Ντε Τσέρμπι: Ο προπονητής της Μπράιτον είναι ένας Ιταλός «μαέστρος» εμπνευσμένος από το NBA και τον Γκουαρδιόλα (vids)

Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι

i

©Photo by Mike Hewitt/Getty Images/Ideal Images

Ντε Τσέρμπι: Ο προπονητής της Μπράιτον είναι ένας Ιταλός «μαέστρος» εμπνευσμένος από το NBA και τον Γκουαρδιόλα (vids)

Κώστας Τόπας 16:09 - 21.09.2023 / Ανανεώθηκε: 16:10 - 21.09.2023

Ο Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι, έκανε τα πρώτα του βήματα στην προπονητική χάρη στον Πεπ Γκουαρδιόλα. Σήμερα βρίσκεται στον πάγκο της Μπράιτον, η οποία χάρη στον Ιταλό τεχνικό χαράζει σπουδαία πορεία στην Αγγλία κι απόψε (21/09, 22:00) κόντρα στην ΑΕΚ, γράφει ιστορία αγωνιζόμενη για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Ο αριθμός «13» θεωρείται από πολλούς… γρουσούζικος. Για τον Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι ωστόσο, είναι… τυχερός. Τουλάχιστον όπως φαίνεται έως τώρα. Τον Αύγουστο του 2022, η Μπράιτον ανακοίνωσε την πρόσληψη του 43χρονου για την θέση που άφησε άδεια ο Γκρέιαμ Πότερ, ο οποίος αποχώρησε για την Τσέλσι και έγινε έτσι ο 13ος Ιταλός που κάθεται σε πάγκο ομάδας της Premier League.

Ο πρώην προπονητής των Μπενεβέντο, Σασουόλο και Σαχτάρ Ντόνετσκ βρίσκεται στον πάγκο της Μπράιτον για ακριβώς ένα χρόνο. Σε αυτό το διάστημα, ο Ντε Τσέρμπι κατέκτησε σπουδαίες νίκες όπως αυτές κόντρα στην Τσέλσι (4-1) της Λίβερπουλ (3-0) ενώ μάλιστα κέρδισε δύο φορές την Άρσεναλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το στιλ παιχνιδιού του εμπνευσμένο από το NBA

Το στυλ παιχνιδιού του επιστρέφει στα αθλητικά πρωτοσέλιδα του Νησιού μετά τον θρίαμβο των «γλάρων» στο «Ολντ Τράφορντ», εκεί όπου επικράτησαν 3-1 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. «Δεν πάω στο Ολντ Τράφορντ για να είμαι τουρίστας» ήταν τα λόγια του Ιταλού πριν τη «μάχη» με τους «κόκκινους διαβόλους».

Το στυλ του Ντε Τσέρμπι συγκρίνεται πάντα με αυτό του Πεπ Γκουαρδιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά το Sky Sport Italia σημειώνει ότι η έμπνευσή του πηγαίνει πολύ πιο πίσω στις δεκαετίες του 1990 και του 2000 στο μπάσκετ.

Συγκεκριμένα, ήταν μια τακτική που χρησιμοποιούσαν οι Τεξ Γουίντερ και Φίλ Τζάκσον στους Σικάγο Μπουλς και Λος Άντζελες Λέικερς, το «Triple Post-Offense». Περιλαμβάνει τη συνεχή δημιουργία τριγώνων μεταξύ των παικτών, έτσι ώστε η μπάλα να μετακινείται γρήγορα και συνεχώς, αξιοποιώντας στο έπακρο την κίνηση από την μπάλα.

Αυτό εξήγησε και ο παίκτης της Μπράιτον, Λιούις Ντανκ στην Telegraph. «Αν είμαι ειλικρινής, οι πρώτες δύο εβδομάδες ήταν φρικτές… Δεν θα έλεγα τρομακτικές, ήταν μπερδεμένες», είπε ο 31χρονος κεντρικός αμυντικός των «γλάρων».

«Βλέπω το ποδόσφαιρο με εντελώς διαφορετικό τρόπο, το φαντάζομαι με διαφορετικό τρόπο και αυτό είναι το μεγαλύτερο πράγμα. Το ποδόσφαιρο δεν είναι αυτό που πίστευα. Όπως ακριβώς παίζουμε τώρα. Η ιδέα αυτού που έκανα πριν, νόμιζα ότι ήταν λογική. Όταν όμως μαθαίνεις κάτι εντελώς διαφορετικό, το πιστεύεις και αυτό είναι λογικό. Σκέφτεσαι "γιατί δεν το ήξερα αυτό;" και "γιατί δεν το έκανα αυτό πριν;», εξήγησε στη συνέχεια ο Ντανκ

Η αισιοδοξία για τίτλους με τον Ντε Τσέρμπι στον πάγκο

Ο Ντε Τσέρμπι έχει βάλει ως στόχο να κερδίσει το Carabao Cup, το FA Cup και το Europa League. Αυτή η αισιοδοξία του έχει κάνει τουλάχιστον, το 58% των υποστηρικτών της Μπράιτον να πιστεύουν ότι ο Ιταλός τεχνικός θα οδηγήσει την ομάδα τους σε έναν τίτλο, έχοντας τον ίδιον στη τεχνική ηγεσία. Οι προσδοκίες και οι νοοτροπίες έχουν αλλάξει εντελώς κι αυτό μόνο καλό έχει κάνει στον οργανισμό.

Ντε Τσέρμπι ο «μεταμορφωτής» 

Όσο ο Ντε Τσέρμπι παραμένει στο «Άμεξ», όλα φαίνονται πιθανά. Ο 44χρονος προπονητής άλλωστε κατάφερε να πείσει το νούμερο «10» της Μπαρτσελόνα, Άνσου Φάτι. να πάει δανεικός στην Μπράιτον. Μπορεί να μετατρέψει τον Σόλι Μαρτς σε πρώτο σκόρερ της Premier League. Μπορεί να οδηγήσει τον Πασκάλ Γκρος σε μια κλήση που του άξιζε εδώ και καιρό στην Εθνική Γερμανίας. Μπορεί να επαναφέρει τον Λιούις Ντανκ στο κέντρο της άμυνας της εθνικής Αγγλίας.

Το πρότυπο Γκουαρδιόλα

Ο Ρομπέρτο ντε Τσέρμπι στις δηλώσεις του μετά το τέλος του περυσινού αγώνα με την Μάντσεστερ Σίτι (1-1) αναφέρθηκε στον Πεπ Γκουαρδιόλα, τον οποίο και αποθέωσε. Ο Ιταλός τεχνικός αποκάλυψε πως ο Ισπανός τεχνικός τον ενέπνευσε και τον παρακίνησε ώστε να επιλέξει την προπονητική.

«Έγινα προπονητής εξαιτίας του Γκουαρδιόλα γιατί αγαπούσα την Μπαρτσελόνα του. Τον μελέτησα πολύ, δεν τον αντέγραψα, αλλά πήρα πράγματα όταν ξεκίνησα να είμαι προπονητής. Ο Πεπ είναι ακόμα νούμερο ένα», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Ιταλός, ο οποίος και όταν παρουσιάστηκε από την Μπράιτον είχε πλέξει το εγκώμιο του Καταλανού.

«Ο Γκουαρδιόλα είναι ένας προπονητής που ουδείς μπορεί να φτάσει επειδή έχει δείξει την αξία του σε Ισπανία, Γερμανία και Αγγλία. Ήρθε σε επικοινωνία μαζί μου, ήταν χαρούμενος και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Μπράιτον. Μου είπε ότι είναι πάντα έτοιμος να με βοηθήσει αν χρειαστώ ποτέ κάτι, με εξαίρεση τα ματς που θα αντιμετωπίσουμε ο ένας τον άλλο με τις ομάδες μας», είχε αναφέρει ο Ντε Τσέρμπι.

Η φιλοσοφία

«Άλλοι σύλλογοι μπορούν να αγοράσουν τους παίκτες μας», είπε ο Ντε Ζέρμπι κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής ιστορίας του Μόισες Καϊσέδο. «Αλλά δεν μπορούν να αγοράσουν το πνεύμα και την ψυχή μας». Και ενώ αυτό ίσως είναι αλήθεια, ο Ντε Τσέρμπι είναι η ενσάρκωση αυτού του πνεύματος και της ψυχής. Είναι ο ιδανικός για να διευθύνει την Μπράιτον, την οποία έχει καταφέρει να μεταμορφώσει και να εξασφαλίσει μια κληρονομιά που δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Όλα αυτά σε μόλις 12 μήνες.

