Ο λατρεμένος ήρωας της Νιούκαστλ που μεθούσε στο λεωφορείο της ομάδας, έφερνε όπλο στην προπόνηση και αντιμετώπιζε αιμοδιψείς βαρόνους ναρκωτικών

Φαουστίνο Ασπρίγια

i

© Printscreen

Ο λατρεμένος ήρωας της Νιούκαστλ που μεθούσε στο λεωφορείο της ομάδας, έφερνε όπλο στην προπόνηση και αντιμετώπιζε αιμοδιψείς βαρόνους ναρκωτικών

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 11:10 - 23.05.2023 / Ανανεώθηκε: 11:21 - 23.05.2023

Ο Φαουστίνο Ασπρίγια μπορεί να ξεχώριζε για τις ικανότητες στον αγωνιστικό χώρο, ωστόσο οι δηλώσεις του, η τρέλα του και η γενικότερη στάση ζωής του, τον έφερναν πάντα στο επίκεντρο.

Στον αθλητισμό, υπάρχουν μερικές προσωπικότητες που κερδίζουν το ενδιαφέρον σου όχι μόνο με τα κατορθώματα εντός γηπέδου, αλλά πολλές φορές και για τα όσα κάνουν έξω από αυτό. Ενδεχόμενες δηλώσεις τους που προκαλούν πανικό, η γενικότερη στάση ζωής τους και η διαφορετική... τρέλα που μπορεί να έχουν, σε «αναγκάζουν» να τους μάθεις από την καλή κι από την ανάποδη. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και ο Φαουστίνο Ασπρίγια.

Ο Κολομβιανός επιθετικός και παλαίμαχος πλέον παίκτης με καριέρα στην Πάρμα, τη Νιούκαστλ και όχι μόνο, βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο της επικαιρότητας για μη ποδοσφαιρικούς λόγους. Στα 53 του χρόνια, ζει μόνιμα στην πατρίδα του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και το ποδόσφαιρο, ωστόσο στα νιάτα του υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους επιθετικούς του αθλήματος.

Η ποδοσφαιρική του καριέρα:

Αφού άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο με την τοπική ομάδα Carlos Sarmiento Lora School, ο Ασπρίγια ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1988 για την κολομβιανή ομάδα Cúcuta Deportivo σε ηλικία 18 ετών, ενώ ένα χρόνο αργότερα ήρθε η μεταγραφή στην Atlético Nacional. Εκεί σκόραρε 35 γκολ σε 78 παιχνίδια, κάτι που τον έφερε στο μάτι αρκετών ιταλικών συλλόγων. Η Πάρμα κέρδισε τον «αγώνα» για να τον αποκτήσει για 10,9 εκατομμύρια δολάρια το 1992.

Στην πρώτη του σεζόν στην Ιταλία, ο Κολομβιανός πέτυχε κάποια σημαντικά γκολ, ωστόσο αυτό που ξεχώρισε ήταν ήταν το απευθείας φάουλ από τα 27 μέτρα, στη νίκη της Πάρμα κόντρα στη Μίλαν με 1-0. Επίσης, ο Ασπρίγια αποτέλεσε μέλος της χρυσής φουρνιάς του ιταλικού συλλόγου, η οποία κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1992-93, ενώ και η συνέχεια ήταν ανάλογη. Στα τέσσερα χρόνια με τη φανέλα της Πάρμα ο Ασπρίγια κέρδισε δύο UEFA Cup, πέτυχε 25 γκολ σε 84 ματς ενώ το 1993, κατατάχθηκε από τη FIFA ως ο έκτος καλύτερος παίκτης στον κόσμο στο βραβείο FIFA World Player of the Year.

Τον Φεβρουάριο του 1996, ήρθε η μεγάλη μεταγραφή στην Αγγλία για λογαριασμό της Νιούκαστλ, έναντι 6,7 εκατομμυρίων λιρών. Ο «Τίνο», όπως τον ονόμασαν οι οπαδοί του συλλόγου, σε 48 εμφανίσεις με την «ασπρόμαυρη» φανέλα βρήκε δίχτυα μόλις εννιά φορές. Μπορεί στη θητεία του με τη Νιούκαστλ να μην απέδωσε τα αναμενόμενα, ωστόσο ο Ασπρίγια αγαπήθηκε από τους οπαδούς κι έμεινε στην ιστορία της ομάδας.

Στη συνέχεια ήρθε η επιστροφή στην Πάρμα και ταυτόχρονα η σταδιακή αγωνιστική πτώση, ενώ το 2009 κι έπειτα από ανεπιτυχείς μεταγραφές σε διάφορες ομάδες, αποσύρθηκε κι επίσημα από τις μεγάλες κατηγορίες του ποδοσφαίρου.

Ο Κολομβιανός παίκτης υπήρξε ένας πολύ ικανός επιθετικός αλλά κι ένα από τα μεγαλύτερα «what if». Παρά το ταλέντο και το απρόβλεπτο του, ο ίδιος επέλεξε να βάλει τα πάθη του πάνω από το ποδόσφαιρο, καθώς η κινηματογραφική ζωή του και η αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του, ίσως να αδίκησαν τον εαυτό του.

