ΑΕΚ vs Ολυμπιακός: Οι τέσσερις παίκτες-κλειδιά για τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ

ΑΕΚ vs Ολυμπιακός: Οι τέσσερις παίκτες-κλειδιά για τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ

Τζιοβάνι Ζάκαρη 14:00 - 17.09.2023

ΑΕΚ και Ολυμπιακός αναμένεται να συγκεντρώσουν όλα τα βλέμματα το βράδυ της Κυριακής (17/9, 21:30), με τις δύο ομάδες να τίθενται αντιμέτωπες στην «OPAP Arena». Αμφότερες θα ψάξουν τη νίκη και σε αυτή τη «μάχη», ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ θα χρησιμοποιήσει τους κορυφαίους του... στρατιώτες.

Το δεύτερο χρονικά ντέρμπι στη φετινή Super League - προηγείται το ΠΑΟΚ - Άρης (17/9, 20:30) - αναμένεται να λάβει χώρα το βράδυ της Κυριακής. Η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της, με τις δύο ομάδες να ψάχνουν μία νίκη που θα τους δώσει σημαντικό ψυχολογικό αβαντάζ εν όψει συνέχειας. Από τη μία οι Πειραιώτες θέλουν να διατηρήσουν το αήττητο που έχουν στην «OPAP Arena» όσον αφορά το πρωτάθλημα και από την άλλη η Ένωση που θέλει να πάρει την πρώτη της νίκη. 

Τόσο ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ όσο και ο Ματίας Αλμέιδα θα χρειαστούν τους καλύτερους... στρατιώτες τους σε αυτή τη «μάχη», με τον τεχνικό των «κιτρινόμαυρων» να υστερεί σε αυτό το κομμάτι. Ο Αργεντίνος τεχνικός φαίνεται πως δεν θα έχει στη διάθεση του τον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, τον Λιβάι Γκαρσία (τραυματίες) και τον Πέτρο Μάνταλο (τιμωρημένος). Απεναντίας, ο Ισπανός κόουτς δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και θα έχει διαθέσιμους όλους τους παίκτες του. Όπως και να 'χει, οι δύο προπονητές αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τους καλύτερους τους... στρατιώτες, σε μία πολύ δύσκολη «μάχη». 

Στη «μάχη» αυτή ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ αναμένεται να περιλάβει κάποιους παίκτες που τον έχουν βγάλει «ασπροπρόσωπο» τη φετινή χρονιά και οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πει ΑΕΚ - Ολυμπιακός. 

Οι key-players του Ολυμπιακού

Αλέξανδρος Πασχαλάκης

Όλα ξεκινούν από την εστία, αφού ένας καλός τερματοφύλακας μπορεί να αποσοβήσει το γκολ. Για τον Ολυμπιακό, τον συγκεκριμένο ρόλο παίρνει ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης. Σε πρώτο χρόνο υπάρχει η εμπειρία του κόντρα στην ΑΕΚ. Οι συμμετοχές του Έλληνα γκολκίπερ εναντίον της Ένωσης είναι οι περισσότερες που έχει καταγράψει κόντρα σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Ο γκολκίπερ έχει παίξει σε 23 ματς και σε εννέα από αυτά κατόρθωσε να κρατήσει το «μηδέν». 

Μάλιστα, στο 3-1 της περασμένης σεζόν οι παρεμβάσεις του ήταν καίριες. Στο 19' εμπόδισε τον ανενόχλητο Αραούχο με το πόδι να κάνει το 1-0, στο 64' απομάκρυνε την εκτέλεση φάουλ του Χατζισαφί όσο το σκορ ήταν 0-1 και στο 71' απέκρουσε με απίθανο τρόπο την κεφαλιά του Πινέδα όσο το σκορ ήταν στο 0-2. Τρεις στιγμές στις οποίες το ματς θα μπορούσε να είχε αλλάξει αρκετά.

Σε δεύτερο χρόνο υπάρχει και το μικρό φετινό δείγμα από τις εμφανίσεις του με τα «ερυθρόλευκα». Ο Πασχαλάκης έχει παίξει σε όλα τα ματς της σεζόν 2023-24 και ο συνολικός του απολογισμός ήταν δύο γκολ κατά και πέντε clean sheets. Ακόμα και σε αυτά τα δύο τέρματα, ο Έλληνας κίπερ δεν έφερε ευθύνη. 