Τα ρεκόρ και τα πιτσιρίκια

Μόλις ξεκίνησε αυτή η χρονιά, το 2023, οι «γλάροι» γνώρισαν μόνο έξι φορές ήττα. Συγκεκριμένα, έξι ήττες σε 32 αγώνες σε ένα ημερολογιακό έτος. Ένα στατιστικό που είναι προφανές και δικαιολογεί ότι αυτός ο σύλλογος έχει γράψει ιστορία. Την περασμένη σεζόν κατέλαβαν την πέμπτη θέση που δεν είχαν καταφέρει ποτέ πριν, και ο μεγαλύτερος υπεύθυνος σε όλα αυτά είναι ο προπονητής. 

Το σερί, από τότε που ο Ντε Τσέρμπι έφτασε στην Αγγλία, είναι 23 νίκες, 9 ισοπαλίες, 12 ήττες σε 44 επίσημους αγώνες και επίσης καταγράφουν κατά μέσο όρο 62% κατοχή κατοχής ανά παιχνίδι. Επιπλέον οι «γλάροι» έχουν σκοράρει τουλάχιστον τρία γκολ σε 18 παιχνίδια.

Στην πραγματικότητα, η Μπράιτον είναι η ομάδα που έχει σημειώσει τα περισσότερα γκολ από νεαρούς παίκτες στην Premier League, από τότε που ανέλαβε ο Ντε Τσέρμπι. Συνολικά 15. Έχει πετύχει μάλιστα 8 νίκες σε 15 αγώνες απέναντι σε ομάδες από τους «Big Six» με ένα ρόστερ γεμάτο... πιτσιρίκια.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Ντε Τσέρμπι έχει επιλέξει ένα πολύ έντονο στυλ παιχνιδιού. 4-2-3-1 όπου κυριαρχεί η δημιουργικότητα και η σωματική προσπάθεια από κάθε παίκτη. Βέβαια, παρά τον ποδοσφαιρικό «αναρχισμό» που συνήθως παρουσιάζουν αυτού του είδους οι νεανικές ομάδες, υπάρχει ένα άλλο στατιστικό που κάνει αυτή την ομάδα μοναδική. Μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, οι «Γλάροι» έχουν πετύχει τα περισσότερα γκολ τους ξεκινώντας την επίθεση από τα μετόπισθεν. Κι αυτό λέει πολλά.

Απόψε (21/09, 22:00), οι «γλάροι» κάνουν το ντεμπούτο τους στο Europa League κόντρα στην ΑΕΚ και δεν θα μπορούσαν να φτάσουν με καλύτερο τρόπο. Πέμπτοι στην Premier League, με τέσσερις νίκες και μόνο μία ήττα, και αφού νίκησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ. Λαμβάνοντας υπόψη το υπέροχο ξεκίνημα της Σίτι, της Τότεναμ, της Λίβερπουλ και της Άρσεναλ, αυτή η θέση στον πίνακα είναι «χρυσός» για την Μπράιτον κι απόψε ευελπιστεί να συνεχίσει την εντυπωσιακή φόρμα της. 

Τα νούμερα του Ντε Τσέρμπι με την Μπράιτον:

◉ 23 νίκες, 9 ισοπαλίες, 12 ήττες σε 44 επίσημους αγώνες

◉ Europa League για 1η φορά στην ιστορία του συλλόγου

◉ 62% μέσο όρο κατοχής στα παιχνίδια

◉ 8 νίκες σε 15 συνολικά παιχνίδια εναντίον των «Big Six».

◉ Σημείωσε περισσότερα από τρία γκολ σε 18 αγώνες.

◉ Τα περισσότερα γκολ στην Premier League έχουν επιτευχθεί από εφήβους από τότε που εντάχθηκε. Στο σύνολο 15.

◉ Κατάφερε να πείσει κορυφαίους παίκτες να ενταχθούν στην Μπράιτον όπως ο Άνσου Φάτι