Η μηχανή χρημάτων της Μπράιτον: Πούλησε μια 11αδα για 404 εκατ. ευρώ για να πρωταγωνιστεί στην Premier League

Μπράιτον

i

©Photo by Clive Mason/Getty Images/Ideal Images

Η μηχανή χρημάτων της Μπράιτον: Πούλησε μια 11αδα για 404 εκατ. ευρώ για να πρωταγωνιστεί στην Premier League

Κώστας Τόπας 12:03 - 25.08.2023 / Ανανεώθηκε: 12:06 - 25.08.2023

Αυτό που έχει καταφέρει η Μπράιτον τα τελευταία χρόνια είναι αξιοθαύμαστο. Οι «γλάροι» μπορεί να έχουν χάσει βασικούς παίκτες, ειδικά το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο έχουν φροντίσει και να γεμίσουν τα ταμεία τους με περισσότερα από 404 εκατομμύρια ευρώ αλλά και να πρωταγωνιστούν στην Premier League.

Τα ταμεία της Μπράιτον αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό με τις αθλητικές της επιτυχίες. Τις δύο τελευταίες σεζόν, οι «γλάροι» υπέγραψαν τις δύο καλύτερες σεζόν στην ιστορία τους στην Premier League (ένατη και έκτη θέση) παίρνοντας μάλιστα και την πρόκριση στο Europa League. Όλα αυτά ενώ πουλούσαν τους καλύτερους ποδοσφαιριστές τους στους υπόλοιπους ανταγωνιστές της.

«Το να παίζουμε στην Ευρώπη για πρώτη φορά στα 122 χρόνια ιστορίας μας αυξάνουν τα έσοδά μας, αλλά συνοδεύονται και με επιπλέον κόστος. Αυτό δεν είναι μόνο να βγάλουμε χρήματα. Όσο καλύτερα το κάνουμε, τόσο περισσότερες και καλύτερες ομάδες θα θέλουν να υπογράψουν παίκτες μας», εξομολογήθηκε στο «BBC» ο Πολ Μπάρμπερ, Διευθύνων Σύμβουλος της Μπράιτον που «στριμώχνει» τις ομάδες που πηγαίνουν για ψώνια στο «Falmer.

Η Τσέλσι ο καλύτερος πελάτης της

Ο σύλλογος της νότιας Αγγλίας έχει δει 187 εκατ. ευρώ στα ταμεία της μέχρι στιγμής αυτό το καλοκαίρι. Το ρεκόρ πώλησης του Μόισες Καϊσέδο στην Τσέλσι για 116 εκατομμύρια ευρώ, είναι η μεγάλη αποχώρηση μιας ομάδας που έχει χάσει άλλους δύο διεθνείς ποδοσφαιριστές. Αρχικά, ο παγκόσμιος πρωταθλητής με την Αργεντινή, Αλέξις Μακ Άλιστερ που μετακόμισε στο «Άνφιλντ» για 42 εκατομμύρια ευρώ και ο Ισπανός τερματοφύλακας, Ρόμπερτ Σάντσες, ο οποίος κατέληξε επίσης στην Τσέλσι για 23 εκατομμύρια ευρώ. Οι «μπλε» έκαναν αγορές στην Μπράιτον Brighton τις δύο τελευταίες σεζόν αξίας 224,3 εκατομμυρίων ευρώ!

Ετσι λειτουργεί η Μπράιτον

«Ο προγραμματισμός είναι σημαντικός. Πρέπει να έχεις καλή κατανόηση της αγοράς και να ξέρεις σε ποιον θα πηγαίναμε αν χάσουμε κάποιον παίκτη. Υπάρχει ένα σχέδιο και πρέπει να το κάνουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Μπάρμπερ. Την περασμένη σεζόν οι «γλάροι» πούλησαν, μεταξύ άλλων, στους Κουκουρέγια (Τσέλσι, 65,3 εκατ. ευρώ), Μπισούμα (Τότεναμ 29,2 εκατ. ευρώ), Τροσάρ (Άρσεναλ 24 εκατ. ευρώ) και Μωπαί (Έβερτον 11,8 εκατ. ευρ).

«Όλα ξεκινούν από την ακαδημία μας, έχοντας τις καλύτερες δυνατές εγκαταστάσεις. Και μετά το να είμαστε έξυπνοι στην αγορά. Δεν είμαστε ένας σύλλογος με απεριόριστα κεφάλαια. Αναζητούμε νέους ποδοσφαιριστές που μπορούμε να αναπτύξουμε εδώ ή να παραχωρήσουμε δανεικούς σε άλλες ομάδες (επίσης η Μπράιτον συνεργάζεται με την Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ στο Βέλγιο). Επιπλέον, εξετάζουμε "μικρότερες" αγορές όπου μπορούμε να έχουμε καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής. Είμαστε έτσι εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Μπάρμπερ. «Το σχέδιο είναι σαφές: Ο Καϊσέδο έφτασε το 2021 από την Ιντεπεντιέντε ντελ Βάλε του Ισημερινού για 28,2 εκατομμύρια και ο Μακ Άλιστερ από την Αργεντινός Τζούνιορς το 2019 για 8 εκατ. ευρώ. Και ο Ρόμπερτ Σάντσες και ο Γουαίτ μεγάλωσσαν εδώ και μετά ξεχώρισαν στην Premier πριν πάρουν μεταγραφές».

Οι 11 μεγάλες πωλήσεις της Μπράιτον

  1. Μόσις Καϊσέδο (Τσέλσι, 2023): 116 εκατομμύρια ευρώ
  2. Μαρκ Κουκουρέγια (Τσέλσι, 2022): 65,3 εκατομμύρια ευρώ
  3. Γουάιτ (Άρσεναλ, 2021): 58,5 εκατομμύρια ευρώ
  4. Μακ Άλιστερ (Λίβερπουλ, 2023): 42 εκατομμύρια ευρώ
  5. Μπισούμα (Τότεναμ, 2022): 29,2 εκατ. ευρώ
  6. Τροσάρντ (Άρσεναλ, 2023): 24 εκατομμύρια ευρώ
  7. Ρόμπερτ Σάντσεθ (Τσέλσι, 2023): 23 εκατομμύρια ευρώ
  8. Μπερν (Νιούκαστλ, 2022): 15 εκατομμύρια ευρώ
  9. Μωπάι (Έβερτον, 2022): 11,8 εκατομμύρια ευρώ
  10.  Άντονι Νόκαρτ (Φούλαμ, 2020): 11,7 εκατομμύρια ευρώ
  11. Λεονάρντο Ουλόα (Λέστερ, 2014): 10,1 εκατ. ευρώ

Βέβαια, η Μπράιτον δεν εξάγει μόνο ποδοσφαιριστές. Ο τεχνικός Γκράχαμ Πότερ «πουλήθηκε» στην Τσέλσι για 20 εκατομμύρια ευρώ και δύο από τους βοηθούς του (αρχισκάουτινγκ Πολ Γουίνστανλεϊ και μάνατζερ Νταν Άσγουορθ) έφυγαν για τη Μπριτζ και το Νιούκαστλ. Αυτή είναι η μυστική φόρμουλα για την επιτυχία μιας ομάδας που μετά από δύο αγώνες στην Premier League έχει κάνει το 2/2, αφού κέρδισε τη Λούτον (4-1) και τη Γουλβς (1-4).