Αποκαλυπτικός Φαν’τ Σχιπ: «Κάναμε meeting σε beach bar και μετά μπάνιο! Ο Ολυμπιακός ήταν κόντρα σε ΕΠΟ, συμμαχία ΑΕΚ – ΠΑΟΚ και… Παναθηναϊκό»

Ο Τζον Φαν'τ Σχιπ.

i

©intime

Αποκαλυπτικός Φαν’τ Σχιπ: «Κάναμε meeting σε beach bar και μετά μπάνιο! Ο Ολυμπιακός ήταν κόντρα σε ΕΠΟ, συμμαχία ΑΕΚ – ΠΑΟΚ και… Παναθηναϊκό»

Γιώργος Σακελλαρίου 17:42 - 07.09.2023 / Ανανεώθηκε: 21:21 - 07.09.2023

Γεμάτη αποκαλύψεις η συνέντευξη του πρώην τεχνικού της Εθνικής Ελλάδας Τζον Φαν’τ Σχιπ. Η κόντρα ΕΠΟ με Ολυμπιακό και η φιλία με τον Άρη, οι συμμαχίες ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού, ο Μπακασέτας, οι συσκέψεις σε beach bar και η περιπέτεια της συζύγου του.

Ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός Τζον Φαν’τ Σχιπ μίλησε για την παρουσία του στην Εθνική Ελλάδας, τις συμμαχίες και τις διαμάχες συλλόγων με την ΕΠΟ, τον Μπακασέτα, τον Μπέο και την μεγάλη περιπέτεια που περνάει η σύζυγός του.

Ο 59χρονος τεχνικός μίΛησε στην ιστοσελίδα «www.volkskrant.nl» για την αναμέτρηση της Ελλάδας με την Ολλανδία, αναφέρθηκε σε κόντρες και συμμαχίες που έζησε στην Ελλάδα με Ολυμπιακό, Άρη, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, τόνισε ότι ο Μπακασέτας θέλει εξαιρετική προσοχή και τον παρομοίασε με τον σπουδαίο πρώην άσο των Ρεάλ, Άγιαξ, Αμβούργου, Τότεναμ, τον Φαν ντερ Φααρτ και αναφέρθηκε στον Μπέο και πολλούς ακόμα διεθνείς.

Δηλώσεις βέβαια, έκανε και σε άλλα μέσα της πατρίδας του. Στην «De Telegraaf» σχολίασε: «Δεν θα είναι εύκολο το παιχνίδι για την Ολλανδία. Παραδοσιακά, στο ελληνικό ποδόσφαιρο ξέρουν να αμύνονται. Είναι η ελληνική ποδοσφαιρική κουλτούρα να βάζει δύο μεγάλους, σωματικά δυνατούς αμυντικούς, όπως λειτούργησε πολύ καλά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004 και να δίνει λιγότερη προσοχή στη δημιουργία.

Με τις ιδιότητές του, ο Χατζηδιάκος έχει γίνει πολύ σημαντικός για την ομάδα. Ο Κούμαν πρέπει να προσέξει τον Μπακασέτα. Είναι ένας πολύ καλός παίκτης. Ο Μπακασέτας, που παίζει στην Τραμπζονσπόρ, είναι ο μέσος με τις περισσότερες ποδοσφαιρικές ικανότητες. Ένας έξυπνος παίκτης, που δουλεύει σκληρά για την ομάδα, αλλά και σκοράρει και δίνει ασίστ. Πρέπει να φροντίσεις να μην του δώσεις πάρα πολύ χώρο, γιατί μέσω αυτού η ελληνική ομάδα θα παίξει καλά».

Περισσότερο αποκαλυπτικός, όμως, ήταν στη συνέντευξη στη volkskrant.nl. Μία συνέντευξη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες. Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο και τις δηλώσεις του:

«Ο Τζον Φαν’τ Σχιπ έχει όμορφες αναμνήσεις από την Ελλάδα, λόγω του όμορφου καιρού, των καλών ανθρώπων και της εξαιρετικής ποδοσφαιρικής εμπειρίας. Στην Αθήνα κατέκτησε το δεύτερο ευρωπαϊκό Κύπελλο με τον Άγιαξ το 1987. “Το πρώτο μας διεθνές βραβείο. Τότε έχεις αμέσως μια ζεστή αίσθηση για μια τέτοια πόλη”.

Γιόρτασε τον έρωτά του στο νησί της Μυκόνου κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος με τη Ντανιέλε το 1989. “Πήγαμε στην Κω και τη Ρόδο με τα παιδιά”. Διετέλεσε προπονητής της Ελλάδας για 2,5 χρόνια, με εθνική ομάδα.

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο είτε σε επαινούν είτε σε σκοτώνουν

“Στο ελληνικό ποδόσφαιρο είτε σε επαινούν είτε σε σκοτώνουν. Ο κόσμος ήταν θετικός και ενθουσιασμένος για την ανανέωση της ομάδας και το καλό παιχνίδι. Η Ολλανδία πρέπει να προσέχει την Ελλάδα. Επίσης επειδή η Ολλανδία δεν πάει καλά”.

Δεν είχαμε χώρο να βρεθούμε εκεί. Κάναμε συναντήσεις σε διάφορα μαγαζιά για καφέ και μεσημεριανό γεύμα στην πόλη και μερικές φορές στο κανονικό μας beach bar. Πρώτα συζητούσαμε, μετά κολύμπι και γεύμα

Του αρέσει να αναπολεί τις ελληνικές του μέρες. «Ζούσαμε στην ακτή και πηγαίναμε σε πολλούς αγώνες. Η Εθνική είχε γραφείο στην πόλη, αλλά δεν είχαμε χώρο να βρεθούμε εκεί. Κάναμε συναντήσεις σε διάφορα μαγαζιά για καφέ και μεσημεριανό γεύμα στην πόλη και μερικές φορές στο κανονικό μας beach bar. Πρώτα συζητούσαμε, μετά κολύμπι και γεύμα. Μια σούπερ ζωή. Έχει να κάνει με τη δουλειά, αλλά αν το πάρεις στο... πλάι, είναι διασκεδαστικό”.

Στις 14 Νοεμβρίου 2021, όταν η Ελλάδα είχε ήδη αποκλειστεί από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, έπαιξε τον τελευταίο του διεθνή αγώνα, κόντρα στο Κόσοβο. Η γυναίκα του Ντανιέλε περπατούσε κοντά στην Ακρόπολη εκείνη την ημέρα με έναν φίλο. “Μόλις ένιωσε ενοχλήσεις στη βουβωνική χώρα”. Ξεκίνησε μια σειρά εξετάσεων που αποκάλυψαν ότι έχει μεταστατικό καρκίνο.

Ο Φαν’τ Σχιπ κανόνισε να συναντηθούμε δύο λεπτά με το ποδήλατο από το σπίτι, στο Naarden. Όλα έχουν δοκιμαστεί για να θεραπεύσουν την παιδική του αγάπη. Έχουν πάει σε πολλούς γιατρούς, μέχρι τη Φρανκφούρτη. Χημειοθεραπεία. Ακτινοβολίες, πισωγυρίσματα, νέες μεταστάσεις. Άλλες θεραπείες.

“Έχει εξάρσεις. Μερικές εβδομάδες είναι καλύτερες από άλλες. Υπάρχει ακόμα μια φωνή στο πίσω μέρος του μυαλού μου... δεν θα συμβεί. Πάντα ελπίζεις. Το δέχτηκε και το άφησε να φύγει. Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρό είναι μερικές φορές, έχουμε υπέροχες συζητήσεις και το χιούμορ εξακολουθεί”.

Κάθε μέρα, κάθε τέσσερις ώρες χτυπάει το κουδούνι. Κατ 'οίκον φροντίδα. “Θα θέλαμε να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια στην υγειονομική περίθαλψη στην Ολλανδία. Τι αγαπημένοι άνθρωποι που φροντίζουν πάντα τη Ντανιέλε με χαμόγελο και μας βοηθούν. Δεν θέλουμε μια θλιβερή ιστορία, γιατί ζούμε τη στιγμή και κανείς δεν ξέρει πότε είναι η ώρα του”.

Υποστηρίζει τον γιο Ντέιβι, ο οποίος εγκατέλειψε προσωρινά τη δουλειά του ως δάσκαλος στην Αυστραλία, και την κόρη Εστέλ. “Ο καθένας παίρνει το μερίδιό του στη ζωή. Είναι αυτό που είναι. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, όπως τόσοι πολλοί άνθρωποι σε αυτή την κατάσταση”.

Ο Φαν’τ Σχιπ εργάζεται τώρα στην υπηρεσία ροής Viaplay, κοντά στο σπίτι στο Hilversum, αναλύοντας αγώνες στην Premier League. Παρακολουθεί το ολλανδικό ποδόσφαιρο. Εν ευθέτω χρόνω θέλει να ξαναδουλέψει ως προπονητής και γιατί η προηγούμενη δουλειά του έδωσε χαρά. Παίζοντας επιθετικά, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό σε μια κουλτούρα, με την οποία η Ελλάδα κατέκτησε τον ευρωπαϊκό τίτλο το 2004 αμυνόμενη κυρίως.

Ήθελε να παίξει ποδόσφαιρο διαφορετικά. “Φέρνουν ένα νούμερο 6 (ένας αμυντικός χαφ), που είναι δυνατός. Θέλαμε ένα 6 που μπορεί να παίξει και ποδόσφαιρο. Το ίδιο και με τους κεντρικούς αμυντικούς: συνήθως είναι δυνατά παιδιά που είναι επικίνδυνα με στημένες φάσεις. Εκεί βάλαμε τον Παντελή Χατζηδιάκο από την ΑΖ. Δεν τους ήξεραν καθόλου. Θέλαμε να χτίσουμε από την αρχή”.

Δεν υπήρχε καλή ατμόσφαιρα. Η ομάδα χωρίστηκε

Η πρόκριση για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2020 (το τελικό τουρνουά αναβλήθηκε για το 2021 λόγω κορωνοϊού) σχεδόν χάθηκε όταν έφτασε το νέο επιτελείο. Ο Φαν’τ Σχιπ με βοηθό τον Άρον Βίντερ, κατάφερε να χτίσει. Δεν κλήθηκαν πλέον τα μεγάλα ονόματα Σωκράτης Παπασταθόπουλος και Μανωλάς, κεντρικοί αμυντικοί. “Η ιεραρχία στην ομάδα δεν ήταν καλή. Δεν υπήρχε καλή ατμόσφαιρα. Η ομάδα χωρίστηκε. Αμέσως βάλαμε πολλά μεγάλα αγόρια σε αναμονή, αρχικά με το πρόσχημα της περαιτέρω επιλογής. Αυτό έγινε καλά”.

Ο Μπακασέτας είναι ο καλύτερος παίκτης. Πραγματικός ηγέτης, ένα νούμερο 10, έξυπνος ανάμεσα στις γραμμές, με καλό αριστερό πόδι. Λίγο Φαν ντερ Φάαρτ

Άλλοι παίκτες δημιούργησαν νέα κατάταξη σε μια ομάδα χωρίς διεθνή αστέρια. “Εξι, επτά, αλλά ως ομάδα μπορεί να είναι και οκτάρι. Πηγαίνουν ο ένας για τον άλλον και είναι δύσκολο να νικηθούν. Παλεύουν και παραδοσιακά ξέρουν να αμύνονται. Ο Αναστάσιος Μπακασέτας ήταν ο νέος μας αρχηγός. Είναι ο καλύτερος παίκτης. Πρωταθλητής της περασμένης σεζόν με την Τραμπζονσπόρ. Ένας πραγματικός ηγέτης, ένα νούμερο 10, έξυπνος ανάμεσα στις γραμμές, με καλό αριστερό πόδι. Λίγο Φαν ντερ Φάαρτ. Είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Ελλάδα και την Τουρκία”.

Πώς τον ανακάλυψαν; “Είχαμε μια λίστα με ονόματα και παρακολουθούσαμε εικόνες για ώρες, με τη βοήθεια ανθρώπων των συλλόγων”.

Ελληνικές καταστάσεις

Τέτοιες είναι οι συνδέσεις μεταξύ συλλόγων, μελών της οικογένειας που βρίσκονται σε άλλα κλαμπ. “Ο Ολυμπιακός είναι κοντά με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη και ο Παναθηναϊκός έχει επίσης συνδέσμους. Αυτό που ακούσαμε ήταν: δεν μπορείτε να κερδίσετε από εμάς. Ή σας δίνουμε μερικούς παίκτες, αλλά δεν επιτρέπεται να τους χρησιμοποιείτε εναντίον μας. Συχνά αποτυγχάνουν να ορίσουν Έλληνες διαιτητές σε κορυφαίους αγώνες. Μετά προσλαμβάνουν ξένους. Οι Κέβιν Μπλομ και Ντάνι Μακέλι διαιτήτευσαν κορυφαίους αγώνες”.

Προπονητής, προπονητής, εδώ, κάτσε δίπλα μου. Όχι, είπα, θέλω να παρακολουθώ ήσυχα. Θα έρθω για καφέ στο ημίχρονο

Η περίοδος του κορωνοϊού ήταν ιδιαίτερη, όταν του επιτρεπόταν να φύγει για την επαρχία για να δει αγώνες μόνο με ειδική άδεια. “Επέλεξα τον επιθετικό Θάσο Δουβίκα όταν πήγα στον Βόλο. Ο ιδιοκτήτης αυτού του κλαμπ είναι και δήμαρχος της πόλης (σ.σ. Μπέος). Φορούσε προπονητική φανέλα και φώναξε: προπονητής, προπονητής, εδώ, κάτσε δίπλα μου. Όχι, είπα, θέλω να παρακολουθώ ήσυχα. Θα έρθω για καφέ στο ημίχρονο. Χαίρομαι που δεν κάθισα δίπλα του, γιατί ήταν ο πιο ενθουσιώδης υποστηρικτής, αν και είναι επίσης ωραίο να βλέπεις πόσο παθιασμένοι είναι”.

