Η σέντερ φορ από τη Ζάμπια που την «έκοψαν» επειδή νόμιζαν πως ήταν... άντρας, αλλά παίζει κανονικά στο Παγκόσμιο

Μπάρμπρα Μπάντα

i

Μπάρμπρα Μπάντα/ ©Photo By Michael Bradley - FIFA/ Getty Images

Η σέντερ φορ από τη Ζάμπια που την «έκοψαν» επειδή νόμιζαν πως ήταν... άντρας, αλλά παίζει κανονικά στο Παγκόσμιο

Ελένη Ανδρικοπούλου 10:54 - 20.07.2023 / Ανανεώθηκε: 12:38 - 25.07.2023

Η Μπάρμπρα Μπάντα, είναι η πρώτη και η μόνη στην ιστορία του ποδοσφαίρου που έκανε δύο χατ -τρικ σε Ολυμπιακό τουρνουά. Η 23χρονη επιθετικός αποκλείστηκε από το Παναφρικανικό γιατί οι εξετάσεις επαλήθευσης φύλου δεν ήταν αποδεκτές, χωρίς η FIFA να εξηγεί την απόφαση της. Η Μπάντα θα αγωνιστεί κανονικά στο Μουντιάλ Γυναικών 2023, καθώς η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της το επέτρεψε ένα χρόνο αργότερα.

Έχουμε ακούσει και διαβάσει αρκετές ιστορίες στο χώρο του ποδοσφαίρου αλλά και του αθλητισμού γενικότερα. Σίγουρα αυτή με πρωταγωνίστρια την Μπάρμπρα Μπάντα είναι η πιο περίπλοκη. 

Πρόκειται για τη νεαρή ποδοσφαιρίστρια από τη Ζάμπια, που συμμετέχει με την αφρικανικη χώρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών 2023 (20 Ιουλίου - 20 Αυγούστου). Μία συμμετοχή που δεν ήταν δεδομένη και τελικά ήρθε ύστερα από απόφαση της FIFA. 

Ένα χρόνο πριν είχε αποκλειστεί από το Παναφρικανικό πρωτάθλημα επειδή δεν… πέρασε το τεστ καταλληλότητας φύλου.

Η επιθετικός της Ζάμπια στα 20 της κι ενώ ήδη αγωνιζόταν στο ισπανικό πρωτάθλημα με την Ντουξ Λογρόνιο, έκανε για πρώτη φορά αίσθηση στο ποδόσφαιρο στμέσα από το Ολυμπιακό τουρνουά του 2021 στο Τόκιο της Ιαπωνίας. 

Εκεί η Ζάμπια αποκλείστηκε νωρίς αγωνιζόμενη στον πρώτο όμιλο. Σε τρεις αγώνες συγκέντρωσε μόλις έναν βαθμό και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση. Στο πρώτο ματς η Μπάντα έβαλε και τα τρία γκολ της ομάδας της. Στο δεύτερο έκανε και πάλι χατ -τρικ. Εκείνη τη μέρα έγινε η πρώτη ποδοσφαιρίστρια στην ιστορία που κατάφερε κάτι τέτοιο. Μετά από αυτέ τις επιδόσεις τα φώτα έπεσαν πάνω της! 

Λίγο μετά το τουρνουά η Μπάντα πήρε μεταγραφή στο πρωτάθλημα της Κίνας. Μετακόμισε στην Σαγκάη και στην πρώτη της σεζόν στην ασιατική λίγκα ήταν πρώτη σκόρερ. Πέτυχε 18 γκολ σε 13 ματς. 

Η καριέρα της νεαρής στράικερ από τη Ζάμπια είχε μόλις εκτοξευτεί! Η FIFA, επέλεξε την περίπτωσή της στο πλαίσιο της προώθησης του Αφρικανικού Κυπέλλου των Εθνών ως η ανερχόμενη σούπερ σταρ των γηπέδων.

Όμως ένα γεγονός ήρθε να αλλάξει τα πάντα! Μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει στο μεγάλο τουρνουά της αφρικανικής ηπείρου (τον Ιούλιο του 2022) η Ζάμπια ανακοίνωσε πως η Μπάρμπρα Μπάντα δεν θα είναι στην αποστολή. Ο λόγος; Η ποδοσφαιρίστρια δεν πληρούσε τα ιατρικά κριτήρια και συγκεκριμένα δεν πέρασε το τεστ επαλήθευσης φύλου σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αφρικής και της FIFA. 

Τα τεστ περιλάμβαναν διάφορες βιοχημικές εξετάσεις για τους δείκτες τεστοστερόνης στον οργανισμό της ποδοσφαιρίστριας και τα αποτελέσματα της βρίσκονταν εκτός ορίων. Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που ανήκει στα ανδρογόνα. Ενώ αρχικά ήταν γνωστή μόνο στο αντρικό φύλο, τελικά οι γυναίκες χρειάζονται και αυτές κάποια επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα τους. Ωστόσο, η τεστοστερόνη στο γυναικείο σώμα μετατρέπεται σε μια άλλη ορμόνη που λέγεται οιστραδιόλη.

Στην ανακοίνωσή της η CAF τότε, δεν έκανε λόγο για υπόθεση ντόπινγκ, ενώ ανέφερε πως η μέτρηση της τεστοστερόνης ήταν ένα από τα κριτήρια που «έκοψαν» την Μπάντα, αλλά ποτέ δεν αποκάλυψε την πλήρη εικόνα. Επίσης ουτε η Ομοσπονδία της Ζάμπια δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις. Κάπως έτσι, η νεαρή σέντερ φορ παρακολούθησε από τις εξέδρες των επισήμων την πορεία της εθνικής της ομάδας στο Παναφρικανικό πρωτάθλημα. Να αναφέρουμε ότι η Ζάμπια τερμάτισε στην τρίτη θέση. 

Μετά από όλα αυτά η Μπάντα εκτός του ότι απουσίασε από μία μεγάλη διοργάνωση, αναγκάστηκε να αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι γυναίκα! Σχεδόν μετά από ένα χρόνο κι έχοντας περάσει όλη αυτή τη ψυχοφθόρα διαδικασία η Μπάντα είναι έτοιμη να αγωνιστεί στο Μουντιάλ Γυναικών 2023. 

Η FIFA, η οποία ποτέ δεν εξήγησε για ποιον ακριβώς λόγο η Μπάρμπρα Μπάντα αποκλείστηκε από το Παναφρικανικό τουρνουά και μάλιστα αρνήθηκε να το κάνει όταν της ζητήθηκε από μεγάλα ΜΜΕ, μερικούς μήνες έδωσε το «οκ» στη συμμετοχή της στο ένατο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών. 

Η FIFA άλλαξε την απόφαση που είχε πάρει πριν από μερικούς μήνες και η Μπάρμπρα Μπάντα έγινε... ξανά γυναίκα! Η νεαρή επιθετικός είναι έτοιμη να αγωνιστεί στο Μουντιάλ Γυναικών, που διεξάγεται στα γήπεδα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας και το μόνο που μένει να δούμε είναι πόσες φορές θα στείλει τη μπάλα στα δίχτυα!