Ο Σεντρίκ Μπακαμπού αναγεννήθηκε στον Ολυμπιακό και πλησιάζει το ρεκόρ καριέρας

Σεντρίκ Μπακαμπού

i

© Intime

Ο Σεντρίκ Μπακαμπού αναγεννήθηκε στον Ολυμπιακό και πλησιάζει το ρεκόρ καριέρας

Ολυμπιακός: Ο Σεντρίκ Μπακαμπού εμφανίστηκε στη ζωή των Πειραιωτών στο τέλος των μεταγραφών και ήδη έχει κερδίσει την εκτίμηση όλων.

Ο Ολυμπιακός όταν ξεκινούσε η σεζόν είχε στο ρόστερ του Ελ Αραμπί, Χασάν, Τικίνιο, Καμαρά για την κορυφή της επίθεσης.

Έπειτα από την αποτυχία στα προκριματικά του Champions League και στο πλαίσιο των πολλών αλλαγών, αποχώρησαν Χασάν και Τικίνιο. Τον Γενάρη έφυγε και ο Καμαρά για τον Άρη. Τον περασμένο Σεπτέμβριο κι ενώ είχε παίξει ήδη τρία ματς με τη Μαρσέιγ ως αλλαγή και συνολικά 56 λεπτά, μπήκε στη ζωή των «ερυθρόλευκων» ο Σεντρίκ Μπακαμπού.

Ένας ικανός Κονγκολέζος επιθετικός, με γαλλική ποδοσφαιρική παιδεία, αλλά προερχόμενος από μέτρια πορεία στη Μαρσέιγ και μία παρουσία, με αρκετά γκολ, ωστόσο, στην Κίνα. Ο Σεντρίκ Μπακαμπού απέδειξε και με τον ΠΑΟΚ ότι είναι ένας ποιοτικός φορ. Το γεγονός ότι αφήνει στον πάγκο τον εκτελεστή Γιουσέφ Ελ Αραμπί δείχνει πολλά.

Λίγες μέρες πριν κλείσει τα 32 του χρόνια (στις 11 Απριλίου έχει γενέθλια) ο Μπακαμπού πέτυχε με τον ΠΑΟΚ ένα γκολ χάρμα οφθαλμών και ηγήθηκε της αντεπίθεσης για το τελικό 3-1. Αυτό ήταν και το 15ο γκολ του έμπειρου φορ σε 25 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και playoffs. Η καλύτερη σεζόν του από το 2018 κι έπειτα!

Ο Μπακαμπού ήταν εκπληκτικός και στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, όπου με ένα γκολ και μία ασίστ, έπειτα από τρομερή ενέργεια, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τον θρίαμβο με 3-1 στην OPAP Arena. Δίχτυα δεν βρήκε κόντρα στον Άρη και στα ντέρμπι με Παναθηναϊκό, σε ό,τι αφορά τα ματς με τους μεγάλους. Τα 15 γκολ, λοιπόν, είναι η καλύτερη επίδοση του Κονγκολέζου επιθετικού εδώ κι αρκετά χρόνια.

Τελείωσε τον ΠΑΟΚ, μπορεί να «τελειώσει» και τον Παναθηναϊκό

Τελείωσε τον ΠΑΟΚ, μπορεί να «τελειώσει» και τον Παναθηναϊκό

Έχοντας κερδίσει όχι μόνο το ντέρμπι, αλλά και τους παίκτες που βρίσκονταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες στα… αζήτητα, όπως ο Σισέ και ο Βαλμπουενά, ο Ολυμπιακός πάει στη Λεωφόρο για να βρεθεί για πρώτη φορά φέτος σε θέση «οδηγού» έναντι των «πρασίνων».

Την περασμένη σεζόν στη Μαρσέιγ είχε 4 γκολ σε 21 ματς στο δεύτερο εξάμηνο. Το πρώτο μισό της περιόδου 2021-22 μέτρησε 5 γκολ σε 13 ματς με την κινεζική Γκουοάν. Εκεί πήγε τον Γενάρη του 2018 από τη Βιγιαρεάλ έναντι 40 εκατ. ευρώ! Την πρώτη του χρονιά, το 2018 είχε 23 γκολ σε 28 αγώνες κι αυτό είναι το ρεκόρ του σε μία σεζόν. Δεν είναι εύκολο να το φτάσει στα επτά ματς που απομένουν και στο ένα κυπέλλου, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι ντέρμπι, αλλά και πάλι είναι δεδομένο ότι στον Πειραιά αναγεννήθηκε και θυμίζει παίκτη που πρωταγωνιστούσε με το «κίτρινο υποβρύχιο» στη La Liga.

To 2019 είχε 16 γκολ σε 26 αγώνες κι αναμένεται να ξεπεράσει αυτή την επίδοση, ενώ το 2020 είχε 14 γκολ σε 20 συμμετοχές. Όλα αυτά σε πρωτάθλημα, αλλά και το Κύπελλο της Κίνας.

Πριν πάει στην Κίνα, ο Μπακαμπού στο πρώτο μισό της σεζόν 2017-18 είχε 14 γκολ σε 21 αγώνες κι έτσι έκανε τη μεγάλη μεταγραφή. Εκείνη ασφαλώς ήταν μία εξαιρετική πορεία κι αν έμενε Ισπανία μπορεί να ξεπερνούσε τα 20 γκολ. Την περίοδο 2016-17 στον ισπανικό σύλλογο πέτυχε 11 γκολ σε 34 παιχνίδια. Η δεύτερη πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του, αλλά η καλύτερη, αφού άλλο το επίπεδο σε Ισπανία κι άλλο σε Κίνα, ήταν η περίοδος 2015-16, όταν μέτρησε 22 γκολ σε 50 αγώνες! Είχε 12 σε 34 ματς στο πρωτάθλημα κι άλλα 9 σε 13 αγώνες στο Europa League! Πέτυχε κι ένα σε τρεις αγώνες στο Κύπελλο.

Στην Ισπανία ο Μπακαμπού πήγε, αφού έβγαλε μάτια στην Τουρκία με τη Μπούρσασπορ τη σεζόν 2014-15. Εκεί είχε την τρίτη πιο παραγωγική σεζόν. Είχε 21 γκολ σε 40 ματς. Τα 13 στο πρωτάθλημα και τα 8 στο Κύπελλο (πρώτος σκόρερ τότε στον θεσμό στην Τουρκία).

Ο Μπακαμπού ξεκίνησε την καριέρα του στη γαλλική Σοσό κι εκεί τη σεζόν 2010-11 δεν είχε γκολ σε 11 ματς. Την επόμενη χρονιά είχε 3 γκολ σε 23 ματς, την περίοδο 2012-13 μέτρησε 11 τέρματα σε 38 ματς και την τελευταία του χρονιά στη Γαλλία (2013-14) είχε 7 γκολ σε 35 αγώνες. Ένας ικανότατος επιθετικός, ο οποίος επέλεξε το Κονγκό για Εθνική, όπου έχει 14 γκολ σε 40 παιχνίδια, αλλά κατέκτησε το ευρωπαϊκό Κ19 με τη Γαλλία!