Marca: «Ο Ολυμπιακός στον Όλυμπο»

Marca: «Ο Ολυμπιακός στον Όλυμπο»

Άγγελος Φραγκισκάτος 09:12 - 23.04.2024 / Ανανεώθηκε: 09:15 - 23.04.2024

Η παγκοσμίου φήμης «Marca» είχε σε περίοπτη θέση τον θρίαμβο των Νέων του Ολυμπιακού με τίτλο: «Ο Ολυμπιακός στον Όλυμπο».

Σε... θρύλος της Ευρώπης βαφτίστηκε ο Ολυμπιακός Κ19, ο οποίος «πάτησε» τη Μίλαν στον τελικό του Youth League με σκορ 3-0 χάρη στα γκολ των Μουζακίτη (60'), Παπακανέλλο (61') και Μπακούλα (66'). Οι Πειραιώτες ολοκλήρωσαν μία ονειρική σεζόν με τον καλύτερο τρόπο, κατακτώντας το πρώτο ευρωπαϊκό τους τρόπαιο.

Κάπως έτσι οι νέοι των «ερυθρόλευκων» έγραψαν ιστορία, καθώς έγιναν η πρώτη ελληνική ομάδα σε συλλογικό επίπεδο που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο μετά από αυτή την τεράστια επιτυχία. Και φυσικά, πέρα από τους «μπέμπηδες» που είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές αυτής της διάκρισης, πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλο αυτό είχε και ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος.

Μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης, πολλά Μέσα από το εξωτερικό υποκλίθηκαν στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού. Ένα από αυτά ήταν και η ισπανική Marca, η οποία είχε για τον θρίαμβο των ερυθρόλευκων τίτλο: «Ο Ολυμπιακός στον Όλυμπο».

Στο αφιέρωμα για την κατάκτηση του UEFA Youth League γράφει: «Από το 2004, όταν ο Νικοπολίδης, ο Χαριστέας, ο Νικολαΐδης, ο Τσάρτας, ο Ζαγοράκης, ο Σεϊταρίδης και η παρέα τους έγραψαν ιστορία στο Euro της Πορτογαλίας, το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν γνώρισε τέτοια χαρά όπως αυτό το UEFA Youth League 2023-24.

Αν εκείνη την εποχή ο ‘αρχιτέκτονας’ ήταν ο Ότο Ρεχάγκελ, τώρα τη σκυτάλη πήρε ο Συλαιδόπουλος με τη νέα σοδειά ταλέντων από τον Πειραιά. Δύο απροσδόκητες εκπλήξεις συναντήθηκαν στη Νιόν: Ολυμπιακός και Μίλαν, αναζητώντας το πρώτο τους Youth League. Οι «ροσονέρι» αφού απέκλεισαν στα πέναλτι το φαβορί Πόρτο (και πριν τη Ρεάλ Μαδρίτης, επίσης στα πέναλτι)… και ήταν οι μόνοι που επανέλαβαν την παρουσία τους στο «φάιναλ φορ» σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν περίμεναν ότι θα πάρουν το τρόπαιο.

Όμως ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καλύτερα. Η ελληνική ομάδα, που προκρίθηκε στο τουρνουά ως πρωταθλήτρια (η ομάδα Α δεν ήταν στο Champions League και ως εκ τούτου ακολούθησε διαφορετική διαδρομή), πίεσε πολύ τους Ιταλούς. Η Μίλαν που πίεσε ψηλά και προσπάθησε να κλέψει, άφησε πολλούς χώρους πίσω της και οι Πειραιώτες ήταν κοντά στο 1-0 σε αρκετές περιπτώσεις στο πρώτο ημίχρονο.

Με την επιστροφή από την ανάπαυλα, φάνηκε καλύτερη εκδοχή των Ιταλών, με δύο καθαρές ευκαιρίες που δεν μπήκαν… και μετά ήρθε το αμυντικό λάθος των Abate και David Rodríguez. Σέντρα στην περιοχή που προκαλεί το πέναλτι στα χέρια του Στάλμαχ. Το 1-0 το σημείωσε ο Μουζακίτης. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο ταλαντούχος Παπακανέλλος λάμποντας με το ’10’ στην πλάτη έκανε το 2-0. Ένα υπέροχο παιχνίδι από τη δεξιά πλευρά που καθόρισε την αναμέτρηση και άφησε παγωμένο το Μιλάνο.

Ο Μπακούλας έβαλε το κερασάκι στην τούρτα με ένα εξαίσιο ψαλιδάκι από τη σέντρα του Κουτσόγουλα. Ένα εντυπωσιακό γκολ που σφράγισε τη Μίλαν και χάρισε στους Πειραιώτες τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας τους σε ποδοσφαιρικό επίπεδο. Αν και οι Ροσονέρι είχαν μια τελευταία έκρηξη περηφάνιας (ένα σουτ κόντρα στο δοκάρι και μια θεαματική τριπλή απόκρουση από τον Σίνα), η μονομαχία είχε ήδη κριθεί. Πρωταθλητής Ευρώπης ο Ολυμπιακός!».