Ομάδα βγαλμένη από το Braveheart: Η Σκωτία θέλει να επιστρέψει και να παραμείνει στην ελίτ
i

©@ScotlandNT

Ομάδα βγαλμένη από το Braveheart: Η Σκωτία θέλει να επιστρέψει και να παραμείνει στην ελίτ

Δημήτρης Χούπης 11:57 - 22.06.2023 / Ανανεώθηκε: 11:58 - 22.06.2023

Η Σκωτία μετά το 4/4 στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια των προκριματικών του Euro 2024 μοιάζει ίσως το πρώτο φαβορί για την πρόκριση στα γήπεδα της Γερμανίας. Δείχνει μάλιστα ότι έχει επιστρέψει στην ελίτ της Ευρώπης για να παραμείνει.

«Τώρα είναι η ευκαιρία μας. Αν ενωθούμε μπορούμε να κερδίσουμε», είπε ο Μελ Γκίμπσον ως Γουίλιαμ Γουόλας στον Robert the Bruce, έχοντας ως στόχο την έναρξη του πολέμου ανεξαρτησίας της Σκωτίας από την Αγγλία. 

Αυτό πρέπει να είπε και ο Στιβ Κλαρκ μετά τη νίκη της Σκωτίας επί της Γεωργίας, όπου η ομάδα του έκανε το 4/4 και έβαλε γερές βάσεις για την πρόκριση στο Euro 2024 στα γήπεδα της Γερμανίας. Ομάδα βγαλμένη από το Braveheart μπορεί να πει κανείς ότι είναι η Σκωτία, η οποία, στην προκειμένη περίπτωση, δεν ζητάει την ανεξαρτησία της, αλλά την πρόκριση σε μια ακόμα μεγάλη διοργάνωση.

Για να ξεφύγει από τα χρόνια της ξηρασίας, να φτάσει στην ελίτ της Ευρώπης και να παραμείνει. Η Σκωτία λοιπόν μετά από τέσσερις αγώνες έχει ισάριθμες νίκες και βρίσκεται πρώτη με δώδεκα βαθμούς σε έναν όμιλο που μόνο εύκολος δεν είναι. Με Ισπανία και Νορβηγία να μοιάζουν αρχικά ως τα φαβορί, η ομάδα του Στιβ Κλαρκ διέψευσε τα προγνωστικά και «δείχνει τα δόντια της» στους αντιπάλους της. 

Μάλιστα δύο από τις τέσσερις νίκες, ήταν απέναντι στους «φούριας ρόχας» με 2-0 στη Γλασκώβη, αλλά και απέναντι στη Νορβηγία εκτός έδρας με 2-1. Η δεύτερη επικράτηση ήρθε με εντυπωσιακό τρόπο, καθώς μέχρι το 86’ έχανε με 1-0 και σε δύο λεπτά ανέτρεψε το σκορ και πήρε μεγάλη νίκη στο Όσλο. 

Με ηγέτη τον Άντι Ρόμπερτσον, αλλά και με παίκτες μπαρουτοκαπνισμένους στα γήπεδα της Premier League η Σκωτία δείχνει ότι μπορεί να επιστρέψει. 

Τα χρόνια της «ξηρασίας»

Το Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998 αποτέλεσε η τελευταία μεγάλη διοργάνωση της Σκωτίας για πολλά χρόνια. Μετά από οχτώ συμμετοχές σε Παγκόσμια Κύπελλα και δύο στο Euro πέρασε μια περίοδο «ξηρασίας» που αδυνατούσε να προκριθεί. Η γκρίνια κυριαρχούσε, μέχρι όμως να εμφανιστεί μια φουρνιά παικτών που θα έβγαζε από τη μιζέρια μια ολόκληρη χώρα που «διψάει» για ποδόσφαιρο. 

Η πρόκριση στο Euro του 2021 έφερε τη νέα αρχή 

Η Σκωτία με τον Στιβ Κλαρκ στον πάγκο αντιμετώπιζε τη Σερβία στο Βελιγράδι για τα playoffs του Euro 2021. Ο Κρίστι άνοιξε το σκορ στο 52’ και ενώ όλα έδειχναν ότι θα περάσει το γκολ του Γιόβιτς στο 90’ πήγε το ματς στην παράταση. Αφού λοιπόν εκεί δεν μπήκε κάποιο γκολ, το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι. 

Εκεί ο ΜακΓκρέγκορ ήταν ο ήρωας τον Σκωτσέζων, καθώς απέκρουσε το τελευταίο πέναλτι του Μίτροβιτς και έστειλε την ομάδα του σε μεγάλη διοργάνωση μετά το 1998. 

Σε ένα Euro που διοργανώθηκε σε πολλές χώρες, με τη Σκωτία να είναι μία από αυτές. Το Hampden Park λοιπόν είχε βάλει τα καλά του για να υποδεχτεί την Κροατία και τη Τσεχία, ενώ με την Αγγλία που έπαιξε στον ίδιο όμιλο το παιχνίδι έγινε στο Wembley. 

Οι παίκτες του Στιβ Κλαρκ πήραν μόλις έναν πόντο, φέρνοντας 0-0 με τον «αιώνιο εχθρό» τους την Αγγλία. Οι ήττες από Τσεχία και Κροατία έφεραν τον πρόωρο αποκλεισμό. Αλλά η εικόνα της Σκωτίας κάθε άλλο παρά κακή ήταν, δίνοντας έτσι στον κόσμο της ομάδας πως αυτό μπορεί να είναι μια αρχή για κάτι καλύτερο. Το οποίο δεν ήρθε ούτε στα προκριματικά του Μουντιάλ του Κατάρ, καθώς αποκλείστηκαν από την Ουκρανία στον ημιτελικό των playoff.

Η πρόκριση στα γήπεδα της Γερμανίας μοιάζει αρκετά κοντά

Μετά το 4/4 στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές η Σκωτία μοιάζει το νούμερο ένα φαβορί για την πρώτη θέση και τη μία για το Euro. 

Οι νίκες όμως συνδυάζονται και με ωραίο ποδόσφαιρο. Ενώ την ίδια ώρα οι παίκτες της ομάδας φαίνεται πως δεν «μασάνε», καθώς παίζουν μέχρι το τελευταίο λεπτό για να πάρουν τους τρεις βαθμούς. Το έδειξε αυτό η νίκη επί της Ισπανίας και το «διπλό» στη Νορβηγία. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι παίκτες του Στιβ Κλαρκ έχουν κερδίσει ξανά τους οπαδούς, αλλά και το ποδοσφαιρικό κοινό. Το οποίο θαυμάζει την ομάδα που έχει φτιάξει. «Que sera, sera. Whatever will be will be. We' re going to Germany! Que sera sera», φωνάζουν οι Σκωτσέζοι οι οποίοι ήδη ετοιμάζουν βαλίτσες για Γερμανία.