Σε αυτό που πέτυχε η Τσουκαρίτσκι η άμυνα «κοιμήθηκε» και η προβολή του Μιλαντίνοβιτς ήταν αδύνατο να απομακρυνθεί. Όσο για το τέρμα που σκόραρε η Γκενκ στο Βέλγιο, προήλθε από μία πολύ καλή εκτέλεση πέναλτι του Πέιντσιλ. Μάλιστα, σε εκείνο το παιχνίδι ο Πασχαλάκης είχε αποκρούσει την πρώτη προσπάθεια του Γκανέζου, όμως ο διαιτητής έδωσε επανάληψη. 

Ροντινέι

Από τους τέσσερεις ποδοσφαιριστές της άμυνας του Ολυμπιακού, αυτός που έχει ξεχωρίσει περισσότερο απ' όλους είναι ο Ροντινέι. Ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος όποτε βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο, καλύπτει όλη τη δεξιά πτέρυγα. Η ταχύτητά του, ο τρόπος με την οποίο κουβαλάει την μπάλα καθώς και ο δυναμισμός του είναι χαρακτηριστικά που θα χρειαστεί ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ στην αναμέτρηση της Κυριακής. 

Συν τοις άλλοις, όταν του το επιτρέπει το παιχνίδι, ο Ροντινέι βρίσκεται συνεχώς στο μισό της επίθεσης και ενισχύει ακόμα περισσότερο τη γραμμή κρούσης. Για παράδειγμα, στο φετινό του heat map στη Super League, ο Βραζιλιάνος πιο πολύ εντοπίζεται μπροστά από τη σέντρα παρά πίσω. Παράδειγμα το ματς με τον Ατρόμητο, στο οποίο η πτέρυγα του Ντε Μποκ παραβιαζόταν συνεχώς και από την οποία ο 31χρονος απείλησε δύο φορές. 

Όμως ακόμα και όταν η μπάλα «καίει», ο δεξιός μπακ δεν φοβάται να βγει μπροστά. Για παράδειγμα, στο ματς εναντίον του Πανσερραϊκού - εκεί όπου ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε αρκετά - ο Ροντινέι βρισκόταν συνεχώς στο δεξί άκρο της επίθεσης, προκειμένου να βοηθήσει στην πίεση που ασκούσε η ομάδα του. Η στήριξη του ήταν πολύτιμη, αφού ο ίδιος πρόσφερε την ασίστ στον Μπιέλ, μέσω της οποίας ήρθε το προβάδισμα που απέβαλλε το άγχος.

Μαντί Καμαρά

Αναμφίβολα η φετινή ευχάριστη έκπληξη του Ολυμπιακού. Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ πιστώνεται την επιστροφή του Μαντί Καμαρά στην ομάδα, αφού μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού ο δεύτερος ήθελε να αποχωρήσει. Όμως μετά από συζήτηση που είχαν οι δύο πλευρές, ο χαφ πείστηκε για το πλάνο του Ισπανού τεχνικού και το αποτέλεσμα φάνηκε στην πράξη. 

O 26χρονος έχε επανέλθει μετά την επιστροφή του από τη Ρόμα και αποτελεί βασικό μέλος της ενδεκάδας του Μαρτίνεθ. Από εκεί που βρισκόταν στους «φευγάτους», πλέον ανήκει στους ποδοσφαιριστές που εμπιστεύεται ο κόουτς για το αρχικό του σχήμα. Επτά επίσημα παιχνίδια έχουν δώσει οι «ερυθρόλευκοι» τη φετινή σεζόν και στα επτά ο Αφρικανός άσος ήταν βασικός. Σε κάθε ένα από αυτά η επίδοση του ήταν πολύ καλή, έχοντας απολογισμό ένα γκολ και μία ασίστ με το «καλημέρα» της χρονιάς.

