Σταύρος Πήλιος: Ένα σύγχρονο μπακ με ταβάνι τον ουρανό - Το «πράσινο» ίνδαλμα, η εκγύμναση και ο μικρός αδερφός

Ο Πήλιος σε μονομαχία με τον Πάολο Φερνάντες.

i

©intime

Σταύρος Πήλιος: Ένα σύγχρονο μπακ με ταβάνι τον ουρανό - Το «πράσινο» ίνδαλμα, η εκγύμναση και ο μικρός αδερφός

Γιώργος Σακελλαρίου 22:08 - 27.03.2023 / Ανανεώθηκε: 22:11 - 27.03.2023

Ο Σταύρος Πήλιος είναι έτοιμος να κατηφορίσει από τον ΠΑΣ Γιάννινα στον Ολυμπιακό, αλλά οι φιλοδοξίες του φτάνουν μέχρι Champions League. Το πρότυπο από τον Παναθηναϊκό που ακούει στο όνομα Τάκης Φύσσας, τα δυνατά σημεία, οι αδυναμίες και οι «κόντρες» με τον μικρό Αλέξη.

Ο Σταύρος Πήλιος είναι ένα ακόμα σπουδαίο ταλέντο που έβγαλε από τα σπλάχνα του ο ΠΑΣ Γιάννινα.

Ο γεννημένος στις 10/12/00 αριστερός μπακ συστήθηκε ουσιαστικά την τρέχουσα σεζόν στο ελληνικό κοινό, ξεχώρισε με τις εμφανίσεις του και ο Ολυμπιακός πρόλαβε τους ανταγωνιστές και τον κάνει δικό του. Τον νεαρό μπακ είχε βάλει στο μάτι και η ΑΕΚ, όμως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Ηπειρώτης ποδοσφαιριστής θα κατηφορίσει στον Πειραιά. Το συμβόλαιό του με τον ΠΑΣ λήγει τον Δεκέμβριο του 2023, οπότε θα εισπράξει κι ένα ποσό η ομάδα του.

Η αλήθεια είναι ότι ο Πήλιος στον σχεδιασμό που έγινε πέρσι το καλοκαίρι δεν ήταν βασικό γρανάζι. Την περασμένη περίοδο έπαιξε στη δεύτερη κατηγορία στον Ηρακλή και μέτρησε 30 αγώνες με 2 γκολ και μία ασίστ. Γεμάτη περίοδο, που τον έφερε πίσω στον ΠΑΣ. Είχε αποκτηθεί όμως ο Κιάκος, που μπορεί να παίξει και χαφ, υπήρχε ο Ποζνάνσκι και στις πρώτες οκτώ αγωνιστές δεν είχε λεπτό συμμετοχής. Ο ΠΑΣ Γιάννινα, παράλληλα, στην αρχή της περιόδου δεν τα πήγαινε καλά.

Ο Θανάσης Στάικος αποφάσισε να αλλάξει πράγματα, μοίρασε χρόνο συμμετοχής και σε άλλους παίκτες και ο Πήλιος ήταν ένας απ' αυτούς. Ο 22χρονος αριστερός μπακ μπήκε στο 2-2 εκτός έδρας με τον Ιωνικό, έπαιξε 90 λεπτά κι έκτοτε δεν ξαναβγήκε. Για την ακρίβεια έχασε ένα ματς, αλλά λόγω καρτών, αυτό με τον Άρη για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Το έργο του Πήλιου, βέβαια, δεν ήταν εύκολο. Έπαιζε σε μία ομάδα που είχε πετύχει ο Μεταξάς, είχε νέο τεχνικό που χρειαζόταν πίστωση χρόνου κι επιπλέον στη θέση του υπήρχε μέχρι το καλοκαίρι ο Πίρσμαν, ο οποίος ήταν εκ των κορυφαίων του ΠΑΣ τα δύο προηγούμενα χρόνια. Κι όμως, το ελληνόπουλο δεν κοίταξε ποτέ πίσω του. Μόνο μπροστά. Δεν είχε παίξει έως τις 20 Οκτωβρίου 2022 κι έκτοτε έχει 19 συμμετοχές, όλες 90λεπτα!

Μέτρησε και δύο ασίστ και οι δύο κόντρα σε μεγάλους. Στο ματς με τον Ολυμπιακό στα Γιάννινα σέρβιρε στον Παμλίδη για το 1-2, ενώ κόντρα στην ΑΕΚ στους «Ζωσιμάδες» έφτιαξε το 1-0 του Ριένστρα.

