Ο Ροναλντίνιο, ο Μεντί και ο Πογκμπά: Παίκτες που μπήκαν φυλακή πριν τον Ντάνι Άλβες
i

Ντάνι Άλβες & Ροναλντίνιο/©Photo by David Ramos/LatinContent/Getty Image/Ideal Images

Ο Ροναλντίνιο, ο Μεντί και ο Πογκμπά: Παίκτες που μπήκαν φυλακή πριν τον Ντάνι Άλβες

Κώστας Τόπας 15:08 - 23.01.2023 / Ανανεώθηκε: 15:33 - 23.01.2023

Ο Ντάνι Άλβες δεν είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής που περνάει πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Το Sportal παρουσιάζει επτά ακόμα περιπτώσεις παικτών που συγκλόνισαν με τις υποθέσεις τους.

Η υπόθεση του 39χρονου πρώην αμυντικού της Μπαρτσελόνα έχει σοκάρει τον κόσμο του ποδοσφαίρου και μονοπωλεί τα ισπανικά και βραζιλιάνικα ΜΜΕ. Ο Ντάνι Άλβες πέρασε έναν εφιάλτη στην πρώτη του νύχτα στη φυλακή καθώς ήταν εντελώς απόμακρος ενώ ούτε έφαγε, ούτε μίλησε με κάποιον. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άλβες κινδυνεύει με φυλάκιση από τέσσερα έως δώδεκα χρόνια εάν κριθεί ένοχος

Ροναλντίνιο

Ροναλντίνιο/©Intime

Νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2002 και της Χρυσής Μπάλας το 2005, είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο διάσημος ποδοσφαιριστής που φυλακίστηκε ποτέ. Στις 6 Μαρτίου 2020, συνελήφθη και φυλακίστηκε με τον αδελφό του στην Παραγουάη για χρήση πλαστών εγγράφων για να εισέλθει στην επικράτεια της χώρας και στις 7 Απριλίου 2020 επιτράπηκε στον Ροναλντίνιο να φύγει ελεύθερος και να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο κέντρο της χώρας, μετά την καταβολή εγγύησης ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ. Στις 24 Αυγούστου 2020, μετά από πέντε μήνες και 20 ημέρες στέρησης της ελευθερίας, ο Ροναλντίνιο και ο αδερφός του Ρομπέρτο ​​αφέθηκαν ελεύθεροι και ο Ροναλντίνιο εξακολουθεί να χρωστάει πρόστιμο 76.300 ευρώ.

Μπέντζαμιν Μέντι

Μπεντζαμίν Μεντί/©(Photo by Christopher Furlong/Getty Images/Ideal Images

Ο πρώην αμυντικός της Μάντσεστερ Σίτι, ο οποίος κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 με τη Γαλλία, τέθηκε υπό κράτηση τον Αύγουστο του 2021 μετά από κατηγορίες για τέσσερις βιασμούς και μια σεξουαλική επίθεση που φέρεται να έλαβε χώρα μεταξύ Οκτωβρίου και Αυγούστου στο σπίτι του. Στις 16 Νοεμβρίου 2021, ενημερώθηκε για δύο νέες κατηγορίες βιασμού για συνολικά έξι περιπτώσεις βιασμού και μία κατηγορία για σεξουαλική επίθεση. Πριν από μερικές ημέρες, το δικαστήριο του Τσέσαϊρ έκρινε αθώο τoν Μπέντζαμιν Μέντι, για έξι κατηγορίες βιασμού και μία απόπειρα βιασμού, ενώ το σώμα ενόρκων δεν μπόρεσε να φτάσει σε απόφαση κατά πλειοψηφία στην έβδομη και τελευταία κατηγορία περί βιασμού.

Σουλεϊμάν Ντιαβαρά

Ο Σενεγαλέζος διεθνής με ρεκόρ στο γαλλικό πρωτάθλημα ο 2009 με την Μπορντό και στη συνέχεια το 2010 με τη Μαρσέιγ. Κέρδισε επίσης το Λιγκ Καπ το 2004, το 2009, το 2010 και το 2011. Στις 9 Απριλίου 2015 ο Σουλεϊμάν Ντιαβαρά φυλακίστηκε στη φυλακή Μπάουμετ της Μασσαλίας. Ο πρώην στόπερ της Νις είχε συλληφθεί με την κατηγορία του εκβιασμού εμπόρου αυτοκινήτων, με τον οποίο υπήρχε παρελθοντική συναλλαγή. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Σενεγαλέζος ήταν ο ηθικός αυτουργός της απειλητικής «επίσκεψης» που δέχθηκε ο επιχειρηματίας στο σπίτι του. Στις 26 Μαΐου, μετά από δύο ανεπιτυχείς αιτήσεις για την αποφυλάκισή του, αφέθηκε ελεύθερος και τέθηκε υπό δικαστική επιτήρηση. Στις 25 Απριλίου 2019 εμφανίστηκε στο Κακουργιοδικείο κατηγορούμενος για εκβίαση με τον αδερφό του και τέσσερις φερόμενους συνεργούς. Αποφυλακίστηκε από την κατηγορία της συνέργειας σε οικονομικό εκβιασμό, αλλά καταδικάστηκε για συνέργεια σε εκβίαση για να αποκτήσει αυτοκίνητο με πρόστιμο 40 ευρώ, για περίοδο 270 ημερών.

Ματίας Πογκμπά

Ο αδερφός του Πολ Πογκμπά, Ματίας, ο οποίος συμμετείχε στις κατώτερες κατηγορίες του γαλλικού, του αγγλικού και του ισπανικού πρωταθλήματος, φυλακίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με την κατηγορία της οικονομικής εκβίασης, καθώς ζήτησε από τον αδερφό του 13 εκατομμύρια ευρώ υπό απειλές. Οπως επίσης αποτέλεσε  αντικείμενο έρευνας ως ύποπτος για εκβιασμό και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Άλλα τέσσερα άτομα, τα οποία παρουσιάστηκαν  μαζί με τον Ματίας Πογκμπά ενώπιον δικαστηρίου, μπήκαν στο «στόχαστρο» επίσημης έρευνας, ενώ για τα τρία εξ αυτών εκδόθηκε εντολή να τεθούν υπό κράτηση.

Ζισλάν Ανσελμίνι

Ο Γάλλος Ζισλάν Ανσελμίνι, πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που έπαιζε ως αριστερός αμυντικόςς στη Ligue 1 με την Λυών καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση στις 19 Ιανουαρίου 2016 για την απόπειρα ληστείας και απαγωγής του πρώην συμπαίκτη και φίλου του, Φαμπρίς Φιουρς.

Γκίλμπερτ Μποντά

Ο Γκίλμπερτ Μποντά αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες στο Βέλγιο, αφού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στη Σταντάρ ντε Λιέγης με περιόδους επίσης σε Μπορντό, Μπρέσια, Ραβένα και Μπέβερεν. Στις 21 Αυγούστου 2008 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και φυλακίστηκε στη φυλακή Dinant για διακίνηση πλαστών χρημάτων. Συνελήφθη επίσης μετά τη συνέργεια του σε ληστεία που έλαβε χώρα σε κατάστημα. Στα μέσα Δεκεμβρίου 2008, το Τμήμα Κατηγορίας της Λιέγης διέταξε την απελευθέρωσή του στο πλαίσιο διακίνησης πλαστών χρημάτων, ωστόσο, παραμένει υπό κράτηση για την δεύτερη του ληστεία. Στις 30 Δεκεμβρίου, το κατηγορητήριο άρει το ένταλμα σύλληψης για τη δεύτερη αυτή υπόθεση και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με την προϋπόθεση ότι την επόμενη ημέρα να καταβάλει πρόστιμο 5.000 ευρώ. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος από φυλακή στις 31 Δεκεμβρίου του 2008.

Γκόντγουιν Οκπάρα

Ο Γκόντγουιν Οκπάρα ο οποίος έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής με τη Νιγηρία το 2000, αποκαλύφθηκε στο βελγικό πρωτάθλημα με την Άιντραχ Ελς, πριν παίξει στη Γαλλία με τις φανέλες του Στρασβούργου και της Παρί Σεν Ζερμέν και στη συνέχεια επιστρέψει στο Βέλγιο για την Σταντάρ Λιέγης. Το 2005 ο παλαίμαχος Νιγηριανός πέρασε τα σίδερα της φυλακής. Αιτία η κακοποίηση της μίας κόρης που είχε με την σύζυγό του. Το ζεύγος Οκπάρα όχι μόνο δεν επέτρεπε στην μικρή να παρακολουθήσει τα μαθήματα στο σχολείο της, αλλά παράλληλα ασκούσε βία και την εξανάγκαζε να εργάζεται σε διάφορες δουλειές. Στις 22 Φεβρουαρίου 2008, το Εφετείο μείωσε την ποινή του Οκπάρα από 13 σε 10 χρόνια. Του απαγορεύτηκε η είσοδός του στη Γαλλία κι αφού εξέτισε την ποινή του, επέστρεψε για να ζήσει στη Νιγηρία.