Αυτό θα είναι το «παλάτι» του Παναθηναϊκού (gallery)

Αυτό θα είναι το «παλάτι» του Παναθηναϊκού (gallery)

Ελένη Ανδρικοπούλου 12:26 - 06.06.2023 / Ανανεώθηκε: 12:41 - 06.06.2023

Ένα αθλητικό κέντρο που όμοιο του δεν υπάρχει στην Ελλάδα παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός μπαίνει στο νέο σπίτι του το 2026.

«Ένα πρωτοποριακό εγχείρημα που όμοιο του δεν υπάρχει στην Ελλάδα», αυτή η φράση περιγράφει απόλυτα το αθλητικό κέντρο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, όπως παρουσιάστηκε το πρωί της Τρίτης (6/6) στο Δημαρχιακό Μέγαρο στην Πλατεία Κοτζιά. Το βίντεο που παρουσίασαν οι υπεύθυνοι του Δήμου απεικονίζει μία μοναδική εγκατάσταση, αντάξια του ιστορίας και του μεγαλείου του Παναθηναϊκού. Ένα συγκρότημα που θα φιλοξενήσει με τη μέγιστη δυνατή επάρκεια τα ερασιτεχνικά τμήματα, από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο.. Σε ένα νεότευκτο υπερσύγχρονο κτίριο, το Τριφύλλι θα εγκατασταθεί μόνιμα το 2026 και θα μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του.

«Έχουμε μεγάλη χαρά. Σήμερα δίνουμε πάσα στο μέλλον. Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Ερ. Παναθηναϊκού θα στεγάσουν χιλιάδες παιδιά του δήμου και αυτό μας δίνει χαρά. Σήμερα κάνουμε ένα βήμα για τη διπλή ανάπλαση, με δυο προεκτάσεις. Το ένα είναι με το γήπεδο του Παναθηναϊκού, που σε 36 μήνες θα είναι έτοιμο και θα δώσει πνοή σε μια υποβαθμισμένη περιοχή και ήδη έχουν αρχίσει οι πρόδρομες εργασίες και το άλλο είναι η αναβάθμιση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που μόλις παραδοθεί το κλειδί του γηπέδου, θα γκρεμιστεί το παλιό γήπεδο και θα δώσει πνοή πρασίνου. Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε ΠΑΕ και Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, τις τράπεζες, τους συντελεστές και τον Δήμο Αθηναίων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. 

«Ο Παναθηναϊκός στο σύνολό του, θα αποκτήσει νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις, που θα στεγάσει τον μεγαλύτερο σύλλογο. Μαζί με την ποδοσφαιρική αρένα, θα έχει τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις, και με την παραχώρηση του ΟΑΚΑ στο μπασκετ, ο Παναθηναϊκός αποκτά αυτό που του αρμόζει. Να ευχαριστήσω τους μελετητές, τον δήμο Αθηναίων, τον Γιάννη Αλαφούζο, τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και όσους συνέβαλαν σε αυτό το έργο. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι το περισσότερο που μπορούσαμε. Ευχαριστώ τους μελετητές. Πήραμε το περισσότερο από το έργο», είπε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Παναγιώτης Μαλακατές. 

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις στη Συνέντευξη Τύπου...

-Θα θέλαμε μία εικόνα για την ονοματοδοσία και το πότε εκτιμάτε πως θα παραδοθεί το αθλητικό κέντρο.

«Είναι ενα παλάτι και είμαστε υπερήφανοι. Εκτιμούμε πως θα αρχίσουμε τις εργασίες στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και θα το παραδώσουμε μαζί με το γήπεδο ποδοσφαίρου, το 2026»

Μακαλατές: «Η ονοματοδοδία αφορά τον ΑΟ, θα το δούμε όταν πρέπει. Ίσως να διενεργήσουμε έναν διαγωνισμό, αλλά θα το αποφασίσουμε».

-Αν καταλάβαμε καλά θα ακολουθήσει διαγωνισμός για την επιλογή του κατασκευαστή;

«Το έργο είναι ιδιωτικό, αλλά θα ακολουθήσει μία μικρή διαγωνιστική διαδικασία. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από την ΑΕΠ Ελαιώνα».

