Αυτό είναι το γήπεδο που θα παίζει η Μπαρτσελόνα την επόμενη σεζόν (vids)

Μονζουίκ

i

Μονζουίκ/PrtScr

Αυτό είναι το γήπεδο που θα παίζει η Μπαρτσελόνα την επόμενη σεζόν (vids)

Κώστας Τόπας 08:39 - 31.03.2023 / Ανανεώθηκε: 08:43 - 31.03.2023

Η Μπαρτσελόνα ετοιμάζεται να αφήσει το «Καμπ Νόου» για να μετακομίσει στο «Μονζουίκ», ένα γήπεδο το οποίο βρίσκεται σε λόφο με θέα στο λιμάνι στη νοτιοδυτική πλευρά της Βαρκελώνης, κατασκευάστηκε το 1927 και χρησιμοποιήθηκε για Ολυμπιακούς αγώνες και για αναμετρήσεις ράγκμπι.

Η Μπαρτσελόνα έχει ήδη ενημερώσει τη Βασιλική Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ότι η ομάδα θα παίξει τους εντός έδρας αγώνες της την επόμενη σεζόν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονζουίκ. Τώρα η RFEF πρέπει να ενημερώσει την UEFA, ενόψει των ευρωπαϊκών αγώνων που αναμένεται να φιλοξενήσει στο συγκεκριμένο γήπεδο.

Λόγω των μεγάλων ανακαινίσεων στο «Καμπ Νόου», οι «μπλαουγκράνα» θα μετακομίσουν στο Μονζουίκ, ένα γήπεδο το οποίο περιλαμβάνει 56.000 θέσεις. Μικρότερη χωρητικότητα, σε σημαντικό βαθμό, από το τωρινό γήπεδο τους, με τη Μπαρτσελόνα, ασφαλώς να στερείται και έσοδα.

Η Μπαρτσελόνα εξακολουθεί να περιμένει συμφωνία για την επιβεβαίωση της χρηματοδότησής της ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ για τις εργασίες της στο «Καμπ Νόου». Εάν βρεθεί συμφωνία με επενδυτικά κεφάλαια, οι εργασίες στο γήπεδό της μπορούν να ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τις προθεσμίες που έθεσε η καταλανική διοίκηση, οι παίκτες του Τσάβι θα πρέπει να επιστρέψουν στο ολοκαίνουργιο γήπεδο τους τον Νοέμβριο του 2024.

Υπενθυμίζεται πως το γήπεδο το οποίο θα χρησιμοποιήσει μέχρι το «Καμπ Νόου» να είναι έτοιμο είναι κατασκευασμένο στο λόφο Μονζουίκ, αποτέλεσε μέχρι το 2009 έδρα της έτερης ομάδας της Βαρκελώνης, της Εσπανιόλ.

Το μήνυμα στον πίνακα του προς τον Μέσι

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην Ισπανία, στον φωτεινό πίνακα του γηπέδου αναγράφεται ένα μήνυμα, το οποίο έχει αποδέκτη τον Λιονέλ Μέσι.

«Μέσι κάνε το», αναφέρει το σχετικό μήνυμα το οποίο παροτρύνει τον Αργεντινό αστέρα να αποχωρήσει το καλοκαίρι από το Παρίσι και να επιστρέψει στη Βαρκελώνη για λογαριασμό των «μπλαουγκράνα».

Πού είναι το Μονζουίκ

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την πόλη της Βαρκελώνης, το Μονζουίκ μπορεί να περιγραφεί καλύτερα ως ένας λόφος με θέα στο λιμάνι στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης. Εκεί βρισκόταν το Ολυμπιακό Πάρκο όταν η καταλανική πρωτεύουσα φιλοξένησε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, με το στάδιο να φιλοξενεί όλους τους αγώνες στίβου, καθώς και τις τελετές έναρξης και λήξης.

Πότε κατασκευάστηκε

Ωστόσο, το στάδιο υπήρχε πολύ πριν γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Βαρκελώνη. Χτίστηκε το 1927 και άνοιξε επίσημα δύο χρόνια αργότερα για τη Διεθνή Έκθεση της Βαρκελώνης το 1929. Από αθλητική άποψη, δεν χρησιμοποιήθηκε υπερβολικά, αλλά φιλοξένησε οκτώ τελικούς του Copa del Rey μεταξύ 1930 και 1957, καθώς και τους Μεσογειακούς Αγώνες το 1955.

Μεταολυμπιακή χρήση

Μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας, ανακαινίστηκε πλήρως εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δίνοντάς του αρχικά μια νέα πνοή. Η αντίπαλος της πόλης της Βαρκελώνης, Εσπανιόλ, έπαιξε στο Μονζουίκ για 12 χρόνια από το 1997 έως το 2009, όπως και η Barcelona Dragons, μια ομάδα αμερικανικού ποδοσφαίρου που έπαιζε στο πλέον διαλυμένο World League of American Football, το οποίο αργότερα έγινε NFL Europe. Το στάδιο φιλοξένησε επίσης το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 2010 και αρκετούς αγώνες ράγκμπι.

Τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιείται αραιά, αλλά αυτό είναι έτοιμο να αλλάξει. Στα τέλη του 2022, ξεκίνησαν οι εργασίες για να διασφαλιστεί ότι το στάδιο θα είναι σύμφωνα με τα πρότυπα της La Liga και της UEFA , με τις διαστάσεις του γηπέδου να αλλάζουν και να γίνονται αλλαγές στα συστήματα αποχέτευσης και άρδευσης που χρησιμοποιούνται. Θα πραγματοποιηθούν επίσης εργασίες στα αποδυτήρια και στον χώρο φιλοξενίας, ενώ θα ληφθούν επίσης μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους εντός του αγωνιστικού χώρου.

Ποιος ήταν ο Λιουίς Κονπάνς

Η ονομασία του γηπέδου «Estadi Olímpic Lluís Companys» εμπνεύστηκε από τον Λιουίς Κονπάνς, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Καταλονίας από το 1933 έως το 1940, όταν εκτελέστηκε στο Μονζουίκ από το ισπανικό κράτος με επικεφαλής τον δικτάτορα Φραντσίσκο Φράνκο, έχοντας συλληφθεί στη Γαλλία από τη Γκεστάπο, τη ναζιστική μυστική αστυνομία, μετά το τέλος της ισπανικής Εμφύλιος πόλεμος το 1939. Οι εταιρείες λέγεται ότι έπαιξαν βασικό ρόλο στον σχηματισμό της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας, της μορφής διακυβέρνησης στην Ισπανία που προηγήθηκε αμέσως της Φραγκοκρατικής Ισπανίας.