Μετά τον αγώνα με το Κόσοβο, ο Φαν’τ Σχιπ τελικά παραιτήθηκε. “Δεν προκριθήκαμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά παίξαμε καλά απέναντι στην Ισπανία και τη Σουηδία. Είχαμε ανανεώσει την ομάδα. Το ποδόσφαιρο έφερε στην ομάδα. Ταλαντούχα αγόρια παρατάχθηκαν όπως ο Παυλίδης, πραγματικός επιθετικός. Και ο Λημνιός που ήταν για λίγο στη Τβέντε. Δουβίκας, Χατζηδιάκος και Μαυροπάνος που μόλις πουλήθηκε στη Γουέστ Χαμ και είναι τιμωρημένος με την Ολλανδία.

Ο Ολυμπιακός ήταν από την αρχή κόντρα στην ένωση. Αυτός δεν μου απευθυνόταν προσωπικά

Η ομοσπονδία συνέχισε να ζητά υπομονή όταν ρώτησα για τις επεκτάσεις συμβολαίου. Τον λόγο τους στην Εθνική θέλουν να πουν οι εκπρόσωποι των κορυφαίων συλλόγων Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός ήταν από την αρχή κόντρα στην ένωση. Αυτός δεν μου απευθυνόταν προσωπικά, αλλά έπρεπε να τον αντιμετωπίσω. Ο σύλλογος είχε κυριαρχήσει στην ένωση για είκοσι χρόνια και ήταν σχεδόν πάντα πρωταθλητής.

Όταν διορίστηκα, υπήρξε για πρώτη φορά συνδυασμός ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, που περιλάμβανε και τον Παναθηναϊκό. Δεν βγάζαμε καν εισιτήρια αν θέλαμε να επισκεφτούμε αγώνα του Ολυμπιακού. Δεν απάντησαν στα αιτήματα της ομοσπονδίας. Όταν πήγε να παρακολουθήσει ο Άρον (Βίντερ, βοηθός) κανόνισε κάτι με τον πρώην παίκτη τον Καρεμπέ, ο οποίος είναι ο μάνατζερ της ομάδας εκεί. Ο Ολυμπιακός είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος, με την μεγαλύτερη προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Αν το κάναμε σωστά, σιωπούσαν”. Παρά τα πολιτικά παιχνίδια, είχε καλές σχέσεις με τους διεθνείς του Ολυμπιακού.

Ο Φαν’τ Σχιπ αποφάσισε να μην μάθει ελληνικά, γιατί τότε δεν θα χρειαζόταν να διαβάσει τίποτα. “Άκουσα το πιο σημαντικό πράγμα από τους ανθρώπους του προσωπικού. Ήθελα να μείνω στην αρχή και λίγο πολύ συμφωνήσαμε προφορικά, αλλά με κράτησαν στη γραμμή. Δεν νιώσαμε την εμπιστοσύνη που έπρεπε να υπάρχει. Ενώ η ομάδα είχε γίνει ένα”. Υπό τον διάδοχό του Γκουστάβο Πογέτ, η ομάδα παίζει συνήθως 4-3-3, ή αλλιώς 5-3-2, λόγω των καλών ακραίων μπακ. “Συνέχισε με την ίδια ακριβώς ομάδα που φτιάξαμε”.

Λαχταρά το γήπεδο. “Χτίζοντας έναν δεσμό με παίκτες, συγκροτώντας μια ομάδα που θα παίζει ποδόσφαιρο όπως το φαντάζεσαι. Με τους πόρους που διαθέτει, γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει χαλάσει σε γενικές γραμμές. Παίζουν πολλοί ξένοι και δεν δίνουν σημασία στην προπόνηση. Δεν ρέει σχεδόν τίποτα. Προτιμούν να αγοράζουν Βραζιλιάνους και Αργεντινούς τρίτης κατηγορίας, γιατί δεν έχουν προστασία με όριο μισθού όπως στην Ολλανδία.

Μπορούν να πάρουν έναν Αργεντινό από κατώτερη κατηγορία που θα παίζει με 80 χιλιάδες ευρώ. Ένα αγόρι περίπου 25. Πολύ καλός ποδοσφαιριστής, που είναι ίσως πιο προχωρημένος από εκείνο το 18χρονο αγόρι από τους νέους τους. Εμείς στην Ολλανδία αφήσαμε αυτό το 18χρονο αγόρι να παίξει. Το επισήμανα. Αν η Ελλάδα θέλει πραγματικά να παίξει σημαντικό ρόλο, πρέπει να δουλέψει στην ποσότητα”.