Όσον αφορά το παρελθόν του κόντρα στην ΑΕΚ, τα πράγματα επίσης είναι ενθαρρυντικά για τον τεχνικό του. Ο Καμαρά αποτελεί έναν από τους επτά παίκτες του φετινού ρόστερ, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τα ντέρμπι εναντίον της Ένωσης. Ο ίδιος είναι ο τρίτος σκόρερ εναντίον των «κιτρινόμαυρων» μετά τους Ελ Αραμπί και Φορτούνη, έχοντας σκοράρει συνολικά πέντε γκολ πριν αποχωρήσει για τη Ρόμα

Αυτή η εμπειρία σε συνδυασμό με κάποια χαρακτηριστικά του, μπορούν να αποτελέσουν το εισιτήριο του Ολυμπιακού για τρίποντο στην «OPAP Arena». Το γεγονός πως ο ίδιος είναι ταχύτατος θα αποτελέσει μία πολύ σημαντική λύση για τον Μαρτίνεθ, ο οποίος βασίζεται αρκετά στο γρήγορο παιχνίδι. Επιπλέον, ο Μαντί Καμαρά έχει και ένα πολύ καλό μακρινό σουτ, κάτι που μπορεί να χρειαστεί σε περίπτωση που στερέψουν οι λύσεις εντός περιοχής. 

Κώστας Φορτούνης

Το... κερασάκι στην τούρτα! Αν ο Μαντί Καμαρά επέστρεψε μία, τότε ο Κώστας Φορτούνης επέστρεψε δέκα. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός βρήκε για τα καλά τον παλιό καλό του εαυτό και αυτό αποδείχθηκε σε κάθε φετινό του ματς. 

Στις επτά αναμετρήσεις της ομάδας του, ο Έλληνας μεσοεπιθετικός πρόλαβε να πετύχει τρία γκολ και να προσφέρει δύο ασίστ. Και τι γκολ; Κόντρα στη Γκενκ σκόραρε μόλις στο 23ο δευτερόλεπτο. Κόντρα στην Τσουκαρίτσκι εξαπέλυσε μία φοβερή βολίδα και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Kόντρα στη Λαμία το ίδιο. Μάλιστα, στο ματς με τους Φθιωτούς το «Sofa Score» τον ανακήρυξε κορυφαίο παίκτη του αγώνα, βαθμολογώντας τον με... 9,8 πόντους.

Όπως και ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης, έτσι και ο Κώστας Φορτούνης έχει δώσει τα περισσότερα ματς της καριέρας του εναντίον της ΑΕΚ. Το απίθανο είναι πως τα 30 από τα 32 ήταν με τη φανέλα του Ολυμπιακού

Η... ολική κάθαρση στο ρόστερ του Ολυμπιακού: Οι 33 ποδοσφαιριστές που αποχώρησαν - Πάνω από 20 εκατ. τα έσοδα των Πειραιωτών
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

19:10 - 15.09.2023

Η... ολική κάθαρση στο ρόστερ του Ολυμπιακού: Οι 33 ποδοσφαιριστές που αποχώρησαν - Πάνω από 20 εκατ. τα έσοδα των Πειραιωτών

Ο Ολυμπιακός ξεφορτώθηκε ουκ ολίγα συμβόλαια τη φετινή σεζόν, αφού 33 ποδοσφαιριστές αποτέλεσαν παρελθόν από το ρόστερ του. Μάλιστα, τα έσοδα των Πειραιωτών ξεπέρασαν τα 20 εκατ. ευρώ.

Όσο για το τι έκανε κόντρα στον σύλλογο του Ματίας Αλμέιδα; Ο 30χρονος ποδοσφαιριστής έχει σκοράρει με τα «ερυθρόλευκα» επτά γκολ εναντίον της Ένωσης, ενώ την ίδια ώρα έχει συνεισφέρει με ακόμα επτά ασίστ. Γίνεται, λοιπόν, εύκολα κατανοητό πως ο Έλληνας πρώην διεθνής έχει μεγάλη εμπειρία στα ντέρμπι με τους «κιτρινόμαυρους». 

Όπως και στην περίπτωση του Καμαρά, έτσι και σε αυτή η εμπειρία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Συν τοις άλλοις, ο Φορτούνης έχει κάποια χαρακτηριστικά που χρειάζεται ο Μαρτίνεθ. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός είναι εξαιρετικός στο να κουβαλάει την μπάλα, ενώ αποτελεί ίσως την κορυφαία λύση στον άξονα των Πειραιωτών.