-Ισχύει κάτι για τη χρηματοδότηση του έργου; Τα λεφτά είναι εξασφαλισμένα;

«Η χρηματοδότηση για το έργο είναι εξασφαλισμένη. Δεν θα αναφέρουμε τον προϋπολογισμό, αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

-Συνολικά, πόσο χώρο θα καταλάβει το πράσινο στις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη;

Κούρτης: «Είναι ένα αθλητικό κέντρο που αναπτύσσεται σε οχτώ στρέμματα, στο χώρο που προσδιορίζεται από το Προεδρικό Διάταγμα της Διπλής Ανάπλασης. Το πράσινο προβλέπεται ρητά στη χωροθέτηση. Το μεγαλύτερο μέρος της Διπλής Ανάπλασης καλύπτεται από πράσινους χώρους. Το έργο που είδατε δεν επιβαρύνει το πράσινο».

Μπακογιάννης: «Το πράσινο θα καλύψει συνολικά το 50% της Διπλής Ανάπλασης. Μίλαμε αυστηρά για τον Βοτανικό. Ότι γίνεται στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, είναι πρόσθετο».

-Εχετε προβλέψη τη διαχείριση του κόσμου όταν συμπίπτουν αγώνες στο ποδοσφαιρικό γήπεδο και στο συγκρότημα του Ερασιτέχνη;

«Το γήπεδο είναι ένα μεγάλης κλίμακας συγκρότημα. Το ίδιο ισχύει για το αθλητικό κέντρο του Ερασιτέχνη. Βέβαια, δεν θα έχουν τον ίδιο όγκο κόσμο.

Ένα πράγμα που μας απασχόλησε όταν κάναμε τη μελέτη μας. Αντιμετωπίσαμε το ίδιο πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις στο Ελληνικό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Έχουμε λάβει υπόψη τις πιο δυσμενείς συνθήκες και έχουμε καθορίσει για το προπονητήριο και έχουμε καθορίσει ένα σύστημα εξεύρεσης πορείας για την ασφαλή διακίνηση πλήθους».

-Θα επιμείνω στην ερώτηση για τη χρηματοδότηση, γιατί έχουν ακουστεί διάφορα νούμερα, από 15 μέχρι 17 εκατομμύρια. Μπορείτε να μας πείτε ένα ποσό;

«Δεν έχουμε ακόμα τη μελέτη εφαρμογής. Έχουμε ξανακάνει τη συζήτηση για την Αρένα. Πρέπει να γίνει μία τεχνική δουλειά, αλλά η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Το θέμα είναι οι εγκαταστάσεις να γίνουν σωστά και να είναι βιώσιμες».

Παναθηναϊκός: Μάχη για το τηλεοπτικό συμβόλαιο - Η τρελή πρόταση που ετοιμάζει η ΝOVA και η πρόθεση της Cosmote
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

21:10 - 05.06.2023

Παναθηναϊκός: Μάχη για το τηλεοπτικό συμβόλαιο - Η τρελή πρόταση που ετοιμάζει η ΝOVA και η πρόθεση της Cosmote

Η συνεργασία του Παναθηναϊκού με την Cosmote λήγει, η Nova μπαίνει στη διεκδίκηση και τα τηλεοπτικά δικαιώματα ξαναθυμίζουν τις… εποχές της πολυμετοχικότητας.

-Είδαμε στο βίντεο που παρουσιάσατε να υπάρχουν φωτοβολταϊκά. Θα είναι σίγουρα στο νέο κτίριο;

«Στις εικόνες που είδατε, υπάρχουν φωτοβολταϊκά. Υπάρχει ένα ζήτημα που σχετίζεται με τη μελέτη εφαρμογής, όταν θα γίνει βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου. Έχουν επιμεριστεί οι λειτουργίες στο συγκρότημα, είναι πιο σύνθετο από το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Κάθε χώρος έχει την αυτοτέλεια του σε όλα. Τα φωτοβολταϊκά έχουν απεικονιστεί, αλλά δεν μπορώ να δεσμευτώ για το είδος, το μέγεθος. Αυτό θα αποφασιστεί από τις τελικές μελέτες. Θα έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα».