Το ξεκίνημα

Ο Πήλιος ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από την Ακαδημία Ελπίδες Ιωαννίνων με προπονητή τον Κώστα Νάτση σε ηλικία 13 ετών. Φυσικά από πιο μικρός κλωτσούσε συνεχώς μία μπάλα, αλλά σ' εκείνο το χρονικό σημείο άρχισε να μπαίνει το «μικρόβιο» του επαγγελματία ποδοσφαιριστή.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα προέκυψε στην ηλικία των 16 ετών. Αποκτήθηκε για την Κ17 κι ενώ οι άνθρωποι του ΠΑΣ τον παρακολουθούσαν για μισό χρόνο.

Το ντεμπούτο

Ο Πήλιος έκανε ντεμπούτο στη Super League στην εντός έδρας ήττα από τον Ατρόμητο με 1-0 στις 31/1/21. Έπαιξε 90 λεπτά. Αυτή είναι η ημερομηνία που θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό του. Επαγγελματικά, βέβαια, είχε παίξει αρκετά νωρίτερα. Επαγγελματικό συμβόλαιο υπέγραψε τον Γενάρη του 2019 και έπαιξε πρώτη φορά στο Κύπελλο στις 2/10/19 κόντρα στην Ένωση Ασπρόπυργου. Όσο για τη Super League 2 έπαιξε για πρώτη φορά κόντρα στην ΑΕ Καραϊσκάκης στις 22/12/19.

Το όνειρο, ο Φύσσας και το χόμπι

Οι φιλοδοξίες του Πήλιου δεν έχουν ταβάνι. Το όνειρό του είναι να ζήσει όσα βλέπει τώρα στην τηλεόραση. Να αγωνιστεί στο Champions League και σε ένα από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Χόμπι του το μπάσκετ. Σ' αυτό ξοδεύει αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο του. Όσο για το ίνδαλμά του; Ένας παλαίμαχος του Παναθηναϊκού, ένας πρωταθλητής Ευρώπης. Ο Τάκης Φύσσας. Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, πάντως, αναφέρθηκε και στον θαυμασμό που έχει για τον Μαρσέλο.

Δυνατά σημεία κι αδυναμία

Ο Πήλιος σ' αυτό το διάστημα που έπαιξε και έκανε «γκελ» στους μεγάλους έδειξε ορισμένα από τα προσόντα του. Το τονίζει συνεχώς και στους δικούς του ανθρώπους. «Δυνατά μου σημεία πιστεύω ότι είναι η ταχύτητά μου, ο ρυθμός που έχω στο παιχνίδι και η σέντρα μου. Έχω την ικανότητα να ανεβοκατεβαίνω στην πλευρά μου με την ίδια ένταση και ταχύτητα».

Την πρώτη ύλη, λοιπόν, τη διαθέτει. Και ασφαλώς σε μία μεγάλη ομάδα θα βελτιώσει ακόμα περισσότερα τα στοιχεία του. Φυσικά έχει κι αδυναμία. Εκτός από την εμπειρία που αυτή αποκτάται με τα παιχνίδια, δεν κρύβει ότι ο συγχρονισμός στο ψηλό παιχνίδι είναι κάτι που απαιτεί βελτίωση. Όσο για τα μαρκαρίσματα έχει δείξει φέτος ότι μπορεί να σταματήσει ικανούς εξτρέμ.

Ο μικρός αδερφός

Ο Σταύρος έχει έναν μικρότερο αδερφό. Τον Αλέξιο. Γεννημένος την 1η Οκτωβρίου 2019. Τρία χρόνια μικρότερος από τον Σταύρο, ανήκει κι αυτός στον ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά στην Κ19 και είναι επίσης μπακ. Μόνο που είναι δεξιοπόδαρος, οπότε παίζει δεξί μπακ. Ασφαλώς στα όνειρα της οικογένειας είναι τα δύο άκρα της άμυνας του ΠΑΣ να τα καλύπτουν τα δύο αδέρφια, ωστόσο, μέχρι στιγμής αυτή δεν έχει συμβεί.

Η εκγύμναση

Ένα από τα μυστικά του Πήλιου είναι και ο τρόπος εκγύμνασης. Εκτός από τη δουλειά με την ομάδα, ο νεαρός μπακ αφιερώνει αρκετό από τον χρόνο του τα καλοκαίρια για να βελτιώσει τις αδυναμίες του και τις απαιτούμενες μεταβλητές του παιχνιδιού του. Με τον μηχανισμό του εκπροσώπου του Χρήστου Γάτση και της εταιρίας που τον εκπροσωπεί της Target Sport.