Μοιρασμένη η παράδοση του Ολυμπιακού κόντρα σε βελγικές ομάδες (vids)
i

©intime

Μοιρασμένη η παράδοση του Ολυμπιακού κόντρα σε βελγικές ομάδες (vids)

Ιάσονας Τσίλης 21:10 - 07.08.2023 / Ανανεώθηκε: 21:19 - 07.08.2023

Η ισοπαλία... αγνοείται στις αναμετρήσεις του Ολυμπιακού κόντρα σε Βέλγους, με τους Πειραιώτες να έχουν μοιρασμένο ρεκόρ απέναντι τους, σε 10 αναμετρήσεις.

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με τη Γκενκ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League. Το πρώτο παιχνίδι θα γίνει την Πέμπτη (10/8) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», όπου ο κόσμος των «ερυθρολεύκων» αναμένεται να γεμίσει το γήπεδο. 

Αντίπαλος η Γκενκ λοιπόν, η οποία στη ρεβάνς του Βελγίου έπαιζε με παίκτη παραπάνω από το τρίτο λεπτό, ωστόσο αποκλείστηκε από τη Σερβέτ στη διαδικασία των πέναλτι. Αυτή θα αποτελέσει την τέταρτη ομάδα απ' το Βέλγιο που θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στην ιστορία του.

Στις δέκα προηγούμενες αναμετρήσεις οι Πειραιώτες μετρούν πέντε νίκες και πέντε ήττες.

Τη μερίδα του λέοντος έχει η Άντερλεχτ, την οποία έχουν βρει στο δρόμο τους έξι φορές, με τις νίκες να είναι μοιρασμένες. Σταντάρ Λιέγης και Αντβέρπ είναι οι άλλοι δύο βελγικοί σύλλογοι που έχει βρει μπροστά του ο Ολυμπιακός.

Η αρχή έγινε το 1974, για τον δεύτερο γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών με αντίπαλο την Άντερλεχτ. Οι Βέλγοι επικράτησαν στην έδρα τους με το εμφατικό 5-1, όμως οι «ερυθρόλευκοι», πάλεψαν μέχρι τελικής πτώσεως στη ρεβάνς όπου επικράτησαν με 3-0 και έφτασαν μια ανάσα απ' την επική ανατροπή. Αυτή η αναμέτρηση έμεινε αλησμόνητη στους φίλους του Ολυμπιακού, καθώς υπήρχαν έντονα παράπονα από τη διαιτησία του Καρόλι Παλοτάι.

Το 2009, συνάντησε τη Σταντάρ Λιέγης, στους ομίλους του Champions League, με τις Άρσεναλ και Άλκμααρ να συμπληρώνουν το γκρουπ. Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 2-1 στο «Γ. Καραϊσκάκης», με ανατροπή και ηττήθηκε με 2-0 στο Βέλγιο. Κατάφερε να τερματίσει δεύτερος στον όμιλο, παίρνοντας την πρόκριση για τους «16» της διοργάνωσης.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, αντάμωσε με την Άντερλεχτ, ξανά για τους ομίλους του Champions League. Πέτυχε το απόλυτο με δύο νίκες, 3-0 στο Βέλγιο με χατ τρικ του Μήτρογλου και 3-1 στο Φάληρο την τελευταία αγωνιστική, κλειδώνοντας την πρόκριση στους «16», σε όμιλο που βρίσκονταν η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μπενφίκα.

Ολυμπιακός-Άντερλεχτ πράξη τρίτη το 2016, αυτή τη φορά στους «32» του Europa League. Ήττα με 1-0 στο Βέλγιο για τους Πειραιώτες, που έψαχναν την ανατροπή στο «Γ. Καραϊσκάκης». Σε ένα... ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών, δεν κατάφεραν να ανατρέψουν το εις βάρος τους σκορ, όμως το τελικό 1-0 έστειλε το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί, οι «ερυθρόλευκοι» δεν τα κατάφεραν και ηττήθηκαν με 1-2 αποχαιρετώντας τη διοργάνωση.

Τελευταία χρονικά, συνάντηση του Ολυμπιακού με Βελγικό σύλλογο ήταν οι προπέρσινες μονομαχίες με την Αντβέρπ στους ομίλους του Europa League. Την πρώτη αγωνιστική υποδέχθηκαν την Αντβέρπ και σε ένα ματς-θρίλερ κατάφεραν να επικρατήσουν με 2-1, με τον Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ να είναι ο λυτρωτής, πετυχαίνοντας ένα φοβερό γκολ στα τελευταία λεπτά. Η αναμέτρηση στο Βέλγιο, ήταν αδιάφορα βαθμολογικά με τον Ολυμπιακό να έχει εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση πίσω από τη μετέπειτα τροπαιούχο Άιντραχτ Φρανκφούρτης, και τους Βέλγους να έχουν αποκλειστεί ήδη απ' τη συνέχεια της διοργάνωσης. Κατάφεραν όμως, να φύγουν με ψηλά το κεφάλι επικρατώντας με 1-0.

Οι μάχες κόντρα στη Γκενκ δεν θα κρίνουν τη σεζόν, όμως θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση της, καθώς σε ενδεχόμενη πρόκριση θα εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή συμμετοχή για τους Πειραιώτες.