-Για ποιο λόγο δεν πήγατε σε κάποιον φουτιριστικό σχεδιασμό και επιλέξατε ένα πιο παρωχημένο και αναχρονιστικό σχέδιο;

«Είμαστε 75 ετών, από τα 23 μου ασχολούμαι με αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ένας σπουδαίος ξένος αρχιτέκτονας, ο Γκέρεν Τζόν, έχει πει το εξής χαρακτηριστικό: οι κλειστές αρένες πολλαπλών χρήσεων, είναι βαριά κτίρια. Έπρεπε να αδειοδοτηθούν σε 7.500 τετραγωνικά μέτρα, τόσες χρήσεις. Άρα, θα είχαμε ένα βαρύ κτίριο. Η προσωπική μου άποψη είναι πως αυτό το κτίριο είναι ένα ενιαίο συγκρότημα, είχαμε τη δυνατότητα να σπάσουμε τους χώρους, εμπιστευτείτε μας για το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι το κτίριο είναι παρωχημένο. Είναι ένα βέλτιστο αποτέλεσμα».

-Η κατασκευή θα είναι από σκυρόδερμα ή θα είναι μεταλλική;

«Το κτιριακό συγκρότημα γίνεται με σύμμεικτη κατασκευή. Τα θεμέλια θα γίνουν με σκυρόδερμα. Είμαστε σε μία χώρα με σεισμικές απαιτήσεις και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Οι επιστεγάσεις θα είναι μεταλλικές κατασκευές».

-Μας είπατε ότι εκκρεμούν πράγματα για την αδειοδότηση; Σας φοβίζει κάτι;

Κούρτης: «Φόβος για την αδειοδοτική διαδικασία δεν υπάρχει κανένας. Η αδειοδοτική διαδικασία δεν είναι πρόβλημα. Αυτό που μπορεί να προκύψει σαν θέμα, είναι η διαχείριση κατασκευής, επειδή θα έχουμε στον ίδιο χώρο αρκετά εργοτάξια. Χρειάζεται μία αρμονική συνεργασία μεταξύ εργολάβων. Η αδειοδοτική διαδικασία δεν τελειώνει με την έκδοση μιας άδειας, αλλά συνεχίζεται μέχρι την παραλαβή. Θεωρώ ότι όλοι έχουμε συναντίληψη. Θυμίζω ότι έχουμε την έγκριση της Γενικής Γραμματείας που είναι το πιο σημαντικό».

Μπακογιάννης: «Σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου, είχαμε παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα. Θα διαπιστώσετε ότι είμαστε μέσα στους χρόνους που παρουσιάσαμε. Έχουμε πολύ δρόμο και δουλειά μπροστά μας, αλλά επιτρέψτε μου να αισιοδοξώ, γιατί πλέον κρινόμαστε από τα αποτελέσματα μας».

-Θέλουμε να μας δώσετε μία εικόνα για το συνολικό εμβαδόν του έργου και για τα επόμενα βήματα μέχρι την παράδοση της εγκατάστασης;

«Οι συνολικές επιφάνειες θα αγγίξουν τα 12-13.000 τετραγωνικά μέτρα. Έχουμε την οριστική μελέτη που έχει εγκριθεί και παραληφθεί. Έχουμε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κυκλοφοριακών επιπτώσεων. Έχουμε την έγκριση της Γενικής Γραμματείας. Πρέπει να περατωθεί η μελέτη εφαρμογής, να προχωρήσουν και οι διαδικασίες για τα σύνοδα έργα και τα έργα που θα κουμπώσουν με το γήπεδο. Μετά θα εκπονηθούν τα τεύχη δημοπράτησης και το έργο θα δημοπρατηθεί. Θα δούμε με ποιο τρόπο θα κάνουμε τη δημοπράτηση και θα επιλέξουμε τον ανάδοχο».

