Η εμμονή για τον τίτλο που πρέπει να γίνει πράξη για τον Φατίχ Τερίμ

Η εμμονή για τον τίτλο που πρέπει να γίνει πράξη για τον Φατίχ Τερίμ

Γιώργος Σακελλαρίου 11:30 - 10.03.2024 / Ανανεώθηκε: 14:43 - 10.03.2024

Ο Φατίχ Τερίμ δεν τα έχει πάει άσχημα στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, αλλά γνωρίζει ότι κόντρα στον Ολυμπιακό θα πρέπει να σβήσει κάποια από τις γκέλες των τελευταίων αγώνων, διαφορετικά θα αρχίσει ν’ απομακρύνεται ο τίτλος.

Στην καριέρα του στην Τουρκία ο Φατίχ Τερίμ έμαθε να κατακτάει τίτλους.

Ο 70χρονος Τούρκος τεχνικός στην πατρίδα του δεν αποκαλείται άδικα «αυτοκράτορας». Ο Παναθηναϊκός τον επέλεξε στο τέλος του 2023, ώστε να διαδεχθεί τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και να τον οδηγήσει στην επιστροφή στην κορυφή, έπειτα από 14 χρόνια.

Ένας από τους στόχους, αλλά όχι βασικός, ήταν να παίξει ο Παναθηναϊκός στον τελικό του Κυπέλλου. Αυτός επετεύχθη, έστω και δύσκολα. Φυσικά στόχος για το «τριφύλλι» σ’ έναν τελικό δεν είναι η συμμετοχή, αλλά η κατάκτηση. Μέχρι την αναμέτρηση, όμως, με τον Άρη υπάρχει χρόνος.

Ο Τερίμ όταν ανέλαβε στις δηλώσεις του έδειξε μία εμμονή για τον τίτλο. Ψύχωση. Δεν είναι φυσικά ο μοναδικός. Όλοι στον σύλλογο θέλουν όσο τίποτα άλλο την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο μεγαλομέτοχος Γιάννης Αλαφούζος αύξησε σε μεγάλο βαθμό το μπάτζετ και πήρε την απόφαση ν’ αλλάξει τον προπονητή, ενώ η ομάδα ήταν έναν βαθμό μακριά από την κορυφή. Εκ του αποτελέσματος, όπως συμβαίνει συχνά, θα κριθούν όλα.

Ο Παναθηναϊκός σε κάθε περίπτωση, βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο. Τερμάτισε τέταρτος στην κανονική διάρκεια, μετά τις γκέλες με Λαμία, Κηφισιά, ΟΦΗ. Κόντρα στις ομάδες των playoffs, το «τριφύλλι» έχει τέσσερις νίκες. Δύο κόντρα στους Πειραιώτες, μία με Λαμία και μία με Άρη. Μέτρησε τρεις ήττες από ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρη, οι δύο στη Θεσσαλονίκη και η μία στη Λεωφόρο με την Ένωση κι έφερε τρεις ισοπαλίες με Λαμία, ΠΑΟΚ εντός και την ΑΕΚ εκτός.

Η κλήρωση έφερε πρώτο ματς στο Φάληρο και ο Τερίμ καλείται αυτή την εμμονή για τον τίτλο να την κάνει πράξη. Τώρα, κάθε αρνητικό αποτέλεσμα μετράει πολύ περισσότερο. Στον Πειραιά ο Παναθηναϊκός αν νικήσει, ασφαλώς θα παραμείνει γερά στο κόλπο. Αν ηττηθεί, μπορεί να μείνει πίσω επτά βαθμούς από τον ΠΑΟΚ κι έξι από την ΑΕΚ. Μία ήττα μπορεί να μην είναι η απόλυτη καταστροφή, αλλά ποτέ δεν είναι ωραίο και ειδικά όταν είσαι Παναθηναϊκός να εξαρτάσαι από τ’ αποτελέσματα των άλλων ομάδων κι όχι τα δικά σου.

Ο έμπειρος τεχνικός, έως τώρα στα ντέρμπι έχει δύο ήττες από τον ΠΑΟΚ, δύο νίκες, μία με τον «Δικέφαλο» του Βορρά και μία με τους Πειραιώτες και τρεις ισοπαλίες. Δύο κόντρα στον Ολυμπιακό και μία στην OPAP Arena, όπου η νίκη χάθηκε στο φινάλε.

Το θετικό βέβαια είναι ότι η ήττα με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο δεν στοίχισε, λόγω Ντραγκόβσκι και ο Παναθηναϊκός θα παίξει στον τελικό, ενώ και οι ισοπαλίες με τους «ερυθρόλευκους» στο Κύπελλο, οδήγησαν τους «πράσινους» στην πρόκριση, πάλι στη διαδικασία των πέναλτι.

