Ο Γκαρσία που πλέον μπορεί από παντού και ο Φαν Βέερτ που θα δώσει λύσεις
i

Λιβάι Γκαρσία, Τομ Φαν Βέερτ/©intime

Ο Γκαρσία που πλέον μπορεί από παντού και ο Φαν Βέερτ που θα δώσει λύσεις

Κώστας Τσίλης 08:44 - 16.12.2022 / Ανανεώθηκε: 08:47 - 16.12.2022

Για την ΑΕΚ προφανώς έχει σημασία η νίκη επί της Κηφισιάς, αλλά ακόμα πιο σημαντικό ήταν αυτό που έδειξε ο Γκαρσία αλλά και ο Φαν Βέερτ. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Έτσι όπως έχει συνηθίσει η ΑΕΚ φέτος τον κόσμο της, μια νίκη επί της Κηφισιάς για το κύπελλο, είναι κάτι που δεν χωρά συζήτηση. Μόνο το σκορ είναι συζητήσιμο. Αυτή βέβαια, θα πει κάποιος, είναι η κανονικότητα στην ΑΕΚ. Όμως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως πέρυσι, περίπου τέτοια εποχή, η ΑΕΚ δεν είχε κερδίσει την Κηφισιά πάλι για το κύπελλο. Δεν της είχε κοστίσει μεν, λόγω της νίκης στο πρώτο ματς, αλλά είχε κτυπήσει από καμπανάκια εως καμπάνες, γι αυτό που θα επακολουθούσε. 

Αυτό επισημαίνεται και υπενθυμίζεται, διότι η ΑΕΚ πρέπει να έχει ξεκάθαρο το πόσο πολύ έχει αλλάξει και πόσο έχει ξαναδημιουργήσει βεβαιότητες για το τι μπορεί να κάνει μέσα στο γήπεδο. Και αυτό από μόνο του, έχει την σημασία του. Η ΑΕΚ λοιπόν πήρε μια πολύ εύκολη νίκη επί της Κηφισιάς. Την πήρε με ενδεκάδα που μπήκε για να καλύψει το κενό της ολόκληρης ενδεκάδας που ήταν εγγεγραμμένη στο απουσιολόγιο του Αλμέιδα. Όχι μια εύκολη συνθήκη. 

Σ' αυτή την ενδεκάδα ήταν βασικός ο Φράνσον. Μάλιστα σ' έναν ρόλο περίπου αντί - Πινέδα. Ήταν η πρώτη φορά που ο Σουηδός ξεκινά βασικός σε επίσημο ματς της ΑΕΚ. Όχι στην φετινή σεζόν, αλλά από τότε που αποκτήθηκε. Δηλαδή μετά από περίπου έναν χρόνο. Δεν έδειξε τρομερά και φοβερά πράγματα, ούτε πολύ περισσότερο πως μπορεί να αλλάξει κάτι στην υπάρχουσα ιεραρχία της μεσαίας γραμμής. Αλλά φάνηκε πόσο πολύ πιστεύει ο Αλμέιδα στην δουλειά που κάνει και στην αυτοπεποίθηση που έχει δώσει σ' όλους τους ποδοσφαιριστές. 

Ο «ακραίος» Λιβάι και ο «βασικός» Φαν Βέερτ

Θαρρώ πως για τον Αργεντινό τεχνικό, πολύ πιο σημαντικό ήταν αυτό που έκανε ο Λιβάι Γκαρσία, παίζοντας ως ακραίος επιθετικός. Ναι, ο ίδιος ο Αλμέιδα είχε πει την περασμένη Δευτέρα πως δεν του αρέσει να αλλάζει ρόλους στους ποδοσφαιριστές του, όταν πηγαίνουν καλά. Και ο Γκαρσία ως κεντρικός φορ, είναι ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ. Όμως με τους Γκατσίνοβιτς, Άμραμπατ, Τσούμπερ, Ελίασον αλλά και Φερνάντες μη διαθέσιμους, ο Αλμέιδα υποχρεώθηκε να στείλει τον Λιβάι προσωρινά στα άκρα.

Σ' αυτή την αλλαγή ρόλου, ο Γκαρσία βρήκε δίχτυα μ' ένα πανέμορφο γκολ, αλλά ήταν και μακράν ο ποδοσφαιριστής που πήρε περισσότερες φορές την μπάλα στα πόδια του. Και κυρίως αυτός που ταλαιπώρησε περισσότερο από κάθε άλλον κιτρινόμαυρο, πάντα ως ακραίος, την άμυνα της Κηφισιάς. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ο Γκαρσία έχει αποκτήσει, μέσα από την δουλειά που κάνει με τον Αλμέιδα, τέτοια αυτοπεποίθηση, που μπορεί να παίξει, να γίνει επικίνδυνος, να σκοράρει, από παντού. 

Επίσης σημαντικό για τον Αλμέιδα, είναι αυτό που του έδειξε μέσα στο γήπεδο ο Φαν Βέερτ. Όχι επειδή σκόραρε στο πρώτο ματς που έπαιξε βασικός. Άλλωστε το έκανε από την λευκή βούλα. Κυρίως διότι ο Ολλανδός έδειξε πως όσο καλά μπορεί να ανταποκριθεί ως επιθετικός που δεν κουνιέται από το κουτί, άλλα τόσο καλά μπορεί να συμμετάσχει και σε μια επιθετική λειτουργία που απαιτεί περισσότερη κίνηση. 

Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, όταν πια ο Φαν Βέερτ είχε βρει τον ρυθμό του και είχε καταλάβει ακριβώς πως θα πρέπει να λειτουργήσει για να μπει μέσα στο αγωνιστικό μοντέλο, έβγαλε πολύ καλές συνεργασίες. Πήγε και με το τακουνάκι να δώσει στον Μάνταλο μια από τις ομορφότερες ασίστ της χρονιάς. Και αυτό που σίγουρα κρατάει ο Αλμέιδα, είναι πως ακόμα και όταν θα έχει όλους τους μεσοεπιθετικούς του ετοιμοπόλεμους, ο Φαν Βέερτ είναι παίκτης που μπορεί να τον εμπιστευτεί για να του δώσει σημαντικές λύσεις στην επιθετική λειτουργία της ΑΕΚ. 

Σίγουρα όταν αδειάσει το απουσιολόγιο του Αλμέιδα, θα αποκατασταθεί και η... τάξη στην ΑΕΚ ως προς τους ρόλους. Ο Γκαρσία θα επιστρέψει στην κορυφή της επίθεσης και ο Φαν Βέερτ θα έρχεται από τον πάγκο. Όμως μέχρι να γίνει αυτό, ή όποτε παραστεί ανάγκη, εκείνο που έδειξαν και ο Λιβάι και ο Ολλανδός φορ, είναι πως μπορούν να κάνουν την δουλειά στην επίθεση. Εξάλλου δεν χρειάζεται να πάτε μακριά. Μόλις την προσεχή Τετάρτη (21/12) στο ματς με την Λαμία στη Νέα Φιλαδέλφεια, καθότι δεν αναμένονται επιστροφές. πάλι το ίδιο επιθετικό σχήμα θα χρειαστεί να βρει τις λύσεις για το γκολ και τη νίκη. Με τον Πίνεδα αντί για τον Φράνσον, να το στηρίζει με πολύ μεγαλύτερη ένταση και δημιουργικότητα.