Από τον Ζάχοβιτς στον Μαρσέλο: Ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός (vids)
i

Ζάχοβιτς/©Intime

Από τον Ζάχοβιτς στον Μαρσέλο: Ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός (vids)

Ευγενία Κουντούρη 14:16 - 18.02.2023 / Ανανεώθηκε: 14:40 - 18.02.2023

Ο Μαρσέλο αποχώρησε από τον Ολυμπιακό και το Sportal σας θυμίζει τα άλλα, μεγάλα αστέρια, που ήρθαν στον Πειραιά με τυμπανοκρουσίες κι έφυγαν χωρίς να προσφέρουν τα αναμενόμενα.

Ο Ολυμπιακός θα έχει να θυμάται από τον Μαρσέλο μια μεγαλειώδη βραδιά στο Καραϊσκάκη, τη μέρα της επίσημης παρουσίασης του κι ένα υπέροχο γκολ στο ματς κυπέλλου με τον Ατρόμητο. Σαφώς τόσο η διοίκηση όσο και ο κόσμος του Ολυμπιακού είχαν πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες από αυτό, όταν ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ έπιανε…λιμάνι.

Δυστυχώς όμως για τους «ερυθρόλευκους» ο πρώην αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης δεν πλησίασε καν στην εικόνα που είχε η ομάδα του όταν του έκανε πρόταση συνεργασίας. Έξι μήνες μετά την άφιξη του στον Πειραιά ετοιμάζεται ήδη να αναχωρήσει, αφήνοντας μια πικρή γεύση στα χείλη αυτών που ενθουσιάστηκαν με την μεταγραφή του. Άλλα περίμεναν από αυτόν οι φίλοι του Ολυμπιακού κι άλλα τελικά είδαν.

Ο Μαρσέλο όμως δεν είναι ο μοναδικός μεγάλος αστέρας που έφτασε στον Ολυμπιακό με τυμπανοκρουσίες κι αποχωρεί σκορπίζοντας απογοήτευση. Στο παρελθόν τη διαδρομή αυτή έχουν κάνει κι άλλοι παίκτες που είτε δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν, είτε τελικά, όπως αποδείχθηκε, δεν είχαν, πλέον, τίποτα περισσότερο να προσφέρουν. Από τον Ζάχοβιτς, στη δεύτερη θητεία του Γιάγια Τουρέ, ας δούμε μερικούς από τους παίκτες που ήρθαν στο λιμάνι σκορπίζοντας ενθουσιασμό κι αποχώρησαν χωρίς να έχουν δώσει τα αναμενόμενα.

Ρασίντ Γιεκινί: 

Στο Μουντιάλ του 1994 είχε προκαλέσει… πάταγο. Η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό αποτέλεσε την μεγάλη είδηση εκείνου του καλοκαιριού και οι «ερυθρόλευκοι» ευελπιστούσαν πως θα γίνει ο παίκτης που θα τους βγάλει από τα «πέτρινα χρόνια», που η ομάδα διένυε τότε. Η προσφορά του όμως δεν πλησίασε καν το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα να γίνει μια από τις πλέον αποτυχημένες μεταγραφές ξένων στην ιστορία της ομάδας.

Ζλάτκο Ζάχοβιτς: 

Έπιασε λιμάνι το 1999 παρέα με τον Ζιοβάνι προκαλώντας το ντελίριο των οπαδών του Ολυμπιακού. Όσο κι αν μοιάζει σήμερα απίστευτο, ο ... παροξυσμός που προκάλεσε με την μεταγραφή του επισκίαζε τον ενθουσιασμό για τον Βραζιλιάνο σταρ. Στο πρόσωπο του Ζάχοβιτς οι Πειραιώτες έβλεπαν το νέο τους ηγέτη. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως οι «ερυθρόλευκοι» ευελπιστούσαν.

Ο Ζάχοβιτς ήρθε, είδε κι έφυγε τελικά για τη Βαλένθια δημιουργώντας στο ενδιάμεσο μόνο εντάσεις και προβλήματα στον Ολυμπιακό.

Χόρχε Μπερμούδες: 

Ο βασικός στόπερ της Μπόκα Τζούνιορς έμοιαζε με τον αμυντικό πάνω στον οποίο θα μπορούσαν να στηριχθούν οι Πειραιώτες. Δεν πλησίασε όμως καν την εικόνα που είχαν σχηματίσει στο μυαλό τους οι φίλοι της ομάδας του Πειραιά, εξέθεσε τον εαυτό του και σε μικρό διάστημα από την έλευση του έγινε … κόκκινο πανί για τους οπαδούς.

Αλμπέρτο Ριέρα:

Έφτασε στον Πειραιά από τη Λίβερπουλ ως μια σπουδαία μεταγραφή το 2010. Δαπανήθηκαν αρκετά εκατομμύρια μάλιστα για την απόκτηση του, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να κάνει την υπέρβαση. Δεν κατάφερε όμως, ούτε στο ελάχιστο, να φέρει πίσω τα αναμενόμενα, μέχρι που αποχώρησε για την Τουρκία και τη Γαλατάσαραϊ.

Ερίκ Αμπιντάλ: 

Ο Γάλλος έπιασε λιμάνι με την προσδοκία πως η εμπειρία και η ποιότητα του θα τον κάνουν το νέο ηγέτη της ομάδας. Προέκυψαν όμως στην πορεία προσωπικά θέματα, το …γλυκό τελικά δεν έδεσε κι έξι μήνες μετά την έλευση του αποχώρησε, δίχως να έχει αφήσει το στίγμα του στην ομάδα του Πειραιά.

Όσκαρ Καρντόσο: 

Στην Μπενφίκα έβγαζε… μάτια κι όταν πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό το 2016 όλοι αναμέναν να συνεχίσει να σκοράρει με την ίδια ευκολία με αυτή που είχε δείξει πως μπορεί να βρίσκει δίχτυα στην Πορτογαλία. Ο τελικός απολογισμός όμως με 3 γκολ και 3 ασίστ σε 34 αγώνες διέψευσε τις προσδοκίες.

Νέλσον Βαλντές

Με πολύχρονη παρουσία στην Γερμανία και με θητεία σε ομάδες όπως η Βέρντερ Βρέμης και η Μπορούσια Ντόρντμουντ, αλλά και 100 φορές διεθνής με την Παραγουάη, έφτασε στο λιμάνι με μεγάλες προσδοκίες. Όπως όμως και ο έτερος Παραγουανός, ο Καρντόσο τελικά απογοήτευσε. Έμεινε στον Πειραιά μόλις έξι μήνες και επέστρεψε στην Γερμανία, χωρίς να αφήσει στη χώρα μας και τις καλύτερες αναμνήσεις.

Αφελάι: 

Ένας παίκτης που έχει διαπρέψει στην Μπαρτσελόνα και στην Εθνική Ολλανδίας (53 φορές μάλιστα διεθνής), δεν μπορεί παρά να θεωρείται μια σπουδαία μεταγραφή. Στον Ολυμπιακό όμως δεν κατάφερε να στεριώσει. Έμεινε ένα χρόνο, χωρίς να διακριθεί και φυσικά χωρίς να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις που είχε δημιουργήσει η είδηση της μεταγραφής του στους «ερυθρόλευκους».

Εμενίκε: 

Ο 40 φορές διεθνής με τη Νιγηρία, έχοντας διαπρέψει στα πρωταθλήματα τόσο της Ρωσίας όσο και της Τουρκίας θεωρήθηκε μια σπουδαία μεταγραφή. Στο ελληνικό πρωτάθλημα με τη φανέλα του Ολυμπιακού δεν σκόραρε καν…

Σίμε Βρσάλικο:

Ο διεθνής Κροάτης δεξιός μπακ είχε ένα βιογραφικό ...εγγύηση. Οι τελευταίες του ομάδες, Ατλέτικο Μαδρίτης και Ίντερ και 52 συμμετοχές στην Εθνική Κροατίας έδιναν αίγλη σε μία μεταγραφή που έμοιαζε ιδανική για τον Ολυμπιακό. Το όνειρο πως με δεξί μπακ τον Βρσάλικο κι αριστερό τον Μαρσέλο η ομάδα του Πειραιά θα … πετάει, έμεινε απλά όνειρο.

Ραφίνια: 

Παίκτης της σπουδαίας Μπάγερν Μονάχου για 8 ολόκληρα χρόνια, έφτασε στο μεγάλο λιμάνι ενθουσιάζοντας τους οπαδούς. Έμεινε τελικά μόλις έξι μήνες στον Ολυμπιακό και δεν κατάφερε να πλησιάσει καν το υψηλό επίπεδο στο οποίο είχε δείξει πως μπορεί να αγωνίζεται. Ο Ραφίνια αγωνίστηκε συνολικά με τη φανέλα του Ολυμπιακού σε 22 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας μόλις 1 ασίστ σε 1.847 λεπτά συμμετοχής.

Γιάγια Τουρέ - επιστροφή: 

Πρόκειται σαφώς για έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που φόρεσε ποτέ τη φανέλα του Ολυμπιακού. Μετά από μία λαμπρή καριέρα κι έχοντας περάσει (μετά την πρώτη του θητεία στον Ολυμπιακό) από Μονακό, Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Σίτι, επέστρεψε πίσω στο λιμάνι, σκορπίζοντας τον ενθουσιασμό. Έπαιξε όμως ελάχιστα κι αποχώρησε μετά από ένα εξάμηνο, αφήνοντας τις ακριβώς αντίθετες εντυπώσεις με αυτές που είχε αφήσει όταν πρωτοέβαλε την ερυθρόλευκη φανέλα.

Κέβιν Μιραλάς - επιστροφή:

 Από τους πλέον αγαπημένους παίκτες των οπαδών του Ολυμπιακού, στην πρώτη του θητεία στο λιμάνι (2010 – 2012) είχε προσφέρει τα μέγιστα. Έφυγε για την Έβερτον κι επέστρεψε περίπου πέντε χρόνια μετά δανεικός, με τον Ολυμπιακό να έχει και οψιόν αγοράς του. Δεν ήταν όμως πλέον ο παίκτης που οι οπαδοί της ομάδας θυμόντουσαν. Με το τέλος του δανεισμού, αποχώρησε από την ομάδα με τους φίλους των «ερυθρόλευκων» να κρατούν στο μυαλό τους μόνο το πρώτο του πέρασμα από το λιμάνι.