Οταν ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν μια «ανάσα» από την Ρεάλ αλλά τελικά βρέθηκε δίδυμο με τον… Καζαντζίδη! (vids)

Μίμης Παπαϊωάννου

i

Μίμης Παπαϊωάννου/©Intime

Οταν ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν μια «ανάσα» από την Ρεάλ αλλά τελικά βρέθηκε δίδυμο με τον… Καζαντζίδη! (vids)

Κώστας Τόπας 05:00 - 16.03.2023 / Ανανεώθηκε: 06:26 - 16.03.2023

Ο Μίμης Παπαϊώαννου είχε βρεθεί μια «ανάσα» από το να φορέσει τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, ωστόσο η ΑΕΚ δεν επέτρεψε την μετακίνησή του στους «μερένχες» κι έτσι ο θρύλος της Ένωσης στράφηκε στο... τραγούδι.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου... ζωγράφιζε στο γήπεδο με τις περίτεχνες ενέργειες του που τον χαρακτήρισαν όχι άδικα έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Ο θρύλος της ΑΕΚ έγραψε ιστορία με τη φανέλα της, κατακτώντας σε 17 χρόνια, πέντε πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα, έχοντας μάλιστα σκοράρει 234 φορές σε 480 εμφανίσεις.

Είχε αναδειχθεί κορυφαίος Έλληνας παίκτης για τον 20ό αιώνα από τη Διεθνή Υπηρεσία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου. Παρ' όλα αυτά, η ιστορία θα μπορούσε να ήταν εντελώς διαφορετική, εάν υπέγραφε συμβόλαιο συνεργασίας με την Ρεάλ Μαδρίτης που επιθυμούσε διακαώς την απόκτηση του.

Τα δύο γκολ στην Ρεάλ και ο Πούσκας

Το 1965 οι Μαδριλένοι είχαν βάλει στο στόχαστρο τον σπουδαίο επιθετικό της Ένωσης μιας και τα κατορθώματά του με τα «κιτρινόμαυρα» είχαν εντυπωσιάσει τους ανθρώπους της ισπανικής ομάδας, οι οποίοι και κινήθηκαν για την απόκτησή του. Μάλιστα, το ενδιαφέρον των «μερένγχες» έγινε ακόμη πιο έντονο μετά από ένα φιλικό ανάμεσα στις δύο ομάδες στη Νέα Φιλαδέλφεια τον Μάιο εκείνου του έτους, το οποίο έληξε στο 3-3, με τον Παπαϊωάννου να σημειώσει τα δύο απ' τα τρία γκολ της ΑΕΚ.

«Στο δείπνο που έκανε η ΑΕΚ στην αποστολή της Ρεάλ, ήλθε ο Πούσκας και με γύρευε. Όταν πλησίασε στο τραπέζι μου, ίδρωσα. Τον κοιτούσα στα μάτια και δεν πίστευα ότι ο μεγάλος Φέρεντς Πούσκας μιλούσε σε μένα. Μου είπε ότι είμαι καλός παίκτης, ότι θα με πάρουν και μου έδωσε δύο συμβουλές. Η πρώτη να είμαι ήρεμος, να τρώω και να κοιμάμαι καλά. Η δεύτερη να μάθω να παίζω χωρίς την μπάλα. Από τότε είχαν οι άνθρωποι κατά νου το ποδόσφαιρο που παίζει τώρα, πενήντα χρόνια μετά, η Μπαρτσελόνα. Κίνηση χωρίς την μπάλα. Και σκέφτηκα εγώ ο πονηρός: Αν δεν την έχω εγώ την μπάλα, ποιος άλλος αξίζει να την έχει;», είχε αποκαλύψει σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν μερικά χρόνια στην "Καθημερινή".

Η μυθική πρόταση της Ρεάλ και το «όχι» της ΑΕΚ

Η λάμψη του Μίμη Παπαϊωάννου ήταν τόσο εκτυφλωτική που  που η «Βασίλισσα» της Ευρώπης θαμπώθηκε και θέλησε να τον κάνει δικό της, προσφέροντας 4.000.000 δραχμές στους «κιτρινόμαυρους» και 750.000 στον παίκτη. Ωστόσο, η ΑΕΚ ήταν ανένδοτη κι απέρριψε την προσφορά των Μαδριλένων, καθώς δεν ήταν διατεθειμένοι να παραχωρήσουν τον καλύτερο ποδοσφαιριστή τους, ειδικά απ' την στιγμή που υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από τους φιλάθλους της ομάδας.

Οι εξελίξεις δυσαρέστησαν τον Παπαϊωάννου, ο οποίος έβλεπε την μεγαλύτερη ευκαιρία της ζωής του φεύγει μακριά.

«Είχα έναν ξάδελφο από τη Θεσσαλονίκη που μιλούσε καλά ισπανικά. Γράψαμε μια επιστολή και τη στείλαμε στη Ρεάλ, λέγοντας πως αν με ήθελε, μπορούσα να πάω στην Ισπανία, να μην παίξω ένα χρόνο και να κάνω δελτίο μετά. Το επέτρεπαν αυτό οι κανονισμοί. Η Ρεάλ μου απάντησε ότι αρχή της ήταν να μη χαλάει τις σχέσεις της με τις ομάδες. Αν με έδινε η ΑΕΚ, καλώς. 

Αν όχι, δεν θα προχωρούσε η μεταγραφή, όπως δεν προχώρησε. Δεν το μετάνιωσα πάντως. Δεν με έδιναν. Θύμωσα, κάποια στιγμή εκνευρίστηκα και, ίσως χωρίς να το καλοσκεφτώ, είπα στη διοίκηση της ΑΕΚ μια-δύο κουβέντες παραπάνω, αλλά δεν ήταν εκφοβισμός. Απλώς, ένιωθα αδικημένος με την απόφαση της ΑΕΚ να μου κλείσει την πόρτα στην ευρωπαϊκή προοπτική και εξέλιξη και στη δόξα και φυσικά στην πιθανότητα να κερδίσω περισσότερα χρήματα. Εύλογο ήταν», είχε αποκαλύψει ο Παπαϊωάννου στην ίδια συνέντευξη στην «Καθημερινή»

Η στροφή στο τραγούδι με τον Καζαντζίδη και την Μαρινέλλα

Ετσι, οι σχέσεις μεταξύ ΑΕΚ και Παπαϊωάννου είχαν «ραγίσει», με τον θρύλο της Ένωσης να μην επιθυμεί πλέον να παίζει ποδόσφαιρο. Γι' αυτό κι αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση προκειμένου να τον φίλο του, Στέλιο Καζαντζίδη και την Μαρινέλλα σε μία δίμηνη περιοδεία στη Δυτική Γερμανία. Ο Παπαϊωάννου είχε εξαιρετικές σχέσεις με τον Καζαντζίδη, ο οποίος ήταν κι αυτός που τελικά μεσολάβησε λίγο καιρό αργότερα προκειμένου να επιστρέψει στην ΑΕΚ.

«Μου λέει ο Καζαντζίδης: 'Κοίταξε να δεις, θα προσπαθήσεις να ξαναγίνεις ποδοσφαιριστής. Καλός είσαι στο τραγούδι, αλλά πρέπει να γυρίσεις στην ΑΕΚ. Έτσι, πήγαμε μαζί με τον Στέλιο στη διοίκηση και τους λέει: 'Θα του δώσετε 500.000 δραχμές'. Γιατί εγώ θα έπαιρνα 750.000 δραχμές απ' τη Ρεάλ. Και συμφώνησαν», είχε δηλώσει σε συνέντευξη στην «Μηχανή του Χρόνου».