Υπάρχει απειλή για την Εθνική ή την ομάδα του παίκτη που βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόμπινγκ;

Οι παίκτες της Εθνικής Ελλάδας

i

© Intime

Υπάρχει απειλή για την Εθνική ή την ομάδα του παίκτη που βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόμπινγκ;

Τζιοβάνι Ζάκαρη 17:03 - 17.04.2024 / Ανανεώθηκε: 17:08 - 17.04.2024

Θετικός βρέθηκε ποδοσφαιριστής της Εθνικής Ελλάδας σε έλεγχο ντόμπινγκ που πραγματοποιήθηκε μετά το ματς με τη Γεωργία. Το ερώτημα που γεννάται αμέσως μετά είναι το αν η «γαλανόλευκη» και η ομάδα του παίκτη κινδυνεύουν με ποινή.

Το ταξίδι της Εθνικής Ελλάδας προς το Euro ολοκληρώθηκε άδοξα, αφού η «γαλανόλευκη» ηττήθηκε στα πέναλτι (0-0 κ.δ., 4-2 πέναλτι) από τη Γεωργία. Αυτή βέβαια δεν ήταν η μοναδική αρνητική είδηση από εκείνο το ματς, αφού σχεδόν έναν μήνα αργότερα ένα νέο γεγονός συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το «dikisports», βρέθηκε θετικό δείγμα Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή που μετείχε στην αποστολή της «γαλανόλευκης». Όπως τονίζεται μάλιστα «Το όνομα δεν πρόκειται να ανακοινωθεί πριν την εξέταση και του δεύτερου δείγματος, ενώ θα δημοσιοποιηθεί μόνο αν και εφ' όσον το δεύτερο δείγμα είναι θετικό. Σε κάθε περίπτωση η Εθνική Ελλάδος δεν αντιμετωπίζει οποιαδήποτε κύρωση, παρά μόνον ο παίκτης».

Εφόσον και στον δεύτερο έλεγχο βρεθεί θετικός, ο εν λόγω παίκτης - του οποίου το όνομα δεν έχει γίνει γνωστό - κινδυνεύει με «βαριά» ποινή αποκλεισμού από τα γήπεδα. Το ερώτημα που γεννάται αμέσως μετά είναι το αν κινδυνεύει είτε η Ελλάδα είτε η ομάδα του ποδοσφαιριστή με κάποια τιμωρία. Για καλή τύχη και των δύο ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι εφικτό, όμως υπάρχει ένα «αλλά».

Σύμφωνα με το άρθρο 11 των κανονισμών αντί-ντόπινγκ της UEFA, εφόσον ένας ποδοσφαιριστής βρεθεί θετικός σε έλεγχο, τότε η ομάδα βρίσκεται υπό επιτήρηση. Αυτό σημαίνει πως στον συγκεκριμένο σύλλογο θα πραγματοποιηθούν στοχευμένοι έλεγχοι σε ποδοσφαιριστές του. «Όταν ένας παίκτης από μία ομάδα έχει εντοπισθεί πως παραβιάζει τον κανόνα αντιντόπινγκ βάσει του άρθρου 7, η διοίκηση της UEFA θα διενεργήσει το κατάλληλο "Target Testing" της Ομάδας κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου». Ποινή δύναται να επιβληθεί σε περίπτωση που δύο ή και περισσότεροι παίκτες του ίδιου κλαμπ βρεθούν θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες, ή αν ανακαλυφθεί ανάμειξη του συλλόγου.

Όλοι βρίσκονται σε αναμονή για το δεύτερο δείγμα. Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν ποτέ το αποτέλεσμα δεν είναι διαφορετικό από το πρώτο, αφού το δείγμα πάρθηκε την ίδια μέρα και στο ίδιο σημείο. Όσο για το πότε θα βγει το αποτέλεσμα αυτού τους δείγματος, αναφέρεται πως δεν πρόκειται να καθυστερήσει περισσότερο από μία εβδομάδα.