Η λατρεία με το σεξ, τα όπλα και τα ξενύχτια

Πριν ένα χρόνο περίπου, ο Ασπρίγια παραχώρησε μία μεγάλη συνέντευξη στη Gazzetta dello Sport και μίλησε για τη ζωή του και τις τρέλες του.

«Είμαι ο Ασπρίγια και μου αρέσει πολύ το σεξ, δεν έχω κανόνες αλλά ζω μια αγνή ζωή», δηλώνει αρχικά και συνεχίζει μιλώντας για τις σημερινές του δραστηριότητες: «Είμαι καλά. Έχω μια φάρμα και πουλάω ζαχαροκάλαμο στην κυβέρνηση της Κολομβίας.

Ενώ μέσω μια διαφημιστικής εταιρείας δίνω προφυλακτικά στον κόσμο. Ξέρεις το σεξ είναι σημαντικό για μένα», ενώ επίσης αποκάλυψε ότι πρόσφατα στον καιρό της καραντίνας χάρισε 100.000 προφυλακτικά στους νέους: «Πρέπει να προστατέψουμε τα παιδιά», δηλωσε χαρακτηριστικά.

Με τη λήξη της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ο Ασπρίγια αγόρασε ένα αγρόκτημα στην Κολομβία και αποφάσισε να ιδρύσει την προσωπική του σειρά προφυλακτικών με διάφορες γεύσεις, την οποία και ονόμασε «Tino».

Το 2017, η γνωστή πορνοστάρ από την Κολομβία Αμαράντα Χανκ, προτεινε μέσω του Twitter στον Ασπρίγια να γυρίσουν ερωτική ταινία μαζί, διότι σύμφωνα με την ίδια ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής κατείχε τον τίτλο του... sex symbol εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Φαουστίνο Ασπρίγια έδινε πάντα μία αφορμή για να βρίσκεται στο επίκεντρο. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, δεν ήταν λίγες οι φορές που αργούσε στις προπονήσεις, επειδή ξενυχτούσε χορεύοντας σάλσα και απολαμβάνοντας άφθονο αλκοόλ. Επίσης, οι ερωτικές του σχέσεις ήταν ένα από τα βασικά θέματα στα ιταλικά ΜΜΕ εκείνης της εποχής, καθώς οι φήμες έκαναν λόγο για δεσμούς με γνωστά μοντέλα, χορεύτριες και πορνοστάρ, ενώ ένα από τα συχνά φαινόμενα ήταν τα πάρτι στη βίλα του πριν και μετά τους αγώνες.

Μία τρομερή ιστορία που αποκάλυψε ο τότε συμπαίκτης του στην Πάρμα, Φάμπιο Καναβάρο κι έγινε viral, έδειξε και την εκρηκτικότητα που είχε στον χαρακτήρα του ο Κολομβιανός, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Ο άλλοτε κεντρικός αμυντικός και θριαμβευτής με την εθνική ομάδα της Ιταλίας στο Μουντιάλ του 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας, γύρισε το χρόνο πολύ πίσω, όταν είχε πρωτοβρεθεί στην Πάρμα και σχολίασε την αντίδραση του Απρίγια όταν του έδωσαν το χαρτί με τη... λίστα των προστίμων που έπρεπε να πληρώσει για παραβάσεις που είχε πραγματοποιήσει.

«Όταν είχα πρωτοπάει στην ομάδα, θυμάμαι τον αρχηγό, Λορέντζο Μινότι, να γράφει εκείνος τα πρόστιμα που έπρεπε να πληρώσουν οι παίκτες ανάλογα με τα πειθαρχικά παραπτώματα που είχαν κάνει. Όταν έδωσε στον Ασπρίγια αυτό που του αντιστοιχούσε, εκείνος το έφαγε», είπε ο Καναβάρο.

Αυτές ήταν μερικές από τις ιστορίες, στις οποίες πρωταγωνίστησε ο Ασπρίγια. Ο Κολομβιανός υπήρξε ένας από τους πιο ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές της γενιάς του, όμως ποτέ δεν το προσπάθησε ο ίδιος στο 100%. Οι ενδιαφέρουσες ιστορίες που αφηγούνταν κατά καιρούς, όπως όταν του ζήτησε ο προπονητής του να τρέξει και ο ίδιος απάντησε πως δεν είναι ο Φόρεστ Γκαμπ για να το κάνει, διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του. Όπως επίσης και τα μπλεξίματα με τις αρχές, τα οποία τον έφερναν πάντα στην επικαιρότητα. Οι καταγγελίες για κατοχή και χρήση όπλων (μία από τις μεγάλες του αγάπες) και η υπόθεση με το διαζύγιο και την διατροφή για το παιδί του όμως, μας έδειξαν για τα καλά και την άλλη πλευρά του Κολομβιανού.

Αυτός ήταν λοιπόν ο Φαουστίνο Ασπρίγια, ο καλτ-ποδοσφαιριστής που έγραψε τη δική του ιστορία στον χώρο του αθλητισμού, κυρίως για τις εξωγηπεδικές του πράξεις.