Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είχαν όλοι από ένα ματς - σταθμό στη φετινή Super League

Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είχαν όλοι από ένα ματς - σταθμό στη φετινή Super League

Τζιοβάνι Ζάκαρη 20:10 - 02.05.2023 / Ανανεώθηκε: 20:20 - 02.05.2023

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός έμειναν εκτός διεκδίκησης τίτλου και Παναθηναϊκός - ΑΕΚ μπορεί να χάσουν την κορυφή της Stoiximan Super League στις λεπτομέρειες. Για κάθε μία από τις ομάδες του Big-4 υπήρχε ένα κομβικό ματς...

Λίγες εβδομάδες απομένουν για να τελειώσει το φετινό πρωτάθλημα της Stoiximan Super League, το οποίο αποτελεί ένα από τα συναρπαστικότερα τον τελευταίων ετών. Μέχρι πολύ πρόσφατα τέσσερεις ομάδες (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ) κυνηγούσαν την κορυφή του, ωστόσο με το πέρας του χρόνου μόνο η Ένωση και το «τριφύλλι» συνέχισαν να πορεύονται χέρι-χέρι στην πρώτη θέση.

Για κάθε μία από τις ομάδες που έφτασαν να μάχονται με στόχο το πολυπόθητο τρόπαιο, υπήρξε ένα παιχνίδι το οποίο είτε «έκοψε φτερά» (Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ) στη μία περίπτωση, είτε θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο (Παναθηναϊκός και ΑΕΚ). Σε κάθε περίπτωση πάντως, κάθε οπαδός του Big-4 έχει να θυμάται φέτος μία αναμέτρηση στην οποία αναρωτιέται «γιατί πετάξαμε έτσι βαθμούς;».

Ο Βόλος και ο Σπόραρ

Για τον Παναθηναϊκό το ματς που θα μπορούσε να του στερήσει τον τίτλο είναι εκείνο κόντρα στον Βόλο, με φόντο την 2η αγωνιστική των playoffs της Stoiximan Super League. Οι πράσινοι υποδέχτηκαν την ομάδα της Μαγνησίας έχοντας ως δεδομένη τη νίκη, αφού οι παίκτες του Κώστα Μπράτσου αποτελούσαν - θεωρητικά τουλάχιστον - τον πιο εύκολο αντίπαλο του μίνι πρωταθλήματος.

Η μία ευκαιρία χανόταν μετά την άλλη στη Λεωφόρο και το «τριφύλλι» ετοιμαζόταν να πάρει το δεύτερο συνεχόμενο «X» - και μάλιστα ξανά με σκορ 0-0 - όμως η... σανίδα σωτηρίας εμφανίστηκε στο 90+4', όταν η σέντρα του Παλάσιος κατέληξε στο χέρι του Λούνα. Ο κόσμος πανηγύρισε έξαλλα το πέναλτι που κέρδισε η ομάδα του σαν να είχε ήδη μπει. Εντούτοις τελικά δεν μπήκε ποτέ! Ο Σπόραρ, που ανέλαβε την εκτέλεση, δεν μπόρεσε να νικήσει τον Κλέιμαν και η αναμέτρηση τελικά έληξε ισόπαλη.

Το... διπλό-ποδαρικό στην «OPAP Arena»

Αδιαμφησβήτητα ο Ολυμπιακός δεν αποτελεί αντίπαλος που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «γκέλα», ωστόσο η αναμέτρηση της τελευταίας αγωνιστικής για την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος ήταν σίγουρα μία απροσδόκητη νίκη κόντρα στην ΑΕΚ. Πρώτον, διότι μέχρι εκείνη την ημέρα στην «OPAP Arena» η Ένωση έτρεχε αήττητο στην νέα της έδρα και μάλιστα δεν είχε ούτε καν ισοπαλία. Δεύτερον, γιατί με νίκη επί της ομάδας του Μίτσελ θα έμπαινε στα playoffs ως πρωτοπόρος του πρωταθλήματος. Τρίτον, επειδή μέχρι να τελειώσει το πρώτο ημίχρονο είχε ολοκληρωτικό έλεγχο στον αγωνιστικό χώρο.

Όμως ο Ολυμπιακός έφυγε με το «διπλό» και μάλιστα με ένα «διπλό» που γράφτηκε στην ιστορία. Αν η ΑΕΚ είχε επικρατήσει στην έδρα της αφενός θα συνέχιζε το αήττητο σερί της και αφετέρου θα υποδεχόταν τον Παναθηναϊκό ως πρωτοπόρος. Με αυτά τα δύο δεδομένα, λοιπόν, αν οι «κιτρινόμαυροι» συνεχίσουν το απόλυτο και το ίδιο κάνουν και οι «πράσινοι» τότε το παιχνίδι με τους «ερυθρόλευκους» θα ήταν ίσως το πιο… ζημιαρικο.

Η κατάρρευση στο Φάληρο

Τον Δεκέμβριο του 2022, το 2-0 του Ολυμπιακού στα Ιωάννινα - εναντίον του ΠΑΣ - μετατράπηκε σε 2-2 και αρκετοί πίστεψαν πως το πρωτάθλημα τελείωσε εκεί. Περίπου τρεις μήνες αργότερα ο σύλλογος του Λιμανιού είχε ανακάμψει και έψαχνε τον τρόπο να σκαρφαλώσει στην κορυφή της βαθμολογίας. Στη 2η αγωνιστική των playoffs υποδεχόταν τον Άρη και με νίκη έφτανε στο -1 τον Παναθηναϊκό (που νωρίτερα είχε έρθει 0-0 με τον Βόλο) και την ΑΕΚ. Το προβάδισμα με 2-0 έδειχνε πως οι παίκτες του Μίτσελ θα πανηγυρίσουν το τρίποντο που θα τους έβαζε για τα καλά στο παιχνίδι του τίτλου, όμως όλα κατέρρευσαν σε 11 λεπτά.

Οι Θεσσαλονικείς σε αυτό το διάστημα βρήκαν τον τρόπο να ισοφαρίσουν και ο Ολυμπιακός πήρε έναν αντί για τρεις βαθμούς. Τρεις βαθμοί που όχι μόνο θα του έδιναν την ευκαιρία να πλησιάσει την πρώτη θέση, αλλά παράλληλα θα τον απομάκρυναν και από τον τέταρτο ΠΑΟΚ. Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε η παραίτηση του Ισπανού προπονητή, ο οποίος είχε κατορθώσει να «σώσει» μία κακή χρονιά, και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία...

Το «καλωσόρισμα» του Ανιγκό στον Λουτσέσκου

Ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στην Αθήνα την ακριβώς επόμενη αγωνιστική για να αντιμετωπίσει έναν Ολυμπιακό που αφενός δοκιμαζόταν με τον νέο του προπονητή, Ζοσέ Ανιγκό, και αφετέρου δεν είχε πάρει καμία νίκη στην έδρα του σε ντέρμπι. Με δεδομένο μάλιστα πως ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε ξαναφύγει φέτος με νίκη από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης», οι Πειραιώτες αποτελούσαν το ιδανικότερο… θύμα.

Ο Μπράντον Τόμας έκανε ακόμα ευκολότερο το έργο για τον ΠΑΟΚ, δίνοντας το προβάδισμα κόντρα σε έναν Ολυμπιακό που δεν είχε μάθει να ανατρέπει σκορ. Ωστόσο οι «ερυθρόλευκοι» δεν άφησαν τον Λουτσέσκου και τους παίκτες του να πανηγυρίσουν, αφού στο δεύτερο μέρος η εικόνα τους ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετική. Με σκορ 3-1 δεν άφησαν τον ΠΑΟΚ να ισοβαθμήσει στην τρίτη θέση και με αυτόν τον τρόπο του έκοψαν κάθε ελπίδα για πρωτάθλημα.