Στα δύσκολα ο Τερίμ έδειξε ότι έχει τον τρόπο να μετατρέψει τους παίκτες του σε μαχητές. Το ντέρμπι της Κυριακής, όμως, είναι το πλέον κομβικό. Μέχρι το επόμενο. Τα οφέλη της νίκης είναι γνωστά. Η ισοπαλία δεν θα είναι ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Ασφαλώς και δεν βολεύει, αλλά θα κρατήσει κατά κάποιο τρόπο ζωντανό τον Παναθηναϊκό.

Η ήττα σε κάθε περίπτωση, θα πλήξει κι άλλο την αυτοπεποίθηση της ομάδας και μπορεί να προκαλέσει τριγμούς, μετά και τις τρεις απίθανες γκέλες. Μην ξεχνάμε και κάτι άλλο σημαντικό. Αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός υστερεί στην ισοβαθμία με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ (μία ήττα, μία ισοπαλία και με τους δύο). Άρα, με δύο ματς ν’ απομένουν με τις συγκεκριμένες ομάδες, θα πρέπει να τις ξεπεράσει ή να έχει τα ίδια αποτελέσματα στο φινάλε.

Τα ντέρμπι στην Τουρκία

Ο Τερίμ έχει φάει και στην Τουρκία τα ντέρμπι με το κουτάλι. Με καμία ομάδα, όμως, δεν είχε το πάνω χέρι. Με τη μεγάλη του αντίπαλο, τη Φενέρ, είχε 9 νίκες, ισάριθμες ήττες και 12 ισοπαλίες. Με την άλλη μεγάλη ομάδα της Πόλης, τη Μπεσίκτας, είχε 11 νίκες, ξανά ισάριθμες ήττες κι επίσης 12 ισοπαλίες.

Οι ατάκες στην παρουσίαση

Στα ντέρμπι της Stoiximan Superleague, ο Τερίμ που έχει κατακτήσει οκτώ πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα, ένα UEFA και τέσσερα Super Cup, ξέρει ότι χρειάζονται νίκες για να έρθει ο τίτλος. Για να κάνει πράξη τις δηλώσεις όταν ανέλαβε. Να θυμίσουμε τι είχε πει στην παρουσίασή του:

«Το καλύτερο είναι να πάρουμε το πρωτάθλημα. Θα δώσουμε τα πάντα για να γίνει αυτό. Θέλω να ακούσω τη μουσική του Champions League στο γήπεδό μας. Έχω μία φιλοσοφία ότι αν είσαι σε μεγάλη ομάδα πρέπει να έχεις στόχο όλα τα κύπελλα που υπάρχουν. Μπορείς να χάσεις ή να νικήσεις, αλλά στόχος είναι όλα τα τρόπαια.

Φορτούνης vs Μπακασέτας: Οι δύο Έλληνες ηγέτες που καλούνται να βάλουν τη σφραγίδα τους στο ντέρμπι
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

23:00 - 09.03.2024

Φορτούνης vs Μπακασέτας: Οι δύο Έλληνες ηγέτες που καλούνται να βάλουν τη σφραγίδα τους στο ντέρμπι

Δύο κορυφαίοι Έλληνες παίκτες, ο Κώστας Φορτούνης και ο Τάσος Μπακασέτας καλούνται να δικαιώσουν τις προσδοκίες που υπάρχουν σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, αντίστοιχα.

Έχω εμπειρία να παίρνω πρωταθλήματα. Ήρθα εδώ για να γράψω ιστορία. Έχουμε με τον πρόεδρο το ίδιο σκεπτικό. Αν θες να είσαι νικητής, πρέπει να σκέφτεσαι σαν νικητής. Θέλω πάρα πολύ να πάρω το πρωτάθλημα. Για να πάρουμε το πρωτάθλημα χρειαζόμαστε τη μεγάλη οικογένεια, γνωρίζω τι θέλουν οι οπαδοί μας και γι’ αυτό θα δουλέψουμε σκληρά. Θα βρούμε τι χρειάζεται και θα το φτιάξουμε πολύ γρήγορα. Θα δείτε κι εσείς το επόμενο διάστημα αυτή την αλλαγή. Είδα και στους παίκτες ότι θέλουν να ζήσουν το ίδιο πράγμα. Να πάρουν το πρωτάθλημα. Στην Τουρκία σχεδόν δεν υπήρχε χρονιά που δεν πήρα πρωτάθλημα. Όσες φορές και αν το πάρεις πάντα έχεις δίψα να το ξαναπάρεις. Έχω την ίδια δίψα για το πρωτάθλημα με τον κόσμο και ο πρόεδρος μας το εξήγησε πολύ καλά.

Ο Παναθηναϊκός είναι η καλύτερη ομάδα της Ελλάδας και θα το αποδείξουμε με τους αγώνες. Δεν φοβόμαστε κανέναν. Είμαι εδώ για να πάρω τον τίτλο, να δώσω τα πάντα».