Μπέκαμ: Ψηφίστηκε ως ο πιο υπερεκτιμημένος αθλητής όλων των εποχών (vid)

Ντέιβιντ Μπέκαμ

i

Ντέιβιντ Μπέκαμ/ ©Intime

Μπέκαμ: Ψηφίστηκε ως ο πιο υπερεκτιμημένος αθλητής όλων των εποχών (vid)

Ελένη Ανδρικοπούλου 10:35 - 16.01.2023 / Ανανεώθηκε: 10:35 - 16.01.2023

Ο πρώην αρχηγός της Αγγλίας, Ντέιβιντ Μπέκαμ για πολλούς θεωρείται από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της εποχής του αλλά και από του σημαντικότερους όλων των εποχών. Για άλλους πάλι όχι.

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ όταν ήταν 11 ετών διακρίθηκε σ’ ένα διαγωνισμό ταλέντων, που διοργάνωσε η ποδοσφαιρική σχολή του Μπόμπι Τσάρλτον και το 1991 εντάχθηκε στην εφηβική ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. 

Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόζεφ Μπέκαμ, όπως είναι το πλήρες όνομά του έχοντας ως Με συμπαίκτες τους Ράιαν Γκιγκς, Γκάρι και Φιλ Νέβιλ, Νίκι Μπατ και Πολ Σκόουλς, κατέκτησε το αγγλικό κύπελλο Νέων το 1992. Στις 23 Ιανουαρίου 1993 ο Μπέκαμ υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τους «Κόκκινους Διαβόλους» , έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή της Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Το 1997 ψηφίστηκε ως ο καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής στην Αγγλία. Το 1999 ο Άγγλος ανακηρύχθηκε ως ο καλύτερος ευρωπαίος μέσος και ο καλύτερος ευρωπαίος ποδοσφαιριστής. Ήταν η χρονιά που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπό την καθοδήγηση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσαν και τη δική του σημαντική συμβολή έκαναν το «κουαντράπλ» (Πρωτάθλημα και Κύπελλο Αγγλίας, Τσάμπιονς Λιγκ και Διηπειρωτικό). 

Το καλοκαίρι του 2003 ο Άγγλος μέσος μετακόμισε στη Μαδρίτη για χάρη της Ρεάλ. Στην τετραετή παρουσία του στους «μερένχες» θα πανηγυρίσει μονάχα το πρωτάθλημα Ισπανίας το 2007. Εκείνη τη χρονιά αποφάσισε να περάσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, υπογράφοντας τον Ιούλιο στην ομάδα Γκάλαξι του Λος Άντζελες. Έγινε ο πρώτος μεγάλος ποδοσφαιριστής που μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα το 2011 και 2012.

Ο Ντέβιντ Μπέκαμ ενδιάμεσα αγωνίστηκε δανεικός στη Μίλαν για δύο περιόδους (2009, 2010) κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας του αμερικανικού πρωταθλήματος. Έγινε ο πρώτος Βρετανός που έπαιξε 100 παιχνίδια στο Champions League. 

Το 2013 ο Άγγλος μέσος γύρισε στην Ευρώπη και έκλεισε την καριέρα του στην Παρί Σεν Ζερμέν. Με τη γαλλική ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα Γαλλίας. Έτσι, έγινε ο πρώτος Άγγλος ποδοσφαιριστής που κατέκτησε πρωτάθλημα σε τέσσερις διαφορετικές χώρες (Αγγλία, Ισπανία, ΗΠΑ και Γαλλία).

Στην Εθνική Αγγλίας, ο «Μπεκς» έκανε το ντεμπούτο του στις 1 Σεπτεμβρίου 1996, στην ηλικία των 21. Αγωνίστηκε 115 φορές με τα «τρία λιοντάρια» (1996-2009) και πέτυχε 17 γκολ (δύο εναντίον της Ελλάδας το 2001 στη προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου). Είναι τρίτος σε συμμετοχές μετά τους Πίτερ Σίλτον (125) και Γουέιν Ρούνεϊ (120). Ήταν αρχηγός της εθνικής του για έξι χρόνια. Συμμετείχε στα παγκόσμια κύπελλα του 1998, του 2002 και του 2006 (ο μοναδικός Άγγλος ποδοσφαιριστής που σκόραρε και στα τρία), καθώς και στο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2000 και 2004. 

Όταν σκεφτόμαστε ποδοσφαιριστές - σπεσιαλίστες στις εκτελέσεις φάουλ, από τα πρώτα ονόματα που θα μας έρθουν αμέσως στο μυαλό είναι αυτό του Ντέιβιντ Μπέκαμ. Στην Premier League είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής που έχει σημειώσει 18 γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ και συνολικά έχει πετύχει 65 με αυτόν τον τρόπο. 

Ωστόσο, σε ψηφοφορία που διεξήχθη από το The Top Tens , ο Μπέκαμ ψηφίστηκε ως ο πιο υπερεκτιμημένος αθλητής όλων των εποχών. 

Ένας ψηφοφόρος είπε: «Η αναλογία τερμάτων/παιχνιδιών του για την Αγγλία είναι τρομακτική, η Αργεντινή ήταν η μόνη μεγάλη ομάδα που σκόραρε με ένα τυχερό πέναλτι». 

«Η χειρότερη περίοδος της Ρεάλ Μαδρίτης εδώ και χρόνια συνέβη αφότου ήρθε σε αυτήν. Δεν προκρίθηκαν για τη φάση των νοκ άουτ του Champions League όσο ήταν εκεί», υποστήριξε κάποιος άλλος. 

«Πήρε μόνο ένα μετάλλιο στη La Liga επειδή ο Ρέγιες σκόραρε πολλά γκολ ενώ δεν έπαιζε. Στη συνέχεια πήγε στην PSG γιατί ο Λεονάρντο πρέπει να ήταν ερωτευμένος μαζί του, ακόμη και οι Γάλλοι οπαδοί εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους», τα λόγια ενός άλλου ψηφοφόρου. 

Ένα άλλο άτομο πρόσθεσε: «Εντελώς υπερεκτιμημένο. Ήταν καλός παίκτης, αλλά έλα, δεν είχε ποτέ κανένα τρέξιμο σούπερ σταρ όπως έλεγαν για αυτόν, καθώς δεν μπορούσε να παίξει όπως ο Πελέ ή κανένας κυρίαρχος σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου».