To «ευρωπαϊκό παρελθόν» του Ντε Τσέρμπι και οι... κακές μνήμες από τον Αθανασιάδη

Ντε Τσέρμπι - Αθανασιάδης

i

©printscreen

To «ευρωπαϊκό παρελθόν» του Ντε Τσέρμπι και οι... κακές μνήμες από τον Αθανασιάδη

Κωνσταντίνος Ζήκος 12:42 - 18.09.2023 / Ανανεώθηκε: 12:46 - 18.09.2023

Η ΑΕΚ ξεκινά τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις στη φάση των ομίλων του UEFA Europa League, με το πρώτο παιχνίδι να έχει πολύ υψηλό «συντελεστή δυσκολίας» για εκείνη, αφού ταξιδεύει στην Αγγλία για να αντιμετωπίσει τη φορμαρισμένη Μπράιτον.

Η έναρξη της φάσης των ομίλων του UEFA Europa League πλησιάζει, με το ελληνικό ενδιαφέρον να είναι πολύ ισχυρό, αφού ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός «ρίχνονται στη μάχη» της πρεμιέρας την Πέμπτη(21/9).

Η ΑΕΚ αναμένεται να ταξιδέψει στην Αγγλία, όπου θα φιλοξενηθεί από την Μπράιτον. Η ομάδα του Ντε Τσέρμπι, βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, αφού προέρχεται από την μεγάλη εκτός έδρας νίκη με 3-1 στο Όλντ Τράφορντ επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έχει πραγματοποιήσει άκρως εντυπωσιακό ξεκίνημα στη Premier League, μιας και μετά το πέρας των πέντε πρώτων αγωνιστικών, βρίσκεται μόλις στο «-3» από την πρωτοπόρο Μάντσεστερ Σίτι, έχοντας σημειώσει τέσσερις νίκες και μόλις μια ήττα.

Ο δημιουργός της συγκεκριμένης έκδοσης της Μπράιτον, δεν είναι άλλος από τον Ιταλό προπονητή της, τον Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι. Ο 44χρονος, κάθεται στον πάγκο των «γλάρων» από τον Σεπτέμβριο του 2022 και έχει καταγράψει 44 παιχνίδια στην άκρη του πάγκου. Σε αυτά τα παιχνίδια, μετρά 23 νίκες, 7 ισοπαλίες και 14 ήττες, έχοντας έναν μέσο όρο 2,3 γκολ υπέρ ανά παιχνίδι, ενώ 1,57 κατά.

Η Μπράιτον είναι... πρωτάρα σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά ο Ντε Τσέρμπι, έχει μια μικρή εμπειρία. Και μάλιστα, από το κορυφαίο επίπεδο, αφού υπήρξε προπονητής της Σαχτάρ Ντόνετσκ τη σεζόν 2021-2022, όταν και οι Ουκρανοί συμμετείχαν στους ομίλους του Champions League. Για να φτάσει εκεί όμως, πέρασε πρώτα από δύο προκριματικούς γύρους.

Στον 3ο προκριματικό γύρο, απέκλεισε τη Γκενκ, με δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και μάλιστα με το ίδιο σκορ(2-1). Στα play-offs, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Μονακό. Στο πρώτο παιχνίδι στο «Πριγκιπάτο» κέρδισε με 1-0 και μια εβδομάδα αργότερα, πήρε τη πρόκριση με το ισόπαλο 2-2 στην έδρα της.

Η φάση των ομίλων όμως ήταν καταστροφική για τον ίδιο και την ομάδα του. Και αυτό γιατί, τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου, μαζεύοντας μόλις 2 βαθμούς. Ο όμιλος περιλάμβανε τις Ρεάλ Μαδρίτης, Ίντερ και Σέριφ Τίρασπολ και οι Ουκρανοί, δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή έστω στο Europa League, μέσω της 3ης θέσης. Οι δύο βαθμοί της Σαχτάρ, ήρθαν μετά από εντός έδρας ισοπαλίες με Ίντερ και Σέριφ, με 0-0 και 1-1 αντίστοιχα.

Oι ακριβότερες ομάδες του Europa League της σεζόν 2023-2024 - H λίστα και η θέση των ελληνικών ομάδων
EUROPA LEAGUE

09:53 - 13.09.2023

Oι ακριβότερες ομάδες του Europa League της σεζόν 2023-2024 - H λίστα και η θέση των ελληνικών ομάδων

Μετά τη διακοπή των πρωταθλημάτων για τους αγώνες των Εθνικών ομάδων, το ελληνικό ενδιαφέρον στρέφεται στην επανέναρξη της Super League, αλλά και τη πρεμιέρα της φάσης των ομίλων των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ως επακόλουθο, θα δούμε τη λίστα με την κατάταξη των ομάδων του Europa League, βάσει της χρηματιστηριακής τους αξίας, με το ελληνικό ενδιαφέρον να είναι έντονο.

Η «μάχη» με τον Αθανασιάδη και... το πρώτο «σοκ»

Στη πρεμιέρα μάλιστα, ηττήθηκε από τη Σέριφ του Γιώργου Αθανασιάδη με 2-0 στη Μολδαβία και γνώρισε το πρώτο «σοκ». Ο Έλληνας τερματοφύλακας της ΑΕΚ, ήταν αυτός που σταμάτησε τα σχέδια του Ντε Τσέρμπι και έδωσε στην Σέριφ προβάδισμα στη μάχη της 3ης θέσης. Γνώρισε επίσης βαριά ήττα με 5-0 από τη Ρεάλ Μαδρίτης εντός έδρας και ηττήθηκε με 2-1 στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Αποχαιρέτησε τον όμιλο με δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες, έχοντας απολογισμό τερμάτων, 2 γκολ υπέρ και 12 κατά.

Mπορεί η εμπειρία του Ντε Τσέρμπι στα ευρωπαϊκά κύπελλα να μην είναι πολύ σημαντική, όμως τη μια φορά που του συνέβη, ήταν στη κορυφαία διοργάνωση και αφού πρώτα απέκλεισε δύο αντιπάλους στα προκριματικά. Η Μπράιτον όμως που έχει παρουσιάσει, μοιάζει πιο δυνατή από τη Σαχτάρ της σεζόν 2021-2022 και το κίνητρο του Europa League, είναι πολύ ισχυρό για τους πάντες στον αγγλικό σύλλογο.