-Μπορείτε να μας δώσετε μερικές λεπτομέρειες για τη δημοπράτηση;

«Προχωράνε οι μελέτες, η δημοπράτηση θα γίνει στο προσεχές χρονικό διάστημα. Τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα από το Ταμείο Ανάκαμψης, οπότε είναι θέμα χρόνου».

Κύριε Μαλακατέ, θεωρείτε ότι πήρατε στη διαπραγμάτευση με τον Δήμο όλα όσα ζητήσατε; Μπορούσατε να πάρετε περισσότερα;

Μαλακατές: «Γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες που είχαμε από το Προεδρικό Διάταγμα, που μας περιορίζε σε κάποια πράγματα που θέλαμε παραπάνω. Θεωρώ ότι πήραμε ότι ζητήσαμε. Το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί στο μέγιστο βαθμό».

-Βλέπουμε τα χρονοδιαγράμματα που είχαν παρουσιαστεί και υπάρχει μία χρονική απόκλιση που αγγίζει τον 1,5 χρόνο.

«Είμαστε μέσα στον χρόνο που είχαμε θέσει, το 2026. Θα θέλαμε κάποιο κομμάτι της Διπλής Ανάπλασης να τελειώσει νωρίτερα, αλλά το σημαντικό είναι να μην καθυστερήσουμε. Να μην παραδώσουμε κάτι αργότερα».

Μπορεί να γίνει γειτονιά ο Βοτανικός; Μπορεί να δώσει οξυγόνο στους Αθηναίους;

Δεν υπάρχει αν μπορεί, γίνεται. Είναι ένα έργο 20ετίας, έχουν ακουστεί πολλά. -Όταν αρχίσαμε το 2020, βιώναμε δυσπιστία και ήταν απόλυτα λογικό. «Βλέπετε, ότι πλέον βήμα-βήμα, σοβαρά, μελετημένα, το έργο προχωράει μπροστά. Γίνεται αυτό χωρίς πυροτεχνήματα και διδθυράμβους. Αυτά τα δύσκολα χρόνια,υπήρξαν στιγμές που επιλέξαμε τον δρόμο της σιωπής. Τώρα αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση. Είναι το μεγαλύτερο έργο αστικής αναζωογόνησης που πραγματοποιείται σε κέντρο ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Είναι ένα έργο με κοινωνικά χαρακτηριστικά. Ο Βοτανικός είχε παραδοθεί. Υπάρχει ένα τοπίο σχεδόν μεταπολεμικά. Εκεί υπάρχουν κάτοικοι, μην το αντιμετωπίζουμε τουριστικά. Υπάρχουν κάτοικοι που έχουν ίδια δικαιώματα με όλους. Όλο αυτό είναι ένα όχημα για την ανάπτυξη της περιοχής. Με μία μελέτη, υπολογίζουμε στην περιοχή πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ άμεσων επενδύσεων. Είναι η ευκαιρία μιας γενιάς που δεν δικαιούμαστε να χάσουμε».

-Κύριε Μαλακατέ, έχετε να πείτε κάτι στον κόσμο για την καθυστερήση που εντοπίζεται στην υλοποίηση του έργου; Εχει διεκδικήσει κάτι ο Ερασιτέχνης;

«Θέλω να τονίσω ότι σημασία έχει πως το έργο έχει μπει στις ράγες, προχωράει και θα υλοποιηθεί. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Όταν ειπώθηκαν αυτά τα πράγματα, διαφοροποιήθηκαν οι συνθήκες για το καλύτερο. Εξελίχτηκαν κάποια πράγματα. Το να ετοιμαστεί το συγκρότημα του Ερασιτέχνη και να είναι αδρανές, μόνο κακό θα έκανε. Γιατί να ήταν κλειστό για ένα χρόνο, δεν θα ήταν καλό. Πάμε στοχευμένα και σωστά και στο τέλος, θα μείνουν οι νέες εγκαταστάσεις. Αυτή τη στιγμή, όνειρα που δεν υλοποιούνταν, είμαστε στην υλοποίηση. Θα γίνει το έργο και θα είμαστε περήφανοι Παναθηναϊκοί».