24 χρόνια μετά: Μεντιλίμπαρ όπως... Λεμονής, Ελ Κααμπί όπως... Τζόρτζεβιτς στην Τούμπα
i

© Intime

24 χρόνια μετά: Μεντιλίμπαρ όπως... Λεμονής, Ελ Κααμπί όπως... Τζόρτζεβιτς στην Τούμπα

Γιάννης Λιβανός 11:34 - 19.02.2024 / Ανανεώθηκε: 11:34 - 19.02.2024

Ξεχωριστό ήταν το βράδυ της Κυριακής (18/02) για τον Ολυμπιακό, τον Μεντιλίμπαρ και τον Ελ Κααμπί, με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ο λόγος είναι ιδιαίτερος και αφορά στην «ισοφάριση» ενός ενδιαφέροντος στατιστικού...

Θριαμβευτής έφυγε από το γήπεδο της Τούμπας ο Ολυμπιακός το βράδυ της Κυριακής (18/02). Η ομάδα του Μεντιλίμπαρ στο ονειρικό όπως αποδείχθηκε ντεμπούτο του Ισπανού στον πάγκο των Πειραιωτών, κατόρθωσε να βάλει δύσκολα στον ΠΑΟΚ από την αρχή του παιχνιδιού και εν τέλει «πλήρωσε» με το ίδιο νόμισμα τους Θεσσαλονικείς, για την ήττα με 2-4 στο «Γ.Καραϊσκάκης», στον πρώτο γύρο.

Με την σπουδαία νίκη αυτή οι «ερυθρόλευκοι» ξαναμπήκαν δυνατά στην κούρσα της διεκδίκησης του τίτλου. Στο καλύτερο ίσως παιχνίδι της χρονιάς τους, οι Πειραιώτες μπήκαν δυνατά στο ματς και πίεζαν τον αντίπαλο ψηλά και δεν τον άφηναν να κάνει το παιχνίδι του και να έχει εκείνος την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στο μεγαλύτερο μέρος μάλιστα του παιχνιδιού ο «Δικέφαλος» δυσκολευόταν να απειλήσει σημαντικά τα καρέ του Πασχαλάκη.

Για τον Ολυμπιακό πρωταγωνιστής ήταν ο Ποντένσε, ο οποίος είχε γκολ και ασίστ και ήταν εκείνος που έδινε τον «τόνο» των επιθετικών προσπαθειών της ομάδας.  Ο Ναβάρο άνοιξε το σκορ στο 29', με τον Ντεσπόντοφ να φέρνει στα ίσια το παιχνίδι στο 39ο λεπτό. Ο Πορτογάλος εξτρέμ με απίθανο γκολ έβαλε ξανά τους ερυθρόλευκους σε θέση οδηγού στο 54'.

 Έπειτα, ο Ελ Κααμπί «πήρε το όπλο του» και έκανε το 3-1 στο 83' ύστερα από όμορφη ασίστ του Ποντένσε, ενώ στο 90' ο Μαροκινός επιθετικός διπλασίασε τα τέρματα του και ολοκλήρωσε τον «ερυθρόλευκο» θρίαμβο στην Τούμπα.

Αυτή η επικράτηση του Ολυμπιακού στη Θεσσαλονίκη ήταν ξεχωριστή για την ομάδα του Πειραιά,  για τον Μαροκινό επιθετικό του, Ελ Κααμπί, αλλά και για τον κόουτς Μεντιλίμπαρ. Ο λόγος είναι ο εξής: Οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν στο ντέρμπι της Κυριακής (18/02) στην Τούμπα να «ισοφαρίσουν» ένα άτυπο ρεκόρ. 

Συγκεκριμένα η ομάδα του Μεντιλίμπαρ, στην πρεμιέρα του Ισπανού τεχνικού στην Stoiximan Super League, με τα τέσσερα τέρματα που έβαλε στον ΠΑΟΚ θύμισε την ομάδα του 2000-2001. Τότε λοιπόν με τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο, οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν 4-2 τον «δικέφαλο του βορρά» στην έδρα του. Στις 27 Νοεμβρίου του 2000 ο Ολυμπιακός έφυγε με το διπλό από την Τούμπα, με τους Γεωργάτο, Αλεξανδρή και Τζόρτζεβιτς (2γκολ) να πετυχαίνουν τα τέσσερα τέρματα.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό στοιχείο που δίνεται από εκείνη την αναμέτρηση είναι πως ο Τάκης Λεμονής, όπως και ο Μεντιλίμπαρ την Κυριακή (18/02) έκανε ντεμπούτο στο ελληνικό πρωτάθλημα, έχοντας αναλάβει δύο ημέρες νωρίτερα (25 Νοεμβρίου 2000) τα ηνία του «ερυθρόλευκου» πάγκου.

Τα στατιστικά και τα ρεκόρ είναι για να σπάνε ή τουλάχιστον να ισοφαρίζονται... Ο Ελ Κααμπί λοιπόν κατόρθωσε κάτι που τελευταία φορά είχε κάνει ο Τζόρτζεβιτς απέναντι στον ΠΑΟΚ, στην Τούμπα. Τι πέτυχε; Μα φυσικά έβαλε δύο γκολ, όπως και ο Σέρβος εμβληματικός αρχηγός των Πειραιωτών σε εκείνη την αναμέτρηση προ 23 ετών.

Θυμηθείτε παρακάτω εκείνη την αναμέτρηση πριν από 23 περίπου χρόνια: