Γράφτηκε ιστορία: Αυτή είναι η πρώτη παίκτρια που αγωνίζεται με χιτζάμπ στην ιστορία του Μουντιάλ - Τι συμβολίζει (vids)

Νουάιλα Μπενζίνα

i

© Glomex

Γράφτηκε ιστορία: Αυτή είναι η πρώτη παίκτρια που αγωνίζεται με χιτζάμπ στην ιστορία του Μουντιάλ - Τι συμβολίζει (vids)

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 09:31 - 30.07.2023 / Ανανεώθηκε: 10:52 - 30.07.2023

Η Νουάιλα Μπενζίνα του Μαρόκου έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη παίκτρια που αγωνίζεται με Χιτζάμπ στο Μουντιάλ Γυναικών.

Στην αναμέτρηση ανάμεσα στη Νότια Κορέα και το Μαρόκο, η οποία είναι σε εξέλιξη γράφτηκε ιστορία, καθώς η Μαροκινή Νουάιλα Μπενζίνα έγινε η πρώτη παίκτρια στην ιστορία του θεσμού που αγωνίζεται με Χιτζάμπ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα κάλυμμα του κεφαλιού το οποίο φοριέται από τις μουσουλμάνες γυναίκες και καλύπτει πλήρως τα μαλλιά, αφήνοντας ωστόσο ελεύθερο το πρόσωπο.

Το συγκεκριμένο περιστατικό σε Μουντιάλ Γυναικών το βλέπουμε για πρώτη φορά. Η 25χρονη αμυντικός του Μαρόκου έκανε την αρχή και μένει να δούμε εάν θα υπάρξει και συνέχεια.

Τι είναι και τι σημαίνει το χιτζάμπ

Στον σύγχρονο λόγο, χιτζάμπ ή μαντίλα ονομάζεται το κάλυμμα κεφαλής που φορούν οι μουσουλμάνες γυναίκες. Ενώ τα ισλαμικά καλύμματα κεφαλής μπορούν να έχουν πολλές μορφές, το χιτζάμπ συχνά αναφέρεται συγκεκριμένα σε ένα ύφασμα τυλιγμένο γύρω από το κεφάλι και το λαιμό, που καλύπτει τα μαλλιά αλλά αφήνει το πρόσωπο ορατό.

Ο όρος χιτζάμπ χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να δηλώσει ένα χώρισμα, μια κουρτίνα ή χρησιμοποιούταν γενικά στους ισλαμικούς κανόνες σεμνότητας και ενδυμασίας για τις γυναίκες. Ο όρος για τη μαντίλα στο Κοράνι είναι khimār.

Για μερικούς, το χιτζάμπ φοριέται από μουσουλμάνες κοπέλες και γυναίκες για να διατηρήσουν σεμνότητα και ιδιωτικότητα από άσχετους άνδρες. Σύμφωνα με την Encyclopedia of Islam and Muslim World, η σεμνότητα αφορά τόσο το βλέμμα, το βάδισμα, τα ρούχα και τα γεννητικά όργανα των ανδρών όσο και των γυναικών. Το Κοράνι καθοδηγεί τις μουσουλμάνες γυναίκες και άνδρες να ντύνονται σεμνά. Ορισμένα ισλαμικά νομικά συστήματα ορίζουν αυτόν τον τύπο σεμνής ένδυσης ως να καλύπτει τα πάντα εκτός από το πρόσωπο και τα χέρια μέχρι τους καρπούς.

Στους στίχους του Κορανίου, ο όρος χιτζάμπ αναφέρεται σε μια κουρτίνα που χωρίζει τους επισκέπτες στο κύριο σπίτι του Μωάμεθ από τα καταλύματα των συζύγων του. Αυτή η ερμηνεία οδήγησε ορισμένους να ισχυριστούν ότι η εντολή του Κορανίου να φορούν χιτζάμπ ισχύει μόνο για τις συζύγους του Μωάμεθ και όχι για όλες τις γυναίκες. Μια άλλη ερμηνεία μπορεί επίσης να αναφέρεται στην απομόνωση των γυναικών από τους άνδρες στη δημόσια σφαίρα, ενώ μια μεταφυσική διάσταση μπορεί να αναφέρεται στο «πέπλο που χωρίζει τον άνθρωπο ή τον κόσμο από τον Θεό».

«Πόσες ομοφυλόφιλες έχετε στην ομάδα σας;»

Τις τελευταίες μέρες, σάλο έχει προκαλέσει η αδιάκριτη ερώτηση βρετανού δημοσιογράφου του BBC στην αρχηγό του Μαρόκο, σχετικά με το πόσες ομοφυλόφιλες βρίσκονται στην ομάδα, στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης με την Γερμανία για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών. Η ομοφυλοφιλία διώκεται ποινικά στο Μαρόκο και τιμωρείται με πρόστιμο, αλλά και με φυλάκιση έως και τρία έτη.

Αυτό έδωσε και το έναυσμα στον βρετανό δημοσιογράφο να ρωτήσει την Τσεμπάκ: «Στο Μαρόκο, είναι παράνομο να έχεις σχέση με το ίδιο φύλο. Έχετε ομοφυλόφιλες παίκτριες στην ομάδα σας και πώς είναι η ζωή τους στο Μαρόκο;»

Το BBC ζήτησε συγγνώμη και απολογήθηκε για την αδιάκριτη ερώτηση του δημοσιογράφου του στην αρχηγό της ομάδας του Μαρόκο, Γκιζλάν Τσεμπάκ, σχετικά με το πόσες ομοφυλόφιλες βρίσκονται στην ομάδα. Ένας συντονιστής από την FIFA παρενέβη λέγοντας: «Συγγνώμη, αυτή είναι μια πολιτική ερώτηση, επομένως θα μείνουμε μόνο σε ερωτήσεις που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο».

Η Τζαμάικα πανηγύρισε την πρώτη της νίκη σε Μουντιάλ Γυναικών και έβαλε «φωτιά» στον 6ο όμιλο (vid)
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

17:47 - 29.07.2023

Η Τζαμάικα πανηγύρισε την πρώτη της νίκη σε Μουντιάλ Γυναικών και έβαλε «φωτιά» στον 6ο όμιλο (vid)

Η Τζαμάικα πανηγύρισε την πρώτη της νίκη σε Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών αφού επικράτησε με 1-0 του Παναμά. Οι Τζαμαϊκανές πλέον ελπίζουν σοβαρά σε πρόκριση την ίδια ώρα που ο Παναμάς έμεινε και μαθηματικά εκτός συνέχειας.

Όμως ο δημοσιογράφος επέμεινε, συνεχίζοντας: «Δεν είναι πολιτικό, είναι ανθρώπινο. Επιτρέψτε της να απαντήσει». Με την αρχηγό του Μαρόκο απλώς να χαμογελάει και να κουνάει το κεφάλι με πολλούς να υποστηρίζουν ότι μία τέτοια ερώτηση θα έθετε σε κίνδυνο την ομάδα. Το BBC βγήκε και ζήτησε συγγνώμη αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αναγνωρίζουμε ότι η ερώτηση ήταν ακατάλληλη. Δεν είχαμε καμία πρόθεση να προκαλέσουμε βλάβη σε κάποιο άτομο».