν ζήτησε ένα τεράστιο ποσό».