Ο Πελέ, η μοτοσυκλέτα του Πανόπουλου και ο Ολυμπιακός (pics)

Ο Πελέ, η μοτοσυκλέτα του Πανόπουλου και ο Ολυμπιακός (pics)

Τζιοβάνι Ζάκαρη 23:00 - 29.12.2022 / Ανανεώθηκε: 10:57 - 28.02.2024

Γεμάτη… απρόοπτα ήταν η παρουσία του Πελέ στην Ελλάδα και το SPORTAL θυμάται τις στιγμές του μεγάλου Βραζιλιάνου θρύλου στη χώρα μας.

Το ημερολόγιο γράφει 29 Δεκεμβρίου και όλος ο κόσμος έχει γιορτινές διαθέσεις, περιμένοντας την έλευση του 2023. Με μία εξαίρεση! Στη Βραζιλία το κλίμα είναι «βαρύ», αφού η ανακοίνωση του θανάτου ενός ανθρώπου που αποτελεί συνώνυμο της «χώρας του καφέ», έφερε λύπη σε αρκετά πρόσωπα. Ο Πελέ δεν είναι πιά μαζί μας!

Μετά από αρκετές ημέρες νοσηλείας ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος - για πολλούς ο κορυφαίος - απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών. Ο καρκίνος, από τον οποίο έπασχε, αποδείχθηκε ισχυρός αντίπαλος και νίκησε τον νούμερο ένα σκόρερ όλων των εποχών, βυθίζοντας στη θλίψη ένα ολόκληρο έθνος.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω μπορεί κανείς να βρει ατελείωτες ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Πελέ και αρκετές από αυτές έχουν… άρωμα Ελλάδας. Ο πρώην σούπερ σταρ τίμησε τη χώρα μας με την παρουσία του τόσο όταν αγωνιζόταν, όσο και όταν εγκατέλειψε τα γήπεδα.

Ο Ολυμπιακός και το «η Σάντος κι ο Πελέ»

«Και ακόμα σε θυμούνται, η Σάντος κι ο Πελέ» λέει ένας στίχος στον ύμνο του Ολυμπιακού και η επιλογή του Σπύρου Βαλσαμάκη και του Κωνσταντίνου Κιλιμάντζο όταν τον έγραφαν δεν ήταν καθόλου τυχαία.

Ήταν 4 Ιουλίου του 1961 όταν ένας από τους σταθμούς της Σάντος, σε μία από τις περιοδείες της στην Ευρώπη, ήταν σε ελληνικό έδαφος. Η ομάδα του -τότε- 21χρονου Πελέ είχε φτάσει στο «Απόστολος Νικολαΐδης» με σκοπό να αγωνιστεί κόντρα στους «ερυθρόλευκους». Μάλιστα, ενώ συνήθως τα φιλικά είχαν ελεύθερη είσοδο, το μέγεθος του αντιπάλου υποχρέωσε τους θεατές να πληρώσουν 30 δραχμές εισιτήριο.

Είχαν προηγηθεί δύο ακόμη φιλικά των «ασπρόμαυρων» εναντίον της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, με τις δύο ομάδες να γνωρίζουν ισάριθμες ήττες, με 3-0 και 3-2. Όμως οι 25 χιλ. φίλοι του Ολυμπιακού δεν είχαν την ίδια τύχη με εκείνους των «πρασίνων» και της «Ένωσης». Το τελικό σφύριγμα του διαιτητή βρήκε τους οπαδούς των Πειραιωτών να ζητωκραυγάζουν και να γιορτάζουν κατά την επιστροφή τους στο Λιμάνι, μετά το νικηφόρο 2-1.

To νέο έγινε παγκοσμίως γνωστό, αφού οι Πειραιώτες ήταν οι μοναδικοί που ξεπέρασαν το εμπόδιο της Σάντος. Μέχρι εκείνη την ημέρα, εκτός του ΠΟΚ, η ομάδα της Βραζιλίας είχε νικήσει την Μπενφίκα του αείμνηστου Εουσέμπιο, την Ίντερ και τη Γιουβέντους.

Η επιστροφή ως ένας «μύθος»

Στις 11 Μαΐου του 2005 ο Πελέ επέστρεψε στην Ελλάδα, έχοντας ως προορισμό τον Πειραιά και την Ξάνθη. Πρώτος του σταθμός η πόλη της Αττικής, με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται τον «μύθο» των γηπέδων σε μία εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 56 ετών από το προαναφερθέν φιλικό.

Ο Βραζιλιάνος επισκέφθηκε το Γεώργιος Καραϊσκάκης και συνάντησε δύο συμπατριώτες του, που τότε μάγευαν τους φαν με το ταλέντο τους. Ο λόγος για τον Ζιοβάνι και τον Ριβάλντο. Εκτός από τους δύο παίκτες, ο Πελέ αντίκρισε και τους αντιπάλους του από εκείνο το ματς, αλλά και τον Σωκράτη Κόκκαλη που δεν τον άφησε να φύγει με άδεια χέρια. Ο πρώην μεγαλομέτοχος των «ερυθρόλευκων» του χάρισε μερικές μινιατούρες από τα τελευταία τρόπαια της ομάδας, καθώς και μία φανέλα της ομάδας του Πειραιά, η οποία έγραφε το όνομά του.

Ο Πανόπουλος και η μοτοσυκλέτα

Μία μέρα αργότερα, ο Πελέ δέχεται την πρόταση του Χρήστου Πανόπουλου για να παραβρεθεί στην Ξάνθη. Ο λόγος δεν ήταν άλλος παρά το ότι η ομώνυμη ομάδα, που τότε μπροστά στο όνομα της είχε κι ένα «Skoda», ετοιμαζόταν να εγκαινιάσει τις νέες της αθλητικές εγκαταστάσεις.

Όμως επειδή μιλάμε για Χρήστο Πανόπουλο, τον πιο κουλ πρόεδρο όλων των εποχών, η έλευση δεν έγινε ούτε με ακριβό αμάξι, ούτε με ελικόπτερο, ούτε με λιμουζίνα. Ο επιχειρηματίας πήρε… δικάβαλο τον βετεράνο παίκτη κι έφτασαν παρέα πάνω στη μοτοσυκλέτα που ανήκε στον πρώτο.

Το τι επικρατούσε στα «Πηγάδια» πάνω-κάτω αναμενόμενο. Μικροί και μεγάλοι έφτασαν στο γήπεδο απλά για να θαυμάσουν τον μεγάλο ποδοσφαιρικό «αστέρα» και να προσπαθήσουν να «κλέψουν» λίγο από τον χρόνο του για ένα αυτόγραφο. Ο ίδιος έκοψε την κορδέλα, παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού και του προέδρου της ΕΠΟ, μένοντας έκπληκτος με το πόσο σύγχρονες ήταν οι εγκαταστάσεις.

«Είναι εκπληκτικές. Οι ποδοσφαιριστές σήμερα έχουν τέτοιες εγκαταστάσεις για να προπονούνται και πάλι γκρινιάζουν. Όταν εγώ ήμουν παίκτης δεν είχαμε τέτοιες ποδοσφαιρικές ανέσεις.

Αυτό το αθλητικό κέντρο είναι πρότυπο και θα προτείνω στην Εθνική Βραζιλίας να το χρησιμοποιήσει για την προετοιμασία για το Μουντιάλ του 2006», είχε δηλώσει μάλιστα ο Πελέ τότε.