Οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ συνελήφθησαν επειδή τραγουδούσαν τον ύμνο της Ουστάσα (vid)

Οπαδοί Ντιναμό Ζάγκρεμπ

i

PrtScr

Οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ συνελήφθησαν επειδή τραγουδούσαν τον ύμνο της Ουστάσα (vid)

Κώστας Τόπας 13:09 - 24.10.2023

Οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ συνελήφθησαν μετά από το γεγονός ότι τραγουδούσαν τον ύμνο της Ουστάσα, στον αγώνα της ομάδας τους με την Βέλικα Γκόριτσα.

Οι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ δεν κρύβουν τη ναζιστική ιδεολογία τους και τις αναφορές τους στα διάσημα για την αγριότητά τους κροατικά SS. Η πιο πρόσφατη επίδειξή τους – πριν το μακελειό στη Νέα Φιλαδέλφεια – ήταν στο Μιλάνο, τον Σεπτέμβριο του 2022, με αφορμή τον αγώνα με την Μίλαν. Τότε, περίπου 4.000 ultras της Ντιναμό Ζάγκρεμπ παρέλασαν ναζιστικά στους δρόμους της πόλης.

Αυτή τη φορά στον αγώνα της Ντιναμό με τη Βέλικα Γκόριτσα, οι «Bad Blue Boys» τραγουδούσαν τον ύμνο της Ουστάσα, της οργάνωσης των Κροατών ναζί που «γενοκτόνησε» Σέρβους, Εβραίους και Ρομά κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Κροατίας.

Αυτό προκάλεσε τόσο την αντίδραση των ΜΜΕ αλλά και της Αστυνομίας, η οποία το πρωί της Τρίτης (24/10) συνέλαβαν πέντε οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Όπως ανακοινώθηκε από την Εισαγγελία του Ζάγκρεμπ, κατά τη μέχρι στιγμής ποινική έρευνα, οκτώ άτομα υποψιάζονται ότι διέπραξαν πλημμέλημα τραγουδώντας τραγούδια των οποίων το περιεχόμενο εκφράζει ή υποκινεί μίσος ή βία με βάση τη φυλετική, εθνική, περιφερειακούς ή θρησκευτικούς χώρους κατά τον προαναφερθέντα ποδοσφαιρικό αγώνα.

Συνολικά πέντε άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 44 ετών συνελήφθησαν χθες και πραγματοποιήθηκαν αρκετές έρευνες σε διαμερίσματα και άλλους χώρους που ήταν ύποπτοι στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος του Ζάγκρεμπ και στην περιοχή της Κραπίνσο-ζαγόρσκα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στο Δημοτικό Δικαστήριο Βελίκα Γκόριτσα μαζί με το κατηγορητήριο.